Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

╚»*«╝Pantocratoria©╚»*«╝


╚»*«╝Pantocratoria©╚»*«╝


Πώς ζούσε, γλεντούσε και ονειρευόταν η Αθήνα Ενα οδοιπορικό στα πρώτα 100 χρόνια της πρωτεύουσας του νέου ελληνικού κράτους, µέσα από την καθηµερινότη

Posted: 07 Jan 2012 06:57 AM PST

Πώς ζούσε,  γλεντούσε  και ονειρευόταν  η Αθήνα



«Η σούπα σας να είνε θρεπτική, ο γάλος σας να είναι παχύς και τρυφερός και να µη τον κάψη ο φούρναρης, ο κοραµπιές σας να είνε εύγευστος και η ρετσίνα σας άδολη και αρωµατώδης» εύχεται η εφηµερίδα «Σκριπ» τα Χριστούγεννα του 1910 στους αναγνώστες της. Βρισκόµαστε στην Μπελ Επόκ, στην εποχή της ανεµελιάς και των µεγάλων ανακαλύψεων. Στην Αθήνα οι εφηµερίδες διαφηµίζουν απίθανα προϊόντα, το τρένο τρέχει υπογείως τη διαδροµή από το Θησείο προς την Οµόνοια, ο ηλεκτρισµός στέλνει στο πατάρι τα κεριά και τις λάµπες λαδιού, ενώ το ψυγείο πάγου παίρνει τη θέση του στην κουζίνα του Αθηναίου. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ροδοµάγουλες υπηρέτριες πηγαινοφέρνουν στους φούρνους ταψιά µε µεγαλοπρεπείς γάλους και η πόλη µετατρέπεται σε µέγα ζαχαροπλαστείο.

Πλήθος εικόνων χυµώδους αθηναιογραφίας κεντούν την αφήγηση του Θωµά Σιταρά. Αθηναίος κωνσταντινουπολίτικης καταγωγής, καθηγητής Μάρκετινγκ και µερακλής του φαγητού, στον τόµο Η παλιά Αθήνα ζει, γλεντά, γεύεται: 1834-1938 ξεφλουδίζει τα αλλεπάλληλα επίπεδα του παλίµψηστου προσώπου της σύγχρονης Αθήνας και ανασυνθέτει τη γαστρονοµική µνήµη της µε τη συνδροµή ξένων περιηγητών και ντόπιων δηµοσιογράφων.

Τα οδοιπορικά στην Αθήνα του Μπάµπη Αννινου και οι σατιρικοί στίχοι του Γεωργίου Σουρή συνδιαλέγονται µε τα κοµψά ρεπορτάζ του Φιλέα Φογγ (Γιώργου Τσοκόπουλου) και τις εύθυµες ιστορίες του ∆ηµήτρη Γιαννουκάκη, του ∆ηµήτρη Ψαθά και άλλων χρονογράφων σε µια θελκτική, πολυφωνική αφήγηση, η οποία µας ξεναγεί µε σατιρική ελαφράδα στα γαλακτοπωλεία και στις ταβέρνες, στα δυτικότροπα καφέ-σαντάν και στα ανατολίτικα καφέ-αµάν παρουσιάζοντας γλαφυρές όψεις της κοινωνικής ιστορίας της πόλης στη διάρκεια ενός αιώνα.

Το χωριό του καφέ
Το χωριό µε τα οθωµανικά χαλάσµατα που αντίκρισαν οι Βαυαροί του Οθωνα στα 1834 αλλάζει ταχύτατα όψη. Η ανοικοδόµηση της πόλης είναι εντυπωσιακή. Αµαξες και µια ιππήλατη λεωφορειακή γραµµή εξυπηρετούν τον πληθυσµό που εισρέει στην πρωτεύουσα. Τα καφενεία είναι οι πρώτοι επαγγελµατικοί χώροι που δηµιουργούνται µόλις εξασφαλίζεται στέγη. Μέσα σε 30 χρόνια η Αθήνα αποκτά 100 καφενεία. «Bella Grecia», «Καφενείο των Αγωνιστών», «Καφενείο της Παλαιάς Αγοράς», «Καφενείο των Γερόντων»... Απλά και λιτά, µε ανατολίτικο διάκοσµο, καφέ, λουκούµι και ούζο για τους πελάτες των µεσαίων και λαϊκών στρωµάτων, µε καθρέφτες, ευρωπαϊκό ντεκόρ και καφέ µε γάλα για τους ξένους διπλωµάτες, την αστική τάξη και τους αριστοκράτες Φαναριώτες.

Η ιστορία της χώρας ολόκληρης συνδέεται µε τους χώρους αναψυχής και εστίασης. Εκεί οι Ελληνες συναντιούνται και συζητούν, οργανώνονται σε οµάδες, αποκτούν ταυτότητα, ετοιµάζουν τις επαναστάσεις τους, εξηγεί ο συγγραφέας σε όποιον δεν κατανοεί τη σχέση του Ελληνα µε το καφενείο και την ταβέρνα. Στο καφέ-ζαχαροπλαστείο του Ζαχαράτου στο Σύνταγµα, στην «κλώσσα όλων ανεξαιρέτως των νεοσσών της πολιτικής», µε τα πολυτελή κάτοπτρα, τα αναπαυτικά ανάκλιντρα και το πρόθυµο προσωπικό που σερβίρει «υποβρύχιο», καφενείο το οποίο το «Ελεύθερον Βήµα» χαρακτηρίζει το 1928 «ανωτάτη έδρα πολιτικών επιστηµών!», θα βρούµε όσους έχουν πολιτικές φιλοδοξίες από τη δεκαετία του 1880 ως το 1960.

Ο ταξικός χάρτης της πρωτεύουσας σκιαγραφείται µε ορόσηµα τους τόπους διασκέδασης. Στην οδό Αιόλου ανοίγει το 1832 το «Ξενοδοχείο της Ευρώπης» των Ιταλών Καζάλι, το πρώτο ξενοδοχείο ύπνου και φαγητού, για τους επισκέπτες και τους εύπορους κατοίκους µε εκλεπτυσµένα γούστα. Το πάτωµα και οι υαλοπίνακες στα παράθυρα δεν είναι πλέον πολυτέλεια. Οι αριστοκράτες και οι αστοί Αθηναίοι µαθαίνουν το µπιλιάρδο, την τσοκολάτα και το παγωτό, θαυµάζουν την πρώτη θερµάστρα. Στον αντίποδα, εργάτες, µάστορες και εµποροϋπάλληλοι, άνδρες των λαϊκών στρωµάτων, βρίσκουν φαγητό και συντροφιά στην ταβέρνα «Του Παναγή του Αράπη» και «Του Σαλίγκαρου», στα οινοµαγειρεία στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στο Θησείο, στη Νεάπολη. Λαός και αριστοκρατία, ντυµένοι µε φέσια ή µε ευρωπαϊκά φορέµατα, κάνουν τον περίπατό τους στην οδό Πατησίων, βαδίζοντας µαζί αλλά χώρια, αριστερά οι µεν, δεξιά οι δε.

Ολίγον από Μιλάνο
Η πόλη εκτελεί αενάως το δροµολόγιο Ανατολή - ∆ύση. Στην Αθήνα της Μπελ Επόκ πολυτελή καταστήµατα κάνουν την εµφάνισή τους στην Ερµού και στη Σταδίου και «αι Αθήναι µεταβάλλονται ολίγον εις Μιλάνον και ουχί σπανίως νοµίζει τις ότι ευρίσκεται εις γωνίαν τινά παρισινού βουλεβάρτου». Το ραδιόφωνο και το γραµµόφωνο εισβάλλουν στην καθηµερινότητα του Αθηναίου και τα αυτοκίνητα διευκολύνουν τις εξόδους. Οι αστοί διασκεδάζουν στις κοσµικές ταβέρνες. Τα λαϊκά στρώµατα κατακλύζουν τους κινηµατογράφους του Μεταξουργείου καταναλώνοντας µεγάλες ποσότητες γκαζόζας και παγωτού. Τον ανατολίτικο χρωµατισµό τους διατηρούν τα εµπορικά της Αθηνάς και της Αιόλου, µε την πραµάτεια τους κρεµασµένη έξω από τις θύρες, ενώ οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ανανεώνουν τον ανατολίτικο χαρακτήρα της πόλης φέρνοντας µαζί τους έναν κατακλυσµό γευστικών συγκινήσεων, κουρκουµπίνια, πιρπιρίνια, µια κουζίνα πλούσια, «εξωτικής γεύσεως και αλαµπουρνέζικης ονοµασίας».

Παλιές ρεκλάµες, φωτογραφίες, αγγελίες σε εφηµερίδες, σκίτσα και εικόνες αναπαριστούν οπτικά το κλίµα κάθε εποχής και συνοδεύουν σπαρταριστά κείµενα και εξαντλητικά ρεπορτάζ από τον σύγχρονο Τύπο τα οποία µας πληροφορούν πόσο κοστίζει ένα γεύµα στην Αθήνα του 1914, ποια ταβέρνα έχει το καλύτερο κρασί, σε ποιο καφενείο επινοήθηκε το προσωνύµιο «Ψωροκώσταινα» για την Ελλάδα.

Κυρίως όµως απαντούν σε αυτό που, κατ' αναλογίαν, µας ενδιαφέρει: πώς αντέδρασαν οι Αθηναίοι στην ανεργία, στην ακρίβεια και στην πείνα, στις επιπτώσεις από τον πόλεµο και το οικονοµικό κραχ του 1929; Σύµφωνα µε τον συγγραφέα, διασκεδάζοντας και «ζώντας τη ζωή τους» µε κάθε διαθέσιµο τρόπο.

Τρεις ξένοι συγγραφείς που θα γνωρίσουμε το 2012 Ο Ρώσος Σορόκιν, ο Πορτογάλος Ταβάρες και η Αμερικανίδα Κράους υπόσχονται απολαυστικές αναγνώσεις

Posted: 07 Jan 2012 06:56 AM PST

Τρεις ξένοι συγγραφείς που θα γνωρίσουμε το 2012
H Νικόλ Κράους

18
εκτύπωση

Τρεις ενδιαφέροντες ξένοι συγγραφείς (οι δύο μεταφράζονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα) αναμένεται να μας προσφέρουν απολαυστικές αναγνώσεις στις αρχές της νέας χρονιάς. Ένας Ρώσος που στήνει μια μεταμοντέρνα δυστοπία, ένας Πορτογάλος με αυθεντικό συγγραφικό ταλέντο και μια Αμερικανίδα που είναι στυλίστα της γλωσσικής απλότητας. Τα μυθιστορήματά τους θα κυκλοφορήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 και αξίζει να τα προσέξουμε.
«Ιερουσαλήμ» του Γκονσάλο Μ. Ταβάρες (Καστανιώτης) σε μετάφραση της Αθηνάς Ψυλλιά
«Πίσω από το μεγάλο ρωσικό τείχος» του Βλαντίμιρ Σορόκιν (Μεταίχμιο) σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου
«Great House» της Νικόλ Κράους (Μεταίχμιο) σε μετάφραση της Ιωάννας Ηλιάδη


«Πίσω από το μεγάλο ρωσικό τείχος»
του Βλαντίμιρ Σορόκιν (Μεταίχμιο)
μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου
Ο Βλαντίμιρ Σορόκιν (1955) θεωρείται σήμερα ένας απ' τους πιο δημοφιλείς «μεταμοντέρνους» συγγραφείς της Ρωσίας. Το έργο του επηρεάστηκε από την «αντικουλτούρα» και τον «υπόγειο» καλλιτεχνικό κόσμο της Μόσχας στη δεκαετία του 1980'. Τα βιβλία του ήταν απαγορευμένα κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής περιόδου ενώ στα νιάτα του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το περιοδικό στο οποίο δούλευε επειδή αρνήθηκε να γίνει μέλος της Κομσομόλ (την τότε κρατική κομμουνιστική οργάνωση των νέων). Το μυθιστόρημά του «Πίσω από το μεγάλο ρωσικό τείχος» (2006), με το οποίο εδραιώθηκε και στον αγγλοσαξονικό κόσμο, συνιστά μια μεγάλη μυθοπλαστική δυστοπία για την πατρίδα του, μια καυστική σάτιρα και μια πολιτική καταγγελία ταυτόχρονα. Αναβιώνοντας την εποχή που ο Ιβάν ο Τρομερός κατέπνιγε τις αντιδράσεις της παλαιάς ρωσικής αριστοκρατίας προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του, έχοντας όμως το βλέμμα του σταθερά προσηλωμένο στο παρόν, ο Σορόκιν δημιουργεί την εφιαλτική Αγία Ρωσία του 2027.

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον η χώρα κυβερνάται από έναν Ορθόδοξο μονάρχη που έχει χτίσει το Μεγάλο Ρωσικό Τείχος προκειμένου να απομονώσει την χώρα του από την σαπίλα και την παρακμή της Δύσης. Το μυθιστόρημα είναι η περιγραφή μιας εργάσιμης μέρας ενός αφοσιωμένου κρατικού υπαλλήλου, του Οπρίτσνικου Αντρέι Ντανίλοβιτς Καμιάγκα. Η Ρωσία που επινοεί ο συγγραφέας έχει επιστρέψει στη μεσαιωνική βαρβαρότητα, την θρησκοληψία και τον σκοταδισμό. Με όπλα του το χιούμορ και μια χοντροκομμένη, προκλητική αργκό ο Σορόκιν σαρκάζει το παλαιό και (επιπλέον ενοχλεί) το νέο καθεστώς σ' ένα σκοτεινό αλλά και διασκεδαστικό βιβλίο που μας κάνει σοφότερους σχετικά με τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του Πούτιν. Μάλιστα το νεολαιίστικο κίνημα «Συνοδοιπόροι», φιλικά διακείμενο προς τον Πούτιν, έχει κάψει δημοσίως τα βιβλία του συγγραφέα μπροστά στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας.

«Ιερουσαλήμ»
του Γκονσάλο Μ. Ταβάρες (Καστανιώτης)
μτφρ. Αθηνά Ψυλλιά
Το νέο μεγάλο αστέρι της πορτογαλικής λογοτεχνίας λέγεται Γκονσάλο Μανουέλ Ταβάρες (1970). Ο συγγραφέας που διδάσκει Θεωρία της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας έκανε μια άνευ προηγουμένου, εντυπωσιακή έφοδο στα λογοτεχνικά πράγματα της πατρίδας του. Γεννήθηκε στη Λουάντα της Ανγκόλας (πρώην αποικία της Πορτογαλίας) και έγραψε 21 βιβλία μέσα σε 9 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2001. Έκτοτε έχει κερδίσει πολλά σημαντικά βραβεία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το μυθιστόρημά του «Ιερουσαλήμ» κέρδισε το 2005 το «Βραβείο Ζοζέ Σαραμάγκου» για συγγραφείς κάτω των 35 ετών. Ο Πορτογάλος νομπελίστας είχε πει τότε στην τελετή απονομής του βραβείου: «Το μυθιστόρημα "Ιερουσαλήμ" είναι ένα έξοχο βιβλίο, και στ' αλήθεια του αξίζει μια θέση ανάμεσα στα μεγάλα έργα της δυτικής λογοτεχνίας. Ο Γκονσάλο Μ. Ταβάρες δεν έχει κανένα δικαίωμα να γράφει τόσο καλά στην ηλικία των 35 ετών. Μου 'ρχεται να τον χαστουκίσω!».

Ο Ερνστ Σπένγκλερ βρίσκεται μόνος την νύχτα της 29ης Μαϊου σε μια πόλη που δεν κατονομάζεται και σκέφτεται να αυτοκτονήσει πέφτοντας απ' το παράθυρο του σπιτιού του. Τότε χτυπά το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη του ακουστικού είναι η τριαντάχρονη Μιλια η οποία είναι στο διαμέρισμά της και σφαδάζει απ' τους πόνους, η υγεία της βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο. Ο Ερνστ σπεύδει να τη βοηθήσει τη στιγμή που εκείνη εγκαταλείπει το σπίτι προς αναζήτηση μιας εκκλησίας. Ένας ανισόρροπος τύπος κυκλοφορεί στους σκοτεινούς δρόμους της ίδιας πόλης κι όταν βρίσκει ένα νεαρό αγόρι το δολοφονεί εν ψυχρώ. Ο Τέοντορ, γιατρός και ερευνητής της μαζικής ανθρώπινης βίας, είναι κι αυτός έξω αναζητώντας μια πόρνη που επισκέπτεται συχνά, την Χάνα, η οποία με τη σειρά της δίνει μερικά απ' τα χρήματά της στον Χίνερκ, έναν άνδρα στοιχειωμένο από έναν πόλεμο που έχει τελειώσει αλλά ο φόβος δεν τον αφήνει να κυκλοφορήσει χωρίς την ασφάλεια που του προσφέρει το όπλο του. Ο νεαρός Κας ξυπνά τα ξημερώματα αλλά δεν βρίσκει τον πατέρα του στο σπίτι. Αποφασίζει να βγει έξω και να τον ψάξει με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας νύχτας που η βία είναι αναπόφευκτη και η τρέλα γιορτάζει, πρόκειται για μια νύχτα θανάτου και αποκάλυψης, μια νύχτα που ο πόνος φτάνει στα απώτατα όριά του.

«Great House»
της Νικόλ Κράους (Μεταίχμιο)
μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη
Η Αμερικανίδα συγγραφέας Νικόλ Κράους (1974), σύζυγος του συγγραφέα Τζόναθαν Σάφραν Φόερ και κάτοικος του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, καταφθάνει στην ελληνική αγορά με το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της «Great House» (2010) που ήταν υποψήφιο στη μικρή λίστα για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των Η.Π.Α. και το Βραβείο Όραντζ της ίδιας χρονιάς. Μετά την επιτυχία που σημείωσαν τα δυο πρώτα της βιβλία, το «Man Walks Into a Room» (2002) και το παγκόσμιο μπεστ σέλερ «The History of Love» (2005, Η ιστορία του έρωτα) το οποίο απέσπασε διεθνείς βραβεύσεις (William Saroyan International Prize for Writing και το Prix du Meilleur Livre Étranger στη Γαλλία) η συγγραφέας, που δούλεψε σε νεαρή ηλικία την ποίηση της στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ μαζί με τον Γιόζεφ Μπρόντσκι και αργότερα ειδικεύτηκε στην ολλανδική ζωγραφική του 17ου αιώνα, τέθηκε σε καθεστώς «λογοτεχνικής παρακολούθησης» από το αμερικανικό περιοδικό «The New Yorker» ως μία εκ των είκοσι καλύτερων συγγραφέων κάτω των σαράντα ετών. Το 2006 οι εκδόσεις Διόπτρα εξέδωσαν την «Ιστορία του Ερωτα» στα ελληνικά αλλά το βιβλίο δεν έτυχε της προσοχής που του άξιζε.

Στο μυθιστόρημά της «Great House» ο συνδετικός κρίκος των επιμέρους ιστοριών είναι ένα γραφείο (ο προσωρινός τίτλος στα ελληνικά είναι «Το γραφείο του Ντάνιελ Βάρσκι») με πολλά συρτάρια που ασκεί την εξουσία του σε όσους το έχουν στην κατοχή τους ή το έχουν παραχωρήσει. Για είκοσι πέντε χρόνια, μια μοναχική συγγραφέας γράφει στο γραφείο που «κληρονόμησε» από έναν νεαρό Χιλιανό ποιητή ο οποίος εξαφανίστηκε μετά τη μεσολάβηση της μυστικής αστυνομίας του Πινοσέτ. Μια μέρα ένα κορίτσι που ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του ποιητή έρχεται να το διεκδικήσει αναστατώνοντας τη ζωή της συγγραφέως. Στα πράσινα προάστια του Λονδίνου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ένας άντρας φροντίζει την ετοιμοθάνατη γυναίκα του και ανακαλύπτει, ανάμεσα στα χαρτιά της, μια μπούκλα που θα σταθεί η αφορμή για να έρθει στο φως ένα τρομερό μυστικό. Στην Ιερουσαλήμ, ένας αντικέρ αποκαθιστά τις ζημιές που υπέστη ο χώρος μελέτης του πατέρα του, ο οποίος λεηλατήθηκε από τους Ναζί στη Βουδαπέστη του 1944. Καθώς οι αφηγητές ξεδιπλώνουν τις εξομολογήσεις τους, το γραφείο βαρύνεται από όλο και περισσότερα νοήματα, και φτάνει εντέλει να αντιπροσωπεύει όσα αναγκάστηκαν να απαρνηθούν και όσα τους δένουν με εκείνα που χάθηκαν.

Αλλάζει χέρια το Ελληνικό Δημοσιεύτηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος - Ως το τέλος του 2012 ο επενδυτής

Posted: 07 Jan 2012 06:52 AM PST

Αλλάζει χέρια το Ελληνικό



Ανακοινώθηκε την Πέμπτη η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό Α.Ε., δηλαδή της εταιρείας η οποία έχει τα δικαιώματα αξιοποίησης της γης στο πρώην αεροδρόμιο.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δηµοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και ο επενδυτής, ο οποίος θα επιλεγεί, θα υπογράψουν σύμβαση για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό Α.Ε. μέσω αγοράς υφιστάμενων μετοχών και / ή ανάληψης νέων μετοχών στο κεφάλαιο της Ελληνικό Α.Ε.

Η όλη διαδικασία, έως την τελική επιλογή του επενδυτή, αναμένεται ότι θα διαρκέσει το λιγότερο δέκα μήνες.

Το περίφημο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού μετονομάστηκε πια «μητροπολιτικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας» και περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου καθώς και την παραλιακή ζώνη της περιοχής του Αγίου Κοσμά, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών εγκαταστάσεών και της μαρίνας, Ωστόσο, η έκταση στον Άγιο Κοσμά δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί στην Ελληνικό ΑΕ, ενώ δεν έχει «ξεκαθαρίσει» ούτε ο χώρος του Κανόε Καγιάκ Σλάλομ του οποίου έχει καταγγελθεί η σύμβαση. Πάντως, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι ο χώρος θα παραδοθεί «καθαρός» στον επενδυτή.

Το Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοιχτό στην πώληση ενός ποσοστού 10% με 12% της έκτασης, στην περίπτωση που ο επενδυτής θελήσει να κατασκευάσει κατοικίες. Για τον υπόλοιπο χώρο αναμένεται να γίνει παραχώρηση για 35 με 50 χρόνια.

Ο συντελεστής δόμησης, με νόμο τον οποίο θα φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή μετά το τέλος της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, θα είναι τουλάχιστον 0,4. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης για το ακίνητο αναμένεται ότι θα είναι 50%.
Σχετικά με τα 480 κτήρια που σήμερα βρίσκονται στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, τα περισσότερα από αυτά _ όπως αναφέρεται στην πρόσκληση υποβολής ενδιαφέροντος (ένα κείμενο 52 σελίδων) _ μπορεί να κατεδαφιστούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του επενδυτή υπό την προϋπόθεση της απόκτησης όλων των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Μόνο τέσσερα κτίρια χαρακτηρίζονται αυτή τη στιγμή ως «Διατηρητέα Κτίρια»:

- το περίφημο κτίριο του πρώην "Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών", σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Eero Saarinen.

-και τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόθεση του Ταμείου είναι να διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικό Α.Ε. μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, προκειμένου να διατηρήσει μερίδιο στην υπεραξία που αναμένεται να προκύψει μέσω της υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου, αλλά και να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην αξιοποίηση του ακινήτου.

Τι προτείνεται να γίνει στο Ελληνικό


Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος το Ταμείο επισημαίνει μια λίστα από χρήσεις γης, τις οποίες θα επιτρέψει αν και, όπως σημειώνεται, η αναφορά είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική για τον επενδυτή. Η λίστα με τις ενδεικτικές χρήσεις γης, σύμφωνα με τη νομοθεσία που θα ισχύει όταν θα γίνει η αξιοποίηση του χώρου, είναι η εξής:

(1) Ιδιωτικές κατοικίες
(2) Επιχειρηματικά πάρκα (συμπεριλαμβανομένων γραφείων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης)
(3) Τουριστικά καταλύματα (συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, ολοκληρωμένων οικιστικών θέρετρων)
(4) Εμπορικά καταστήματα
(5) Κέντρα αναψυχής
(6) Υγεία - περίθαλψη
(7) Ακαδημαϊκούς - εκπαιδευτικούς χώρους
(8) Πολιτιστικές εγκαταστάσεις

Επιπροσθέτως, αναμένεται να επιτραπεί στους επενδυτές να εξετάσουν και ορισμένες άλλες χρήσεις κατά την εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου:

(1) Κεντρικό πάρκο, εμπλουτισμένο με σχετικές δραστηριότητες,

(2) Άλλες κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου και άλλους εξωτερικούς χώρους (π.χ. δρόμους, εξωραϊσμούς ιδιωτικών χώρων),

(3) Περιορισμένα κτίρια και εγκαταστάσεις για χρήση από δημόσιες υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωσή τους (π.χ. διοικητικά γραφεία για δημόσιους/κοινωνικούς φορείς/υπηρεσίες, δημόσια σχολεία, εκκλησία κλπ.),

(4) Κοινόχρηστες υποδομές (δρόμους, πεζοδρόμια, δίκτυα αποχέτευσης, παροχές κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνιακά και συναφή δίκτυα κ.ά.).

Παρά το γεγονός ότι το Ταμείο δεν προτίθεται να επιβάλει υποχρεώσεις αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το Ακίνητο από τους επενδυτές, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την εκπόνηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και η παροχή κοινωνικών ωφελειών μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας καθώς και η ενίσχυση της ελκυστικότητας της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού αλλά και ως επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής.

Οι δύο φάσεις της διαδικασίας

Στην πρώτη φάση της διαδικασίας, όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία πώλησης, θα πρέπει να εκφράσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους έως τις 5 μ.μ. (ώρα Ανατολικής Ευρώπης) την 30η Μαρτίου 2012.

Το Ταμείο θα επιλέξει τους ενδιαφερομένους οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής και θα τους προσκαλέσει να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας πώλησης. Στη φάση αυτή, η πρόσκληση υποβολής προσφοράς θα καθορίζει τα κριτήρια για την επιλογή του τελικού επενδυτή.

Μετά την υποβολή των προσφορών, το Ταμείο θα εξετάσει τα υποβληθέντα επιχειρηματικά σχέδια μαζί με τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις των επενδυτών και θα τα αξιολογήσει. Στη διαδικασία αξιολόγησης ενδέχεται να συμμετέχουν και οι αρμόδιες πολεοδομικές αρχές. Ο επενδυτής θα πρέπει να έχει τεχνογνωσία σε έργα αξιοποίησης με παρόμοιο μέγεθος και χαρακτηριστικά με του Ελληνικού. Το Ταμείο εκτιμά ότι η δεύτερη φάση θα διαρκέσει 5 με 7 μήνες, από την αποστολή της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Κώστας Μητρόπουλος, δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μετά από τόσα χρόνια ξεκινά η διαδικασία για ένα ελκυστικό και στρατηγικής σημασίας περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναπτυχθεί ένας προορισμός παγκοσμίου επιπέδου, που θα ωφελήσει την Αθήνα, την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένουμε ότι θα υπάρξει ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για αυτή τη διαδικασία και η επένδυση θα αποτελέσει ένεση ανάπτυξης για την Ελληνική οικονομία».

Συμφωνία για μείωση των εκπομπών στη Σύνοδο για το Κλίμα Επεκτείνονται ως το 2017 τα μέτρα που καταγράφει το Πρωτόκολλο του Κιότο

Posted: 07 Jan 2012 06:51 AM PST

Συμφωνία για μείωση των εκπομπών στη Σύνοδο για το Κλίμα
Xρονοδιάγραμμα για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα



Ντέρμπαν, Νότια Αφρική
Μετά από μαραθώνιες και έντονες συνομιλίες η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, συμφώνησε να υπάρξει δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους ρυπαντές.

Με τη συμφωνία, που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, επεκτείνονται ως το 2017 τα μέτρα για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές που καταγράφει το Πρωτόκολλο του Κιότο του οποίου η ισχύς εκπνέει το 2012.

Συγκεκριμένα εκπρόσωποι από περίπου 190 χώρες αποφάσισαν τη δρομολόγηση της μείωσης των εκπομπών των αερίων (οι σχετικές συνομιλίες θα αρχίσουν το 2012), με στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία το 2015 και να τεθεί σε ισχύ το 2020, αφού προηγουμένως καταγραφεί και η ακριβής νομική φύση της συμφωνίας.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος της Διάσκεψης με αυτήν την συμφωνία: «σήμερα σώσαμε το αύριο».

Η επίτευξη της συνολικής συμφωνίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θεωρείται θεωρείται πολύ φιλόδοξος στόχος που οπωσδήποτε θα χρειαστεί μακρές διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.

Παραταύτα, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική διατύπωσαν τις αντιθέσεις τους στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη με μία νομικά δεσμευτική λύση και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Η Ινδία εξέφρασε την αντίθεση της στη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρεθεί έως το 2015 μία νομικά δεσμευτική φόρμα, όπως και για την ακριβή σημασία της φράσης «οδικός χάρτης» για μία νέα συνθήκη.

Όπως επισήμανε η Ινδή υπουργός Περιβάλλοντος πρέπει και οι ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές, κάτι που δεν έχουν κάνει ως τώρα. Με αυτή θέση με την οποία συμφωνούσε και η Κίνα.

Η πρόταση περί οδικού χάρτη είχε κατατεθεί από την ΕΕ και μία άτυπη συμμαχία νησιωτικών κρατών και ελάχιστα ανεπτυγμένων χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες με την αύξηση της στάθμης των ωκεανών σαν συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στόχος είναι να κρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας το πολύ κατά 2 βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής εποχής.

Επιπλέον συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες ενός ταμείου για βοήθεια σε φτωχότερες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αν και δεν υπήρξε συμφωνία για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα.

Άγρια πτηνά στην παραλιακή ζώνη της Αττικής Αλκυόνες, σουσουράδες ακόμη και αρπακτικά «συχνάζουν» στις εκβολές του Κηφισού, του Ιλισού και της Πικροδά

Posted: 07 Jan 2012 06:51 AM PST

Άγρια πτηνά στην παραλιακή ζώνη της Αττικής
Μια τσίχλα κρυμμένη στους καλαμιώνες της Πικροδάφνης



Οι εκβολές του Κηφισού, του Ιλισού και της Πικροδάφνης, παρά την υποβάθμιση της παραλιακής ζώνης, φιλοξενούν πληθώρα κοινών αλλά και σπάνιων πτηνών, που μπορούν να συναντήσουν απρόσμενα σε κάποια βόλτα τους. Με βάση της τελευταίες καταγραφές που έγιναν από εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο πλαίσιο του Προγράμματος Παρακολούθησης της Ορνιθοπανίδας των Υγροτόπων της Αττικής στους τρεις υγροτόπους παρατηρείται αφθονία ειδών κατά τη χειμερινή περίοδο.
Ένα από τα πιο κοινά γεράκια της Ελλάδας, το βραχοκιρκίνεζο, παρατηρήθηκε και στους υγροτόπους του Φαλήρου (Πηγή: Μιχάλης Κωτσάκης)
Ένας τρυποφράκτης στον Σαρωνικό (Πηγή: Μιχάλης Κωτσάκης)
Εντυπωσιακά χειμωνογλάρονα δίνουν το «παρών» στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.  (Πηγή: Μιχάλης Κωτσάκης)
Ένα λαμπροβούτι, σπάνιο ειδος για τους αστικούς υγροτόπους, καταγράφηκε στις εκβολές του Ιλισού και Κηφισού (Πηγή: Μιχάλης Κωτσάκης)
Μια τσίχλα κρυμμένη στους καλαμιώνες της Πικροδάφνης (Πηγή: Μιχάλης Κωτσάκης)
5 φωτογραφίες

Στο ρέμα της Πικροδάφνης, στους καλαμιώνες που βρίσκονται στην εκβολή, κυρίως στα ανάντη πάνω από την γέφυρα της παραλιακής, δεκάδες δενδροφυλλοσκόποι φτεροκοπούν κυνηγώντας έντομα. Συχνά είναι και τα περάσματα των ψαρονιών, ενώ εκεί παρατηρούνται λίγοι τρυποφράκτες, αρκετοί μαυροσκούφηδες και πολλές σταχτοσουσουράδες.

Εκεί κοντά οι ψηλοί ευκάλυπτοι δημιουργούν έναν εξαιρετικό βιότοπο για τη δημιουργία άλλης μιας μικρής αποικίας πράσινων παπαγάλων στην Αττική. Ακόμη και βραχοκιρκίνεζο, ένα μικρόσωμο γεράκι, έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την εκβολή της Πικροδάφνης, ενώ μια πρασινοκέφαλη πάπια κολυμπούσε ήρεμα αδιαφορώντας για την ανθρώπινη παρουσία.

Λαμπερές και εντυπωσιακές, οι αλκυόνες, κλέβουν την παράσταση στους καλαμιώνες του υγροτόπου.
.
Εντυπωσιακά είδη στις εκβολές Κηφισού και Ιλισού

Εντυπωσιακή ήταν φέτος τον Νοέμβριο στον Κηφισό και τον Ιλισό η κάθοδος εκατοντάδων καστανοκέφαλων γλάρων, οι οποίοι επικράτησαν αριθμητικά των ασημόγλαρων. Την εικόνα των δύο υγροτόπων συμπλήρωσε η παρουσία κορμοράνων και χειμωνογλάρονων.

Μάλιστα, στη μαρίνα του Φλοίσβου, ο εθελοντής της Ορνιθολογικής κ. Μιχάλης Κωτσάκης έκανε μια σπάνια, για τους αστικούς υγροτόπους, παρατήρηση. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «παρατηρώντας και προσπαθώντας να φωτογραφήσω τις βουτιές των χειμωνογλάρονων, ένα λαμπροβούτι πέρασε μπροστά μου. Πρόκειται για μόλις τη δεύτερη παρατήρηση του είδους στον φαληρικό όρμο και μια από τις ελάχιστες στη Νότια Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσάκη, αξιοσημείωτη ήταν και η παρατήρηση έξι αρπακτικών (τρία βραχοκιρκίνεζα, μια γερακίνα και ένα ξεφτέρι) τα οποία επιτίθονταν σε ένα κοπάδι ψαρονιών.

Δέκα ακόμη νομοί στο Εθνικό Κτηματολόγιο Με το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης θα ενταχθεί περίπου το ένα τέταρτο της χώρας

Posted: 07 Jan 2012 06:50 AM PST

Δέκα ακόμη νομοί στο Εθνικό Κτηματολόγιο
Ξεκινούν οι μελέτες κτηματογράφησης για το σύνολο των εκτάσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων Εβρου, Καβάλας (φωτογραφία), Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων



Προκήρυξη 14 νέων μελετών κτηματογράφησης σε δέκα Περιφερειακές Ενότητες (πρώην νομούς) της χώρας ανακοίνωσε η Κτηματολόγιο ΑΕ. Οι μελέτες αφορούν 1024 προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ της χώρας και καλύπτουν το σύνολο των εκτάσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων Eβρου, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων (εκτός των περιοχών που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί ή κτηματογραφούνται), οι οποίες καλύπτονται σε μεγάλο τμήμα τους από αναδασμούς και διανομές.

Με το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης θα καταγραφούν περίπου 4,4 εκατ. δικαιώματα και θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο 29 εκατ. στρέμματα (περίπου το ένα τέταρτο της χώρας).

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν:

1) Tο αναλογικό αρχείο αναδασμών και διανομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο ψηφιοποιήθηκε από την Κτηματολόγιο ΑΕ σε συνεργασία με την ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ.

2) Τα στοιχεία των μητρώων για τις αγροτικές επιδοτήσεις τα οποία τηρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως συμπληρωματική πληροφορία για τη διασταύρωση των στοιχείων που θα συλλεχθούν.

«Οι 1024 περιοχές μαζί με το προηγούμενο πρόγραμμα των 268 περιοχών συνιστούν την τρίτη γενιά κτηματογράφησης, η οποία υλοποιείται με βελτιωμένες τεχνικές προδιαγραφές και συγκεκριμένες προβλέψεις για την επιτάχυνση της ανακήρυξης των αναδόχων», επισημαίνει ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ, κ. Απόστολος Αρβανίτης. Και προσθέτει: «Αυτές οι μελέτες κτηματογράφησης θα συμβάλουν σημαντικά στην απασχόληση χιλιάδων ελλήνων επιστημόνων (μηχανικών, δικηγόρων κ.α. προσωπικού) σε μια περίοδο πραγματικά δύσκολη για την εργασία στη χώρα μας. Η Κτηματολόγιο ΑΕ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο ελληνικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο καλεί να είναι συμμέτοχος και σύμμαχος στην προσπάθεια επιτάχυνσης του έργου».
Από την Κτηματολόγιο ΑΕ επισημαίνεται ότι έως την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την ανάθεση των μελετών, οι δικαιούχοι ακινήτων στις περιοχές αυτές έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες οι οποίες αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους (μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο, σύνταξη οριστικών συμβολαίων κ.ά.) πριν ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων.

Ινδία: Κομάντος θα προστατεύουν στο εξής τις τίγρεις Περιπολίες ειδικά εκπαιδευμένης δύναμης στα πάρκα Μπαντιτούρ και Ναγκαρχόλε

Posted: 07 Jan 2012 06:49 AM PST

Ινδία: Κομάντος θα προστατεύουν στο εξής τις τίγρεις
Η Ινδία φιλοξενεί σήμερα τον μεγαλύτερο πληθυσμό τίγρεων στον κόσμο -πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού των αιλουροειδών.



Ενοπλοι κομάντος θα αναπτυχθούν στις ζούγκλες της νότιας Ινδίας για να προστατεύουν τις τίγρεις, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Η Ινδία φιλοξενεί σήμερα τον μεγαλύτερο πληθυσμό τίγρεων στον κόσμο -πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού των αιλουροειδών.

Παρόλα αυτά, το διεθνές λαθρεμπόριο και η καταστροφή των ενδιαιτημάτων συνεχίζουν να μειώνουν τις τίγρεις της χώρας, οι οποίες κατατάσσονται στo υποείδος Panthera tigris tigris, ή τίγρη της Βεγγάλης.

Η Ειδική Δύναμη Προστασίας των Τίγρεων, που αριθμεί 54 ένοπλους κομάντο αλλά και δασοφύλακες, θα περιπολεί στα δύο κύρια καταφύγια τίγρεων στα εθνικά πάρκα του Μπαντιπούρ και του Ναγκαρχόλε, στα σύνορα με τα ινδικά κρατίδια Καρνατάκα και Ταμίλ Ναντού.

Η ομάδα εκπαιδεύτηκε σε τεχνικές επιβίωσης στη ζούγκλα και στο χειρισμό όπλων επί τρεις μήνες,

«Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε άλλη μια ομάδα 54 προσώπων που θα αναπτυχθεί στα τρία άλλα καταφύγια τίγρεων του κρατιδίου» δήλωσε ο Μπ. Κ. Σινγκ, υπεύθυνος Δασοπροστασίας στο Καρνατάκα.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της κυβερνητικής υπηρεσίας για τις τίγρεις (Project Tiger), το 2010 υπήρχαν στην Ινδία 1.706 τίγρεις, έναντι 1.411 το 2006 και 3.700 το 2002.

Σαράντα χιλιάδες τίγρεις εκτιμάται ότι υπήρχαν στην Ινδία όταν η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1947.

Η παρεξήγηση... Μια εκ βαθέων εξομολόγηση!

Posted: 07 Jan 2012 06:48 AM PST

Η παρεξήγηση...



Συζήτηση μεταξύ της γιαγιά και του μικρού εγγονιού της:

- Γιαγιά, όταν ζούσε ο παππού και πέφτατε στο κρεβάτι τι κάνατε;

- Εεεε; Τι κάναμε παιδάκι μου... κοιμόμασταν!

- Μόνο ρε γιαγιά; Δεν αγκαλιαζόσασταν;

- Εεεε; Ναι παιδάκι μου, αγκαλιαζόμασταν!

- Και δε φιλιόσασταν γιαγιάκα;

- Ναι παιδάκι μου... φιλιόμασταν!

- Γιαγιαααα; Το κάνατε κιόλας;

- Εεεεμμμ..... ναι παιδάκι μου... το κάναμε!

- Γιαγιά... το 69 το κάνατε;

- Οχ παιδάκι μου... τι μου θυμίζεις τώρα.... Το 68 πέθανε ο παππούς σου!

Οικογενειακή ηρεμία Η τύχη είναι με τους μεθυσμένους

Posted: 07 Jan 2012 06:47 AM PST

Οικογενειακή ηρεμία



O Παναγιώτης ξυπνάει στο κρεβάτι του με ένα τρομερό πονοκέφαλο. Το κεφάλι του πάει να σπάσει. Με το ζόρι ανοίγει τα μάτια του και το πρώτο που βλέπει είναι δύο ασπιρίνες και ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο του...

Ανακάθεται και βλέπει τα ρούχα του καθαρά και διπλωμένα στην καρέκλα μπροστά του. Κοιτάζει το δωμάτιο και συνειδητοποιεί ότι όλα είναι πεντακάθαρα και τακτοποιημένα.

Βγαίνοντας από το δωμάτιο βλέπει ότι όλο το σπίτι είναι στην εντέλεια.

Στην κουζίνα βλέπει ένα σημείωμα: «Μωρό μου, θα βρεις το πρωινό σου στον φούρνο. Πήγα να ψωνίσω για να σου μαγειρέψω λαγό το μεσημέρι που ξέρω ότι λατρεύεις. Σ' αγαπώ.»

Πράγματι το πρωινό ήταν στον φούρνο ζεστό και λαχταριστό.

Πάει να καθίσει και κάθεται πάνω στην αγαπημένη του αθλητική εφημερίδα. Πάει να την κοιτάξει και προς έκπληξη του, είναι σημερινής ημερομηνίας!

Εκείνη την στιγμή μπαίνει και ο γιος του στην κουζίνα.

- Καλημέρα γιε μου, μπορείς να μου πεις τι έγινε χθες;

- Κοίταξε, γύρισες σπίτι στις 5 το πρωί, μεθυσμένος και με λερωμένα ρούχα γιατί κάπου είχες πέσει στον δρόμο, έπεσες και από τις σκάλες καθώς ανέβαινες και από τα νεύρα σου έσπασες το καλό σερβίτσιο και κάτι έπιπλα.

- Και τότε γιατί η μητέρα σου μου έκανε πρωινό, μου αγόρασε Φίλαθλο και έχει όλο το σπίτι στην εντέλεια;

- Α, αυτό λες; Η μαμά σε έσυρε στο κρεβάτι και όταν πήγε να σου βγάλει το παντελόνι άρχισες να φωνάζεις : «Άσε με ήσυχο κυρά μου, είμαι παντρεμένος!»

Περίεργα! Ταμπέλες και πινακίδες που πάντα κάνουν εντύπωση

Posted: 07 Jan 2012 06:46 AM PST

Περίεργα!



Ταμπέλα δίπλα στο δρόμο προς Χανιά:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΑΣΚΟΠΑ

(αν έχετε καλό λόγο αλλάζει το πράγμα)

Πινακίδα σε parking:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚ/ΡΙΣΜΑ

(Βγάλαμε το A που από την ταμπέλα που έπιανε τόσο χώρο!)

Σε καρτοτηλέφωνο με ηλιακό συλλέκτη:

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΔΥ

(για μικρούς και μεγάλους Αϊνστάιν)

Ταμπέλα σε ζωολογικό κήπο:

ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΑ ΖΩΑ

(στον φύλακα;)

Πινακίδα σε ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μοτοσικλετών:

LITTLE DUCKS FOR RENT

(παπάκια για ενοικίαση;)

The greek way! Γιατί η οικονομία είναι αρετή μας

Posted: 07 Jan 2012 06:45 AM PST

The greek way!



Ένας Έλληνας μπαίνει μέσα μια τράπεζα στην Νέα Υόρκη και ζητά να μιλήσει με κάποιον υπάλληλο σχετικά με ένα δάνειο.

Λέει στον υπάλληλο ότι πηγαίνει στην Ελλάδα για δουλειές για δύο εβδομάδες και πρέπει να δανειστεί $5.000. Ο υπάλληλος του λέει ότι η τράπεζα θα χρειαστεί κάποια μορφή εγγύησης για το δάνειο, έτσι ο Έλληνας παραδίδει τα κλειδιά μιας ολοκαίνουριας Ferrari.

Ο υπάλληλος ζητά να δει το αμάξι. Το αυτοκίνητο είναι πράγματι σταθμευμένο έξω από την τράπεζα. Ο Έλληνας δείχνει τα χαρτιά και τον τίτλο ιδιοκτησίας. Ο υπάλληλος φυσικά συμφωνεί να δεχτεί το αυτοκίνητο ως εγγύηση για το δάνειο.

Ο Πρόεδρος και όλοι οι υπάλληλοι της τράπεζας αρχίζουν να κρυφογελούν με τον Έλληνα που έβαλε ως εγγύηση μια Ferrari $250.000 για ένα δάνειο $5.000!

Τέλος ένας υπάλληλος της τράπεζας οδηγεί τη Ferrari στο υπόγειο γκαράζ της τράπεζας και την σταθμεύει εκεί.

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Έλληνας επιστρέφει, ξεπληρώνει τα $5.000 και τον τόκο, ο οποίος είναι $15.41. Ο υπάλληλος που τον είχε εξυπηρετήσει και την πρώτη φορά του λέει:

- Κύριε, είμαστε πολύ ευτυχείς που συνεργαστήκαμε μαζί σας, αλλά είμαστε και λίγο μπερδεμένοι. Ενώ ήσασταν στην Ελλάδα, ελέγξαμε τα περιουσιακά σας στοιχεία και διαπιστώσαμε ότι είστε πολυεκατομμυριούχος! Γιατί λοιπόν χρειάστηκε να δανειστείτε $5.000;

Και ο Έλληνας του απαντά:

- Που αλλού στη Νέα Υόρκη μπορεί κανείς να παρκάρει το αυτοκίνητό του για δύο εβδομάδες με $15.41 μόνο;

Δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες Ο πιο γρήγορος και ο πιο έξυπνος

Posted: 07 Jan 2012 06:44 AM PST

Δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες



Ήρθε ένας Ελληνοαμερικάνος στην Αθήνα για διακοπές και πήρε ένα ταξί για να δει την πόλη. Καθώς περνούσαν κάτω από την Ακρόπολη, λοιπόν, ρωτάει τον ταξιτζή:

- «Πολύ ωραίο αυτό, πόσο καιρό σας πήρε να το φτιάξετε ;»

-«Τι να σου πω ρε φίλε, δεν πήρε 50-100 χρόνια;», απαντά.

- «Τι λες ; Τόσο πολύ. Εμείς στο Αμέρικα θα το φτιάχναμε σε 5-10 μήνες», περηφανεύεται ο Ελληνοαμερικάνος

Πηγαίνουν προς την παραλία και βλέπουν το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

- «Οου. Πολύ ωραίο αυτό, πόσο καιρό σας πήρε να το φτιάξετε ;», λέει πάλι εκέινος.

- «Ε, αυτό σε 3-4 χρόνια ήταν έτοιμο !» λέει ο οδηγός με μεγαλύτερο θάρρος, αλλά και λίγο εκνευρισμό αυτή τη φορά.

- «Τι λες μάι φρέντ ;», απαντά πάλι ο ξένος. «Εμείς στο Αμέρικα θα το φτιάχναμε σε 3-4 εβδομάδες !»

Ο ταξιτζής έχει αρχίσει να θυμώνει και μόλις περνούν έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο και ο τύπος τον ρωτάει:

- «Πολύ ωραίο αυτό, πόσο καιρό σας πήρε να το φτιάξετε ;», εκείνος δεν αντέχει και αγανακτισμένος απαντά:

-«ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΡΕ ΦΙΛΕ ! ΧΘΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΔΩ !!!»

Μάντεψε πού; Για υπερατλαντικούς... γνώστες!

Posted: 07 Jan 2012 06:43 AM PST

Μάντεψε πού;



Κάποιος καθόταν στο μπαρ του αεροδρομίου της Ατλάντα, όπου πρόσεξε μια πανέμορφη γυναίκα να κάθεται δίπλα του. Σκέφτηκε «Πω πω, κουκλάρα,πρέπει να είναι αεροσυνοδός. Αλλά σε ποια εταιρία;»

Ελπίζοντας να σπάσει τον πάγο, σκύβει στο πλάι και ψιθυρίζει το σλόγκαν της Delta:

-«Love to fly and it shows» ;

Εκείνη τον κάρφωσε με ένα παραξενεμένο βλέμμα, οπότε αυτός σκέφτεται "Σκατά, δεν δουλεύει για τη Delta". Λίγο αργότερα,θυμήθηκε ένα άλλο σλόγκαν

-«Something special in the air» ;

Εκείνη τον κοίταξε με το ίδιο παραξενεμένο βλέμμα, οπότε αυτός ξέγραψε και την American Airlines. Αμέσως μετά δοκίμασε το σλόγκαν της Unite:

«I would really love to fly your friendly skies» ;

Αυτή τη φορά η γυναίκα γύρισε και του απάντησε:

-«What the hell do you want» ;

Αυτός χαμογέλασε, και κάθισε κανονικά στην καρέκλα του και είπε...

«Aaaa, Olympic Airways»...

Δικαίωμα στη ζωή! Οι χαρές της τρίτης ηλικίας

Posted: 07 Jan 2012 06:42 AM PST

Δικαίωμα στη ζωή!



Ο Γιώργος 84 ετών και η Μαίρη 79, είναι κατενθουσιασμένοι με την απόφασή τους να παντρευτούν!!

Περπατάνε χαρούμενοι στο δρόμο και κάνουν τα σχέδια για το γάμο τους. Καθώς βαδίζουν, συναντάνε ένα φαρμακείο και μπαίνουν μέσα.

- Είστε ο ιδιοκτήτης; ρωτάει ο Γιώργος

- Μάλιστα, λέει ο φαρμακοποιός.

- Έχετε φάρμακα για την καρδιά;

- Φυσικά, απαντάει ο φαρμακοποιός.

- Φάρμακα για το κυκλοφορικό;

- Φυσικά, κύριε…

- Φάρμακα για τους ρευματισμούς…

- Βεβαίως…

- Και Βιάγκρα; Έχετε;

- Μα και βέβαια έχουμε.

- Φάρμακα για τη μνήμη;

- Οτιδήποτε σχετικό κυκλοφορεί υπάρχει, κύριε.

- Βιταμίνες; Υπνωτικά;

- Ναι, βέβαια, έχουμε!

Και ο Γιώργος:

- Τέλεια! Θα θέλαμε να προτείνουμε το κατάστημά σας για τη λίστα δώρων στο γάμο μας!

Φιλοσοφία Η κοσμοθεωρία σπουδαίων ανθρώπων μέσα από ένα απλό γεγονός

Posted: 07 Jan 2012 06:41 AM PST

Φιλοσοφία



ΓΕΓΟΝΟΣ: Ένα κοτόπουλο διέσχισε το δρόμο.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί διέσχισε το δρόμο;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

ΠΛΑΤΩΝ: Για το καλό του. Στην άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκεται η αλήθεια.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Είναι στη φύση του κοτόπουλου να διασχίζει τους δρόμους.

ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ: Κι όμως τον διέσχισε.

ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ: Ο σκοπός, να περάσει το κοτόπουλο το δρόμο, αγιάζει τα μέσα όποια κι αν είναι αυτά. ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ: Ήταν ιστορικά αναπόφευκτο.

ΔΑΡΒΙΝΟΣ: Τα κοτόπουλα στο πέρασμα των αιώνων επιλέχτηκαν από τη φύση με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σήμερα γενετικά ικανά να διασχίζουν δρόμους.

ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΙΝΤ: Το γεγονός ότι ασχολείστε με το εάν το κοτόπουλο διέσχισε το δρόμο αποδεικνύει ότι διακατέχεστε από σύνδρομα ανασφάλειας και ότι η σεξουαλικότητά σας είναι καταπιεσμένη.

ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ: Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου κάθε κοτόπουλο θα είναι ελεύθερο να διασχίζει το δρόμο χωρίς να δίνει λογαριασμό για την πράξη του.

ΓΙΟΥΡΙ ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ: Για να πάει εκεί όπου κανένα άλλο κοτόπουλο δεν έχει πάει πριν.

ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε το νέο Chicken Office 2010 που δεν διασχίζει μόνο το δρόμο, αλλά εκκολάπτει, αρχειοθετεί, σχεδιάζει και άλλα ενδιαφέροντα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ Ν.Α.Σ.Α.: Στείλαμε πρώτα το κοτόπουλο για να μελετήσουμε τις συνθήκες διάβασης, πριν στείλουμε κάποιον άνθρωπο.

Πώς γίνονται τα παιδιά; Η σύγχρονη εξήγηση

Posted: 07 Jan 2012 06:41 AM PST

Πώς γίνονται τα παιδιά;



Γιε μου, γνώρισα τη μητέρα σου κάνοντας chat στο Internet…

Δώσαμε ραντεβού σ΄ένα cyber cafe…

Λίγο αργότερα, μέσα στις τουαλέτες, κάναμε μια σύνδεση στο ίδιο δίκτυο…

Η μαμά έκανε μερικά downloads με το memory stick του μπαμπά, αλλά πριν ο μπαμπάς προλάβει να κάνει upload… αντιληφθήκαμε ότι δεν είχαμε εγκαταστήσει ένα firewall και πλέον ήταν αργά για delete ή cancel…

Kι έτσι, 9 μήνες αργότερα, βρεθήκαμε με ιό!

Greek κούρεμα Ή ελληνικό φιλότιμο;

Posted: 07 Jan 2012 06:40 AM PST

Greek κούρεμα



Μια μέρα ένας ανθοπώλης πήγε σε ένα κουρείο για κούρεμα. Μετά το κούρεμα, ρώτησε για τον λογαριασμό του και ο κουρέας απάντησε, «δεν μπορώ να δεχτώ τα χρήματα από σας, προσφέρω κοινωφελές έργο αυτή την εβδομάδα».

Ο ανθοπώλης ευχαρίστησε και έφυγε από το κατάστημα. Όταν ο κουρέας πήγε να ανοίξει το κατάστημά του το επόμενο πρωί, στην πόρτα του βρήκε να τον περιμένει μια κάρτα με «ευχαριστώ» και μια ντουζίνα τριαντάφυλλα.

Σε λίγο ένας φούρναρης μπήκε για κούρεμα, και όταν πήγε να πληρώσει, ο κουρέας και πάλι απάντησε: «Δεν μπορώ να δεχθώ τα χρήματα από σας, προσφέρω κοινωφελές έργο αυτή την εβδομάδα».

Ο φούρναρης ήταν ευτυχής και έφυγε από το κατάστημα. Το πρωί, όταν ο κουρέας πήγε να ανοίξει, στην πόρτα του υπήρχε μια κάρτα με «ευχαριστώ» και μια ντουζίνα τσουρέκια.

Στη συνέχεια, ένας βουλευτής ήρθε για κούρεμα, και όταν πήγε να πληρώσει το λογαριασμό του, ο κουρέας και πάλι απάντησε, «δεν μπορώ να δεχτώ τα χρήματα από σας, προσφέρω κοινωφελές έργο αυτή την εβδομάδα».

Ο βουλευτής ήταν πολύ χαρούμενος και έφυγε από το κατάστημα. Το επόμενο πρωί, όταν ο κουρέας πήγε να ανοίξει, υπήρχαν μια ντουζίνα βουλευτές που περίμεναν στην ουρά για ένα δωρεάν κούρεμα.

Το θαύμα του υπνωτισμού Διότι όλα είναι μια ιδέα

Posted: 07 Jan 2012 06:39 AM PST

Το θαύμα του υπνωτισμού



Μια γυναίκα έρχεται στο σπίτι και λέει στο σύζυγό της:

«Θυμάσαι εκείνους τους πονοκεφάλους που είχα όλα αυτά τα χρόνια; Λοιπόν, πάνε!!!».

«Δεν υπάρχουν πλέον πονοκέφαλοι; Τι συνέβη;» ρωτά ο σύζυγος.

Η σύζυγός: «η κουμπάρα μας η Βάσω με παρέπεμψε σε έναν υπνωτιστή. Μου είπε να σταθώ μπροστά σε έναν καθρέφτη, να κοιτάζω τον εαυτό μου και επαναλαμβάνω:Δεν έχω πονοκέφαλο Δεν έχω πονοκέφαλο, Δεν έχω πονοκέφαλο... Δούλεψε λοιπόν ! Οι πονοκέφαλοι έχουν φύγει..»

«Μα, αυτό είναι υπέροχο!!!!» απαντά ο σύζυγος.

Η γυναίκα του λέει τότε: «Ξέρεις, δεν ήσουν πολύ θερμός στο υπνοδωμάτιο τα τελευταία χρόνια. Γιατί δεν πας να συναντήσεις τον υπνωτιστή και να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και γι/ αυτό;»

Ο σύζυγος συμφωνεί να το δοκιμάσει. Μετά την επίσκεψη του, ο σύζυγος έρχεται σπίτι, σχίζει τα ρούχα του, παίρνει τη γυναίκα του και τη φέρνει στο υπνοδωμάτιο. Την βάζει στο κρεβάτι και λέει: «Μην μετακινηθείς, έρχομαι αμέσως.»

Πηγαίνει στο μπάνιο και επιστρέφει λίγα λεπτά αργότερα και με ένα άλμα στο κρεβάτι, κάνει παθιασμένο έρωτα με τη γυναίκα του όπως ποτέ πριν.

Η σύζυγός του λέει: «αγόρι μου ήταν υπέροχο!!!»

Ο σύζυγος λέει: «Μην μετακινηθείς, έρχομαι αμέσως!!!» Πηγαίνει ξανά πίσω στο μπάνιο. Έρχεται πίσω και το δεύτερο ήταν ακόμα καλύτερο από το πρώτο.

Η γυναίκα κάθεται και το κεφάλι της γυρίζει. Ο σύζυγός της λέει και πάλι: «Μην μετακινηθείς, έρχομαι αμέσως!» Με το που το λέει αυτό, πηγαίνει πίσω στο μπάνιο.

Αυτή τη φορά, η σύζυγός του τον ακολουθεί αθόρυβα και εκεί, στο μπάνιο, τον βλέπει να στέκεται στον καθρέφτη και να λέει, «Αυτή δεν είναι η γυναίκα μου, αυτή δεν είναι η γυναίκα μου, αυτή δεν είναι η γυναίκα μου..»

Δεν είναι αυτό που νομίζεις Με την γυμναστική γνωρίζεις κόσμο!

Posted: 07 Jan 2012 06:37 AM PST

Δεν είναι αυτό που νομίζεις



Μια φορά κι έναν καιρό, η προοδευτική σύζυγος αποφασίζει να κάνει δώρο στον άντρα της μια επίσκεψη σε στριπτιτζάδικο.

Φτάνουν στο strip club και ο πορτιέρης λέει στον άντρα της: «Γεια χαρά Κώστα! Τι κάνεις;»

Η σύζυγος τότε τον ρωτάει αν είχε ξαναπάει σε αυτό το στριπτιτζάδικο, αλλά ο Κώστας της λέει: «Όχι, απλά πηγαίνουμε μαζί στο γυμναστήριο.»

Όταν κάθισαν, η σερβιτόρα ρωτάει τον Κώστα αν θα πάρει το… συνηθισμένο του ποτό και του φέρνει τη μάρκα ουίσκι που του αρέσει.

Η σύζυγος αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά και τον ρωτάει:

- Από που και ως πού ήξερε η σερβιτόρα ποιο ποτό πίνεις συνήθως;

- Έρχεται κι αυτή στο ίδιο γυμναστήριο και μία φορά συζητάγαμε σχετικά με ποτά κλπ

- Ας το καταπιώ κι αυτό, λέει η σύζυγος.

Μετά από κάποια ώρα έρχεται και μία stripper στο τραπέζι τους, κάθεται στα πόδια του, τον παίρνει αγκαλιά και του λέει:

- Γεια σου Κωστάκη μου! Να σου κάνω το χορό που σε τρελαίνει αγόραρε;

Η σύζυγος πλέον είναι έξω φρενών, αρπάζει την τσάντα της και ορμάει έξω από το στριπτιτζάδικο.

Ο Κώστας τρέχει από πίσω της και την βλέπει να μπαίνει σε ένα ταξί. Πρωτού προλάβει η σύζυγος να κλείσει την πόρτα, ο Κώστας προλαβαίνει και μπαίνει μέσα στο ταξί μαζί της.

Προσπαθεί απεγνωσμένα να τα μπαλώσει, λέγοντάς της πως η στριπτιτζού τον πέρασε για κάποιον άλλο. Η σύζυγος όμως δεν τον πιστεύει και αρχίζει να του φωνάζει, να τον βρίζει, τον χτυπάει όλο νεύρα.

Τότε γυρίζει ο ταξιτζής το κεφάλι του και του λέει:

- Κώστα… φαίνεται ότι απόψε διάλεξες πολύ άγρια γκόμενα.

Τα μυστικά ενός καλού γάμου Θέμα μνήμης

Posted: 07 Jan 2012 06:36 AM PST

Τα μυστικά ενός καλού γάμου



Ήταν ένα ζευγάρι και ο άνδρας κάλεσε έναν παλιό του φίλο για φαγητό.

Πηγαίνει ο καλεσμένος στο σπίτι, κάποια στιγμή λέει ο σύζυγος:

- Αγάπη μου, μπορείς να μου φέρεις ένα ποτήρι νερό;

Η γυναίκα του του το φέρνει.

Μετά από λίγο πάλι:

- Καλή μου, μπορείς να μου φέρεις τις παντόφλες μου;

Εκείνη του τις φέρνει.

Ξανά μετά από δύο λεπτά:

- Γλυκιά μου, θα μπορούσες να μου φέρεις την ρόμπα μου;

Η γυναίκα του την φέρνει.

- Ο γάμος σου βλέπω, πάει πολύ καλά, σχολιάζει ο φίλος.

- Καλά; Τι καλά, που εδώ και 20 χρόνια έχω ξεχάσει το όνομά της;

Τραγικό δυστύχημα με 11 νεκρούς από συντριβή αερόστατου στη Νέα Ζηλανδία Τυλίχτηκε στις φλόγες πριν πέσει στο έδαφος

Posted: 07 Jan 2012 06:34 AM PST

Τραγικό δυστύχημα με 11 νεκρούς από συντριβή αερόστατου στη Νέα Ζηλανδία



Γουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία
Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν το αερόστατο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κοντά στην πόλη Κάρτερτον στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες, το αερόστατο χτύπησε σε γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και αμέσως τυλίχτηκε στις φλόγες, πριν πέσει στο έδαφος.

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Γουαιραράπα, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Γουέλινγκτον.

Και τα πέντε ζευγάρια τα οποία επέβαιναν στο αερόστατο, καθώς και ο πιλότος είναι νεκροί.

Νιγηρία: Νέα αιματηρή επίθεση εναντίον χριστιανών με τουλάχιστον 17 νεκρούς Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις πο

Posted: 07 Jan 2012 06:32 AM PST

Νιγηρία: Νέα αιματηρή επίθεση εναντίον χριστιανών με τουλάχιστον 17 νεκρούς



Αμπούτζα, Νιγηρία
Νέο κύμα βίας με στόχο χριστιανικές κοινότητες ξέσπασε στη Νιγηρία, καθώς ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε δημαρχείο της πολιτείας Ανταουάμα, όπου πραγματοποιούσαν συνάντηση μέλη της χριστιανικής ομάδας Ίγκμπο.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άτομα, ενώ υπήρξαν αναφορές και για αιματηρές επιθέσεις σε εκκλησία στην Γιόλα, πρωτεύουσα της Ανταουάμα, στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις που έγιναν σε άλλες περιοχές της Νιγηρίας το βράδυ της Πέμπτης, στις οποίες σκοτώθηκαν έξι άτομα.

Η συγκεκριμένη οργάνωσε είχε δώσει διορία τριών ημερών στους χριστιανούς που ζουν στη βόρεια Νιγηρία, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, για να φύγουν, ενώ είχε απειλήσει ότι θα πολεμήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κλέμενς Φούεστ: "Η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπηµένη" Θεωρεί το «κούρεµα» του 50% δεν είναι αρκετό και πως η συµµετοχή σ’ αυτό έπρεπε να είναι υποχρεωτική

Posted: 07 Jan 2012 06:32 AM PST

Κλέμενς Φούεστ: "Η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπηµένη"



Ο 43χρονος Κλέµενς Φούεστ είναι καθηγητής του φορολογικού δικαίου στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Ως πρόεδρος του επιστηµονικού συµβουλίου στο γερµανικό υπουργείο Οικονοµικών είναι παράλληλα ο στενότερος επιστηµονικός συνεργάτης του πολιτικού προϊσταµένου του υπουργείου Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Ο κ. Φούεστ θεωρεί το «κούρεµα» του 50% δεν είναι αρκετό και πως η συµµετοχή σ' αυτό έπρεπε να είναι υποχρεωτική ακόµη και αν προέκυπτε έτσι ο κίνδυνος της ανοικτής χρεοκοπίας. «Η Ελλάδα είναι κατά τη γνώµη µου ήδη χρεοκοπηµένη» λέει.

«Το καλύτερο που θα µπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να δηλώσει πως δεν µπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της διεκδικώντας έτσι καλύτερο διακανονισµό».

Για τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με την κόλαση. Το βλέπετε και εσείς έτσι;

«Το "κόλαση" είναι κάπως υπερβολικό, αλλά η έξοδος δεν θα ήταν η σωστή επιλογή για την Ελλάδα. Οι ζηµιές της θα ήταν πολύ µεγαλύτερες από τα κόστη παραµονής».

Καταστροφή πάντως δεν θα ήταν...

«Θα µπορούσε να ήταν καταστροφή για µια σειρά λόγους. Κατ' αρχάς, επειδή θα προκαλούσε βραχυπρόθεσµα τη φυγή του κεφαλαίου και την επιδείνωση της κρίσης. Αλλά και µακροπρόθεσµα θα δηµιουργούσε πρόβληµα. Η ανταγωνιστικότητα στον µισθολογικό τοµέα θα επανερχόταν, όµως πολλοί διεθνείς επενδυτές θα ερµήνευαν την έξοδο ως αποχαιρετισµό από το σχέδιο του οικονοµικού και διοικητικού εκσυγχρονισµού της Ελλάδας. Κι αυτό θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις».

Στις 27 Οκτωβρίου αποφασίστηκε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες επενδυτές κατά 50%. Φτάνει αυτό το ποσοστό για να κάνει βιώσιμο το συνολικό χρέος, ή πρέπει να ανέβει στο 70% ή και 80%;

«Φοβάµαι ότι το 50% δεν φτάνει. Το ποσοστό αυτό συνοδευόταν από την ιδέα ότι θα ήταν συνδεδεµένο µε ένα µακροπρόθεσµο πρόγραµµα εξυγίανσης της οικονοµίας, που θα µείωνε το συσσωρευµένο χρέος στο 120% του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού εισοδήµατος το 2020. Οµως η µείωση αυτή δεν είναι επαρκής. 120% είχαµε και στην αρχή της κρίσης. Η µείωση πρέπει να είναι λοιπόν µεγαλύτερη από 50%».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και του uni0394ιεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF τρενάρουν απελπιστικά. Ενας λόγος γι' αυτό είναι το ότι πολλοί επενδυτές, ιδίως οι μικρότεροι, δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» εθελουσίως. Μπαίνει έτσι το «κούρεμα» σε κίνδυνο;

«Ασφαλώς. Προσωπικά θεωρώ την εθελούσια συµµετοχή λάθος. Πιστεύω ότι η συµµετοχή θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική».

Ακόμη και αν προέκυπτε έτσι ο κίνδυνος του «πιστωτικού γεγονότος», δηλαδή της ανοικτής χρεοκοπίας;

«Ακόµη και έτσι. Η Ελλάδα είναι κατά τη γνώµη µου ήδη χρεοκοπηµένη. Και η δήθεν εθελούσια συµµετοχή δεν ήταν πραγµατικά εθελούσια, οι δανειστές εξαναγκάστηκαν σε αυτήν. Αυτό προκάλεσε µεγάλη ανασφάλεια. Το ερώτηµα ήταν αν µπορούσε να ασφαλίσει κανείς πλέον κρατικά οµόλογα για το ενδεχόµενο χρεοκοπίας. Νοµίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να πει κανείς ειλικρινά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν µπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. Ετσι θα µπορούσε να γίνει καλύτερος διακανονισµός».

Ενας άλλος λόγος για το τρενάρισμα είναι το νομικό καθεστώς των νέων ομολόγων. Το IFF θέλει να τα θέσει υπό βρετανικό δίκαιο, σε αντίθεση με τα παλιά που βρίσκονται υπό ελληνικό. Μια τέτοια αλλαγή δεν θα ισοδυναμούσε με πλήρη παραίτηση από την κυριαρχία του ελληνικού κράτους;

«Αυτό είναι θέµα διαπραγµάτευσης. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυριαρχία έχει υποστεί σηµαντικό περιορισµό σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό άρχισε ήδη µε την τρόικα, η οποία υπαγορεύει τη θέλησή της στους έλληνες πολιτικούς. Το ερώτηµα είναι τι πρακτικές επιπτώσεις έχει µια τέτοια υπαγωγή των οµολόγων υπό το βρετανικό δίκαιο. Μια από αυτές θα µπορούσε να είναι ότι η Ελλάδα δεν θα µπορεί να επιβάλλει µονοµερώς ένα κούρεµα, ή ότι µπορεί να το επιβάλλει µόνο αν αποδεχθεί το ενδεχόµενο να κατασχεθούν περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό».

Η Ελλάδα θα έβγαινε πάντως αποδυναμωμένη από τυχόν αλλαγή του νομικού καθεστώτος...

«Αυτό δεν είναι τελείως ξεκάθαρο. Οι τόκοι που θα πληρώνει η Ελλάδα για οµόλογα που θα βρίσκονται υπό βρετανικό δίκαιο θα είναι χαµηλότεροι από εκείνους για εκείνα υπό ελληνικό. Είναι δύσκολο λοιπόν να πει κανείς ότι η Ελλάδα θα έχανε από τέτοια αλλαγή».

Θα έφτανε το «κούρεμα», αν γίνει όντως, για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας;

«Οχι. Το κούρεµα αποτελεί απλώς προϋπόθεση για την εξυγίανση. Το βασικό είναι όµως η εξυγίανση του προϋπολογισµού, η µείωση των δαπανών και η αύξηση των εισόδων. Ταυτόχρονα, η χώρα πρέπει να αποκτήσει προοπτική ανάπτυξης και να γίνει πάλι ελκυστική για τους ξένους και τους ντόπιους επιχειρηµατίες». Και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλάει τελευταία ανοικτά για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; Θα καταφέρει η Ελλάδα να την αποφύγει το επόμενο τρίμηνο;

«Πιστεύω ότι οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα θα συνεχιστούν και ότι η χρεοκοπία µε την έννοια της διακοπής της βοήθειας προς την Ελλάδα θα αποφευχθεί τουλάχιστον τους επόµενους µήνες. Η πραγµατική κρατική χρεοκοπία, δηλαδή η παύση της βοήθειας, θα οδηγούσε στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κι αυτό, νοµίζω, δεν το θέλει κανένας». Γενικότερα, είστε αισιόδοξος σχετικά με το ευρώ; Θα καταφέρει να επιζήσει ως τα τέλη του 2012;

«∆εν είµαι πολύ αισιόδοξος. Ο κίνδυνος να φύγει η µια ή η άλλη χώρα από την ευρωζώνη είναι υπαρκτός. Αυτό δεν µπορώ να το αποκλείσω για την Ελλάδα. Ελπίζω µόνο να µη συµβεί». Θα μπορούσε η έξοδος της Ελλάδας να είναι η αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ποια θα ήταν η πιθανότερη συνέχεια;

«Ο µεγάλος κίνδυνος είναι µια αλυσιδωτή αντίδραση. Οι άνθρωποι σε άλλες προβληµατικές χώρες θα µπορούσαν να φοβηθούν ότι και οι δικές τους κυβερνήσεις θα επέλεγαν τη λύση της εξόδου. Σε τέτοια περίπτωση θα έκαναν επιδροµή στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Θα προέκυπταν απειλές, µπροστά στις οποίες οι σηµερινές διαµαρτυρίες είναι παιχνιδάκια».

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Η διγλωσσία των Γερµανών
Ενα στόµα, δύο γλώσσες: Οι εκπρόσωποι των γερµανών επιχειρηµατιών αλλάζουν πλέον συστηµατικά ιδίωµα όταν µιλούν για την Ελλάδα.

∆ηµόσια εκφράζουν ακόµη τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα παραµείνει στην ευρωζώνη.

Μόλις κλείνουν όµως τα µικρόφωνα, η γλώσσα αλλάζει. ∆ηλώνοντας, λίγο ή πολύ, απερίφραστα ότι η Ελλάδα είναι «ξοφληµένη» και ότι το καλύτερο για όλους θα ήταν η ταχύτερη δυνατή επιστροφή της στη δραχµή.

Στην αρνητική αυτή τάση συµβάλλουν βασικά δύο διαπιστώσεις:

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση «συνεργασίας» του Λουκά Παπαδήµου είναι εξίσου αναποτελεσµατική, αν όχι αναποτελεσµατικότερη, από την προκάτοχό της.

Και δεύτερον, ότι ούτε και το νέο πρόγραµµα βοήθειας, που αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, θα «περπατήσει» πραγµατικά – τόσο λόγω της άρνησης πολλών δανειστών να συµµετάσχουν στο «κούρεµα» όσο και λόγω της όξυνσης της κρίσης στην Ελλάδα.

Η γερµανική κυβέρνηση δεν ακολουθεί την ίδια γραµµή. Αντίθετα µάλιστα, ο υπουργός Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε κάνει πραγµατικά «ηρωικές» προσπάθειες, κυρίως παρασκηνιακά, προκειµένου να σώσει ό,τι µπορεί να σωθεί από τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου. Οµως τα γεγονότα τον ξεπερνούν. Και εκείνο που µένει είναι η εντύπωση ότι το µόνο που κρατά και πάλι «όρθια» την Ελλάδα είναι ο φόβος ότι η πτώση της θα συµπαρέσυρε σύντοµα και ολόκληρη την ευρωζώνη – µετατρέποντας έτσι το ευρώ σε υποσηµείωση της Ιστορίας.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Τα καραγκιοζιλίκια του Σέρλοκ Χολμς, ο ουμανισμός του Ακι Καουρισμάκι Το «Λιμάνι της Χάβρης», είναι μια σπουδαία ευρωπαϊκή τ

Posted: 07 Jan 2012 06:29 AM PST

Οι ταινίες της εβδομάδας: Τα καραγκιοζιλίκια του Σέρλοκ Χολμς, ο ουμανισμός του Ακι Καουρισμάκι



ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: * 5: εξαιρετική, 4: πολύ καλή, 3: καλή, 2: ενδιαφέρουσα, 1: μέτρια, 0: απαράδεκτη, _: χωρίς άποψη
Το «Λιμάνι της Χάβρης», μια σπουδαία ευρωπαϊκή ταινία που με λεπτό χιούμορ σχολιάζει το πολύκροτο θέμα της λαθρομετανάστευσης, νικά κατά κράτος τον θορυβώδη, άδειο και καρτουνίστικο «Sherlock Holms 2» του Γκάι Ρίτσι, σύμφωνα με τον οποίο ο ήρωας ντετέκτιβ του συγγραφέα Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, ήταν ο Τζέιμς Μποντ, ο Τζέισον Μπορν και ο Τζάκι Τσαν της εποχής του...

Η Κατερίνα Παπουτσάκη και ο Μιχάλης Μαρίνος δείχνουν να διασκεδάζουν στο «Λάρισα εμπιστευτικόν». Εμείς πάλι, όχι...
Η «Απληστεία» του Εριχ φον Στροχάιμ είναι ένα κινηματογραφικό μνημείο που αξίζει να έχουν υπόψη τους όσοι αγαπούν το σινεμά
Βαθιά ανθρώπινη και απολύτως επίκαιρη η ταινία «Το λιμάνι της Χάβρης» με τους Ζαν-Πιερ Νταρουσέν (αριστερά) και Αντρέ Βιλμς
Οι απανωτές μεταμφιέσεις του Σέρλοκ Χολμς (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ) στο «Sherlock Holmes 2» δίνουν στην ταινία τον χαρακτήρα καρικατούρας
4 φωτογραφίες
Οταν πριν από μερικά χρόνια είδα τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς να μεταλλάσσεται σε… action hero στα παιχνιδιάρικα χέρια του Γκάι Ρίτσι, δεν τρελάθηκα βέβαια αλλά παραδέχομαι ότι χαμογέλασα. Μέχρι το σημείο που ένιωσα τη βαβούρα να τσακίζει τα νεύρα μου - λες και έβλεπα το «Matrix» με τα κοστούμια του «Ολιβερ Τουίστ».

Η παγκόσμια επιτυχία του μεταλλαγμένου α λα Ρίτσι «Sherlock Holmes» δεν μπορούσε παρά να σημάνει μια συνέχεια για να γεμίσει κι άλλο ο κουμπαράς. Να μην παρεξηγηθώ φυσικά. Αντιρρήσεις δεν έχω στις μικροπαραλλαγές. Αλλο όμως πράγμα να εξελίσσεις κάτι και άλλο να το εξευτελίζεις. Για να μην μακρηγορούμε λοιπόν, ο καινούργιος «Σέρλοκ Χολμς» (και πάλι με το πρόσωπο του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ) είναι ένας κινούμενος καρνάβαλος που σίγουρα θα κάνει τα κόκαλα του συγγραφέα Αρθουρ Κόναν Ντόιλ να τρίζουν στον τάφο του _ όσο χιούμορ κι αν τον χαρακτήριζε.

Με απίστευτη βουλιμία ο Ρίτσι αποφάσισε να καταστρέψει τελείως τον Χολμς του Ντόιλ κάνοντας ό,τι του κατέβει στο μυαλό. Δίνει π.χ. τρομερή έμφαση στις διαρκείς μεταμφιέσεις του φτιάχνοντας τη μια καρικατούρα μετά την άλλη. Τη μια ο Χολμς είναι Κινέζος, την άλλη τροτέζα. Σε γενικές γραμμές με τη συμπεριφορά του ο Χολμς του Ρίτσι σου δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για δραπέτη φρενοκομείου. Και ενώ ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ φαίνεται να παίζει με το μυαλό του στραμμένο όχι τόσο στον Σέρλοκ Χολμς αλλά στον Iron Man, ο μόνος που (ηθελημένα ή όχι) βρίσκεται κάπως μέσα στο πνεύμα των βιβλίων του συγγραφέα είναι ο Τζουντ Λο, ο οποίος ταιριάζει γάντι με τον δρα Τζον Γουότσον (και όπως είχα επισημάνει από την πρώτη κιόλας ταινία, θα ταίριαζε και στον ρόλο του Χολμς). Και η μόνη πραγματική νότα χιούμορ είναι ο Στίβεν Φράι στον ρόλο του κυνικού αδελφού του Σέρλοκ, τον οποίο και αποκαλεί… Σέρλι.

Εκτός άλλων λοιπόν, ο Σέρλοκ Χολμς μετατρέπεται σε σούπερ εξπέρ των πολεμικών τεχνών, ένα κράμα από Τζέισον Μπορν, Τζέιμς Μποντ, Τζάκι Τσαν και μια ιδέα από eighties Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ενώ η δεδομένη ευφυΐα του στο να ανακαλύπτει πράγματα που το κοινό μάτι αδυνατεί να δει, αντιστοιχεί με τεράστιες ικανότητες στη μαντική τις οποίες θα ζήλευε ακόμα και ο Ζαρντόζ, το διάσημο μέντιουμ. Ασε που κάποια στιγμή βλέπουμε τον Χολμς καβάλα στ' άλογο. Λίγο ακόμα και η ταινία θα θύμιζε και γουέστερν!

Με εκείνο και με το άλλο, ξεχνάς ακόμη και την πλοκή, στο μέσον της οποίας βρίσκεται μια Τσιγγάνα που για κάποιον λόγο θέλουν να δολοφονήσουν. Ποιος νοιάστηκε; Εγώ όχι. Και έχω την αίσθηση ότι το ίδιο συνέβη με τους δημιουργούς της ταινίας.

Βαθμολογία: 2
Αίθουσες: ΑΕΛΛΩ - ΑΘΗΝΑΙΟΝ - AΘHNΑΙON CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ - ΑΙΓΛΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ATTIKON - ΕΤΟΥΑΛ ΚΑΛΛΙΘΕΑ - VILLAGE MALL - VILLAGE PARK - VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ - VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ - VILLAGE ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ - ODEON STARCITY - STER ΙΛΙΟΝ - ΝΑΝΑ - ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ Ν. ΣΜΥΡΝΗ - CINE CITY ΜΠΟΥΡΝΑΖΙ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ - ΚΗΦΙΣΙΑ - ΣΙΝΕΑΚ - ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ - STER CENTURY - STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Ο θρίαμβος της αληλεγγύης των φτωχών!
«Είναι εδώ Λονδίνο;» ρωτά ο μικρός μαύρος λαθρομετανάστης (Μπλοντίν Μιγκέλ) τον πρώην συγγραφέα, νυν λούστρο με το (διόλου τυχαία) όνομα Μαρσέλ Μαρξ (Αντρέ Βιλμς): «Απέναντι» του απαντά εκείνος δείχνοντας με το δάχτυλό του τη θάλασσα. Αμέσως αντιλαμβάνεσαι το πνεύμα της σπουδαίας αυτής ταινίας του φινλανδού auteur Ακι Καουρισμάκι με τίτλο «Το λιμάνι της Χάβρης» («Le Havre», Γαλλία/ Φινλανδία/ Γερμανία 2011). Ενα φιλμ που κοιτάζει με συμπόνοια όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που μετακινούνται από το ένα σημείο της Γης στο άλλο χωρίς στον ήλιο μοίρα, χωρίς σήμερα, χωρίς αύριο, χωρίς τίποτα. Αλλά την ίδια ώρα, ένα φιλμ που κινείται μέσα στο πλαίσιο ενός υπόγειου, φίνου, αφοπλιστικού χιούμορ.

Ο λούστρος θα γίνει ο φύλακας-άγγελος του μικρού λαθρομετανάστη και ο Καουρισμάκι θα κτίσει την ιστορία του λιτά και απέριττα, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες και στον χώρο δραματουργίας. Βρήκα μεγαλειώδη την μινιμαλιστική ομορφιά αυτής της ταινίας. Βρήκα μεγαλείο στα επιλεγμένα με προσοχή σημεία γυρισμάτων της Χάβρης, μια πόλη που δεν ήξερα αλλά αγάπησα. Βρήκα μεγαλείο στα καταπληκτικά πρόσωπα των φτωχών αλλά υπερήφανων κατοίκων που συμπαρίστανται μεταξύ τους (ανάμεσά τους και ο θρυλικός Πιέρ Ετέξ που παίζει έναν γιατρό). Βρήκα μεγαλείο στις έξυπνες ατάκες όπως «η Μεσόγειος έχει περισσότερα πιστοποιητικά γεννήσεως απ' ό,τι ψάρια». Και φυσικά βρήκα μεγαλείο στην ανακουφιστική αισιοδοξία που αναδύεται μέσα από τη βαθιά μελαγχολία της ιστορίας.

Μόνο σε ταινίες του Καουρισμάκι μπορείς να δεις ένα μαύρο παλιό τηλέφωνο (αυτό με τις τρύπες) να εντάσσεται τόσο φυσικά στη σύγχρονη εποχή. Και μόνο σε μια ταινία του Καουρισμάκι ένας αστυνομικός έχει την εικόνα διανοούμενου της δεκαετίας του 1950, φορά κασκέτο, χρησιμοποιεί ταμπακέρα και παραγγέλνει κρασί συγκεκριμένης χρονιάς (υπέροχος όπως πάντα ο Ζαν-Πιερ Νταρουσέν). Ναι, εδώ, ο φτωχός βοηθά τον φτωχό και εδώ θα βρεθεί ακόμα και ένας καλόψυχος αστυνομικός, έτοιμος να κάνει τα στραβά μάτια γιατί πρέπει κάποια στιγμή να είμαστε δίκαιοι. Γιατί στο σύμπαν του Καουρισμάκι οι σύμμαχοι του λούστρου στην ανθρωπιστική «αποστολή» του είναι περισσότεροι από τους εχθρούς του!

Να λοιπόν ένα σπουδαίο έργο ουμανισμού και αλληλεγγύης που χωρίς φωνές και χωρίς κραυγές δεν γίνεται ποτέ βαρύτερο απ' όσο χρειάζεται, επειδή όπως είπαμε η δικλίδα ασφαλείας του Ακι Καουρισμάκι είναι το χιούμορ. Αναμφισβήτητα η πρώτη σπουδαία ταινία της νέας χρονιάς. Μην τη χάσετε γιατί εσείς θα χάσετε!

Βαθμολογία: 4
Αίθουσες: ΑΣΤΥ - ΚΗΦΙΣΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ

Εμείς οι βλάχοι όπως λάχει!
Ακολουθώντας το μοτίβο της σούπερ επιτυχίας του «I love Karditsa», ο σκηνοθέτης Στράτος Μαρκίδης κατέβηκε δυο βήματα παρακάτω προς Θεσσαλία μεριά και γύρισε το «Λάρισα εμπιστευτικό» (κατά το «Λος Αντζελες εμπιστευτικό»_ στο Θεό μας δηλαδή!). Εδώ λοιπόν, οι κάτοικοι της Πεζούλας τσακώνονται με τους κατοίκους της Βρυσούλας και αφορμή είναι ένα εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού που τελικά είναι μια βιτρίνα πίσω από την οποία κρύβονται πολιτικά συμφέροντα. Ολα αυτά φυσικά αποδίδονται με απίστευτες δόσεις αφέλειας (κάθε άλλο παρά χαριτωμένης όμως) σε αυτή την κακόγουστη κωμωδία λογικής ελληνικού τηλεοπτικού σίριαλ δεκαετίας του 1990 (και σίγουρα ο Μαρκίδης ξέρει καλά από σίριαλ). Το πιο ενοχλητικό στοιχείο αυτής της ταινίας όμως είναι ότι όλοι οι ηθοποιοί φωνάζουν χωρίς λόγο νομίζοντας προφανώς ότι έτσι θα πείσουν καλύτερα ως βλάχοι. Από τους αρκετούς που εμφανίζονται (ανάμεσά τους οι Δημήτρης Τζουμάκης, Γιάννης Ζουγανέλης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ελένη Γερασιμίδου, Τάσος Παλαντζίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Φαίη Σκορδά, Κατερίνα Παπουτσάκη, Μιχάλης Μαρίνος) το μόνο ανεκτό πρόσωπο είναι η Μπέσυ Μάλφα στον ρόλο μιας τσαχπινοπονηρής ξανθιάς.

Βαθμολογία: 1
Αίθουσες: ΑΕΛΛΩ - ΓΑΛΑΞΙΑΣ - ΝΑΝΑ - ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ - CINE CITY - ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ - ODEON ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ ΜΑΡΟΥΣΙ - ODEON STARCITY - STER ΙΛΙΟΝ - VILLAGE MALL - VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ - VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ - VILLAGE ΡΕΝΤΗ - VILLAGE METRO MALL - ΒΑΡΚΙΖΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ - STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - STER CITY GATE - VILLAGE COSMOS


ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ
«Απληστία»
(«Greed»)
Κλασικό κοινωνικό δράμα αμερικανικής παραγωγής 1925 σε σκηνοθεσία Εριχ Φον Στροχάιμ με φόντο το Σαν Φραντσίσκο των αρχών του 20ου αιώνα. Ενα κερδοφόρο λαχείο ύψους 5.000 δολαρίων καταστρέφει την ζωή ενός αγαθού οδοντίατρου (Γκίμπσον Γκάουλαντ), της συζύγου του και του εξαδέλφου της ο οποίος είναι ερωτευμένος μαζί της (Ζάσου Πιτς, Τζην Χέρσχολτ). Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Φρανκ Νόρρις (1870-1902) , "Mc Teague A story of San Francisco" (1899), η κλασική αυτή ταινία του Εριχ Φον Στρονχάιμ εξωθεί τον ρεαλισμό στην ακρότητά του με σκηνές που ακόμα και σήμερα σοκάρουν τον θεατή.

Υπέρ της πρότασης Παπανδρέου για διαρχία στο ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Ρέππας Επίθεση σε κορυφαία στελέχη του κόμματος

Posted: 07 Jan 2012 06:27 AM PST

Υπέρ της πρότασης Παπανδρέου για διαρχία στο ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Ρέππας



Αθήνα
Υπέρ της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για διαρχία στο ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές τάσσεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ενώ επιτίθεται με σφοδρότητα κατά κορυφαίων στελεχών του κόμματός του. Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι είναι αντίθετος με τις απολύσεις στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Σε συνέντευξή του στην «Realnews» ο κ.Ρέππας χαρακτηρίζει την πρόταση Παπανδρέου «ισορροπημένη» και τονίζει ότι «ανταποκρίνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, στα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ και κυρίως της χώρας».

Στρέφεται, μάλιστα, κατά κορυφαίων στελεχών του κόμματος, τονίζοντας ότι «πάει πολύ οι τροϊκανότεροι των τροϊκανών στην πολιτική να εμφανίζονται σήμερα ως αντιμνημονιακοί».

Ο ίδιος δηλώνει αντίθετος με τις απολύσεις στο Δημόσιο. «Δεν τίθεται θέμα απολύσεων» ξεκαθαρίζει και επισημαίνει πως «η πολιτική της εφεδρείας σαν μέτρο οριζόντιο και αδιαφοροποίητο δεν είναι πολιτική επιλογή».

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεργάτες

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές