Συνταγές μαγειρικής |
- Κέικ Μπανάνα Συνταγή για 8-10 άτομα
- Κρέμα σαβαγιάρ
- ΝΙΚΗ ΤΑΟΥΣΑΝΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ(4 suntages)
- Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Τα παιδιά στην κουζίνα
- 'Φρέσκοι' κρεμμυδοκεφτέδες με φέτα
- Η τυρόπιτα της τεμπέλας
- Κοτόπουλο στιφάδο
- Συκώτι ψητό με μπαλσάμικο
- 10 τροφές που καταπολεμούν το κρυολόγημα
- Πέννες τρικολόρε με άσπρη σάλτσα, κοτόπουλο και μανιτάρια
Κέικ Μπανάνα Συνταγή για 8-10 άτομα Posted: 15 Nov 2011 02:13 AM PST Κέικ Μπανάνα Συνταγή για 8-10 άτομα Υλικά: 125g μαργαρίνη 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη 2 αυγά 2 μεγάλες ώριμες μπανάνες, πολτοποιημένες με ένα πιρούνι 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι σελφ ραισινγκ 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα 1/4 φλιτζάνι γάλα Για το γλάσο 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη 30γρ. τυρί κρέμα χυμό από 1 πορτοκάλι Προετοιμασία: Χτυπήστε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό μείγμα. Προσθέστε τα αυγά και συνεχίστε το κτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες και το μισό αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη σόδα και το γάλα, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία ζύμη. Βάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψάκι (20cm περίπου). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο το ταψάκι και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά πριν το βγάλουμε από το ταψάκι για να κρυώσει το κεικ μας. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο για το κεικ. Κτυπούμε την ζάχαρη άχνη με αρκετό χυμό πορτοκαλιού για να δημιουργηθεί ένα σφικτό μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό γλάσο. Απλώστε πάνω από το κέικ το γλάσο και αν θέλετε διακοσμήστε με το κείκ με ξύσμα από πορτοκάλι. Σερβίρετε το κεικ μπανάνα με παγωτό βανίλια. Απολαύστε! |
Posted: 15 Nov 2011 02:04 AM PST Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά Μερίδες: 4 Υλικά 200 γρ PHILADELPHIA Light 50 γρ ζάχαρη άχνη 1 βανίλια φρέσκια ή δύο σταγόνες εσάνς βανίλιας 200 ml γάλα 20 - 25 κομμάτια σαβαγιάρ 200 γρ γλυκό βύσσινο μέντα για το γαρνίρισμα Εκτέλεση 1. Βάζουμε σε ένα μπολ το Philadelphia Light, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. 2. Στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε μέχρι να δημιουργήσουμε μια αφράτη κρέμα. 3. Σε ένα άλλο μπολ με κονιάκ, μουλιάζουμε τα σαβαγιάρ και τα τοποθετούμε στα ποτήρια που θα σερβίρουμε το επιδόρπιο. Προσθέτουμε την κρέμα Philadephia που μόλις έχουμε δημιουργήσει και επιπλέον το βύσσινο. 4. Επαναλαμβάνουμε τις 3 στρώσεις υλικών για δεύτερη φορά και γαρνίρουμε με ένα φύλλο μέντας. |
ΝΙΚΗ ΤΑΟΥΣΑΝΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ(4 suntages) Posted: 15 Nov 2011 02:00 AM PST
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now |
Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Τα παιδιά στην κουζίνα Posted: 14 Nov 2011 11:49 PM PST
Στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής του Food Festival, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να έχουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη γνωριμία με την γαστρονομία. Αυτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και αφορά παιδιά ηλικίας απο 4 έως 12 ετών. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο πρώην 13Ο Λύκειο, (Εθνικής Αμύνης 26) από τις 11:00 έως τις 15:00. Εκεί τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με αρώματα και γεύσεις, μέσα από εργαστήρια και δράσεις, να πειραματιστούν με υλικά, να παίξουν με τις πρώτες ύλες, να δοκιμάσουν τις μαγειρικές τους ικανότητες, να γνωρίσουν τη μαγεία της επιστήμης στην κουζίνα, να συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια και γευστικές δοκιμασίες, να παρακολουθήσουν παραστάσεις γαστρονομικού σεναρίου και τέλος να πάρουν μέρος στο γεύμα «Σήμερα τρώμε με τους φίλους μας». Στις τρεις αίθουσες που βρίσκονται στο ισόγειο του σχολείου, θα φιλοξενηθούν εργαστήρια και δραστηριότητες, προσκαλώντας τα παιδιά να συμμετάσχουν σ' αυτή την πρωτότυπη αναζήτηση γεύσεων. Παράλληλα στο Αμφιθέατρο θα φιλοξενηθούν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, ενώ στον πρώτο όροφο θα δημιουργηθεί μια πρότυπη παιδική τραπεζαρία.Η είσοδος για τα παιδιά θα είναι ελεύθερη, ωστόσο καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων.
Info: Τηλέφωνο επικοινωνίας - κρατήσεις θέσεων: 2310 877912 Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011 ώρα 11.00 - 15.00 πρώην 13ο λύκειο, Εθνικής Αμύνης 26 e-mail επικοινωνίας : foodfestival@thessaloniki.gr Αν σας άρεσε μοιραστείτε το!!(κοινοποίηση στο facebook)Σας ευχαριστώ!!! |
'Φρέσκοι' κρεμμυδοκεφτέδες με φέτα Posted: 14 Nov 2011 10:51 AM PST Τι χρειαζόμαστε: 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα Αλεύρι (όσο πάρει) 300 γρ. τυρί φέτα 3-4 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο 2-4 κ.σ. άνηθο (όσο θέλει ο καθένας) 1 κουτάκι 330 ml σόδα ½ κ.γ μπεικιν πάουντερ 1 αυγό ½ κούπα γάλα φρέσκο αλάτι, πιπέρι ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαι Πως το κάνουμε:
Λίγα μυστικά ακόμα Αν θέλετε πιο έντονη γεύση από τα κρεμμυδάκια μπορείτε να ψιλοκόψετε και το άσπρο μέρος αυτών ή να βάλετε παραπάνω από ένα ματσάκι. |
Posted: 14 Nov 2011 10:49 AM PST Υλικά (για τη βάση): 1 σακουλάκι φαρίνα που φουσκώνει μόνη της 1 γιαούρτι αγελάδας αραβοσιτέλαιο, όσο χωράει το κεσεδάκι από το γιαούρτι (οικονομία στα σκεύη) Υλικά (για τη στρώση): 2 φλυτζάνια τσαγιού φέτα, γκούντα ή ένταμ ζαμπόν ή μανιτάρια προαιρετικά 3-4 αβγά Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα υλικά για τη βάση με το χέρι και έτσι φτιάχνουμε μία πεντανόστιμη βάση. Απλώνουμε τη βάση (το στρώμα να είναι λεπτό, μην ανησυχείτε, θα φουσκώσει) σε ένα ταψί 25 εκ περίπου. Από πάνω τώρα στρώνουμε τα τυριά (φέτα, γκούντα ή ένταμ) και προαιρετικά ζαμπόν ή μανιτάρια. Χτυπάμε 3-4 αβγά με ένα εβαπορέ γάλα και περιχύνουμε το ταψί. Βάζουμε την τυρόπιτα στο φούρνο στη χαμηλή θέση (όχι τελείως κάτω) στους 160 C με αέρα για 3/4 της ώρας περίπου. Θα κοιτάξετε να έχει πάρει πάρει χρώμα από πάνω. |
Posted: 14 Nov 2011 06:13 AM PST Υλικά 1 κοτόπουλο κομμένο μερίδες ½ ποτήρι κρασιού λάδι 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια 2-3 φύλλα δάφνης λίγο κρασί λίγο ξύδι (2-3 κουταλιές) μερικούς κόκκους πιπέρι αλάτι πιπέριΕκτέλεση Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε χύτρα και γυρίζουμε το κοτόπουλο για λίγο να ασπρίσει. Δε χρειάζεται να τηγανιστεί και να ροδοκοκκινίσει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα γυρίζουμε κι αυτά απαλά για λίγο, με προσοχή να μην τα διαλύσουμε. Σβήνουμε με το κρασί Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη δάφνη, τα πιπέρια, το ξύδι και το αλάτι. Βάζουμε νερό, τόσο ώστε να καλύπτει το φαγητό μας. Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Σβήνουμε στα 20 λεπτά τη φωτιά και αφήνουμε κάνα δεκάλεπτο τη χύτρα στο μάτι, να πάρει όση θερμοκρασία έχει. Ανοίγουμε και αν έχει πολύ νερό συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγο για να πιει το ζουμί. Αν δε μαγειρεύετε σε χύτρα, θα θέλει 30-40 λεπτά βράσιμο |
Posted: 14 Nov 2011 06:12 AM PST Υλικά 4 φέτες συκώτι μοσχαρίσιο 3 σκελίδες σκόρδο λίγο λάδι 1 σφηνάκι μπαλσάμικο αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Τοποθετώ σε ταψί τις φέτες συκωτιού αλατοπιπερομένες. Ρίχνω λίγο λάδι, το μπαλσάμικο και το σκόρδο ψιλοκομμένο, πάνω στις φέτες. Ψήνω στο φούρνο, προσέχοντας να μην παραψηθούν και ξεραθούν. |
10 τροφές που καταπολεμούν το κρυολόγημα Posted: 14 Nov 2011 06:06 AM PST Κοτόσουπα: το γιατρικό της ...; μαμάς Υπάρχει λόγος που όταν ήμασταν παιδιά, η μαμά πάντα μας έφτιαχνε κοτόσουπα όταν αρρωσταίναμε. Καταρχάς, όχι μόνο μας παρέχει με τα απαραίτητα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει τους ιούς, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και τη φλεγμονή που προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα όπως ρινική καταρροή. Δεν είναι, βέβαια, ξεκάθαρο ποιο ακριβώς συστατικό μας παρέχει τα περισσότερα οφέλη, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για όλο το συνδυασμό του κοτόπουλου με λαχανικά που κάνουν ούτως ή άλλως καλό στην υγεία μας. Αν σας είναι δύσκολο να φτιάξετε κοτόσουπα από την αρχή, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τις έτοιμες σούπες που απλώς τις βράζετε, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι κι αυτές έχουν παρόμοια δράση. Εσπεριδοειδή: παρέχουν την απαραίτητη βιταμίνη C Η βιταμίνη C, η οποία υπάρχει σε γενναιόδωρες ποσότητες στα εσπεριδοειδή, είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος κατά 23%, όπως έχουν δείξει μελέτες. Συγκεκριμένα, ανασκόπηση παλιότερων μελετών έδειξε ότι 1 με 8 γραμμάρια της βιταμίνης (1000 με 8000 mg) μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και μπορείτε να τα λάβετε είτε από εσπεριδοειδή, είτε από μπρόκολο, παπάγια, κόκκινη πιπεριά, ντομάτα, λαχανάκια Βρυξελλών ή ακόμη και από συμπληρώματα. Σε μερικούς ανθρώπους, οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, γι' αυτό αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, μειώστε αμέσως την ποσότητα βιταμίνης C που λαμβάνετε. Σκόρδο, κρεμμύδι και πράσο: το τρίπτυχο της επιτυχίας Θέλετε να κάνετε την κοτόσουπά σας πιο «βαρβάτη»; Προσθέστε σκόρδο και κρεμμύδι. Όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται μας κάνουν καλό λόγω των δεκάδων αντισηπτικών ευρέος φάσματος που περιέχουν και των συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας. Μελέτη που έγινε, μάλιστα, σε 142 άτομα τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, έδειξε ότι η ομάδα που λάμβανε το εικονικό φάρμακο παρουσίασε 65 κρυολογήματα, ενώ η ομάδα που κατανάλωνε σκόρδο και κρεμμύδι, μόνο 24. Άλλη μια ευεργετική δράση του σκόρδου είναι ότι βοηθάει να «ανοίξουν» τα μπλοκαρισμένα ιγμόρεια. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο: δυναμώνουν το ανοσοποιητικό Περίπου 28 γραμμάρια φιστικιών Βραζιλίας ξεπερνούν την ημερήσια συνιστώμενη δόση σεληνίου, ενός μετάλλου που βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Στην πραγματικότητα, ένα μέσο βραζιλιάνικο φιστίκι περιέχει περίπου 70 μικρογραμμάρια σεληνίου, γι' αυτό άλλωστε συστήνεται και από τους ειδικούς. Όταν υπάρχει επάρκεια σεληνίου στον οργανισμό μας, αυξάνεται η παραγωγή των κυτοκινών, οι οποίες βοηθούν να «ξεφορτωθούμε» τον ιό μια ώρα αρχύτερα. Το σημαντικό αυτό για τον οργανισμό μας μέταλλο μπορείτε να το λάβετε επίσης και από διάφορα θαλασσινά όπως αστακό, στρείδια, μύδια, καβούρια κ.λπ. Μανιτάρια: μαγικά για το κρυολόγημα Όπως και το σελήνιο, έτσι και τα μανιτάρια αυξάνουν την παραγωγή κυτοκινών που βοηθούν στην καταπολέμηση τέτοιου είδους ασθενειών , ενώ περιέχουν επίσης και πολυσακχαρίδες, μια άλλη κατηγορία που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, μάλιστα, χρησιμοποιούνται συνήθως συγκεκριμένες ποικιλίες μανιταριών για την καταπολέμηση του κρυώματος, όπως τα ρέισι, σιτάκε και μαιτάκε. Μαύρο πιπέρι: το μπαχαρικό που μειώνει την καταρροή Κι όμως! Όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται λόγω του ότι λίγο μαύρο πιπέρι μπορεί να μας προκαλέσει φτέρνισμα, αν ανακατέψουμε λίγο μαύρο πιπέρι με πιπερόριζα (τζίντζερ) και ξίδι, μπορούμε να αυξήσουμε την απορρόφηση φαρμάκων που έχουμε πάρει προκειμένου να μας βοηθήσουν στο κρύωμα. Οι κόκκοι του μαύρου πιπεριού, μάλιστα, έχουν ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε πιπερίνη, η οποία έχει αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Μέλι: γλυκό και αντιμικροβιακό Για πολλούς το μέλι είναι πανάκεια, αφού κάνει καλό στα πάντα, από καψίματα, μέχρι γρατζουνιές και μικροτραυματισμούς, λόγω των φυσικών αντισηπτικών ιδιοτήτων του. Όσον αφορά του κρύωμα, μπορεί να απαλύνει τον πονόλαιμο, ενώ οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητές του βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών, των βακτηρίων και των μυκητών. Αποφύγετε να δώσετε μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους, καθώς το ανοσοποιητικό τους δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά για να καταπολεμήσει την παιδική βοτουλίαση, η οποία μπορεί να προκληθεί από το μέλι. Γιαούρτι: περιέχει τα «καλά» βακτήρια Μέσα στα γιαούρτια με προβιοτικά, βρίσκεται ένα συγκεκριμένο βακτήριο ο Lactobacillus reuteri, ο οποίος μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό των ιών στο σώμα όταν αρρωσταίνουμε. Πρέπει, όμως, να δώσετε προσοχή στα γιαούρτια που αγοράζετε, καθώς δεν περιέχουν όλα προβιοτικά, γι' αυτό ή ψάξτε αυτά που το αναγράφουν ή ζητήστε τα. Πιπερόριζα: κατά του βήχα και της καταρροής Το τζίντζερ - η γνωστή σε όλους μας πιπερόριζα - μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να ανακουφίσει το λαιμό που «γρατζουνάει», καθώς περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες στοχεύουν στους ιούς που προσβάλλουν τη ρινική κοιλότητα, αλλά και ουσίες που μας ανακουφίζουν από το βήχα. Ταυτόχρονα, αποτελεί έναν φυσικό τρόπο για τη μείωση του πόνου και του πυρετού, καθώς κι ένα ήπιο ηρεμιστικό που μας βοηθάει να ξεκουραστούμε όσο είμαστε άρρωστοι. Προσθέστε λίγο στο τσάι σας, προσέξτε, μόνο, την καυτερή του γεύση. Κόκκινο κρασί: βοηθάει και στο κρύωμα Η ρεσβερατρόλη και οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο που δουλεύουν και τα καλά βακτήρια του γιαουρτιού. Όταν οι ιοί εισχωρήσουν στον οργανισμό μας αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και τα παραπάνω συστατικά αποτρέπουν την εξάπλωσή τους. Αν, όμως, δεν είστε φίλοι του αλκοόλ ή αισθάνεστε πολύ άσχημα για να πιείτε λίγο κρασί, μπορείτε εναλλακτικά να δοκιμάσετε λίγο σταφύλι ή φιστίκια, τα οποία επίσης είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη. |
Πέννες τρικολόρε με άσπρη σάλτσα, κοτόπουλο και μανιτάρια Posted: 14 Nov 2011 06:03 AM PST Υλικά 1 πακέτο πέννες τρικολόρε (με ντομάτα και σπανάκι) 1 στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κυβάκια μανιτάρια κομμένα σε φέτες 1 κουτί κρέμα γάλακτος 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο τυρί αλάτι πιπέρι λάδιΕκτέλεση Βράζουμε τις πέννες. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το σκόρδο και στη συνέχεια το αφαιρούμε. Ρίχνουμε το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε. Επειτα προσθέτουμε και τα μανιτάρια. Λίγο πριν είναι έτοιμο, βάζουμε και την κρέμα γάλακτος. Μόλις πήξει λιγάκι το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε προσθέτοντας τριμμένο τυρί αν θέλουμε. |
You are subscribed to email updates from Συνταγές μαγειρικής To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου