Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Συνταγές μαγειρικής


Συνταγές μαγειρικής


Eίναι αλήθεια ότι αν φάμε μαζί ψάρι και αυγό μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση

Posted: 12 Dec 2011 03:26 AM PST

Τα ψάρια, τα αυγά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνες. Κάθε κατηγορία όμως από τις παραπάνω έχει διαφορετικού είδους πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες αυτές διασπώνται κατά την πέψη στο στομάχι με την βοήθεια υγρών που εκκρίνονται από το συκώτι. Αν στο στομάχι βρίσκονται δύο ή και περισσότερα είδη πρωτεϊνών τότε η πέψη γίνεται πιο δύσκολα γι' αυτό και είναι καλό να καταναλώνουμε μόνο ένα είδος κάθε φορά. Αν καταναλωθούν περισσότερα από ένα είδη πρωτεϊνών όπως π.χ. ψάρι και αυγό ή γάλα, συνήθως το μόνο που συμβαίνει σε έναν υγιή οργανισμό είναι να επιβραδύνεται η πέψη. Αν όμως υπάρχει κάποια ευαισθησία στο στομάχι ή το συκώτι ή κάποια αλλεργία σε κάποια από αυτές τις τροφές, τότε μπορεί να προκληθεί εμετός καθώς κάποιο από τα δυο αυτά όργανα αδυνατεί να τις μεταβολίσει, οπότε έχουμε συμπτώματα δηλητηρίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του πλυθησμού με τέτοιου είδους προβλήματα είναι μικρότερο του 1%.

Τροφές που μας χαρίζουν χρόνια

Posted: 11 Dec 2011 10:49 AM PST

Κερδίστε μακροζωία μέσα από το πιάτο σας!

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για μακροζωία και υγεία είναι η διατροφή. Τροφές εφόδια για την καλή λειτουργία της καρδιάς: Άφθονα φρούτα και λαχανικά. Είναι επαρκή σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και χαμηλά σε θερμίδες. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι διατροφή με αρκετά φρουτα και λαχανικά, βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον οργανισμό από την καρδιαγγειακή νόσο. Δημητριακά ολικής αλέσεως. Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, έχουν υψηλή διατροφική αξία με λίγες θερμίδες. Τα δημητριακά, όπως η βρώμη και το κριθάρι, είναι πλούσια σε ουσίες που προάγουν την υγεία και βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Επιστημονική έρευνα για την αθηροσκλήρυνση, που δημοσιεύτηκε το 2009, αποδεικνύει ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 50%. Αντίστοιχη μελέτη σε 161.000 νοσοκόμες έδειξε ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως προστατεύουν επίσης από τον σακχαρώδη διαβήτη. Ξηροί καρποί. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ξηροί καρποί δεν θεωρούνταν υγιεινές τροφές, εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε λίπος. Αυτό ισχύει μεν, το λίπος τους όμως είναι κυρίως ακόρεστο, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας κατά της καρδιαγγειακής νόσου. Μαύρη σοκολάτα. Οι πολυφαινόλες που περιέχονται σε αυτήν, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Aquila, χορήγησαν 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας καθημερινά σε εθελοντές με υπέρταση. Μετά από 15 ημέρες, η αρτηριακή πίεση ήταν σημαντικά μικρότερη και η ευαισθησία στην ινσουλίνη είχε βελτιωθεί. Τροφές ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του εγκεφάλου Η συμβουλή είναι μία: «Ο,τιδήποτε είναι καλό για την καρδιά και τα αγγεία, είναι εξίσου ευεργετικό για τον εγκέφαλο». Μύρτιλλα. Συνεχείς μελέτες του Ινστιτούτου Μελετών της Ανθρώπινης Διατροφής, Jean Mayer του Πανεπιστημιου Trufts, συστήνουν ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα μύρτιλλα, ο χυμός σταφυλιού και τα καρύδια, προστατεύουν ενάντια στην απώλεια της μνήμης και τη γεροντική άνοια. Ψάρια. Ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, προστατεύουν από τις αρρυθμίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Νέα επιστημονικά στοιχεία, δηλώνουν ότι εκτός απο την ευεργετική δράση τους για την καρδιά, τα λιπαρά οξέα π.χ. DHA, EPA, που βρίσκονται στα ιχθυέλαια (και το ALA, στον λιναρόσπορο) ενισχύουν την άμυνα ενάντια στην κατάθλιψη και την απώλεια μνήμης που συνδέονται με την γήρανση. Λιγότερο αλάτι. Λιγότερο αλάτι στη διατροφή μας, συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Νέα στοιχεία αποδεικνύουν, ότι διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα προστατεύουμε τα εγκεφαλικά κύτταρα, μειώνοντας τον κίνδυνο για γεροντική άνοια. «Η υψηλή αρτηριακή πίεση οδηγεί σε καταστροφή του αγγειακού συστήματος που τροφοδοτεί με οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία τον εγκέφαλο», εξηγεί ο Αρον Τρόεν του Πανεπιστημίου Trufts. Αυτό εξηγεί γιατί τα άτομα με χρόνια υπέρταση, κινδυνεύουν από γνωστικές διαταραχές, λόγω ηλικίας. Καφές. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο καφές έχει απροσδόκητα οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και τον κίνδυνο για πνευματική εξασθένηση, λόγω ηλικίας. Τα τελευταία στοιχεία φιλανδικής έρευνας σε 1.409 εθελοντές έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν 3-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν κατά 65% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας και Αλτσχάιμερ, στην μετέπειτα ζωή τους. Τροφές για ...γερά οστά Η οστεοπενία αλλά και η οστεοπόρωση αποτελούν τους κυρίαρχους παράγοντες αναπηρίας στις μεγάλες ηλικίες. Μεγαλώνοντας, η μερική οστική απώλεια είναι αναπόφευκτη. Καταναλώνοντας όμως τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D μπορούμε να προλάβουμε την διαδικασία απώλειας και τα κατάγματα. Για την πρόληψή τους χρειαζόμαστε: Βιταμίνη D: «Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει το ασβέστιο καθώς και επαρκή επίπεδα πρωτεΐνης για την απόκτηση γερών οστών», λέει ο Robert Heaney, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Creighton της Omaha. « Γι΄ αυτό, ισχυρίζεται, ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι, είναι οι καλύτερες πηγές, διότι περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για υγιή οστά». Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Χόρτα, σπανάκι και μπρόκολο αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου. Τοφού: Μισό φλιτζάνι τοφού περιέχει 250 mg ασβεστίου (οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 1500 mg ασβεστίου/ημέρα). Παρόλο που αρκετά τρόφιμα είναι πλέον ενισχυμένα με βιταμίνη D, η διατροφή από μόνη της δεν είναι αρκετή για να προσφέρει επαρκή πρόσληψη. Όπως γνωρίζουμε, το δέρμα μετατρέπει την ηλιακή ακτινοβολία σε βιταμίνη D. Με την ηλικία όμως, η διαδικασία αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική. Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν καθημερινή πρόσληψη 1000-2000 διεθνών μονάδων (IU) καθημερινά, υπό μορφή συμπληρώματος. Πέρα από τα θρεπτικά συστατικά ...; η απόλαυση του φαγητού! Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντική για την επίτευξη της μακροζωίας. Το ίδιο σημαντικό, είναι ωστόσο, το να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε και να αντλούμε χαρά από ένα γεύμα με αγαπημένα μας πρόσωπα. Η κοινωνική δικτύωση, αλλά και η αγάπη για τη ζωή, είναι ζωτικής σημασίας. Άλλωστε, όπως ισχυρίζονται οι αιωνόβιοι κάτοικοι της Οκινάουα, ένας λόγος που απολαμβάνουν μεγάλη και υγιή ζωή είναι αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «ικιγκάι», δηλαδή «το να ανακαλύπτεις το λόγο για να ζεις»!

Χυμός κεράσι για όνειρα γλυκά

Posted: 11 Dec 2011 10:42 AM PST

Δυο ποτήρια τη μέρα σας εξασφαλίζουν 39 λεπτά παραπάνω ξεκούρασης

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα. Μαξιλάρια λεβάντας, ζεστά ροφήματα όπως κακάο και χαλαρωτικά μπάνια πριν πέσετε για ύπνο κι όλα αυτά για να καταφέρετε να ...; κλείσετε τα ματάκια σας! Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Northumbria βρήκαν μια ...; φρουτένια λύση, για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή ξυπνούν πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι τους! Βρήκαν ότι οι υγιείς ενήλικες που έπιναν καθημερινά δύο ποτήρια ξινό χυμό κερασιού (ή βύσσινου), κατάφερναν να κοιμηθούν κατά μέσο όρο κατά 39 λεπτά περισσότερο. Για την ακρίβεια, όπως είπαν, οι εθελοντές κοιμόντουσαν 25 λεπτά πιο πολύ και τα υπόλοιπα 14 λεπτά χαλάρωναν στο κρεβάτι τους. Εντόπισαν, ακόμη, ότι ξυπνούσαν λιγότερες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition.

Ο γιατρός είναι στο... ψυγείο

Posted: 11 Dec 2011 10:00 AM PST

Οι απότο΅ες αλλαγές του καιρού, ΅ε το κρύο να διαδέχεται τις ανοιξιάτικες θερ΅οκρασίες, είναι η αιτία που κάνει αρκετούς αυτή την περίοδο να βρίσκονται κάτω από τοπάπλω΅α, ΅ε 39 πυρετό. Οπως εξηγούν στα«ΝΕΑ» οι ειδικοί, διανύου΅ε περίοδο των ιώσεων και της γρίπης.  Αυτό που οφείλουν να κάνουν όσοι άνοιξαν την πόρτα στις ιώσεις είναι να τρέξουν στο... ψυγείο, αφού εκεί, σύ΅φωνα ΅ε τους ειδικούς, κρύβεται το φαρ΅ακείο της φύσης. Πορτοκάλια, καρότα, σκόρδο, πιπεριές, ΅ανιτάρια και γιαούρτι είναι ΅ερικά ΅όνο από τα τρόφι΅α που συνυπάρχουν σχεδόν καθη΅ερινά στο οικογενειακό τραπέζι. Λίγοι, ωστόσο, γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουνγιατην προστασία του οργανισ΅ού κατά των ιώσεων. Εκτός απότην κοτόσουπα, την «πενικιλίνη του πιάτου», όπως την χαρακτηρίζουν, που ΅ε την ευεργετική ουσία κυστεΐνη που περιέχει προστατεύει από ΅ολύνσεις κυρίως του λαι΅ού, υπάρχουν λαχανικά και φρούτα, τροφές γνωστές στο ευρύ κοινόπου ΅πορούν να χρησι΅οποιηθούν ως ασπίδα ενάντια στους ιούς.  ΜΕΛΕΤΕΣ κατά καιρούς πληροφορούν ότι πολλά από τα φάρ΅ακα κατά των ιώσεων ΅πορεί και να ΅ην είναι χη΅ικά. Πρόσφατο παράδειγ΅α, η΅ελέτη που δη΅οσίευσαν πριν από δύο ΅ήνες επιστή΅ονες από τοΙνστιτούτο ιατροφικών Ερευνών του Νόργουιτς και της Πανεπιστη΅ιακής Πολυκλινικής της Μεσίνα: ταα΅ύγδαλα καταπολε΅ούν τις ΅ολύνσεις που προκαλούν οι ιοί όπως αυτός της εποχικής γρίπης, κι αυτό γιατί οι ουσίες που περιέχονται στον φλοιό του καρπού ε΅ποδίζουν τον πολλαπλασιασ΅ό των παθογόνων ΅ικροοργανισ΅ών. Οπως επιση΅αίνει ο παθολόγος - κλινικός φαρ΅ακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας, η ευκολία ΅ε την οποία κολλάει ή δεν κολλάει κάποιος ΅ια ίωση έχει νακάνει ΅ε το πόσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστη΅α διαθέτει.

«Κι ένας απότους παράγοντες που παίζουν ση΅αντικό ρόλο στο να έχου΅ε γερό ανοσοποιητικό είναι η διατροφή. Εχει αποδειχθεί πως ιδίως τα λαχανικά καιτα φρούτα θωρακίζουν την ά΅υνα του οργανισ΅ού. Αντίθετα, η ζάχαρη, ο καφές και τα οινοπνευ΅ατώδη ποτά αφήνουν τον οργανισ΅ό εκτεθει΅ένο σε ιούς», προσθέτει ο κ. Σπαντιδέας. Οι καταναλωτές, λοιπόν, θα πρέπει να συ΅περιλάβουν λαχανικά, φρούτα, ακό΅η και οστρακοειδή στη φαρέτρα΅ετα όπλα - φάρ΅ακά τους! «Παρ' όλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνά΅ε ότι δεν υπάρχουνθαυ΅ατουργές τροφές που από ΅όνες τους ΅πορούν να ΅ας θεραπεύσουν. Πρέπει να ακολουθού΅ε ΅ια σωστή και ισορροπη΅ένη διατροφή που να περικλείει ΅ια ΅εγάλη ποικιλία τροφί΅ων», εξηγεί η διατροφολόγος - επιστη΅ονική συνεργάτις στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Νοσοκο΅είου της Νίκαιας Αστερία Στα΅ατάκη.  ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, βασικό προϊόν στη σύγχρονη γαστρονο΅ία, έχουν προστατευτικήδράσηεναντίον των ιώσεων και της γρίπης.Μελέτες έδειξαν ότι οι β - γλυκάνες, διαλυτοί πολυσακχαρίτες που ε΅περιέχουν, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστη΅α του οργανισ΅ού. «Γι' αυτό και οι καταναλωτές ΅πορούν να τα προσθέτουν στις σούπες, τις σαλάτες, τα ΅αγειρευτά και να καρπωθούν τη δράση των ΅ανιταριών», τονίζει η διατροφολόγος. 

Το γερό ανοσοποιητικό σύστη΅α εξαρτάται από τη διατροφή
ΣΚΟΡΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ
Στις τροφές - ασπίδες περιλα΅βάνεται παρεξηγη΅ένο σκόρδο που φη΅ίζεται για την αντι΅ικροβιακή και αντιβακτηριδιακή του δράση, ενώ οι γιατροί και διατροφολόγοι προτείνουν επίσης στους καταναλωτές να εντάξουν στις καθη΅ερινές διατροφικές τους συνήθειες το πράσινο τσάι. 
ΤΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  Στα 15 έχουν φτάσει τα θύ΅ατα της νέας γρίπης στη χώρα ΅ας, καθώς ακό΅η τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ΅έσα στο Σαββατοκύριακο. Στο ΅εταξύ, η κατάσταση της υγείας 16 ασθενών που έχουν ΅ολυνθεί από τον ιό Α (Η1Ν1) ε΅φάνισε σοβαρή επιδείνωση, ΅ε αποτέλεσ΅α να εισαχθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.  Ση΅ειώνεται πως, σύ΅φωνα ΅ε τα επίση΅α στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοση΅άτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις αρχές Ιανουαρίου 81 άνθρωποι έχουν ε΅φανίσει σοβαρές επιπλοκές. 

Θρεπτικές και δυναμωτικές συνταγές

Posted: 11 Dec 2011 09:58 AM PST

Η διατροφή για την τόνωση ενός καταπονημένου οργανισμού πρέπει να παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και ταυτοχρόνως να «ανοίγει» την όρεξη.

Χοιρινό με σέλινο και αχλάδι

Το αχλάδι είναι από τις καλύτερες πηγές καλίου στη φύση και πολύ σημαντικό, επομένως, για την ισορροπία των υγρών και τη ρύθμιση των οιδημάτων που δημιουργούν υπέρταση.

Υλικά για 4 μερίδες (480 θερμίδες η κάθε μία)

* 4 κομμάτια άπαχο χοιρινό (120 γρ. περίπου το ένα), κομμένο σε λεπτές φέτες

* 300 γρ. καρότα, κομμένα σε ροδέλες

* 300 γρ. πατάτες, κομμένες σε κύβους

* 100 γρ. φασολάκια

* 2 ώριμα αχλάδια, κομμένα σε κύβους

* 1 σέλινο, κομμένο σε ροδέλες

* 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες

* 2 κουταλιές ελαιόλαδο

* λίγο αλατοπίπερο

* φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το βάζετε σε αντικολλητικό σκεύος. Ψήνετε με μια κουταλιά ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.

Βράζετε τα καρότα, τις πατάτες, τα φασολάκια, το πράσο και το σέλινο στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν.

Tα σοτάρετε με μια κουταλιά λάδι για 2 λεπτά μαζί με το αχλάδι.

Σερβίρετε το κρέας με τα λαχανικά. Γαρνίρετε με λίγο φρέσκο μαϊντανό.

Διατροφικά στοιχεία

Βιταμίνες B1 και C, φυτικές ίνες, καροτίνη, φολικό οξύ

Ταλιατέλες με σπανάκι αλά κρεμ

Οι φυτικές ίνες από το σπανάκι συνοδεύονται με άφθονο φολικό οξύ και σίδηρο. Ένας νόστιμος τρόπος να πάρετε τα λαχανικά της ημέρας σας και να τα συνδυάσετε με το κυρίως γεύμα.

Υλικά για 4 μερίδες (300 θερμίδες η κάθε μία)

* 800 γρ. ταλιατέλες, βρασμένες

* 450 γρ. σπανάκι

* 1 σκελίδα σκόρδο

* ξύσμα πορτοκαλιού

* 75 γρ. κρέμα γάλακτος light

* μοσχοκάρυδο

* λίγο αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε το σπανάκι, το πλένετε καλά με κρύο νερό και το αφήνετε να στραγγίσει.

Σε ένα τηγάνι σωτάρετε το σπανάκι με μπόλικο μοσχοκάρυδο, σκόρδο και αλατοπίπερο. Σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε για 5 λεπτά, ώσπου να γίνει πολύ τρυφερό.

Αφαιρείτε τα υγρά από το τηγάνι και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσουν μια ομοιογενή υφή.

Περιχύνετε τις ταλιατέλες με το μείγμα και σερβίρετε.

Διατροφικά στοιχεία

Σίδηρος, φολικό οξύ, φυτικές ίνες

Τάρτα με μήλο και τυρί

Μια αγαπημένη και ιδιαίτερα απλή συνταγή που σίγουρα αρέσει και είναι υγιεινή. Πολύ καλή για το στομάχι και την απορρόφηση των βιταμινών.

Υλικά για 2 μερίδες (380 θερμίδες η κάθε μία)

* 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

* 2 κουταλιές ελαιόλαδο

* 2 μεγάλα ώριμα μήλα, κομμένα σε λεπτές φέτες

* 50 γρ. τυρί έμενταλ

* 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό

* 1 πρέζα αλάτι

* ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και προσθέτετε το ελαιόλαδο.

Ρίχνετε σιγά-σιγά νερό, μέχρι να σχηματίσετε ένα ζυμάρι που δεν κολλάει.

Απλώνετε το ζυμάρι σε ένα τηγάνι αντικολλητικό και το ψήνετε για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Απλώνετε στο ζυμάρι τα μήλα, το τυρί και το βασιλικό. Γυρίζετε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα και ψήνετε για 5 λεπτά, αφού σκεπάσετε το τηγάνι με ένα αλουμινόχαρτο, μέχρι να λιώσει το τυρί.

Μπορείτε να το βάλετε για 1 λεπτό σε δυνατό γκριλ ώστε να ροδίσει και το τυρί. Προτού σερβίρετε, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Διατροφικά στοιχεία

Βιταμίνες A και B, κάλιο

H ελαφριά κρεμ μπριλέ

Ένα αγαπημένο γλυκό σε πιο ελαφριά μορφή. Η γεύση παραμένει ξεχωριστή παρά τις λίγες θερμίδες, ενώ τα ασπράδια δίνουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη.

Υλικά για 4 μερίδες (150 θερμίδες η κάθε μία)

* 1 αβγό

* ασπράδια από δύο αβγά

* 600 ml γάλα (1,5% λιπαρά)

* 2 κουταλιές ζάχαρη (30 γρ.)

* λίγο ηλιέλαιο, για λάδωμα

* 4 κουταλάκια ζάχαρη, για τις κρέμες

Εκτέλεση

Χτυπάτε το αβγό με τα ασπράδια, ώστε να αναμειχθούν καλά.

Ζεσταίνετε το γάλα και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε μέσα τα αβγά και ανακατεύετε με 2 κουταλιές ζάχαρη.

Λαδώνετε ελαφρώς 4 μικρά μπολ και αδειάζετε το μείγμα. Το τοποθετείτε σε ένα βαθύ ταψί, το οποίο γεμίζετε με νερό, μέχρι να καλύψει τα μπολ ως τη μέση. Ψήνετε για 1 ώρα περίπου, στους 160° C.

Αφού ψηθούν, τα αφήνετε για 30 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς. Στη συνέχεια, βάζετε 1 κουταλάκι ζάχαρη σε κάθε μπολ και τα τοποθετείτε στο φούρνο για λίγα λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια κάθε κρέμας.

Διατροφικά στοιχεία

Ενέργεια, πρωτεΐνες

Απολαυστικές συνταγές για όσους έχουν «ζάχαρο»

Posted: 11 Dec 2011 09:51 AM PST

Ενώ στις μέρες μας η υγιεινή διατροφή που βασίζεται στη μεσογειακή δίαιτα είναι επιλογή όσων είναι υγιείς και θέλουν να παραμείνουν υγιείς, για τους διαβητικούς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καλύτερη ρύθμιση του ζαχάρου τους, αλλά και για την ποιότητα της ζωής τους. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε σημαίνει λιγότερη απόλαυση και για του λόγου του αληθές δοκιμάστε τις συνταγές που ακολουθούν.

Σούπα με φασόλια λευκά, μαυρομάτικα και χάντρες

Η χρήση διάφορων φασολιών δίνει σε αυτή τη σαλάτα μεγάλη θρεπτική αξία και συνδυασμό φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.

Συνταγή για 4 μερίδες (κάθε μερίδα παρέχει 305 θερμίδες)

" 100 γρ. λευκά φασόλια ψιλά

" 100 γρ. φασόλια μαυρομάτικα

" 100 γρ. φασόλια χάντρες

" 2 σελινόριζες κομμένες

" 2 καρότα κομμένα

" 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο

" 1 κίτρινη πιπεριά

" 400 γρ. ντομάτα κονσέρβα

" 1 λίτρο ζωμός λαχανικών

" αλατοπίπερο

" 4 κουταλάκια ελαιόλαδο

Με το ελαιόλαδο σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Ανακατεύετε τα λαχανικά και ψήνετε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτετε τη ντομάτα και αφήνετε για 1 λεπτό ακόμα. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τα φασόλια με το ζωμό και 1 λίτρο νερό, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσουν. Βράζετε για ακόμη 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρετε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Κολιός γεμιστός με σταφίδες και αμύγδαλα

Στη Μεσογειακή Διατροφή οι ξηροί καρποί πολλές φορές έρχονται να συμπληρώσουν τη διατροφική αξία μιας συνταγής, όπως σε αυτή την περίπτωση που το ψάρι συνοδεύεται από τα ιδιαίτερα θρεπτικά αμύγδαλα και τις σταφίδες.

Συνταγή για 4 μερίδες (κάθε μερίδα παρέχει 400 θερμίδες)

" 12 κολιοί 600 γρ.

" 1 κουταλιά ελαιόλαδο

" 1 μικρό κρεμμύδι

" 2 σκελίδες σκόρδο

" 40 γρ. αμύγδαλα κομμένα

" 25 γρ. σταφίδα

" 1 κουταλιά κάπαρη

" 30 γρ. μαϊντανό

" 50 γρ. τριμμένο ψωμί

" αλατοπίπερο

Σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι μαζί με τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και την κάπαρη. Προσθέτετε στο μείγμα το μαϊντανό και το τριμμένο ψωμί και αλατοπιπερώνετε. Γεμίζετε τους κολιούς με το μείγμα που παρασκευάσατε και ό,τι περισσεύει το τρίβετε στα ψάρια που πρώτα τους έχετε δημιουργήσει εγκάρσιες τομές. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 20΄ περίπου και σερβίρετε με φρέσκο μαϊντανό.

Μοσχαράκι γάλακτος με φακές στο φούρνο

Τα όσπρια συνδυάζονται εξαιρετικά με το κρέας, δίνοντας ένα αποτέλεσμα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συνταγή για 6 μερίδες (κάθε μερίδα παρέχει 300 θερμίδες)

* 1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος κομμένο σε κομμάτια

" 1 κουταλιά ελαιόλαδο

" 1 κρεμμύδι κομμένο

" 2 σκελίδες σκόρδο

" 1 καρότο κομμένο

" 1 κουταλάκι κύμινο

" 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ

" 2 κουταλάκια δενδρολίβανο

" 750 ml ζωμός κοτόπουλου

" 180 γρ. φακές

" 1 κουταλάκι ζάχαρη

" 1 κουταλάκι ξύδι βαλσαμικό

Σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο για 3 λεπτά περίπου. Προσθέτετε το κύμινο, το τζίντζερ και ανακατεύετε για άλλα 2 λεπτά. Σοτάρετε το κρέας απ' όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσει. Βάζετε σε βαθύ σκεπαστό ταψί ή γάστρα το μοσχαράκι, το δενδρολίβανο, το μείγμα με τα λαχανικά και 600 ml από το ζωμό, και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180° C. Προσθέτετε τις φακές, τη ζάχαρη, το ξύδι και τον υπόλοιπο ζωμό, και ψήνετε για 1 ώρα ακόμα μέχρι οι φακές να είναι έτοιμες. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε όσο είναι ζεστό.

Μαρέγκες με φρούτα εποχής

Ένα πολύ ελαφρύ γλυκό για όσους ακολουθούν κάποια δίαιτα ή απλά προσέχουν τη διατροφή τους.

Συνταγή για 6 μερίδες (κάθε μερίδα παρέχει 150 θερμίδες)

" 2 ασπράδια αυγού

" 125 γρ. ζάχαρη καστανή

" 6 κουταλιές ρικότα 100 γρ.

" 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη

" 1 ροδάκινο

" 1 ακτινίδιο

" 6 φράουλες ή κεράσια

" 2 κουταλιές μαρμελάδα βερίκοκο

Χτυπάτε τα ασπράδια και τη ζάχαρη για να φτιάξετε τη μαρέγκα. Σχηματίζετε φωλιές επάνω σε μια κόλα ψησίματος, και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C για 45 λεπτά. Χτυπάτε την άχνη με τη ρικότα και βάζετε το μείγμα για βάση στις μαρέγκες. Τοποθετείτε τα φρούτα της αρεσκείας σας και γλασάρετε με τη μαρμελάδα.

Συνταγές υγιεινές και αφροδισιακές

Posted: 11 Dec 2011 09:42 AM PST

Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία περνάνε (και) από το πιάτο και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η καθημερινή διατροφή πρέπει να παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα συστατικά.

Σούπα με διάφορα φασόλια και φακές

Tα όσπρια είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή πλούσια σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες. O συνδυασμός τους στη συνταγή με λάχανο κάνει το πιάτο αυτό πολύ σημαντικό για την πρόσληψη των απαραίτητων συστατικών του ημερήσιου διαιτολογίου.

Υλικά για 4 μερίδες (315 θερμίδες η καθεμία)

* 100 γρ. κόκκινα φασόλια

* 100 γρ. ξερά φασόλια

* 100 γρ. φασόλια μαυρομάτικα

* 100 γρ. φακές κίτρινες

* 2 καρότα, κομμένα

* 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

* 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο

* 1 μεγάλη πιπεριά, κομμένη

* 400 γρ. ντομάτες, κομμένες

* 175 γρ. λάχανο, τριμμένο

* λίγο αλατοπίπερο

* 1 δαφνόφυλλο

Εκτέλεση

Mαλακώνετε σε νερό τα όσπρια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Tα βράζετε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά και, κατόπιν, την χαμηλώνετε αφήνοντας να ψηθούν για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάχανο. Aφήνετε να πάρουν βράση, χαμηλώνετε πάλι τη φωτιά και ψήνετε για άλλα 20 λεπτά. Προσθέτετε τα τελευταία 10 λεπτά το λάχανο και αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή με ψωμί ολικής άλεσης.

Διατροφικά στοιχεία

Bιταμίνες A, Β, C και E, μαγνήσιο, σίδηρος, φολικό οξύ, χαλκός

Kοτόπουλο με μοτσαρέλα, ντομάτα, ελιές και πέστο

Mια εξαιρετικά νόστιμη συνταγή, η οποία συνδυάζει το ασβέστιο που περιέχει το τυρί, με τη β-καροτίνη που έχουν οι ντομάτες και με τις υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες που διαθέτει το κοτόπουλο.

Υλικά για 4 μερίδες (450 θερμίδες η καθεμία)

* 4 στήθη κοτόπουλο

* 4 λεπτές φέτες μοτσαρέλα

* 4 κουταλιές πέστο

* 50 γρ. ελιές

* 100 γρ. ντομάτα, κομμένη σε φέτες

* 10 γρ. φρέσκο βασιλικό

* λίγο αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Ψήνετε το κοτόπουλο σε αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, φροντίζοντας να ροδίσει κι από τις δύο πλευρές. Απλώνετε 1 κουταλιά πέστο σε κάθε στήθος. Tοποθετείτε από πάνω 1 φέτα μοτσαρέλα, τις ντομάτες και τις ελιές. Τα ψήνετε στο γκριλ για 10 λεπτά περίπου. Aλατοπιπερώνετε και σερβίρετε με φρέσκο βασιλικό.

Διατροφικά στοιχεία

Ασβέστιο, προβιταμίνη Β, β-καροτίνη, πρωτεΐνες

Mοσχάρι με κόκκινες, κίτρινες πιπεριές και ρέβα

Oι πιπεριές είναι από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά της φύσης, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στους ιούς και σε κάποια μικρόβια.

Υλικά για 4 μερίδες (330 θερμίδες η καθεμία)

* 4 φιλέτα μοσχάρι, κομμένα σε φέτες (160 γρ. περίπου το ένα)

* 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, σε κύβους

* 1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά, σε κύβους

* 1 ρέβα, σε κύβους

* 1 αγγουράκι, σε ροδέλες

* 2 κουταλιές ελαιόλαδο

* φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι

* λίγο αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Aνακατεύετε καλά σε ένα μπολ τις πιπεριές, τη ρέβα, το αγγουράκι, το λάδι και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε τα φιλέτα στο γκριλ για 5 λεπτά από κάθε πλευρά σε δυνατή φωτιά. Σερβίρετε μαζί με τα λαχανικά και το φρέσκο θυμάρι.

Διατροφικά στοιχεία

Βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες

Kρέμα ανανά και γκρέιπφρουτ

Tα εσπεριδοειδή στη χώρα μας βρίσκονται σε αφθονία και είναι ιδιαίτερα πλούσιες πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Στην κρέμα αυτή απολαμβάνουμε το πλούσιο άρωμα του γκρέιπφρουτ, ενώ συγχρόνως παίρνουμε άφθονη βιταμίνη C από τον χυμό του.

Υλικά για 8 μερίδες (110 θερμίδες η καθεμία)

* 1 λίτρο χυμό από φρέσκο ανανά και γκρέιπφρουτ (250 ml + 750 ml αντίστοιχα) * 50 γρ. καστανή ζάχαρη

* 70 γρ. κορνφλάουρ

* λίγα φρούτα, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

* Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα τα 3/4 του χυμού μαζί με τη ζάχαρη και τη βάζετε στη φωτιά. Βάζετε στον υπόλοιπο χυμό κορνφλάουρ και ανακατεύετε καλά. Όταν ο χυμός ζεσταθεί καλά, χωρίς όμως να πάρει βράση, ρίχνετε τον υπόλοιπο χυμό με το κορνφλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς. Mόλις η κρέμα δέσει και αρχίσει να κοχλάζει, αποσύρετε από τη φωτιά. Aδειάζετε την κρέμα σε 8 μπολ ή ποτήρια της επιλογής σας και περιμένετε να κρυώσει. Γαρνίρετε με φρούτα της επιλογής σας και σερβίρετε.

Διατροφικά στοιχεία

Βιταμίνες Β και C, φώσφορος, μαγνήσιο, κάλιο

Tips & Info

Δοκιμάστε τις συνταγές από το βιβλίο «52 συνταγές υγείας - Πλήρης διατροφή για γερό οργανισμό

Δείπνο ελαφρύ για ύπνο ελαφρύ

Posted: 11 Dec 2011 08:14 AM PST

Όλοι έχουμε ακούσει τη συμβουλή «μην κάνετε ένα βαρύ και μεγάλο γεύμα πριν κοιμηθείτε». Αν κι αυτή η συμβουλή ακούγεται απλή, δεν είναι ωστόσο εύκολο να εφαρμοστεί, αφού οι περισσότεροι σύγχρονοι άνθρωποι λόγω έλλειψης χρόνου αναγκάζονται να τρώνε το κυρίως γεύμα τους αργά τη νύχτα.

Μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος και η ποσότητα του βραδινού εξαρτάται άμεσα από τον χρόνο και την ποσότητα των υπόλοιπων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσο λιγότερα και πιο φτωχά είναι τα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να είναι πιο βαρύ το βραδινό γεύμα.

Ποιες είναι όμως οι συνθήκες που προκαλεί στον οργανισμό ένα μεγάλο γεύμα και μας δυσκολεύουν στον ύπνο μας;

Ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα δίνει στο κυκλοφορικό σύστημα το μήνυμα να στείλει περισσότερο αίμα στο γαστρεντερικό σύστημα ώστε να γίνει η πέψη, κάνει το στομάχι να εκκρίνει περισσότερο γαστρικό οξύ, ενώ οι λειτουργίες του παγκρέατος εντείνονται καθώς και η παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Με λίγα λόγια, όταν καταναλώνουμε ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα ο ανθρώπινος οργανισμός είναι αδύνατο να ηρεμήσει.

Από την άλλη πλευρά ούτε η αποχή από την τροφή βοηθάει, καθώς ο εγκέφαλος δεν είναι αρκετά εφοδιασμένος με γλυκόζη (σάκχαρο) η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του. Η λύση ενός μικρού σνακ μια ώρα πριν κοιμηθείτε, αν πραγματικά αισθάνεστε πεινασμένοι, δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Αλλά η ιδανική κατάσταση είναι να προγραμματίσετε το τελευταίο σας σνακ, ώστε να μην αισθάνεστε πείνα, 1-2 ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι σας.

Τροφές-εμπόδια

Κάποια συστατικά όπως η καφεΐνη (καφές, σοκολάτα, τσάι, κάποια αναψυκτικά τύπου κόλα) και η θεοφυλλίνη (μαύρο τσάι) φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν καφεΐνη ή θεοφυλλίνη στο βραδινό γεύμα προτείνεται για καλύτερο ύπνο. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η ευαισθησία στην καφεΐνη ποικίλλει από οργανισμό σε οργανισμό.

Το αλκοόλ, αν και δρα σαν ηρεμιστικό στο νευρικό σύστημα, όταν καταναλώνεται το βράδυ έχει ως αποτέλεσμα κακής ποιότητας ύπνο, διότι αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης (ορμόνη του στρες) και μπλοκάρει τη μεταφορά τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο _ ενός αμινοξέος που παίζει σημαντικό ρόλο στην έλευση του ύπνου.

Τα πικάντικα φαγητά που περιέχουν πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν ξινίλες και καούρες, καταστάσεις που επιδεινώνονται όταν ξαπλώνουμε. Επειδή το πεπτικό σύστημα επιβραδύνει τις λειτουργίες του κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κατανάλωση ενός πικάντικου φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου.

Τέλος, η κατανάλωση πολλών υγρών (ακόμα και νερού) θα πρέπει να μειωθεί. Η μεγάλη κατανάλωση υγρών μπορεί να σας ξυπνήσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφτείτε την τουαλέτα. Ο ιδανικός χρόνος για να σταματήσετε την κατανάλωση υγρών είναι 90 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι.

Η σεροτονίνη και η τρυπτοφάνη

Η σεροτονίνη είναι μια ουσία η οποία θεωρείται σημαντική για την έλευση του ύπνου. Το αμινοξύ τρυπτοφάνη αποτελεί πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης και η λογική λέει ότι η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε τρυπτοφάνη θα διευκολύνει τον ύπνο.

Αρκετά τρόφιμα είναι καλές πηγές τρυπτοφάνης (γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά αλλά και μπανάνα και ξηροί καρποί). Τα τρόφιμα αυτά, ωστόσο, είναι ταυτοχρόνως καλές πηγές και άλλων αμινοξέων (όπως η τυροσίνη) που είναι πρόδρομες ουσίες άλλων ορμονών (π.χ. αδρεναλίνη) που δυσχεραίνουν τον ύπνο.

Γι' αυτό τον λόγο, δεν συνιστάται ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τρυπτοφάνη στο βραδινό, προκειμένου να βελτιωθεί ο ύπνος, αλλά η κατανάλωση μικρής ποσότητας (λ.χ. ένα ποτήρι γάλα).

Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι η πρόσληψη υδατανθράκων.

Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες αυξάνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα. Η αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη μεταφορά αμινοξέων στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης και της τρυπτοφάνης.

Τα αυξημένα επίπεδα της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή σεροτονίνης και σε αυξημένες πιθανότητες για καλύτερο ύπνο. Μελέτες δείχνουν ότι ένα μικρό σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες, όταν καταναλωθεί 1-2 ώρες πριν από τον ύπνο, έχει καλά αποτελέσματα στην ποιότητα του ύπνου.

Ο τρόπος διατροφής μας και ο ύπνος μας συνδέονται στενά. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να κάνουμε μεγάλα γεύματα πριν κοιμηθούμε και ότι υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας.

Για να βελτιώσετε τον ύπνο σας πιείτε τον καφέ σας το πρωί, σταματήστε να καταναλώνετε αλκοόλ δύο ώρες πριν κοιμηθείτε, περιορίστε τη βραδινή κατανάλωση υγρών και αποφύγετε στο βραδινό σας τροφές που πιθανόν να σας ενοχλούν.

Τι να φάτε το βράδυ

3-4 ώρες πριν από τον ύπνο

* Υδατάνθρακες με χαμηλό προς μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψωμί ολικής άλεσης, ρύζι, ζυμαρικά, μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα

* Μια μικρή μερίδα «καλών» λιπαρών, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, μαλακές μαργαρίνες, ξηροί καρποί

* Ένα ρόφημα βοτάνων, όπως μέντα, χαμομήλι

* Φρέσκα, αποξηραμένα ή μαγειρεμένα φρούτα

1-2 ώρες πριν από τον ύπνο

* Ένα ζεστό ποτήρι γάλα

* Ένα φρούτο

* Μια μικρή χούφτα καρποί ωμοί ή ξηροί 

Βρήκαν γιατί το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με ψάρι

Posted: 11 Dec 2011 08:02 AM PST

Επιστήμονες ερεύνησαν και βρήκαν γιατί τα κόκκινα κρασιά δεν συνδυάζονται με τα ψάρια και τα θαλασσινά. Διαπίστωσαν ότι ευθύνεται ο σίδηρος, ο οποίος εξηγεί την αισθητηριακή αλλεργία μας στον συνδυασμό αυτόν.  Μπορεί να μην είναι η ανακάλυψη του αιώνα, όμως οι γαστρονόμοι του πλανήτη θα την εκτιμήσουν. Το ότι το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με τα θαλασσινά είναι κάτι σαν θρησκευτικό δόγμα για τους γευσιγνώστες.  Ο λόγος είναι ότι ο συνδυασμός τους συνήθως δημιουργεί μια έντονη και δυσάρεστη ψαρίσια επίγευση. Η παραδοσιακή εξήγηση βασίζεται στην παρουσία των τανινών- χημικές ουσίες που κάνουν τα κόκκινα κρασιά στυφά.  Όμως πού και πού εμφανίζεται κάποιο κόκκινο κρασί που συνοδεύει ευχάριστα τα θαλασσινά. Με ποια κρασιά συμβαίνει αυτό, αποτελούσε ώς τώρα μυστήριο που ακόμη και οι καλύτεροι σομελιέ δεν κατανοούσαν.  Την απάντηση έδωσε ομάδα ερευνητών της εταιρείας Μercian Corporation στην Καναγκάουα της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Τακαγιούκι Ταμούρα, με μια σειρά πειραμάτων που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Αgricultural and Food Chemistry».  Όπως έγραψε το περιοδικό «Εconomist», που αναφέρθηκε στην εν λόγω έρευνα, οι ερευνητές ζήτησαν από επτά έμπειρους δοκιμαστές κρασιών να δοκιμάσουν κόκκινα και λευκά κρασιά τρώγοντας χτένια και να βαθμολογήσουν την παρουσία της ψαρίσιας επίγευσης σε μια κλίμακα από το μηδέν ώς το τέσσερα. 
Στη διάρκεια τεσσάρων δοκιμών, τους προσφέρθηκαν με τυχαία σειρά 38 κόκκινα κρασιά, 26 λευκά, 2 σέρι, ένα κρασί επιδορπίου, ένα πόρτο και ένα Μαδέρα.  Διαπιστώθηκε πως τα κρασιά με την εντονότερη ψαρίσια επίγευση ήταν αυτά με τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου· και πως, όταν ο φυσικός σίδηρος στο κρασί εξουδετερωνόταν με κάποια χημική αντίδραση, η επίγευση εξαφανιζόταν· όταν προσέθεταν σίδηρο, γινόταν εντονότερη. Τα άλλα μέταλλα δεν είχαν ανάλογο αποτέλεσμα στο κρασί. 
Στο τέλος οι ερευνητές έριξαν απευθείας τα χτένια μέσα σε κρασιά και ανέλυσαν το διάλυμα που σχηματίσθηκε.  Διαπίστωσαν πως, εκτός του ότι μύριζαν ψαρίλα, τα διαλύματα που σχηματίσθηκαν από κρασιά με μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου περιείχαν αρκετά πτητικά συστατικά που δημιουργούν άσχημες οσμές ψαριού, λίπους, ελαίων, ακόμη και μανιταριών.  Η ειρωνεία είναι πως τα συστατικά αυτά σχηματίζονται από την αντίδραση του σιδήρου με τα μη κορεσμένα λιπαρά οξέα που κάνουν τα ψάρια πιο υγιεινά από το κόκκινο κρέας.  Η περιεκτικότητα σε σίδηρο  Τα ευρύματα αυτά δείχνουν πως, αντίθετα από τη γενική πεποίθηση, δεν είναι οι τανίνες που ευθύνονται για τη δυσκολία να συνδυαστούν τα κόκκινα κρασιά με ψάρια και θαλασσινά. Αντίθετα, το σημαντικό για να αποφασίσει κανείς αν ένα κρασί μπορεί να συνδυαστεί με τις τροφές αυτές είναι η περιεκτικότητά του σε σίδηρο. 
Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει τρόπος για να ξέρει εκ των προτέρων ποια ποικιλία σταφυλιού πρέπει να χρησιμοποιήσει ή σε τι έδαφος να φυτέψει τα αμπέλια για να είναι το κόκκινο κρασί απαλλαγμένο από σίδηρο.  Τα στοιχεία έδειξαν επίσης πως τα λευκά κρασιά υψηλής οξύτητας συνδυάζονται καλά με θαλασσινά με έντονη ψαρίσια μυρωδιά επειδή τα οξέα εξουδετερώνουν τον σίδηρο που υπάρχει στον συνδυασμό, ανεξάρτητα από την πηγή του.  Τι ταιριάζει με τι  Ο ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ  Ψάρια, θαλασσινά, όσπρια, ορεκτικά εν γένει, ζυμαρικά, ρύζι, τυριά με έντονη γεύση. Μπορεί επίσης να το πιει κανείς ως απεριτίφ πριν από το γεύμα.  Ο ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ  Κρέας, σκληρά τυριά με πιο ήπια γεύση, αλμυρά και πικάντικα αλλαντικά, σούπες από κρέας.  Ο ΟΙ «ΕΧΘΡΟΙ» ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ  Τα φαγητά που περιέχουν ξίδι και αυγά εξουδετερώνουν τη γεύση του κρασιού.  Επίσης τα μαλακά γλυκά, όπως κρέμες σοκολάτας και παγωτά. Ακόμη, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, τα τουρσιά, οι αραιές σούπες

Πώς να χάσουμε τα κιλά των γιορτών

Posted: 11 Dec 2011 07:59 AM PST

Είναι φυσικό κι επόμενο ότι η διατροφική ξεγνοιασιά που χαρακτήρισε τις περασμένες μέρες θα φανεί και στο νούμερο της ...; ζυγαριάς. Μάθετε πως θα χάσετε ανώδυνα τα κιλά των γιορτών με τις συμβουλές του ειδικού διατροφολόγου.

Η λύση για να απαλλαχθούμε από το περιττό «φορτίο» των γιορτών σε καμία περίπτωση δε βρίσκεται σε αυστηρές, μονοφαγικές, «αποτοξινωτικές» δίαιτες, οι οποίες, εκτός του ότι είναι αναποτελεσματικές σε βάθος χρόνου, μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία μας.  Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να εξιλεωθούμε για τις γιορτινές μας παρασπονδίες; Σίγουρα όχι να βιαστούμε! Η γρήγορη απώλεια βάρους συνεπάγεται τις περισσότερες φορές και γρήγορη επαναπρόσληψη των απολεσθέντων κιλών, κυρίως λόγω του ότι αυτή η απώλεια έχει προκύψει από πολύ αυστηρό περιορισμό της τροφής, αποφυγή ή ακόμη και αποκλεισμό ομάδων τροφίμων ή περίεργα διατροφικά «τρικ» και όχι μέσω της αλλαγής της στάσης μας απέναντι στο φαγητό. Γι' αυτό λοιπόν θα πρέπει σε πρώτη φάση να φροντίσουμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, ελέγχοντας φυσικά σε καθημερινή βάση το ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Γιατί όχι στη γρήγορη απώλεια Στην προσπάθεια μας λοιπόν να απαλλαγούμε γρήγορα από τα περιττά κιλά υιοθετούμε διαιτητικά σχήματα άκρως επικίνδυνα για την υγεία μας. Η αποτοξίνωση με τις μορφές των φρούτων μόνο, ή των λαχανικών ή των ζωμών έχουν περίοπτη θέση στη λίστα των επιλογών μας. Το σενάριο, ειδικά σε μας τους διαιτολόγους γνωστό. Χάνονται μέσα σε 1-2 βδομάδες 4-8 κιλά και μέχρι το Πάσχα, ξαναχτυπούν το κουδούνι μας για να απαλλαγούν αυτή τη φορά όχι μόνο από τα 4-5 κιλά που είχαν πάρει στις γιορτές, αλλά από τα διπλά.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Για να αποδώσουμε γραφικότερα την κατάσταση αυτή θα σας παραπέμψουμε στην αρχή του ελατηρίου. Όσο πιο πολύ πιέσεις ένα ελατήριο, τόσο περισσότερο εκτινάσσεται. Έτσι συμβαίνει και με την ψυχολογία μας : όσο περισσότερο πιεζόμαστε, τόσο περισσότερο υπερκαταναλώνουμε μετά, με συνέπεια την επαναπρόσληψη όλου του βάρους που έχουμε χάσει.

Φυσικά ως «μάννα εξ ουρανού» φαντάζει το επικοινωνιακό τρικ των κέντρων αδυνατίσματος που διαφημίζουν γρήγορα και άκοπη απώλεια των κιλών.3 στους 4 που επισκέπτονται διαιτολογικά γραφεία έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν ινστιτούτα αδυνατίσματος χωρίς να έχουν το μόνιμο αποτέλεσμα για το οποίο προπλήρωσαν υπέρογκα ποσά. Επίσης 7 στους 10 είναι γυναίκεςμε το νούμερο αυτό να βελτιώνεται υπέρ των ανδρών τα τελευταία χρόνια.

Ο πανικός που καταβάλλει μερικούς να επισκέπτονται κέντρα αδυνατίσματος με την ψευδαίσθηση της γρήγορης απώλειας βάρους και του μόνιμου αποτελέσματος μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνη. Από στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας το 40 % των απολεσθέντων κιλών επαναπροσλαμβάνεται μέσα στον πρώτο χρόνο, ενώ 8 στους 10 ξαναπαίρνoυν τα κιλά που έχασαν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε πως η συχνή αυξομείωση βάρους(yo-yodieting) επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την ψυχολογία μας, αλλά και τον μεταβολισμό μας, γίνεται σαφές πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το σώμα μας και να μην εμπιστευόμαστε την υγεία μας σε μη ειδικούς.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της τροποποίησης της συμπεριφοράς είναι το γεγονός ότι αν δεν μάθουμε να τρώμε σωστά κανένα πρόγραμμα αδυνατίσματος δεν έχει αποτελέσματα. Μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους ειδικούς ότι η παχυσαρκία δεν είναι η νόσος που πρέπει να θεραπευτεί, αλλά είναι το σύμπτωμα της νόσου που καλείται υπερφαγία / βουλιμία.  Ολοι μας γνωρίζουμε ότι η σοκολάτα παχαίνει, ποιος όμως αντιστέκεται από το να την αγοράσει από το σουπερμαρκετα ή από το περίπτερο, ειδικά όταν βρίσκεται σε φορτισμένη συναισθηματικά κατάσταση ; Θα πρεπει λοιπόν να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε το φαγητό και αυτό είανι η απαραίτητη προυπόθεση όχι μόνο για την απώλεια, αλλά (το σημαντικότερο) για τη διατήρηση των απολεσθέντων κιλών.

 

Τι θα πρέπει να κάνετε ·Δεν ακολουθούμεδίαιτα συγκεκριμένων-προκαθορισμένων θερμίδων και ούτε ζυγίζουμε τα φαγητά. Το διαιτολόγιο πρέπει να στηρίζεται στο ενεργειακό μας υπόλοιπο ( αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο σύμφωνα με το Βασικό μας μεταβολισμό και τις δικές μας προσωπικές ανάγκές.

·Οι διατροφικές συστάσεις δεν πρέπει να αγνοούνστις υπάρχουσεςδιατροφικές συνήθειες και με άξονα αυτές να ξεκινήσει η προσπάθεια αλλαγής της διαιτητικής συμπεριφοράς. (αν κάποιος συνηθίζει να τρώει κάθε μέρα ένα σουβλάκι δεν μπορεί να του συσταθεί να τρώει μόνο ψάρι - σαλάτα, ή κοτόπουλο-σαλάτα κοκ κάθε μέρα)

·Είναι σημαντικό να τηρείτε τα γεύματά σας, φροντίζοντας να μη μένετε νηστικοί για μεγάλα διαστήματα μέσα στη μέρα, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος της μέρας θα αναπληρώσετε με ένα υπέρ το δέον πλούσιο γεύμα! Δε θα πρέπει να παραλείπετε το πρωινό σας, ενώ τα σνακ σας θα πρέπει να αποτελούνται από ελαφριές και υγιεινές επιλογές.

·Φρόντιζε να τρως σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και αργά. Το κύριο γεύμα θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά. Η συνήθεια αυτή μειώνει την πιθανότητα υπερφαγίας.

·Προσπαθήστε να τρώτε τρία κύρια γεύματα χωρίς να παραλείπετε το πρωινό

·2-3 φορές /βδομάδα όσπρια

·2-3 φορές/δβομάδα λευκό κρέας (ψάρι ή στήθος κοτόπουλο)

·Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε λιγότερο από 1 φορά / βδομάδα

·Καταναλώστε σε καθημερινή βάση λαχανικά

·Τρώτε τουλάχιστον 3-4 φρούτα/μέρα.

·Η κατανάλωση γλυκών, παγωτών και αλκοόλ πρέπει να είναι περιορισμένη και η συχνότητά τους εξαρτάται από τα εξατομικευμένα μας χαρακτηριστικά.

·Προτίμησε γαλακτοκομικά, αναψυκτικά και παγωτό στις light εκδόσεις τους.

·Αύξησε την καθημερινή σου άσκηση.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές