Συνταγές μαγειρικής |
- Χοχλιοί με αγκινάρες και πατάτες στον φούρνο
- Σαλιγκάρια με τραχανά
- Σαλιγκάρια με Κουκιά και Μάραθο
- Σαλιγκάρια γιαχνί
- Σαλιγκάρια a la bourguignonne
- Σαλιγκάρια Mπου΅πουριστά*
Χοχλιοί με αγκινάρες και πατάτες στον φούρνο Posted: 19 Sep 2011 11:44 PM PDT (4 άτομα) Συστατικά1 κιλό χοχλιοί 4 μέτριες πατάτες 4-6 αγκινάρες 2-3 ντομάτες 2 ξερά κρεμμυδάκια άνηθο και μαϊντανό ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κολοκυθάκια, καρότα και πράσο. Οδηγίες
Λίγα μυστικά ακόμα-τις αγκινάρες τις αλοίφουμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν. -καλό είναι οι πατάτες να καλύψουν τους χοχλιούς και τις αγκινάρες. αν προσθέσουμε καρότα, κολοκυθάκια και πράσο το φαγητό νοστιμεύει περισσότερο |
Posted: 19 Sep 2011 11:41 PM PDT Υλικά700 γρ. σαλιγκάρια 1 κρεμμύδι 1 φλιτζάνι τσαγιού ντομάτα κονκασέ 1 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά γλυκό 1 ποτήρι ελαιόλαδο 1 λίτρο νερό Αλάτι και πιπέριΔιαδικασίαΧοχλιοί, χούχουλοι, κοχλίες ...;. στο τηγάνι, στην κατσαρόλα, στο φούρνο, στην ολύμπια αμβροσία (λένε). Η Ελλάδα, όσο περίεργο κι αν φαίνεται στους πολλούς, έχει μακρά διατροφική σχέση με τα σαλιγκάρια και καλώς την έχει. Είναι αντιγηραντικά, πλούσια σε πρωτεΐνες και πολύ λίγα λιπαρά. Για να μαγειρέψουμε σαλιγκάρια, ειδικά τα μεγάλα, τα καθαρίζουμε. Στρώνουμε ένα ταψί με αλεύρι και τοποθετούμε τα σαλιγκάρια, καλύπτουμε με ένα πανί το ταψί (μην μας φύγουν) και τα αφήνουμε εκεί, για τρεις μέρες. Μετά τα πλένουμε, τα ζεματίζουμε, αφαιρούμε την χοντρή τους μεμβράνη και τα πλένουμε σχολαστικά και πάλι. Τέλος, τα βράζουμε σε λίγο αλατόνερο, για κανένα 10λεπτο και τα αφήνουμε στο τρυπητό, μέχρι να 'ρθει η ώρα τους για μαγείρεμα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο. Μόλις μαραθεί, βάζουμε μέσα στο τηγάνι τα σαλιγκάρια, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι, 1 λίτρο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Έπειτα, προσθέτουμε το γλυκό τραχανά και ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην μας κολλήσει, για 15 περίπου λεπτά. |
Σαλιγκάρια με Κουκιά και Μάραθο Posted: 19 Sep 2011 11:37 PM PDT Συστατικά1 Κιλό Σαλιγκάρια 1 Κιλό φρέσκα Κουκιά 1 Ματσάκι Μάραθο 1 Ματσάκι Φρέσκα Κρεμμυδάκια Αλάτι Πιπέρι Προαιρετικά Χυμός Ενός Λεμονιού 1 Ποτήρι ΕλαιόλαδοΟδηγίες
Προτείνω να μην προσθέσετε λεμόνι έτσι ώστε να έχετε την αυθεντική γεύση από τα σαλιγκάρια. |
Posted: 19 Sep 2011 11:35 PM PDT (4 άτο΅α)Υλικά1 κιλό σαλιγκάρια 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη ντομάτα 1 φλιτζάνι λάδι ελιάς 5 κρεμμύδια 2 σκελίδες σκόρδο 1/2 κουταλάκι μπαχάρι 2 φύλλα δάφνης αλάτι πιπέρι φρεσκοτριμμένοΓια το γαρνίρισμα: μαϊντανός ψιλοκομμένοςΤι κάνουμε: Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε ένα καλάθι σκεπασμένο και τα διατηρούμε ζωντανά, για τρεις μέρες, ταϊζοντάς τα με πίτουρο, προκειμένου να καθαρίσουν. Όταν πρόκειται να τα μαγειρέψουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό ώστε να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα σάλια τους και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό. Συγχρόνως, βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις τα σαλιγκάρια βγάλουν τα κεφάλια τους έξω από το κέλυφος, τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το καυτό νερό, τα ζεματίζουμε και κατόπιν τα στραγγίζουμε, κόβουμε-τρυπάμε τις άκρες στο πίσω μέρος με ένα μυτερό μαχαιράκι και τα ξεπλένουμε πάλι για να φύγουν τα ψιλά κομματάκια από το κέλυφος. Στη συνέχεια τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα, μαζί με άφθονο νερό, τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5-6 λεπτά, ξαφρίζοντάς τα σε τακτά χρονικά διαστήματα και μετά τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σε μια άλλη ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το πιπέρι, το αλάτι, το μπαχάρι και τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε, αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά και μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα σαλιγκάρια και την ντομάτα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, έως ότου τα σαλιγκάρια μαλακώσουν. Αφού βράσουν, τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους, αφού αφαιρέσουμε τη δάφνη, τα πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε. |
Posted: 19 Sep 2011 11:29 PM PDT (Μπουργκινιόν)Υλικά (4 άτομα): 48 σαλιγκάρια ½ φλιτζάνι. τσαγιού ξύδι 10 γραμμάρια αλεύρι 2 ποτήρια ξηρό άσπρο κρασί 2 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό 1 μικρό κρεμμύδι 1 κοτσάνι σέλινο 1 καρότο 1 ματσάκι μαϊντανό τριμμένο 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα αλάτι, πιπέρι βούτυρο bourguignonne (δείτε στο τέλος της συνταγής πώς θα το φτιάξετε) 4 κουτάλια σούπας ψίχουλα ψωμιούΓια τη γέμιση βουτύρου μπουργκινιόν (bourguignonne) 250 γραμμάρια βούτυρο 35 γραμμάρια εσαλότ ή φρέσκα κρεμμυδάκια 1 σκελίδα σκόρδο κοπανισμένη, λιωμένη 1 κουτάλι σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανόΕκτέλεση: Προετοιμασία: Πλένετε καλά τα σαλιγκάρια με αρκετά χέρια νερό για να καθαρίσουν εξωτερικά από τις λάσπες κλπ. Βάλτε τα σε μια μεγάλη λεκάνη- μπολ και καλύψτε τα με νερό στο οποίο έχετε προσθέσει το ξύδι, λίγο αλάτι και μια πρέζα αλεύρι. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 2 ώρες. Πλύντε τα ξανά σε μπόλικο νερό και ζεματίστε τα σε νερό που βράζει για 5 λεπτά. Στραγγίστε τα και κρυώστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό. Βγάλτε τα σαλιγκάρια έξω από το κέλυφός τους και αφαιρέστε το μαυράκι από την άκρη της ουράς τους. Αφήστε στην άκρη τα κελύφη, ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ! Μαγείρεμα: Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο και το μαϊντανό και προσθέστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το κρασί και το ζωμό. Εκεί θα βάλετε και τα σαλιγκάρια, το υγρό θα πρέπει ίσα να τα καλύπτει. Μαγειρέψτε τα σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες. Aφήστε τα να κρυώσουν μέσα στο ζωμό τους. Σε νερό που κοχλάζει βράζουμαι τα κελύφη για μισή ώρα προσθέτοντας την σόδα, στραγγίστε τα, πλύντε τα σε κρύο νερό και στεγνώστε τα στον φούρνο στους 120 βαθμούς. Βγάλτε τα και αφήστε να κρυώσουν. Γεμίστε τα κελύφη ως εξής: Βάλτε ένα πολύ μικρό κομμάτι βούτυρο ΰ la bourguignonne (όσο ένα φουντούκι), μετά ένα σαλιγκάρι και κλείστε το με ελάχιστο βούτυρο μπουργκινιόν και πασπαλήστε με λίγα ψίχουλα ψωμιού. Βάλτε τα σαλιγκάρια στο κατάλληλο πιάτο, ρίχνοντας μια σταγόνα νερό στην λακκούβα. Τοποθετείστε τα στον φούρνο στους 190 βαθμούς για 5 περίπου λεπτά και μετά σερβίρετε. Για να τα φάτε χρησιμοποιήστε οδοντογλυφίδες. Την γέμιση με το βούτυρο ΰ la bourguignonne καλό είναι να την έχετε ετοιμάσει από προηγούμενη μέρα και να την έχετε στο ψυγείο. Για να τη φτιάξετε, χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί για 1 λεπτό. Διατηρείται στο ψυγείο για πολύ καιρό. |
Posted: 19 Sep 2011 11:27 PM PDT Υλικά για έξι άτομα 1 κιλό σαλιγκάρια ξύδι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο Προετοιμασία Βάζου΅ε τα σαλιγκάρια σε ΅ία λεκάνη ΅ε νερό και τα αφήνου΅ε ΅έχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους (για τουλάχιστον ΅ισή ώρα) και τα καθαρίζου΅ε καλά. Πετά΅ε όσα σαλιγκάρια δεν έχουν βγάλει τα κεφάλια τους έξω. Βάζου΅ε σε ΅ια κατσαρόλα νερό ΅έχρι την ΅έση και ΅όλις βράσει ρίχνου΅ε τα σαλιγκάρια ΅έσα ΅ε 3 κουταλιές αλάτι. Όταν αρχίζουν να βγάζουν αφρούς, προσθέτου΅ε ένα ποτηράκι ξύδι και τα αφήνου΅ε να βράσουν 10 λεπτά. Μετά πετά΅ε το νερό και τα ξεπλένου΅ε πολύ καλά ΅ε κρύο νερό. Βάζουμε μια λεπτή στρώση αλάτι στο τηγάνι και βάζου΅ε τα σαλιγκάρια μπρούμητα αφού τα αλευρώσουμε, ρίχνουμε και το ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε. Τα σβήνουμε με ξύδι. Ρίχνου΅ε το δεντρολίβανο και είναι έτοι΅α για σερβίρισ΅α. *Μπούρμπουρα, σημαίνει μπρούμητα |
You are subscribed to email updates from Συνταγές μαγειρικής To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου