Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Συνταγές μαγειρικής


Συνταγές μαγειρικής


Λαχανόρυζο με καρότα

Posted: 30 Nov 2011 12:55 PM PST

Υλικά: 
1 μέτριο λάχανο κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες 3 καρότα, τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού 1 τριμμένο μήλο 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες πάπρικας (προαιρετικά) ή απλή πάπρικα 3-4 κόκκοι μπαχάρι αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα απαλή
Εκτέλεση: 

Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό και ζεματίζουμε το κομμένο λάχανο για 3 λεπτά.

Το σουρώνουμε πολύ καλά.

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα, τα καρότα και το λάχανο.

Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε το ρύζι, το μπαχάρι και την πάπρικα (αν βάλουμε).

Προσθέτουμε βραστό νερό, τόσο ώστε να υπερκαλύψει το περιεχόμενο της κατσαρόλας κατά 2 δάκτυλα.

Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο μήλο και τη μουστάρδα.

Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η σούπα σε όλο τον κόσμο

Posted: 30 Nov 2011 09:06 AM PST

Αν νομίζετε πως για να διατηρεί τη δύναμη και την ακμαιότητά του ο Ηρακλής έκανε ειδική διατροφή, κάνετε μέγα λάθος . Το αγαπημένο του φαγητό ήταν ζωμός από μπιζέλια. Αλλά και ο Αθήναιος ο Δειπνοσοφιστής στο τρίτο βιβλίο των "Δειπνοσοφιστών" περιγράφει με γλαφυρό τρόπο μια ολόκληρη σκηνή στην οποία ο μάγειρας επιπλήττει τον δούλο και βοηθό του, επειδή δεν κατάφερε να εκτελέσει το πιάτο (ψάρι με γάρο) με την ακρίβεια που απαιτεί η συνταγή......
http://db3.stb.s-msn.com/i/88/4E8BBFC12669EB16B0A37FDA89BE4.jpg
Από την αρχαία Αθήνα στη μαντάμ ντε Πομπαντούρ Στην αρχαία Αθήνα η σούπα δεν ήταν πρώτη στη λίστα με τα gourmet, αφού εθεωρείτο το "φαγητό των φτωχών". Στη μαγειρική, όμως, η σούπα είναι σοβαρή υπόθεση, καθώς μια άγευστη σούπα ως πρώτο πιάτο μπορεί να καταστρέψει, εντελώς, το άψογο μενού που ακολουθεί. Απαραίτητο στοιχείο για οποιαδήποτε σούπα, είτε βράζουμε κόκαλα, είτε ψάρια ή λαχανικά είναι ο ζωμός. Είναι, μάλιστα, σημαντικός από τον αρχαίο σπαρτιατικό μέλανα ζωμό έως τη σούπα από σέλινο που επινόησε η μαντάμ ντε Πομπαντούρ, για να ξυπνήσει το πάθος του Λουδοβίκου του ΙΕ'...
http://db3.stb.s-msn.com/i/B7/CDF8C1E579FD8C08787A41086E89A.jpg
Το μυστικό της απλότητας Οι διάσημοι σεφ ισχυρίζονται ότι η εκτίμηση της απλότητας είναι το πρώτο μεγάλο μάθημα και το δεύτερο σημαντικό η απλή τεχνική, δηλαδή βράσιμο και πολτοποίηση. Τα λαχανικά βρασμένα, πολτοποιημένα και αραιωμένα με ζωμό ή κρέμα είναι από τα καλύτερα παραδείγματα απλής αλλά γεμάτης γεύση μαγειρικής. Διάφορα μπαχαρικά ενισχύουν τις σούπες, προσθέτοντας γεύση, θρεπτικά και θεραπευτικά στοιχεία. Ένα από αυτά είναι ο κουρκουμάς, που δίνει μια χρυσαφένια χροιά και γήινη γεύση σε πάμπολλες σούπες - ταιριάζει εξαιρετικά με καρότα και κολοκύθα. Αυτό το μπαχαρικό έχει αντιφλεγμονώδη στοιχεία, όπως επίσης και το τζίντζερ.
http://db3.stb.s-msn.com/i/CB/50503D6EA1DDA163E59691CBC46066.jpg
Θεραπευτικές σουπίτσες Όμως και τα λαχανικά μέσα στις σούπες είναι όχι μόνο ευγευστα, αλλά και θεραπευτικά. Το σκόρδο, ας πούμε, περιέχει αντιφλεγμονώδη στοιχεία και είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες το κατανάλωναν σαν "φάρμακο" για διάφορες μολύνσεις, αρρώστιες του αίματος και των πνευμόνων. Ο περίφημος Γάλλος επιστήμονας Λουί Παστέρ (μέσα 19ου αι. ) απέδειξε ότι το σκόρδο σκοτώνει τα μικρόβια και ο περίφημος γιατρός Άλμπερτ Σβάιτζερ στην αρχή του 20ού αιώνα χρησιμοποιούσε το σκόρδο για να θεραπεύει τον τύφο στην Αφρική. Τα κρεμμύδια και τα πράσα, επίσης, έχουν τη δική τους θέση στον κατάλογο με τα θρεπτικά αλλά και τα θεραπευτικά στοιχεία στην κατασκευή της σούπας.
http://db3.stb.s-msn.com/i/E8/5E29410D58082CE3C4C75AE6554B7.jpg
Σούπες σε τάξη! Η σούπα, ως πρώτο πιάτο, είναι αυτή που δημιουργεί την πρώτη εντύπωση για τις ικανότητες του επαγγελματία αλλά (μη χαλαρώνετε!) και του ερασιτέχνη μάγειρα. Τις σούπες τις χωρίζουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους αραιούς ζωμούς (κυρίως από κρέας) και τις πηχτές (δεμένες) σούπες. Ακόμα, ανάλογα με τον τρόπο δεσίματός τους οι σούπες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. - Σούπες πουρέ λαχανικών, που δένουν από το άμυλο που περιέχουν τα λαχανικά που πολτοποιούμε. - Σούπες Bisque, που δένονται με πουρέ από πολτοποιημένα κελύφη οστρακόδερμων (γαρίδες, καραβίδες, αστακούς) και κρέμα γάλακτος. - Σούπες κρέμα που δένονται με μπεσαμέλ ή με λευκό roux (ρου)*. -Σούπες βελουτέ που δένονται με κρόκους αβγών, βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
http://db3.stb.s-msn.com/i/56/B2BEB6F029B09BFE80104E445C1EC.jpg
Κάθε λαός και η σούπα του Μια διάσημη ελληνική σούπα είναι η ψαρόσουπα μπουργέτο ή κακαβιά. Οι ψαράδες τη φτιάχνουν εύκολα με διάφορα ψάρια (κέφαλους, πετρόψαρα, γαρίδες ή καβούρι ...;), κρεμμύδια χοντροκομμένα, πατάτες, λάδι, λεμόνι, αλατοπίπερο, 2-3 κουταλιές θαλασσινό νερό και καμιά φορά λευκό κρασί. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο! Βεβαίως, στην Ελλάδα έχουμε και σπουδαίες σούπες με όσπρια, με πρώτη τη φασολάδα!
http://db3.stb.s-msn.com/i/3D/B9FCA83AFC2C06EC1A58A189FBF35.jpg
Γαλλία Η γαλλική κουζίνα έχει να δείξει πολλά, είτε ως potage parmentier είτε ως κλασική vichyssoise, προσθέτοντας ζωμό κότας και κρέμα και βάζοντας τη σούπα να κρυώσει στο ψυγείο. Προσθέτοντας στην ίδια βάση μια χούφτα σπανάκι και λίγη κρέμα μετατρέπεται σε σπανακόσουπα. Μια κλασική, απλή γαλλική σούπα είναι η potage St Germain, από φρέσκα μπιζέλια και τρυφερό μαρούλι, μαγειρεμένα με λίγο βούτυρο, κατόπιν βρασμένα και, τέλος, πολτοποιημένα. Η σούπα αγκινάρας με τρούφα είναι ένα διάσημο πιάτο του Guy Savoy και μια από τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες του Παρισιού.
http://db3.stb.s-msn.com/i/B2/7EFBFC18118978038FA30D7F424.jpg
Ισπανία Η Ισπανία έχει τη παραδοσιακή σούπα γκασπάτσο. Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου και επειδή τα τρόφιμα ήταν λιγοστά, οι Ισπανοί επινόησαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να ανακυκλώνουν τα περισσευούμενα τρόφιμα: τα άλεθαν και τα έριχναν σε μια κατσαρόλα μαζί με πολτό ντομάτας και μπαχαρικά και έτσι έφτιαχναν τη σούπα γκασπάτσο. Με αυτό τον τρόπο πετύχαιναν να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο και (σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς) να γεμίζουν τα στομάχια τους. Η γκασπάτσο είναι παραδοσιακή συνταγή, πρακτικά όμως μπορεί να περιέχει τα πάντα, από ψάρι και κρέας, μέχρι φακές, λαχανικά και μακαρόνια, συχνά όλα αυτά μαζί... Η περιοχή της Ανδαλουσίας φημίζεται ιδιαίτερα για το γκασπάτσο, που εδώ είναι μια περίφημη κρύα ντοματόσουπα.
http://db3.stb.s-msn.com/i/50/29E370EC791549FCDC2DFB3149FDB9.jpg
Ιταλία και Πορτογαλία Η μινεστρόνε είναι χορτόσουπα της Ιταλίας. Από τη λέξη minestra (σούπα), η minestrone, σημαίνει πηχτή σούπα, είναι φτιαγμένη από κομμάτια λαχανικών με κοφτό μακαρονάκι ή κόκκινα ξερά φασόλια. Σερβίρεται με τριμμένο τυρί, ζεστή αλλά και κρύα. Το Caldo Verde είναι η τυπική σούπα της Λισαβόνας στην Πορτογαλία και τη φτιάχνουν με διάφορα λαχανικά, ενώ το Acorda είναι η σούπα τους από ψωμί και σκόρδο. Εξέχουσα θέση έχουν το φίνο ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα διάφορα αρωματικά μπαχαρικά. Εδώ, ο μπακαλιάρος είναι το εθνικό ψάρι και μαγειρεύεται με 365 διαφορετικούς τρόπους.
http://db3.stb.s-msn.com/i/48/851016488DB2739AD32EBB446D8ACD.jpg
Ουγγαρία. Πολωνία, Γερμανία Στην Ουγγαρία έχουμε την παραδοσιακή σούπα γκούλας σε μπόγρατς και την κοτόσουπα ούιχαζι. Το κύριο γεύμα (μεταξύ 12.00 και 14.00) αποτελείται από τρία πιάτα, με πρώτο τη σούπα εντράδα. Στην Πολωνία τρώνε πίτες από σπόρους παπαρούνας και το borshch, σούπα από παντζάρια. Στη Γερμανία μαγειρεύουν πρωτότυπες σούπες όπως τη σούπα με σκόρδο και αμύγδαλα που γαρνίρεται με σταφύλια.
http://db3.stb.s-msn.com/i/6A/C971858BFD9E7B40FABE16EC2A46F6.jpg
Κίνα και Ιαπωνία Στην Κίνα τα νουντλς και τα λαχανικά ρίχνονται μέσα σε ζωμό, από κρέας, ψάρι ή θαλασσινά, αφήνονται να βράσουν και πίνονται σαν σούπα. Στην Ιαπωνία τα καφέ θαλασσινά φύκια χρησιμοποιούνται στη γνωστή σούπα miso, μαζί με βραστά λαχανικά

Σουπιές μαριναρισμένες με Κινέζικη σάλτσα και ψημένες στο φούρνο

Posted: 30 Nov 2011 09:00 AM PST

Σουπιές μαριναρισμένες με Κινέζικη σάλτσα και ψημένες στο φούρνο Συνταγή για 2-3 άτομα Υλικά: 7-8 σουπιές (περίπου 1kg) 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμέν 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα θαλασσινών (fish sauce) 2 κουταλιές της σούπας κρασί από ρύζι, ή λευκό ξηρό κρασί 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας 2 κουταλιές της σούπας μέλι Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις σουπιές καλά και αφαιρούμε το μελάνι τους. Πλένουμε τις σουπιές και τις αφήνουμε να στραγγίξουν από το περιττό νερό. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το σκόρδο, το τζίντζερ, την σάλτσα θαλασσινών, το κρασί, την σάλτσα σόγιας και το μέλι. Αφού ενωθούν τα υλικά μαζί κρατάμε 2 κουταλιές τις σούπας σάλτσα στην άκρη για το ψήσιμο. Βάζουμε τις σουπιές μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε για να σκεπαστούν από την σάλτσα. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200οC. Βάζουμε αλουμινόχαρτο στον πάτο του ταψιού του φούρνου και από πάνω τοποθετούμε την σχάρα. Αφήνουμε λίγη απόσταση από τη σχάρα και το πάτο του ταψιού. Απλώνουμε τις σουπιές πάνω στην σχάρα και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για 10 λεπτά στο προθερμασμένο φούρνο. Γυρίζουμε τις σουπιές και αλείφουμε με την σάλτσα που κρατήσαμε όταν την ετοιμάζαμε. Ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά. Σερβίρουμε απευθείας από το φούρνο με βρασμένο ρύζι. Καλή Όρεξη!

Κόκορας με μπύρα

Posted: 30 Nov 2011 08:31 AM PST

Ιδανική συνταγή για χωριάτικα κοκόρια που συνήθως είναι σκληρά. Η μπύρα τα κάνει μαλακότατα!

Τι χρειαζόμαστε:
1 κόκορας λίγο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 250 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα 1 μικρό κουτί κρέμα γάλακτος 1 1/2 κουτί μπύρας αλάτι πιπέρι
Πως το κάνουμε:
    Κόβουμε σε κομμάτια τον κόκορα και τον τσιγαρίζουμε στην χύτρα με το λάδι μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε και το κρεμμύδι να τσιγαριστεί και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ρίχνουμε όλη την μπύρα στην χύτρα,και αλατοπιπερώνουμε. Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε για 30 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος του κόκορα. Οταν ψηθεί το φαγητό προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και δυναμώνουμε την φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα αλλά προσοχή να μην κόψει η κρέμα. Συνοδεύουμε τον κόκορα με πιλάφι ή πατατούλες τηγανιτές.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δοκιμάστε και αν θέλετε πιο δυνατή γεύση προσθέστε και λίγο λεμονάκι στο τέλος.

Κόκορας κρασάτος 2

Posted: 30 Nov 2011 08:29 AM PST

Κατσαρολας κοκκινιστος. Ευκολο

Κόκορας κρασάτος 2Τι χρειαζόμαστε:
1 κοκορα (κομμενο σε μεριδες) 1 κουπα κρασι (μαυροδαφνη) 1 κρεμμυδι (κομενο σε κυβους) 3 ντοματες (κομμενες σε κυβους) 2 κ.σ. ντοματοπελτε 1 κ.γ. κανελα 2 φυλα δαφνης 2 σκελιδες σκορδο (σε κυβακια) αλατι - πιπερι - ελαιολαδο.
Πως το κάνουμε:
    Σε ενα τηγανι σοταρουμε τα κομματια του κοκορα με λιγο λαδι. Αφερουμε τον κοκορα απο το τηγανι και προσθετουμε το κρεμμυδι, τα φυλλα δαφνης και το σκορδο και τα τσιγαριζουμε ελαφρως. Προσθετουμε μετα τις ντοματες που εχουμε σε κυβακια, την κανελα, το πιπερι και τον πελτε και το αφηνουμε για πολυ λιγο να παρουν μια βραση. Προσθετουμε το κρασι και το ανακατευουμε για λιγο. Σε μια κατσαρολα βαζουμε τα κομματια του κοκορα και απο πανω περιχινουμε το μιγμα απο το τηγανι και το βραζουμε για 1 με 1 1/2 ωρα (αναλογα με το ποσο μεγαλος ειναι ο κοκορας). Λιγο πριν τον βγαλουμε απο τη φωτια ριχνουμε το αλατι. Σερβιρεται με ζυμαρικα ή πατατες τηγανιτες.

Καλη επιτυχια & καλη σας ορεξη!!!!

Κόκορας κρασάτοςς

Posted: 30 Nov 2011 08:28 AM PST

Αν είναι και σπιτικός είναι θαύμα.

Κόκορας κρασάτος
Τι χρειαζόμαστε:
1 κόκορα λίγο λάδι 1 κρεμμύδι 1 κούπα ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη αλάτι πιπέρι 1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
Πως το κάνουμε:
    Κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες τον πλένουμε και τον αλατίζουμε. Βάζουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα ίσα ίσα στον πάτο και όταν κάψει (το λαδι) ρίχνουμε τα κομμάτια μέσα.  Τον τσιγαρίζουμε καλά ώστε να κάνει λίγη κρούστα ενώ ρίχνουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Γυρνάμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2-3 με ανώτερη θερμοκρασία το 9 και το αφήνουμε να σιγοψηθεί. Εγώ δεν βάζω νερό γιατί βγάζει από μόνο του αλλά αν χρειαστεί του προσθέτετε σταδιακά από λίγο. Μόλις ψηθεί ρίχνετε την ντομάτα και το πιπέρι και βράζετε για 5 -10 λεπτά ακόμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Συνοδεύεται συνήθως με πατάτες τηγανιτές αλλά και με τα μακαρόνια είναι τέλειος. Αν τον ψήσετε σε χύτρα θέλει περίπου 50 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να σφυράει η βαλβίδα.

Κόκκορας κρασάτος με πορτοκάλι της Ρίτας

Posted: 30 Nov 2011 08:26 AM PST

Η μαμά μου εφόνευσε έναν κόκκορα που είχε στην αυλή και μου τον έφερε να τον περιποιηθώ... Ήθελα να τον κάνω κρασάτο αλλά και με πορτοκάλι...έψαχνα να βρω συνταγή μα τίποτα...ή απλα κρασάτο έβρισκά ή τίποτα...Έτσι δημιούργησα μόνη μου και βγήκε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Κόκκορας κρασάτος με πορτοκάλι της ΡίταςΠως το κάνουμε:Τι χρειαζόμαστε:
1 κόκκορα 2 πορτοκάλια 3 δαφνόφυλλα 2 μοσχοκάρφια (γαρύφαλα) 2 μεγάλα κρεμμύδια(σαν πατάτες) ή πέντε κανονικά 2 ποτήρια του νερού κόκκινο ξηρό κρασί 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί 6 μπαχάρια 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα ή ένα κανελόξυλο ξύσμα απο δύο πορτοκάλια 1 σφηνοπότηρο ελαιόλαδο 1 φλ. ελαιόλαδο 2 κουταλάκια του γλυκού πάστα ντομάτας 1 νεροπότηρο τομάτα στον τρίφτη καμια δεκαπενταριά κόκκους πιπέρι αλάτι και πιπέρι ψιλο
    Απο την προηγούμενη μέρα βάζουμε σε μαρινάδα σε μία μεγάλη λεκάνη τον κόκκορα με τα 3 δαφνόφυλλα, με τα 2 νεροπότηρα κρασί, με τους κόκκους πιπεριού με το ξύσμα απο τα δύο πορτοκάλια και τον χυμό απο το ένα πορτοκάλι. Τα αφήνουμε για μια μέρα στο ψυγείο ή και για δύο αν θέλει κάποιος.(εγώ το αφήνω μία). Την επόμενη μέρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι απο το σφυνοπότηρο και τσιγαρίζουμε τον κόκκορα(αφού τον έχουμε αφήσει σε χαρτι κουζίνας για να μην έχει ζουμιά, να είναι στεγνός χωρίς κόκκους πιπεριού) μέχρι να πάρει και απο τις δύο πλευρές ένα ωραίο χρώμα. Στην συνέχεια βγάζουμε τον κόκκορα κάι ρίχνουμε το κρεμμύδι που θα το έχουμε κόψει σε ψιλές ροδέλες (καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε στην μέση και αρχιζουμε να κόβουμε κάθετα ροδέλες). Το τσιγαρίζουμε και μόλις καραμελώσει ξαναρίχνουμε τον κόκκορα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα απο την μαρινάδα, καιτα μοσχοκάρφια. Σβήνουμε με τον χυμό απο ένα πορτοκάλι, το αφήνουμε να εξατμιστεί και ξανασβήνουμε με το ένα ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί, μόλις παίρνει εξατμηστεί και αυτό τότε ρίχνετε την πάστα τομάτας και την τομάτα του τρίφτη και ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού. Τέλος ρίχνετε όσο νερό νομίζετε εσείς ότι χρειάζεται (βραστό νερό όμως) για να βράσει το πουλερικό καθώς κόκκορας με κόκκορα διαφέρει. Στην μία ώρα βρασμού θα ρίξετε το αλάτι και το πιπέρι κατα βούληση.

Λίγα μυστικά ακόμα

Συνοδεύω με πατατούλες τηγανιτές ή με ρυζάκι.

Για την τομάτα στον τριφτη τώρα μπορείτε να πάρετε του εμπορίου... Εγώ όμως το καλοκαίρι που έχει πολλές τομάτες, παίρνω, τις περνάω απο τον τρίφτη, τις βάζω σε ένα τηγάνι να σωθεί το νερό τους, ρίχνω ελαιόλαδο και μπόλικο αλάτι και τις βάζω σε γυάλες μέσα στο ψυγείο και έτσι έχω πάντα σπιτική τομάτα του τρίφτη.

Κόκκορας κρασάτος (Ευχάριστη Παραλλαγή)

Posted: 30 Nov 2011 08:25 AM PST

Κόκκορας κρασάτος σε μία ευχάριστη παραλλαγή (δική μου). Σερβίρεται με παστιτσάδα,με χυλοπίττες ή τηγανιτές πατάτες και ξεφεύγει από τις συνηθισμένες κοτογεύσεις χωρίς να δυσκολεύει την νοικοκυρά στην παρασκευή του πιάτου!
Κόκκορας κρασάτος (Ευχάριστη Παραλλαγή)Τι χρειαζόμαστε:
1 κόκκορας 2-3 κιλά σε μερίδες 1/2 ποτήρι ελαιόλαδo 1 κονσέρβα κονκασέ 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί 2 μεγάλα κρεμμύδια 200 γρ. μανιτάρια (3-4 μεγάλα λευκά ή 7-8 μικρά) 8 πιπεριές γλυκιές 1 πιπεριά καυτερή 1/2 κουταλάκι αλάτι - 1,4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι 1 πρέζα κανέλα 1 πρέζα ζάχαρη
Πως το κάνουμε:
    Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Έχουμε πλυμμένο και καθαρισμένο τον κόκκορα και μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνουμε ένα ένα τα κομμάτια (συνήθως σε δύο δόσεις γιατί όλα δεν χωράνε). Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν μέχρι να πιάσει κρούστα από έξω το κρέας και μόλις γίνει τα αφαιρούμε. Ρίχνουμε τις πιπεριές χοντροκομμένες (πχ 1 πιπεριά σε 4-5 κομμάτια κομμένη). Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια και στο τέλος αφού τα πρώτα έχουν μαραθεί λίγο, ρίχνουμε το κρεμμύδι. Τα ρίχνουμε με αυτή τη σειρά γιατί η πιπεριά χρειάζεται περισσότερο χρόνο να μαγειρευτεί από το μανιτάρι που με τη σειρά του θέλει παραπάνω από το κρεμμύδι. Αφού κοκκινίσουν, ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια ρίχνουμε την σάλτσα με λίγο νερό (1 με 1,5 ποτήρι) και τα μπαχαρικά. Τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκκορα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σε 45-50 λεπτά το πολύ,το φαγητό είναι έτοιμο!

Λίγα μυστικά ακόμα

Έφαγα πρώτη φορά κρασάτο κόκκορα στην Λευκάδα, αλλά μου ξένισαν λίγο οι μυρωδιές του γαρίφαλου και του μπαχαριού. Έτσι αφαίρεσα τα παραπάνω και πρόσθεσα τα μανιτάρια και τις πιπεριές που τα λατρεύω και προέκυψε το φανταστικό αυτό πιάτο!

Βάλτε τα κάστανα στη διατροφή σας

Posted: 30 Nov 2011 03:15 AM PST

Οι ευεργετικές τους ιδιότητες προστατεύουν τον οργανισμό
Τώρα που τα κάστανα έχουν την τιμητική τους, είναι μια καλή ευκαιρία να τα εντάξετε στο διατροφολόγιό σας. Πρόκειται για έναν καρπό με πλούσια διατροφική αξία, ελάχιστες θερμίδες και υπέροχη γεύση.
Οι βιταμίνες που περιέχονται στα κάστανα βοηθούν στην τόνωση του νευρικού συστήματος αλλά και στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Μάλιστα, η ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχεται σε μια ποσότητα κάστανα είναι αντίστοιχη με του αυγού, αν λοιπόν δεν τρώτε αυγό, είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση. Επιπλέον, όσοι αντιμετωπίζετε προβλήματα πίεσης ή ζαχάρου, ξεκινήστε αμέσως να τρώτε κάστανα, αφού έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν την πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τέλος, ταιριάζει σε πολλές συνταγές, γλυκές και αλμυρές, δίνοντας εξαιρετική γεύση και θρεπτικά συστατικά, χωρίς πολλές θερμίδες. Οι χορτοφάγοι μπορείτε να λάβετε πολλά συστατικά που περιλαμβάνονται στο κρέας από τα κάστανα, όπως πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία.

ΣΥΝΤΑΓΗ: Κλασικό ρυζόγαλο με κανέλα

Posted: 30 Nov 2011 03:07 AM PST

Κλασικό ρυζόγαλο με κανέλα
Το σπιτικό ρυζόγαλο με πολύ κανέλα ενδείκνυται για τους
λάτρεις των γλυκών της γιαγιάς... Το κλασικό και αγαπημένο γλυκό δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και επεξηγήσεις. Ρύζι, γάλα, κανέλα, είναι ένας υπέροχος γευστικός συνδυασμός.
Υλικά 2 λίτρα γάλα 500γρ. ρύζι 2 ξυλάκια κανέλα 125γρ. βούτυρο 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι 500γρ. ζάχαρη κανέλα σε σκόνη Εκτέλεση 1. Βράστε το γάλα σε όσα κατσαρολάκια χρειαστεί και αφήστε το να κρυώσει. 2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο και αφήστε το να μαλακώσει σε χαμηλή φωτιά και όταν μαλακώσει αρκετά, αλείψτε όλο το εσωτερικό της κατσαρόλας. 3. Προσθέστε το γάλα, το ρύζι, το αλάτι και τα ξυλάκια κανέλας και αφήστε τα να πάρουν μία βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήστε το μείγμα σας να σιγοβράσει για 2 περίπου ώρες, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα. 4. Μόλις είναι έτοιμο, ρίξτε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Το αφήνετε για άλλα 10 λεπτά. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με όση κανέλα θέλετε. Έτοιμο σπιτικό γλυκό από τα χεράκια σας.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεργάτες

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές