Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Συνταγές μαγειρικής


Συνταγές μαγειρικής


Χριστουγεννιάτικες σιροπιαστές δίπλες

Posted: 26 Dec 2011 07:09 AM PST

Υλικά:2 αβγά 1 σφηνάκι κονιάκ Ζάχαρη Αλεύρι (για το σιρόπι): 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 1 φλιτζάνι νερό 3 κουταλιές μέλι Oδηγίες: 1. Χτυπάτε αβγά και ζάχαρη 2. Προσθέτετε αλεύρι για να γίνει η ζύμη 3. Ανοίγετε σε φύλλο και το χωρίζετε σε λωρίδες 4. Τηγανίζετε σε καυτό λάδι για να ροδίσουν και οι δυο πλευρές 5. Βράζετε τα υλικά για το σιρόπι και βουτάτε τις δίπλες

6. Τις τοποθετείτε σε πιατέλα και τις πασπαλίζετε με καρύδι, κανέλα ή με extra μέλι!

Μπολονέζ (Bolognese) με απομεινάρια γαλοπούλας

Posted: 26 Dec 2011 06:10 AM PST

Μπολονέζ (Bolognese) με απομεινάρια γαλοπούλας Συνταγή για 4-6 άτομα
Υλικά: 200γρ. πανσέτα, ψιλοκομμένη 1/4 φλιτζανιού καρότο, ψιλοκομμένο 1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1/4 φλιτζανιού σέλινο (κοτσάνι), ψιλοκομμένο 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες 800γρ. τριμμένη ντομάτα, με τους χυμούς της 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί 1 φλιτζάνι γάλα, πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 4 φλιτζάνια γαλοπούλα (προ-ψημένη), κομμένη σε μικρούς κύβους 500γρ. μακαρόνια πέννες ή ριγκατόνι Εκτέλεση: Βάζουμε μία βαριά κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Βάζουμε την πανσέτα στην ζεστή κατσαρόλα και την τσιγαρίζουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να βγάλει το λίπος της. Ανακατεύουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο μέσα στην κατσαρόλα με την πανσέτα. Αν δούμε ότι το λίπος μέσα στην κατσαρόλα είναι πολύ λίγο μπορούμε να προσθέσουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε τα υλικά μας μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα λαχανικά, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες με το λευκό κρασί, και αφήνουμε να κοχλάσει για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε το ζωμό, το γάλα και το μαϊντανό και επαναφέρουμε στην φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Σιγοβράζουμε την σάλτσα μας, μισοσκέπαστη, μέχρι να μειωθεί κατά το ένα τρίτο, περίπου 30 με 40 λεπτά. Προσθέτουμε τη γαλοπούλα και αφήνουμε πάνω στην φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η σάλτσα, για περίπου 10-15 λεπτά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για αλ τέντε. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και περνάμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος τους. Προσθέτουμε τα μακαρόνια στη κατσαρόλα με την σάλτσα και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις μέχρι να ζεσταθούν τα ζυμαρικά.

Έπεσε Πολύ Αλάτι Στο Φαγητό; Μην Βιαστείτε Να Το Πετάξετε!

Posted: 26 Dec 2011 12:03 AM PST

ierosagon22 200x189 Έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό; Μην βιαστείτε να το πετάξετε!Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουν όσοι μαγειρεύουν, είναι να το ...;παρακάνουν με το αλάτι.

Αν λοιπόν για κάποιο λόγο, δοκιμάσετε το φαγητό και είναι ...;λύσσα, μην βιαστείτε να το πετάξετε. Βάλτε μέσα στην κατσαρόλα που βράζει δυο πατάτες κομμένες στα 4 και μαγειρέψτε λίγο ακόμα. Η πατάτα έχει το ιδίωμα να «τραβά» το αλάτι και έτσι το φαγητό θα έρθει «στα ίσα του».Το τρικ δεν ισχύει δυστυχώς για ψητά στον φούρνο. Εκεί, η πατάτα ...;σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Καλά Χριστούγεννα χωρίς υπερβολές

Posted: 25 Dec 2011 01:20 AM PST

Η περίοδος των εορτών είναι χωρίς αμφιβολία μια χρονική περίοδος που
όλοι περιμένουμε. Τα Χριστούγεννα όπως όλες οι γιορτές είναι σε συνδυασμό με το μεγάλο γιορτινό τραπέζι. Το Χριστουγέννιάτικο τραπέζι είναι αρκετά πλούσιο και αποτελείται κυρίως από την γεμιστή γαλοπούλα, τα τυριά, τις σαλάτες, τα ποτά, τα αναψυκτικά και φυσικά από τα γλυκά των ημερών. Έτσι λοιπόν και οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν αρκετά και ως προς την ποσότητα και ως προς την ποιότητα της τροφής. Μπορεί η γαλοπούλα να είναι ένα σχετικά άπαχο κρέας, αλλά η γέμιση της είναι από εντόσθια, κιμά, ρύζι και διάφορα αρωματικά. Η γέμιση λοιπόν μαζί με τα τυριά αντισταθμίζουν τις χαμηλές θερμίδες και τα λιγοστά λιπαρά της γαλοπούλας. Αυτές τις μέρες παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης των κορεσμένων λιπαρών οξέων και της χοληστερόλης, αύξηση της κατανάλωσης νατρίου και των απλών υδατανθράκων. Γι αυτό και έχουμε έξαρση των καρδιακών επεισοδίων με ταυτόχρονη αύξηση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ως γνωστό η υπερκατανάλωση ζωικών λιπών, αλκοόλης και αλατιού είναι επιβαρυντικά για το καρδιαγγειακό σύστημα και ειδικά άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη παρόμοια προβλήματα, όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, ή υπερχοληστερολαιμία, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά με την διατροφή τους. Για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων συμβάντων θα πρέπει να διατηρήσουμε τουλάχιστον πιο χαλαρά την σωστή διατροφική συμπεριφορά τις μέρες των εορτών. Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλωθεί με λογική και μέτρο. Να προτιμηθεί το κόκκινο κρασί, που περιέχει αντιοξειδωτικά. Στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές σαλάτες που εκτός του ότι συμβάλλουν στην ισορροπία της διατροφής μας, είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών. Στις σαλάτες θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ελαιόλαδο και όχι διάφορες σος που κυριαρχεί η μαγιονέζα. Καλό θα είναι να περιορισθεί η κατανάλωση κουραμπιέδων, γιατί παρασκευάζονται με βούτυρο και έχουν πολλές θερμίδες, και να προτιμηθούν οι δίπλες και τα μελομακάρονα, φυσικά με μέτρο. Λάθος είναι η αποχή από το φαγητό όλη την ημέρα για να φάμε όσο και ό,τι θέλουμε στο βραδινό γιορτινό τραπέζι. Πρέπει να διατηρήσουμε τα συνηθισμένα μας γεύματά, να μην παραλείψουμε το πρωινό μας, ούτε φυσικά τα φρούτα και τα ενδιάμεσα γεύματα, για να μην κάνουμε υπερβολές το βράδυ. Οι γιορτές είναι χαρά, η οποία πηγάζει από την αγάπη μας και από τα συναισθήματα που μοιραζόμαστε με τους φίλους μας, την οικογένειά μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους συνανθρώπους μας και όχι από το την προσωρινή ηδονή του ουρανίσκου μας. Καλές γιορτές με όνειρα, υγεία και ευτυχία!

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΆ ΚΕΚΆΚΙΑ

Posted: 24 Dec 2011 04:34 AM PST

Φτιάξτε γιορτινά διακοσμημένα γλυκάκια, που είναι πολύ όμορφα και για δώρα.....
http://www.i-diadromi.com/
http://www.i-diadromi.com/
http://media.cakecentral.com/gallery/738286/normal_1294323772.JPG
http://www.i-diadromi.com/
http://www.i-diadromi.com/
http://www.i-diadromi.com/
http://www.i-diadromi.com/

Πίτα με γαλοπούλα και ζαμπόν Συνταγή για 4-6 άτομα

Posted: 24 Dec 2011 04:30 AM PST

Πίτα με γαλοπούλα και ζαμπόν Συνταγή για 4-6 άτομα Υλικά: 30γρ βούτυρο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 275ml κρέμα γάλακτος 100ml ζωμός από κοτόπουλο 450γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες 1 κουταλιά της σούπας εστραγκόν 500γρ. στήθος από γαλοπούλα προβρασμένο και κομμένο σε μικρές μπουκιές 200γρ. ζαμπόν κομμένο σε μικρές μπουκιές Για τον πουρέ πατάτας 1.2kg πατάτες 2 κουταλιές της σούπας βουτύρου 1/3 φλιτζανιού φρέσκο γάλα 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180οC. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα. Καλύπτουμε με νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σε μια άλλη αρκετά μεγάλη κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι πάνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνουν. Προσθέτουμε τη γαλοπούλα, το ζαμπόν και το εστραγκόν. Ανακατεύουμε τα υλικά μας για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το ζωμό κότας με την κρέμα γάλακτος. Φέρνουμε την φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Μόλις κοχλάσει χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να δημιουργηθεί μία απαλή σάλτσα (περίπου 20 λεπτά). Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το πουρέ πατάτας μόλις είναι έτοιμες οι πατάτε μας. Καθαρίζουμε τις πατάτες από το φύλλο και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Πολτοποιούμε τις πατάτες πιέζοντας τις με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή απλά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα γαλοπούλας από την κατσαρόλα σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί (όχι πολύ βαθύ). Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το κρέας το πουρέ πατάτας και βάζουμε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά το πάνω μέρος της πίτας. Σερβίρετε την πίτα σας ζεστή με ένα ωραίο κόκκινο κρασί. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Ενα γλυκό ταξίδι για τους εραστές της...σοκολάτας

Posted: 23 Dec 2011 02:23 AM PST

Ωραία τα ταξίδια, ποιος θα έλεγε ο αντίθετο. Και μάλιστα έχουν μια γλυκιά γεύση .
Αλλά θα μας χάλαγε αν κάναμε ένα γλυκό ονειροτάξιδο για γλυκές σοκολατένιες απολαύσεις;
Eurochocolate Festival and Casa Del Cioccolato, Perugia, Ιταλία
Πάμε στην Περούτζια της Ιταλίας να παρακολουθήσουμε το ετήσιο Φεστιβάλ Σοκολάτας. Διοργανώνεται κάθε Δεκέμβριο 14 με 23.
Θα δούμε όλα τα είδη της σοκολάτας, σε όλα τα σχέδια, φαντασία να υπάρχει!
Θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί βολτάροντας στα κιόσκια της σοκολάτας.
Φύγαμε....
Θα δούμε γλύπτες που θα σμιλεύουν τη σοκολάτα.
Θα μπούμε μέσα να αγοράσουμε σοκολάτα.
Δηλαδή θα γεμίσουμε τις τσέπες μας.
Τι να διαλέξω, τι να διαλέξω...
Πέταλα, κλειδιά, σφυριά, κάβουρες, λίμες και άλλα γλυκά εργαλεία!
Και μην πάει το μυαλό σας ότι δεν υπάρχει ξενοδοχείο σοκολάτας, φυσικά και έχει, οπότε αν μας πάρει η νύχτα θα καταλύσουμε εκεί...
Μετά την Περούτζια θα επισκεφθούμε τις Βρυξέλες στο Βέλγιο
Αδύνατον να την προσπεράσουμε, με τέτοια παράδοση στις σοκολάτες.
Εννοείται ότι θα ξεκινήσουμε από το Μουσείο Κακάο και Σοκολάτας
To Βέλγιο παράγει 172.000 τόνους σοκολάτας κάθε χρόνο και σε όλη τη χώρα υπάρχουν περισσότερα από 2.000 μαγαζιά αποκλειστικά για σοκολάτες.
Αρκετά από αυτά τα μαγαζιά βρίσκονται στις Βρυξέλες και μπορούμε να δούμε εργαστήρια σοκολάτας, μαγαζιά πώλησης και επιδείξεις για δοκιμές γεύσεων.
Πάμε να δούμε τις μπουτίκ σοκολάτας...
Le maison de maitres chocolatiers
Εχει να επιδείξει βραβεία και εξαιρετική γεύση.
Zaabδr
Η ακαδημία της σοκολάτας!
Θα μας επιτρέψουν να δοκιμάσουμε...
600 τετραγωνικά - Μη χαθείτε...
Planθte Chocolat
Μπορούμε να μάθουμε όλα τα μυστικά της σοκολάτας.
Κάνουν επιδείξεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 4 το απόγευμα. Θα είμαστε εκεί!
Le Chocolatier Manon
Εργαστήριο σοκολάτας, θα μας επιτρέψει να μπούμε ύστερα από ραντεβού.
Με κρύα καρδιά και γεμάτο στομάχι αφήνουμε τις Βρυξέλες και πάμε στο Μουσείο της Σοκολάτας στην Κολονία, Γερμανία
Τι θέλετε να μάθετε και δεν θα το μάθετε...
Θα μας λύσει όλες τις απορίες.
Το μουσείο χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο θα μας εισάγει στα δέντρα του κακάο, πως μεγαλώνουν, περιβάλλον κ.λπ. και υπάρχει και ένα μικρό εργοστάσιο σοκολάτας το οποίο θα μας δείξει πως φτιάχνεται η σοκολάτα.
Στο δεύτερο επίπεδο θα μας εξηγήσουν την ιστορία της σοκολάτας, πως ξεκίνησε από τους αρχαίους αμερικανικούς πολιτισμούς πριν από 3.000 χρόνια.
Οι Μάγια και οι Ατζέκοι χρησιμοποιούσαν το κακάο ως φάρμακο (όταν λέμε ότι η σοκολάτα γιατρεύει κάτι ξέρουμε) και επίσης ως νόμισμα (αχα, άι χάσου ευρώ!).
Στην Ευρώπη η σοκολάτα ήρθε το 1544 μ.Χ.
Στο δεύτερο επίπεδο θα μας εξηγήσουν την ιστορία της σοκολάτας, πως ξεκίνησε από τους αρχαίους αμερικανικούς πολιτισμούς πριν από 3.000 χρόνια.
Οι Μάγια και οι Ατζέκοι χρησιμοποιούσαν το κακάο ως φάρμακο (όταν λέμε ότι η σοκολάτα γιατρεύει κάτι ξέρουμε) και επίσης ως νόμισμα (αχα, άι χάσου ευρώ!).
Στην Ευρώπη η σοκολάτα ήρθε το 1544 μ.Χ.
Στο τρίτο επίπεδο υπάρχουν όλα τα είδη σοκολάτας που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Και φεύγουμε από τη Γερμανία και πάμε Ελβετία στο Τρένο της Σοκολάτας - Chocolate train
Το τρένο σερβίρει και τυρί και σοκολάτα. Κάνει μία αξέχαστη διαδρομή που η μία της στάση είναι το εργοστάσιο σοκολάτας της Νεστλέ. Θα δούμε το υπέροχο τοπίο και θα πιούμε μια ζεστή ή κρύα σοκολάτα.
Και προτείνω, αφού πήραμε που πήραμε σβάρνα την Ευρώπη να σταματήσουμε στο Λονδίνο.
Να επισκεφθούμε το μπαρ σοκολάτας στα Harrods - Harrods Chocolate Bar
Φίλη των ονειροτάξιδων σημείωσε ότι απουσιάζει η Βαρκελώνη (τόσο το μουσείο της όσο και σπουδαία παράδοσή της) και διορθώνω.
Τελικός προορισμός μετά το Λονδίνο η Βαρκελώνη.
Μουσείο Σοκολάτας στη Βαρκελώνη - Museu de la xocolata
Το μουσείο δημιουργήθηκε το 2000, είναι ιδιωτικό και περιλαμβάνει, κυρίως, σοκολατένια γλυπτά.
Για παράδειγμα, θαυμάστε, γευτείτε, ό,τι θέλετε τέλος πάντων, τα: Sagrada Famνlia, Casa Batllσ και Casa Amatller.
Δεν είναι όμως μόνο το μουσείο σοκολάτας στη Βαρκελώνη.Όλοι οι Ισπανοί θεωρούν τη σοκολάτα κάτι σαν εθνικό τους προϊόν.Οι πρώτοι σπόροι κακάου ήρθαν με τον κονκισταδόρ Hernan Cortes.
Η πρώτη βιομηχανική σοκολάτα κυκλοφόρησε στη Βαρκελώνη το 1777.
Θα μείνουμε λίγο ακόμη στη Βαρκελώνη γιατί πρέπει να δούμε τα παρακάτω:
Εspai sucre
Εστιατόριο με γλυκά, αλλά και πολύ καλή σχολή ζαχαροπλαστικής, για όσους ενδιαφέρονται.
Επόμενος σταθμός το Chocolat Factory
Το κέικ που βλέπετε λέγεται Gβteau και είναι φτιαγμένο έτσι ώστε κάθε κομμάτι του να έχει διαφορετική γεύση.
Τι να πρωτοφάς αναρωτιέμαι.
Τελευταίο (στη σειρά παρουσίασης) το Xocoa
Τι είναι τούτα; Επίτηδες τα κάνουν τόσο θελκτικά;
Κλείνω εδώ γιατί δεν αντέχω άλλο τόση σοκολάτα.

Χριστουγεννιάτικο Γκάμμον με σάλτσα Ανανά Συνταγή για 6-8 άτομα

Posted: 23 Dec 2011 02:20 AM PST

Χριστουγεννιάτικο Γκάμμον με σάλτσα Ανανά Συνταγή για 6-8 άτομα Υλικά: 1 Γκάμμον (Gammon) χοιρινό καπνιστό, περίπου 2kg 1/2 χούφτα άσπαστο μαύρο πιπέρι 2 ξυλάκια κανέλλα 1/2 λίτρο χυμό πορτοκάλι 1/3 φλιτζανιού κρασί ξηρό, λευκό 1 μέτριο κρεμμύδι, ολόκληρο 5-6 κλωναράκια φρέσκο σέλινο Γαρίφαλα, ολόκληρα 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα 2 κουταλιές της σούπας μέλι Υλικά για τη σάλτσα Ανανά (γλυκόξινη) 1/2 ποτήρι ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι νερό 2 κουταλιές της σούπας ξύδι 1.5 φλιτζάνια χυμό ανανά 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού 1 κουταλάκι του γλυκού corn flour 1 φλιτζάνι ανανά, σε κομματάκια Προετοιμασία: Βράστε το Gammon για μια περίπου ώρα σε νερό μαζί με το άσπαστο μαύρο πιπέρι, την κανέλλα, τον χυμό πορτοκάλι, το κρασί, το σέλινο και το κρεμμύδι. Αφού κρυώσει αφαιρέστε το δίχτυ και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρέστε το δέρμα αφήνοντας όμως λίγο από το λίπος. Χαράξτε ελαφρά την επιφάνεια (το λίπος) σε τετράγωνα. Καρφώστε στις σχισμές γαρίφαλα σε διάφορα σημεία. Ανακατέψτε σε ένα μικρό μπολ την μουστάρδα και το μέλι και αλείψτε με αυτό το gammon. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (170οC) το χοιρινό για 30 περίπου λεπτά. Κατά την διάρκεια του ψησίματος με ένα κουτάλι μαζεύετε τους χυμούς από τον πάτο του ταψιού και περιχύνετε με αυτό το χοιρινό για να μην στεγνώσει εξωτερικά. Για τη σάλτσα Ανανά: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε τη ζάχαρη με το νερό σε μέτρια φωτιά και αφήστε το μίγμα να καραμελώσει. Προσθέστε το ξύδι, το χυμό ανανά, το χυμό πορτοκαλιού και αφήστε να βράσουν περίπου 10 λεπτά. Στο τέλος δένετε τη σάλτσα με το corn flourδιαλυμένο σε λίγο νερό. Στο τέλος προσθέτετε τα μικρά κομματάκια ανανά και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά. Σερβίρετε το gammon ολόκληρο ή κομμένο σε φέτες, γαρνιρισμένο με τη σάλτσα ανανά. Για επιδόρπιο σερβίρετε σοκολατόπιτα. Καλή Όρεξη!

Μελομακάρονα συνταγή

Posted: 22 Dec 2011 10:10 PM PST

 

Τα μελομακάρονα είναι ένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Υπάρχουν διάφορες συνταγές που αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή. Το foodzine.gr σας προτείνει μία εύκολη και γρήγορη συνταγή για τα Χριστούγεννα του 2009. Καλές γιορτές σε όλους σας!
Υλικά
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
½ κούπα κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 κιλό αλεύρι
Υλικά για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 φέτα λεμόνι
Εκτέλεση
Σ' ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και τη σόδα την οποία έχουμε προσθέσει στο χύμο πορτοκάλι και ανακατεύουμε με ενα σίρμα. Προσθέτουμε την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και δημιουργούμε γραμμώσεις στην επιφανειά τους με τη βοήθεια του ξύστη. Ψήνουμε στους 180 C σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζαχαρή , το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και τη φέτα λεμόνι. Τη βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βρασεί για 3- 5 λεπτά
Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα τα ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι για 1 λεπτό περίπου και τα βγάζουμε από το σιρόπι για να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι, τοποθετούμε μια σειρά μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε με μέλι και καρύδια.
- Μικρά μυστικά
. Δεν ζυμώνουμε τα μελομακάρονα πολύ ώρα για να μην σφίξουν.
. Για να μην υγρασιαστούν τα διατηρούμε σε κάποιο σκεύος.

Μελομακάρονα με σοκολάτα

undefinedΣτα υλικά προσθέστε 500 γρ σοκολάτα κουβερτούρα. Οταν βγάλετε τα μελομακάρονα απο το φούρνο, λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Περιλούστε τα μελομακάρονα με τη σοκολάτα και αφήστε τα να κρυώσουν.
Επειδή βάζω αρκετή σοκολάτα, τα αφήνω λιγότερη ώρα στο σιρόπι (τα βουτάω λιγα δεπτερόλεπτα και τα βγάζω) αλλιώς ειναι πολύ γλυκά .

Χριστουγεννιάτικο Γκάμμον

Posted: 22 Dec 2011 02:08 PM PST

Υλικά:

1 Γκάμμον (Gammon) χοιρινό καπνιστό, περίπου 2kg 1/2 χούφτα άσπαστο μαύρο πιπέρι 2 ξυλάκια κανέλλα 1/2 λίτρο χυμό πορτοκάλι 1/3 φλιτζανιού κρασί ξηρό, λευκό 1 μέτριο κρεμμύδι, ολόκληρο 5-6 κλωναράκια φρέσκο σέλινο Γαρίφαλα, ολόκληρα 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα 2 κουταλιές της σούπας μέλι Υλικά για τη σάλτσα Ανανά (γλυκόξινη) 1/2 ποτήρι ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι νερό 2 κουταλιές της σούπας ξύδι 1.5 φλιτζάνια χυμό ανανά 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού 1 κουταλάκι του γλυκού corn flour 1 φλιτζάνι ανανά, σε κομματάκια Προετοιμασία: Βράστε το Gammon για μια περίπου ώρα σε νερό μαζί με το άσπαστο μαύρο πιπέρι, την κανέλλα, τον χυμό πορτοκάλι, το κρασί, το σέλινο και το κρεμμύδι. Αφού κρυώσει αφαιρέστε το δίχτυ και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρέστε το δέρμα αφήνοντας όμως λίγο από το λίπος. Χαράξτε ελαφρά την επιφάνεια (το λίπος) σε τετράγωνα. Καρφώστε στις σχισμές γαρίφαλα σε διάφορα σημεία. Ανακατέψτε σε ένα μικρό μπολ την μουστάρδα και το μέλι και αλείψτε με αυτό το gammon. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (170οC) το χοιρινό για 30 περίπου λεπτά. Κατά την διάρκεια του ψησίματος με ένα κουτάλι μαζεύετε τους χυμούς από τον πάτο του ταψιού και περιχύνετε με αυτό το χοιρινό για να μην στεγνώσει εξωτερικά. Για τη σάλτσα Ανανά: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε τη ζάχαρη με το νερό σε μέτρια φωτιά και αφήστε το μίγμα να καραμελώσει. Προσθέστε το ξύδι, το χυμό ανανά, το χυμό πορτοκαλιού και αφήστε να βράσουν περίπου 10 λεπτά. Στο τέλος δένετε τη σάλτσα με το corn flourδιαλυμένο σε λίγο νερό. Στο τέλος προσθέτετε τα μικρά κομματάκια ανανά και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά. Σερβίρετε το gammon ολόκληρο ή κομμένο σε φέτες, γαρνιρισμένο με τη σάλτσα ανανά. Για επιδόρπιο σερβίρετε σοκολατόπιτα. Καλή Όρεξη!

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές