Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Συνταγές μαγειρικής


Συνταγές μαγειρικής


Κοτόπουλο με κρεμμυδόσουπα

Posted: 11 Dec 2011 05:50 AM PST

Όταν μου την είπαν, είπα ότι θα είναι χάλια. Όποτε την έχω κάνει δεν έχει μείνει ούτε κοκαλάκι και όλοι ρωτάνε τη συνταγή!!!

Ανακατεύουμε τον χυμό με την κρεμμυδόσουπα (δεν προσθέτουμε αλάτι, η κρεμμυδόσουπα έχει ήδη απο μόνη της). 

Τι χρειαζόμαστε:

4 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου 1 lt χυμό ροδάκινο (χυμό όχι νέκταρ) 1 φακελάκι κρεμυδόσουπα Πως το κάνουμε:
    Βάζουμε σε ένα ταψάκι τα μπούτια (αν θέλουμε τα κόβουμε στα 2) και περιχύνουμε με το μίγμα.  Ψήνουμε για περίπου 60' στους 220° γυρνώντας το κοτόπουλο για να ροδίσει και απο τις δύο πλευρές. Λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο βγάζουμε λίγο απο το ζουμάκι και το ανακατεύουμε με λίγο baking powder ή αλευράκι για να δέσει η σάλτσα και το ξαναρίχνουμε στο ταψί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο καρρυ αν μας αρέσει ή λίγο έτοιμο μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ.  Μπορούμε να σερβίρουμε με ρύζι το οποίο αφού βράσουμε κανονικά μπορούμε να ρίξουμε στο ραψί με την σαλτσα (αφού έχουμε σερβίρει το κοτόπουλο και έχει μέινει σάλτσα στο ταψί) για να πάρει μια τέλεια γεύση. Μαζι με μια πράσινη σαλάτα είναι ένα τέλιο πλήρες γεύμα ακόμα και για επίσημο τραπέζι.

Κοτόπουλο με λαχανικά στην γάστρα

Posted: 11 Dec 2011 05:43 AM PST

Πεντανόστιμο και εύκολο φαγητο!!

Τι χρειαζόμαστε:

1 κοτόπουλο μερίδες 1 κρεμμύδι 2 -3 σκελίδες σκόρδο 7-8 κολοκυθάκια (όχι πολύ μεγάλα) 4-5 πατάτες κομμένες κυδωνάτες 1 κουτι ψιλοκομμένα ντοματάκια λίγο χυμό ντομάτας αν θέλετε ελαιόλαδο όσο θέλετε 2-3 καρότα κομμένα ροδέλες 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί μαιντανο ψιλοκομμένο αλάτι ,πιπερι
Πως το κάνουμε:
    Βαζω τις πατάτες  και τα καρότα στην γάστρα. Προσθέτω κρεμύδι, σκόρδα, λίγο λαδι, μαιντανό, το κρασι, την μισή ντομάτα, λίγο αλατοπίπερο. Στρώνω το κοτόπουλο. Προσθέτω τα κολοκυθάκια. Ριχνω την υπόλοιπη ντομάτα. Ακόμα λίγο λαδάκι και τέλος ακόμα λίγο αλάτι, πιπέρι. Κλείνω την γάστρα και μαγειρεύω περίπου 1,5 ώρα αναλόγως τον φούρνο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλά θα ήταν οι πατάτες να μην κοπούν πολύ λεπτές για να μην λιώσουν. Την βασική συνταγή την έχω από ενα πρώην μέλος της παρέας μας αλλά έχω κάνει κάποιες αλαγές πάνω στα δικά μου γούστα. Δοκιμάστε το γίνεται απίθανο το φαγάκι!

Κοτόπουλο με λαχανικά

Posted: 11 Dec 2011 05:42 AM PST

Κοτόπουλο που μαγειρεύεται με λαχανικά και σερβίρεται με πουρέ.

Τι χρειαζόμαστε:

6 μπούτια κοτόπουλου λίγο αλεύρι από πατάτα ή καλαμπόκι 500 γρ μανιτάρια ολόκληρα 500γρ χρωματιστές πιπεριές στά τέσσερα 2 κρεμμύδια αλάτι πιπέρι θυμάρι λίγο δενδρολίβανο 1 ποτήρι άσπρο κρασί λίγο λάδι.
Πως το κάνουμε:
    Αφαιρούμε την πέτσα από τα μπούτια του κοτόπουλου και τα αλευρώνουμε. Τα σωτάρουμε με το λάδι και τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Σωτάρουμε και τα λαχανικά, προσθέτουμε ξανά το κοτόπουλο και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τελειώνουμε το φαγητό στον φούρνο [10 λεπτά] Σερβίρουμε με πουρέ [προτιμότερο να είναι από ψητή μελιτζάνα και βούτυρο γάλακτος]

Λίγα μυστικά ακόμα

Χρησιμοποιούμε τον φούρνο για να κοκκινίσει το κοτόπουλο. Οι μελιτζάνες για τον πουρέ γίνονται πιό νόστιμες αν ψηθούν σε κάρβουνα και καθαριστούν κάτω από κρύο νερό.

Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα

Posted: 11 Dec 2011 05:41 AM PST

Πεντανόστιμο και εύκολο κοτόπουλο που θα εντυπωσιάσει με τη γεύση του.
Τι χρειαζόμαστε:
1 κοτόπουλο σε μερίδες 2-3 κρεμμύδια σε φέτες 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια 2 σκέλ. σκόρδο ολόκληρες 2 φλυτζ. μπύρα 3 κουτ. σούπας μουστάρδα 4 κουτ. σούπας τυρί κρέμα 2-3 φύλλα δάφνης αλάτι & πιπέρι
Πως το κάνουμε:
    Σωτάρω το κοτόπουλο σε λίγο λάδι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτω τα κρεμμύδια και το σκόρδο,αλατοπιπερώνω και ρίχνω τη δάφνη. Σβήνω με την μπύρα και χαμηλώνω τη φωτιά για να μην ξεχειλίσει. Προσθέτω και τη μουστάρδα και σιγοβράζω για 1 ώρα περίπου να μαλακώσει το κοτόπουλο. Λίγο πριν γίνει το φαγητό, σωτάρω χωριστά τα μανιτάρια και τα προσθέτω στο κοτόπουλο. Παίρνω λίγο από το ζουμί του φαγητού και διαλύω το τυρί κρέμα. Το βάζω και αυτό και αφήνω να πάρει 2-3 βράσεις να δέσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι του Βαγγέλη Δρίσκα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια πηχτή,τέλεια σάλτσα για βουτιές με ψωμί. Και το κοτόπουλο: λουκούμι.

Η αρχική συνταγή είχε κρεμμυδάκια στιφάδου αντί για κανονικά σε φέτες, εγώ όμως δεν τα πολυσυμπαθώ. Καλή επιτυχία!

Κοτόπουλο με κάστανα και πορτοκάλι

Posted: 11 Dec 2011 05:38 AM PST

Ο χυμός πορτοκαλίου δίνει μία γλυκία ξεχωριστή γεύση στο κοτόπουλο και δένει απόλυτα με τα κάστανα.

Πως το κάνουμε:Τι χρειαζόμαστε:

4 μπούτια κοτόπουλου 1 κιλό κάστανα Χυμό από πορτοκάλια Ελαιόλαδο Αλατι Πιπέρι
    Βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε. Βάζουμε σε ένα πυρέξ τα μπούτια και τα αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε ελαιόλαδο κατά προτίμηση. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι περίπου το ύψος 1 με 2 εκατοστών.  Ψήνουμε στους 180οC μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα μπούτια.  Προσθέτουμε τα βρασμένα κάστανα στο πυρέξ στα κενά από τα μπούτια και τους ρίχνουμε λίγο από το υπάρχον ζουμί. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι τα κάστανα πάρουν λίγο χρώμα. Θα πρέπει να υπάρχει ζουμί στο πυρέξ για να περιχύσετε τα κάστανα και τα μπούτια όταν το σερβίρετε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες. Η γλυκιά γεύση που δίνει ο χυμός εξαρτάται από το πόσο ώριμα ειναι τα πορτοκάλια, σε αντίθετη περίπτωση αφήνει λίγο πικρή γεύση στο τελείωμα.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Posted: 11 Dec 2011 03:59 AM PST

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα από τη Βραζιλία

Υλικά (για μαρινάρισμα): 1 ολόκληρη γαλοπούλα 1 μπουκάλι σαμπάνια (κάποια καλή ...;δεν θέλω τσιγγουνιές Χριστουγεννιάτικα) 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες 1 κουταλάκι worcestershire sauce (θα τη βρείτε σε καταστήματα delicatessen, διαφορετικά δημιουργείστε μία δικής σας εκδοχή με ξίδι μπαλσάμικο και μαύρη ζάχαρη) 1 κουταλάκι μουστάρδα μισή κούπα ξίδι (εγώ προτιμώ το balsamico, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε λιγότερο από μία κούπα) 1 κούπα αγνό παρθένο ελαιόλαδο χυμό από ένα λεμόνι 2 φύλλα δάφνης 1 ½ κούπα νερό λίγο κομμένο πράσο (μόνο το λευκό μέρος) μισή κούπα μαϊντανό αλάτι, πιπέρι 10 κομμάτια μπέικον (λωρίδες) Υλικά (για γέμισμα και γαρνίρισμα): 1 κούπα με εντόσθια πουλερικών 1 κούπα ροδάκινα κονσέρβα (στραγγισμένα κατά προτίμηση) 3-4 κουταλάκια αλεύρι (εγώ λατρεύω το καλαμποκάλευρο) 4 αβγά βρασμένα καλά και κομμένα σε ροδέλες 1 κούπα αποξηραμένα δαμάσκηνα κομμένα σε μικρά κομμάτια λίγες σταφίδες 1 κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες 2 κουταλιές μαϊντανό λίγο πράσο κομμένο (το λευκό μέρος) αλάτι, πιπέρι 5 κουταλιές φυτικό βούτυρο Εκτέλεση: Τοποθετείτε τη γαλοπούλα ολόκληρη σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα υλικά μαριναρίσματος. Την αφήνετε 24 ώρες να μαριναριστεί στο ψυγείο (οι κυρίες ενδιάμεσα τρέχουν στα κομμωτήρια ). Την ανακατεύετε κατά διαστήματα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε ελαφρά τα υλικά για το γέμισμα (εντόσθια, κ.λ.π.). Βγάζετε τη γαλοπούλα από τη μαρινάτα, την αλείφετε με βούτυρο μέσα κι έξω και την γεμίζετε με τα υλικά της γέμιση"". Κρατάτε μόνο λίγο ροδάκινο και δαμάσκηνο για το γαρνίρισμα. Την κλείνετε καλά για να μην ανοίξει και χυθεί η γέμιση. Τοποθετείτε τα κομμάτια μπέικον πάνω στη γαλοπούλα και ραντίζετε με μία κούπα μαρινάτας. Τυλίγετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στο φούρνο γύρω στους 250 βαθμούς. Κατά διαστήματα ρίχνετε και καμιά ματιά , ανοίγετε ελαφρά το αλουμινόχαρτο και ραντίζετε με την μαρινάτα. Πριν ψηθεί εντελώς η γαλοπούλα, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και την αφήνετε στο φούρνο να ροδοψηθεί. Μόλις πάρει όμορφο ρόδινο χρώμα την βγάζετε από το φούρνο και την γαρνίρετε με κομματάκια ροδάκινο και ξερά δαμάσκηνα και γύρω γύρω τη γέμιση με τα εντόσθια. Συνοδεύετε με ρύζι μπασμάτι (basmati).

Γλυκό

Υλικά: 1 Ό κούπα ζάχαρη μισή κούπα χυμό λεμονιού 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο 3 κουταλιές της σούπας ρούμι (προτείνω το προτιμώ Captain Morgan) 8 μέτριες μπανάνες ξεφλουδισμένες Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 300 βαθμούς. Σε ένα αντικολητικό σκεύος ρίχνετε τα υλικά και τα σοτάρετε για 8-10 λεπτά το πολύ. Κατόπιν κόβετε τις μπανάνες κατά μήκος και τις τοποθετείτε με το κομμένο μέρος προς τα κάτω σε ένα πυρέξ. Ρίχνετε από πάνω το ζεστό σιρόπι και τις αφήνετε στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Κατόπιν τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο και μετά απολαμβάνετε. Τα παραπάνω συνοδεύονται με καλή σαμπάνια, γιορτινά σερβίτσια, καλά τραπεζομάντιλα και πάνω από όλα γιορτινή διάθεση !

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΣΧΑΡΙ ΝΟΥΑ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΑ

Posted: 11 Dec 2011 03:57 AM PST

Υλικά: 2 κιλά ρολό νουά 1 κρεμμύδι ολόκληρο 1 ματσάκι σέλερι η σέλινο 2 φύλλα δάφνης 10 δαμάσκηνα ξερά 10 βερύκκοκα ξερά 10 κάστανα βρασμένα (καθαρισμένα) 1 καρότο 1 φλ. βούτυρο φυτικό(φυτίνη) αλάτι πιπέρι 2 κ.σ. κόρν φλάουρ Εκτέλεση: - Σε φαρδιά κατσαρόλα σωτάρουμε καλά το νουά με το βούτυρο - Μεταφέρουμε το κρέας σε γάστρα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης, το καρότο, το σέλερι ή σέλινο κατα προτίμηση, αλάτι, πιπέρι και νερό να σκεπαστεί το κρέας. Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε μέχρι να γίνει το κρέας, στους 200 βαθμούς. - Βγάζουμε το κρέας από την γάστρα. - Παίρνουμε τα λαχανικά και με λίγο ζουμί τα λειώνουμε στο μούλτι. Διαλύουμε σε λίγο ζουμί και το κόρν φλάουρ. - Βγάζουμε τον σπάγγο απο το νουά και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. - Μεταφέρουμε το νουά, τα λαχανικά και το κόρν φλαουρ σε φαρδιά κατσαρόλα και λίγο πρίν το σερβίρουμε προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα, τα βερύκκοκα και τα κάστανα να βράσουν για 15-20 λεπτά και σερβίρουμε . Καλή Επιτυχία

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΙΤΑΛΙΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Posted: 11 Dec 2011 03:55 AM PST

Υλικά: 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις μισό κουταλάκι μπέηκιν πάουντερ 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού 5 αβγά χτυπημένα καλά 2 κουταλιές βούτυρο Ό κουταλάκι αλάτι 2 βανίλιες μισό ποτηράκι του λικέρ amaretto λάδι για τηγάνισμα 1 κούπα μέλι ½ κούπα ζάχαρη 1 χούφτα χοντροτριμένα καρύδια Εκτέλεση: Χτυπάτε το αλεύρι, το μπεηκιν πάουντερ, το βούτυρο, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού με ελάχιστο νερό μέχρι να γίνει η ζύμη. Κατόπιν προσθέτετε το amaretto, τις βανίλιες και σταδιακά τα αυγά και αναδεύετε καλά μέχρι η ζύμη να μαλακώσει. Ζυμώνετε για λίγο και αφήνετε τη ζύμη για 1-2 ώρες να ξεκουραστεί. Κατόπιν πλάθετε μικρά κομματάκια ζύμης - όπως τα δικά μας μελομακάρονα - τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε λάδι που έχετε κάψει σε μέτρια φωτιά. Τα τηγανίζετε για 3-4 λεπτά και μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα. Κατόπιν τα βγάζετε από το λάδι και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα σκεύος παρασκευάζετε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το μέλι. Μόλις το σιρόπι ετοιμαστεί βγάζετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τα struffoli ...;ή τα μελομακάρονα (όπως θέλετε τα λέτε) και τα πασπαλίζετε με τα καρύδια. Σερβίρονται όπως περίπου και τα δικά μας μελομακάρονα σε μία μεγάλη πιατέλα σε σχήμα κώνου.

Φτιαξτε πρωτοτυπα χριστουγεννιατικα γλυκα

Posted: 11 Dec 2011 02:36 AM PST

Αν έχετε βαρεθεί τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες που αποτελούν την εύκολη λύση των χριστουγεννιάτικων γλυκών και σερβίρονται ακόμα και στα εμπορικά κέντρα που θα κάνετε τα ψώνια σας, η δική μας αντιπρόταση ακούσει στα εξής δελεαστικά ονόματα: Πουτίγκα -με την παραδοσιακή αγγλική συνταγή. Σκαλτσούνια -ακριβώς όπως τα κάνουν στην Πάρο, ψητά γεμιστά μήλα, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με παγωτό καϊμάκι για ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Τέλος, τρουφάκια καρύδας για γλυκά κεράσματα, συνοδεία ποτού.
Οι συνταγές, δοκιμασμένες από τα εγκυρότερα sites μαγειρικής, είναι αρκετά εύκολες ώστε να μην απαιτούν επαγγελματικές γνώσεις ζαχαροπλαστικής, αλλά και αρκετά ενδιαφέρουσες για να προκαλέσουν τον θαυμασμό των τυχερών που θα τις δοκιμάσουν. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα υλικά, σηκώστε τα μανίκια και αφιερώστε μερικές δημιουργικές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σας προς τέρψιν υμών και άλλων.  Πουτίγκα  Όσοι έχουν δοκιμάσει την παραδοσιακή αγγλική πουτίγκα έχουν σίγουρα αλλάξει γνώμη για τα γλυκά της βορειοδυτικής Ευρώπης, τα οποία είναι άγλυκα με, συγκριτικά με τα εξ Ανατολής γλυκά που έχουμε συνηθίσει, αλλά είναι ταυτόχρονα πλούσια σε αρώματα και γεύσεις, αλλά και εντυπωσιακή στην εμφάνιση. Η συνταγή της πουτίγκας είναι μέτριας δυσκολίας και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό υλικών. Το βασικό χαρακτηριστικό της δε, είναι ότι πρέπει να έχει μαγειρευτεί τουλάχιστον δέκα μέρες πριν το ξαναζέσταμα και σερβίρισμα, ώστε να έχει ωριμάσει. Οπότε ...; ίσα που προλαβαίνετε!  Τι θα χρειαστείτε: 2 φλιτζάνια του τσαγιού βούτυρο  2 φλιτζάνια του τσαγιού μαύρη ζάχαρη  ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι  3 φλιτζάνια του τσαγιού ξανθές σταφίδες  3 φλιτζάνια του τσαγιού μαύρες σταφίδες  1 φλιτζάνι του τσαγιού φρούτα γλασέ ψιλοκομμένα  5 αυγά  5-4 κουταλιές της σούπας μέλι  1 λεμόνι, από το οποίο θα χρειαστεί και ο χυμός και το ξύσμα  2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ  1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο τριμμένα  400γρ. ψίχα τριμμένη από μπαγιάτικο ψωμί  3 κουταλιές της σούπας γάλα  Φρουί γλασέ και άχνη για το γαρνίρισμα Τι θα κάνετε: Πλένετε και στεγνώνετε τις σταφίδες και τις αναμειγνύετε με τα φρούτα γλασέ. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και κατόπιν ένα-ένα τα αυγά. Ρίχνετε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Τα προσθέτετε στο μείγμα βουτύρου-αυγών μαζί με την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα φρούτα, το κονιάκ και το γάλα. Ανακατεύετε το μείγμα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αλείφετε με βούτυρο 2 φόρμες για πουτίγκα (είναι ακριβώς αυτή και μπορείτε να την αγοράσετε από εδώ).  Μοιράζετε το μείγμα στις 2 φόρμες και τις σκεπάζετε με λαδόκολλα βουτυρωμένη και από πάνω με αλουμινόχαρτο, το οποίο δένετε καλά με σπάγκο για να μη μετακινηθεί. Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μια στρογγυλή σχάρα, τοποθετείτε επάνω τις φόρμες και ρίχνετε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, που θα πρέπει να φτάνει μέχρι το μισό ύψος από τις φόρμες.  Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις πουτίγκες να ψηθούν επί 6 ώρες, προσθέτοντας ζεστό νερό μόλις αυτό εξατμίζεται. Ξεσκεπάζετε τις πουτίγκες και τις ξανασκεπάζετε με στεγνή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Τις διατηρείτε σε ζεστό μέρος για δέκα έως 30 ημέρες -αναλόγως πότε σκοπεύετε να τις καταναλώσετε. Για να τις σερβίρετε τις ζεσταίνετε στον ατμό επί 1½ -2 ώρες και τις γαρνίρετε με φρουί γλασέ και άχνη.    Σκαλτσούνια   Πρόκειται για το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Πάρου και απαιτεί από αυτόν που θα το φτιάξει υπομονή και μεράκι. Δεν είναι, όμως, δύσκολο, ενώ ο χρόνος προετοιμασίας του είναι σχετικά μικρός. Το καλό με τα σκαλτσούνια είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν αρκετές ημέρες σε μία όμορφα στολισμένη πιατέλα, οπότε φτιάξτε μεγάλη ποσότητα για να ...; μη σας λείψουν. Τι θα χρειαστείτε: 1 κιλό καρυδόψιχα χοντροκομμένη  1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι  2 πορτοκάλια για τον χυμό και το ξύσμα τους  4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη  1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη  1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο  1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο  ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα Υλικά για το φύλλο: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις  1 ποτηράκι του κρασιού σπορέλαιο  χυμό 2 πορτοκαλιών  1/2 ποτηράκι της σούπας ζάχαρη  1 πρέζα αλάτι  1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό Τι θα κάνετε: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και τον χυμό των πορτοκαλιών να ζεσταθούν μέχρι να λιώσουν.  Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, ανακατεύουμε τα υλικά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσουν όλα μαζί.  Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά προσθέτουμε το σουσάμι, το ξύσμα των πορτοκαλιών, την κανέλα και το γαρίφαλο.  Για να φτιάξουμε το φύλλο, ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, πασπαλίζοντάς τη συχνά με αλεύρι για να μη διαλυθεί.  Κόβουμε με ένα ροδάκι το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο ίση με του χείλους ενός φλιτζανιού. Βάζουμε στη μέση κάθε κομματιού 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα της κατσαρόλας, κλείνουμε το κομμάτι σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε την ένωση για να μην αδειάσει η γέμιση.  Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε όλα τα σκαλτσούνια. Μετά λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τα σκαλτσούνια και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, καθώς είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.    Ψητά μήλα γεμισμένα με ξερά φρούτα και φιστίκια   Υπέροχο επιδόρπιο μετά από το βαρύ και λιπαρό εορταστικό γεύμα, το οποίο μάλιστα μπορείτε να συνοδεύσετε ιδανικά με παγωτό καϊμάκι. Είναι πολύ εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία, ενώ η γεύση του είναι ανέλπιστα ενδιαφέρουσα! Η παρακάτω συνταγή είναι για 4 μερίδες. Τι θα χρειαστείτε: 4 μεγάλα κόκκινα μήλα  1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού  ½ του φλιτζανιού ψιλοκομμένα ξερά βερύκοκα  4 ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα  2 κουταλιές σπασμένα φιστίκια pecan  2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη  Ό κουταλάκι κανέλα  ½ πρέζα μοσχοκάρυδο  1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού  1 κουταλιά της σούπας βούτυρο  1 βανίλια σκόνη  ½ φλιτζάνι γιαούρτι  Τι θα κάνετε: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Με το ειδικό εργαλείο βγάζετε τα κουκούτσια από τα μήλα. Στην κοιλότητα που θα δημιουργηθεί στο κέντρο των μήλων θα στάξετε από λίγο χυμό λεμονιού. Βάζετε τα μήλα όρθια σ' ένα πυρίμαχο σκεύος.  Σ' ένα μπολ ανακατεύετε τα ξερά φρούτα, τα φιστίκια, την κανέλα, τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Σ' ένα μπρίκι μαλακώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε στο μπολ.  Μ' ένα κουταλάκι γεμίζετε τον πυρήνα των μήλων με το περιεχόμενο του μπολ. Ανακατεύετε τη βανίλια με τον χυμό πορτοκαλιού και ραντίζετε τα μήλα.  Σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε για 35 λεπτά. Τα ξεσκεπάζετε και τα ψήνετε για άλλα 15. Τα αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα σερβίρετε με γιαούρτι.   Τρουφάκια καρύδας Ιδανικά όχι μόνο για κέρασμα στο σπίτι αλλά και για δώρο, αν τα τοποθετήσετε σε ένα όμορφο, γιορτινό κουτί. Πανεύκολα στην προετοιμασία, ακόμα πιο εύκολα στην κατανάλωση και είναι σίγουρο πως όλη η οικογένεια θα τα λατρέψει! Μόνο, πριν τα καταναλώσετε για πρώτη φορά, αφήστε τα αρκετές ώρες στο ψυγείο για να «σφίξουν». Τι θα χρειαστείτε: 300 γρ. σοκολάτα γάλακτος  80 γρ .σοκολάτα κουβερτούρα  100 γρ. κρέμα γάλακτος  τριμμένη καρύδα  Τι θα κάνετε: Λιώνουμε σε μπεν μαρί τις 2 σοκολάτες. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και με μια σπάτουλα προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα στη σοκολάτα, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.  Στρώνουμε το μείγμα σε ένα πλαστικό σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο. Μόλις σταθεροποιηθεί, παίρνουμε με ένα κουταλάκι μικρές ποσότητες και τις πλάθουμε σε σχήμα στρογγυλό.  Βουτάμε τα στρογγυλά κομμάτια στην τριμμένη καρύδα, τα τοποθετούμε μέσα σε ένα γυάλινο ή πλαστικό σκεύος σκεπασμένα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.  

Μανταρίνι...ένα πολύτιμο φρούτο!

Posted: 10 Dec 2011 09:55 AM PST

Ένα πολύτιμο φάρμακο! Μπορεί το μανταρίνι να παραμένει στη σκιά του πορτοκαλιού, είναι όμως ένα από τα πιο πολύτιμα φρούτα, καθώς μειώνει... σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθούμε από πολλές σοβαρές παθήσεις. H μανταρινιά φύεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα και πρόκειται για ένα δέντρο αειθαλές, ευαίσθητο στο κρύο αλλά αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία. Οι περισσότερες ποικιλίες μανταρινιών προέρχονται από διασταυρώσεις με άλλα εσπεριδοειδή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα αρωματικά μανταρίνια tangor, που προκύπτουν από τη διασταύρωση με πορτοκάλι, και τα rangpur, που είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού τους με λεμόνι. Η ποικιλία πάντως που μονοπωλεί την προτίμηση των περισσότερων είναι οι κλημεντίνες, ενώ αρκετά δημοφιλής είναι και η ποικιλία satsuma. Θρεπτική αξία Το μανταρίνι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο και καροτινοειδή, ενώ λίγοι γνωρίζουν πως έχει ηρεμιστική δράση χάρη στα άλατα βρωμίου που περιέχει. O φλοιός του θεωρείται ότι διευκολύνει την πέψη. Η αποξηραμένη φλούδα του μανταρινιού χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ενώ και η κλασική ιατρική δείχνει πως αναγνωρίζει την αξία του, αφού, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατανάλωση μανταρινιού ενδέχεται να μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθούμε από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη. Στην κουζίνα Το μανταρίνι τρώγεται συνήθως ωμό σκέτο ή σε φρουτοσαλάτες. Επίσης γίνεται γλυκό του κουταλιού, ενώ και η φλούδα του είναι βασικό συστατικό αρκετών γλυκισμάτων όπως τρουφάκια, αμυγδαλωτά κ.ά. Τέλος πολύ δημοφιλές είναι και το λικέρ μανταρίνι. Λικέρ μανταρίνι Υλικά "1 κιλό μικρά σφιχτά μανταρίνια "3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη "2 ξυλαράκια κανέλας "μερικά γαρίφαλα "1 λίτρο κονιάκ Ετοιμασία Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και τα στεγνώνουμε. Χαράζουμε τις φλούδες τους αρκετά βαθιά και στη συνέχεια τα κλείνουμε μέσα σε μια μεγάλη γυάλα με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε τη γυάλα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για περίπου τριάντα μέρες ενώ θυμόμαστε να την κουνάμε κάθε πρωί. Ύστερα από αυτό το διάστημα σουρώνουμε το λικέρ και το μοιράζουμε σε μπουκάλια.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεργάτες

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές