Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Συνταγές μαγειρικής


Συνταγές μαγειρικής


Πικάντικα κριτσίνια τυριού

Posted: 21 Aug 2011 05:40 PM PDT

Ειλικρινά, ούτε κι εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα πώς έφτιαξα μέσα σε μία ώρα τόσο λαχταριστά κριτσίνια!! 
Όλα ξεκίνησαν όταν πέρασα μια βόλτα από την Cucina. Ο Varvakis θυμήθηκε πως για καιρό είχε μια συνταγή για κριτσίνια την οποία δεν είχε ανεβάσει. Και μάλλον για μένα η στιγμή που την ανέβασε, ήταν η κατάλληλη! Το ιδανικό σνακ στην ιδανική στιγμή και όλα έμοιαζαν τόσο ιδανικά που μέσα σε 5' είχα σηκωθεί από τον καναπέ και είχα απλώσει τα υλικά μου στο τραπέζι! Δεν είχα βέβαια ακριβώς τα υλικά που όριζε ο αγαπητός φίλος Varvakis, όμως δεν πτοήθηκα καθόλου γιατί είναι να μην μου καρφωθεί εμένα συνταγή στο μυαλό και λιγούρα στο στομάχι! Οπότε, τα δικά μου κριτσίνια βγήκαν λίγο διαφορετικά από εκείνα που αρχικά με ξεσήκωσαν και ακριβώς αυτή η διαφορετικότητά τους είναι που με αναγκάζει να τους αφιερώσω τον δικό τους χρόνο στο Eating Around!
Δεν απαιτείται πολύς χρόνος και κόπος για να έχετε ένα γευστικό σνακ για όλες τις ώρες! Φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί για πολλές μέρες και παραμένουν το ίδιο τραγανά και γευστικά! Εγώ προτιμώ τα πικάντικα, αλλά ο καθένας προσαρμόζει τη συνταγή στις προτιμήσεις του. Το θέμα είναι πώς η Cucina μου πρόσφερε μια απίθανη νοστιμιά κι εύχομαι κι εσείς να την απολαύσετε το ίδιο!!
Υλικά για 30 περίπου κομμάτια:
3 φλ. τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
1 φλ. κίτρινο τυρί τριμμένο
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (χρησιμοποίησα το αγουρέλαιο που μας έκανε δώρο το Άλτις!!)
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
αλάτι/πιπέρι/πάπρικα/ρίγανη
θυμάρι και 2 κουτ. σούπας μουστάρδα για το τέλος
Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τα μπαχαρικά και το τυρί και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθούν τρίμματα ζύμης. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε παράλληλα μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Με το αλεύρι ολικής, η ζύμη μου δεν έγινε πολύ ελαστική, όσο έλεγε ο Varvakis. Δεν πτοήθηκα όμως. Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη και την σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα. Την αφήνουμε για 20 λεπτά και έπειτα φτιάχνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε για τα κριτσίνια μας. Εγώ τα έκανα λίγο μακρουλά τα μισά και τα υπόλοιπα στρογγυλά. Τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κριτσίνια. Πασπαλίζουμε με θυμάρι και ψήνουμε για 20 λεπτά. 
 Απο μυρωδιά, δεν το συζητώ! Ακόμα μυρίζει η πολυκατοικία!!

Λαχανοντολμάδες με κιμά αυγολέμονο

Posted: 21 Aug 2011 05:20 PM PDT

Υλικά: για την γέμιση 1 μεγάλο λάχανο ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά ½ κιλό χοιρινό κιμά Ύ φλιτζανιού του τσαγιού ρύζι Καρολίνα ή γλασέ 2 ξερά κρεμμύδια (λιωμένα στο μπλέντερ) 250 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 2 καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη (προαιρετικά) 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο ή και τα δύο ½ φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά) ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά) αλάτι-πιπέρι για το αυγολέμονο 4 ολόκληρα αυγά χυμός από 3 λεμόνια Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και αφαιρούμε το κοτσάνι σκάβοντας το με ένα μαχαίρι. Το βυθίζουμε ολόκληρο σε μία κατσαρόλα με καυτό, αλατισμένο νερό για 5-10 λεπτά, με το άνοιγμα, να ακουμπάει στον πάτο της. Βγάζουμε, όσα φύλλα έχουν μαλακώσει και συνεχίζουμε το ζεμάτισμα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα. Αν είναι πολύ μεγάλο το λάχανο, το κόβουμε στη μέση και ζεματάμε το κάθε μισό χωριστά. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα ξερά και φρέσκα κρεμμυδάκια. Μόλις γυαλίσουν, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να απορροφηθεί το λάδι. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον κιμά. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι τον κιμά, το ρύζι και τα κρεμμυδάκια ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό ή τον άνηθο και το δυόσμο, αν μας αρέσει. Αλατίζουμε, ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα να χλιαραίνει. Αν θέλουμε κάτι πιο υγιεινό, μπορούμε να πλάσουμε τον κιμά με όλα τα άλλα υλικά, όχι πάρα πολύ γιατί σφίγγει, τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ ώρας και μετά γεμίζουμε τους ντολμάδες. Αν τα φύλλα (κυρίως τα εξωτερικά) είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε σε δύο ή τρία κομμάτια. Δεν τους τυλίγουμε πολύ σφιχτά, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι. Τυλίγουμε τους ντολμάδες σαν φλογέρες. Πριν τους βάλουμε στην κατσαρόλα, στρώνουμε τον πάτο της με φύλλα λάχανου, μέχρι να καλυφθεί όλος. Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα πολύ στριμωχτά. Βάζουμε πάνω από κάθε στρώση φύλλα λάχανου. Πάνω από την τελευταία στρώση βάζουμε ένα πιάτο σαν βάρος, για να μη μετακινούνται οι ντολμάδες στο βράσιμο και προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι του νερού ζεστό νερό. Βράζουμε σε πολύ μέτρια φωτιά, για να μην κολλήσουν, για περίπου ½ -3/4 της ώρας. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Όταν γίνουν, χτυπάμε τα αυγά και το λεμόνι και τα αυγοκόβουμε. Ετοιμάζουμε τους λαχανοντολμάδες 4 ώρες πριν το φαγητό, για να ενωθούν τα αρώματα. Τους σερβίρουμε ζεστούς.

Μανιτάρια γεμιστά

Posted: 21 Aug 2011 05:10 PM PDT

Υλικά: 6 μεγάλα στρόγγυλα μανιτάρια ½ κούπα αρακά ½ κούπα καλαμπόκι 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 μικρή κόκκινη πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο ½ κούπα ελαιόλαδο Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (βγάζουμε τη φλούδα). Κόβουμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε. Σε αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και μετά τα ψιλοκομμένα κοτσάνια από τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, τον αρακά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι. Γεμίζουμε τα μανιτάρια με τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε ½ κούπα νερό, 2-3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτουμε λίγο νερ

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά

Posted: 21 Aug 2011 05:09 PM PDT

Υλικά: 2 κιλά κολοκυθάκια 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο αλάτι- μαύρο πιπέρι γλυκιά πάπρικα σε σκόνη για το γαρνίρισμα (προαιρετικά) Για τη γέμιση 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς ½ φλυτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο 4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες ή 2 ξερά τριμμένα στον τρίφτη ½ φλυτζανιού του τσαγιού ρύζι γλασέ ή Καρολίνα ½ φλυτζανιού του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό ½ φλυτζανιού του τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού αλάτι-πιπέρι Για τη σάλτσα αυγολέμονο 1-2 αυγά 1-2 λεμόνια, το χυμό τους ζουμί από το φαγητό Εκτέλεση: Κόβουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια και τα πλένουμε πολύ καλά. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε το εσωτερικό τους (τη σάρκα τους), κρατώντας περίπου το μισό από αυτό, ανοίγοντας μια αρκετά μεγάλη τρύπα για να βάλουμε μέσα τη γέμιση, χωρίς όμως να φτάσουμε στην άλλη πλευρά. (Αν είναι μακριά τα κόβουμε πρώτα στη μέση). Αλατίζουμε το εσωτερικό των κολοκυθιών και τα αφήνουμε να σταθούν. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί με το κρεμμύδι, που το έχουμε από πριν σοτάρει μαζί με το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και τα ανακατεύουμε καλά, έως ότου ενωθούν. Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζουμε τα κολοκύθια προσέχοντας να μην τα παραγεμίσουμε, γιατί στο βράσιμο θα φουσκώσει η γέμιση και θα ανοίξουν. Τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση των κολοκυθιών, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από τα κολοκυθάκια και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε το φαγητό, μέχρι να βράσουν καλά τα κολοκύθια και η γέμιση, περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ίσως χρειασθεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη, ώστε το φαγητό να μείνει με αρκετή σάλτσα. Εκτέλεση σάλτσας αυγολέμονο Χτυπάμε σε ένα μπολ ελαφρά τα αυγά με 2 πηρούνια, να ανακατευτούν. (Δεν θέλουν πολύ χτύπημα, για να μην σχηματισθεί αφρός). Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια λίγο λίγο ένα μέρος από το καυτό ζουμί του φαγητού, που θα αυγοκόψουμε. Όταν ζεσταθεί αρκετά το αυγολέμονο, το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό και το ανακατεύουμε γρήγορα, κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά, ώστε να πάει παντού. Όταν σερβίρουμε τα κολοκυθάκια, τα πασπαλίζουμε με γλυκιά πάπρικα.

Κουνουπίδι κοκκινιστό

Posted: 21 Aug 2011 04:43 PM PDT

Υλικά: 1 κουνουπίδι 1 ½ -2 κιλά με τα πράσινα φύλλα, χωρισμένο σε μπουκετάκια 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 4 φρέκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες ½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο 4-5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια, ψιλοκομμένα, με το χυμό τους 1 κοφτή κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας 2-3 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένο 1 φύλλο δάφνης 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο 1 κοφτή κουταλιά της σούπας γλυκό μπούκοβο 1 λίτρο ζωμός λαχανικών που τον φτιάχνουμε οι ίδιοι ή 1 κύβος λαχανικών διαλυμένος σε ένα λίτρο νερό χυμός ενός λεμονιού (προαιρετικά) αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση: Πλένουμε πολύ καλά τα μπουκετάκια και τα φύλλα του κουνουπιδιού και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσει. Προσθέτουμε κατόπιν το κουνουπίδι, το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να σοταρισθεί από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σέλινο, τις ντομάτες ή τα ντοματάκια κονκασέ, τον πελτέ, τη δάφνη, το μπαχάρι, το μπούκοβο και το ζωμό λαχανικών.Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε, αν επιθυμούμε, και το χυμό λεμονιού.

Μαλακά Ψωμάκια για Burger και Hot Dog

Posted: 21 Aug 2011 03:11 PM PDT

Τι χρειαζόμαστε: * 3/4 της κούπας νερό * 125 γρ. βούτυρο * 1/2 της κούπας γάλα * 2 αυγά * μισό κιλό αλεύρι δυνατό (περίπου 4 κούπες) (αν είναι δυνατόν και λιγότερο, η ζύμη πρέπει να κολλάει, και μετά να προστεθεί λίγο για το πλάσιμο όταν χωρίζουμε ψωμάκια) * 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη * 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι * 1 μαγιά Πως το κάνουμε: 1. Βάζουμε το νερό σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και λιώνουμε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντας. Μόλις λιώσει μεταφέρουμε σε λεκανίτσα και προσθέτουμε το γάλα κρύο απο το ψυγείο ώστε να κρυώσει όσο πρέπει το νερό και να βάλουμε αμέσως μετά τη μαγιά. Χτυπάμε με σύρμα και προσθέτουμε το αυγό και μετά λίγο - λίγο το αλεύρι. 2. Όταν αρχίσει να σφίγγει η ζύμη συνεχίζουμε με το χέρι. Μετά απο καλό ζύμωμα, λαδώνουμε τη λεκανίτσα και σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Το αφήνουμε να φουσκώσει περίπου μιάμιση ώρα. 3. Μόλις φουσκώσει το χωρίζουμε σε 16 ίσα μέρη που πλάθουμε σε μπαλάκια. Σε ένα μεγάλο ταψί τα τοποθετούμε ανα 9 η πρώτη φουρνιά και 7 η δεύτερη και βάζουμε το πρώτο ταψί στο φούρνο. Καλό είναι το άλλο ταψί να σκεπαστεί με μία καθαρή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι. Χρησιμοποιούμε μία σκάλα κοντά στον πάτο του φούρνου, ή κατευθείαν στον πάτο αν είμαστε σίγουροι ότι ο φούρνος μας δεν θα τα κάψει. Στοφάρουμε στους 60 για 20 λεπτά, και στους 100 για άλλα 10 λεπτά χρησιμοποιώντας την αντίσταση. Σε αυτό το σημείο περνάμε με ένα πινέλο κουζίνας την πρώτη φουρνιά με γάλα ή ασπράδι αυγού, και ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10 με 15 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. 4. Αφού βγούν και μόλις κρυώσει ο φούρνος επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για την επόμενη φουρνιά. Λίγα μυστικά ακόμα Η ίδια ζύμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για αφράτη και μαλακιά πίτσα, όπου χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 έως 8 κομμάτια ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Με τη ζύμη χωρισμένη σε 16 κομμάτια γίνονται ατομικά πιτσάκια οπότε μπορείτε να κάνετε τα μισά πιτσάκια και τα άλλα μισά ψωμάκια.

Hot dog

Posted: 21 Aug 2011 03:08 PM PDT

Τι χρειαζόμαστε: * ψωμάκια hot dog (έτοιμα ή σπιτικά, υπάρχουν συνταγές στο site) * λουκάνικα τύπου φρανκφούρτης (όσα και τα ψωμάκια, εκτός κι αν τα ψωμάκια είναι μεγάλα οπότε χωράνε άνετα και 2 λουκάνικα) * κέτσαπ * μουστάρδα * κρεμμύδι (προαιρετικά) * πίκλες (προαιρετικά) Πως το κάνουμε: 1. Βάζουμε τα λουκάνικα στην κατσαρόλα, ίσα να πάρουν μια βράση. 2. Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση κατά μήκος, προσέχοντας όμως να μην τα χωρίσουμε στα δύο. 3. Βάζουμε από ένα λουκάνικο σε κάθε ψωμάκι. 4. Προσθέτουμε κέτσαπ και μουστάρδα κατά βούληση. 5. Αν θέλουμε βάζουμε και κρεμμύδι ή πίκλες (ταιριάζουν πολύ). 6. Ψήνουμε λίγο στην τοστιέρα ίσα να ζεσταθούν τα ψωμάκια, και έτοιμα!

Το τέλειο σουφλέ σοκολάτας

Posted: 21 Aug 2011 03:06 PM PDT

Τι χρειαζόμαστε: * 2 κουβερτούρες των 125γρ. (εγώ βάζω "Παυλίδης") * 2 σοκολάτες Lacta των 85 gr * 1 κούπα ζάχαρη * 250 γρ. μαργαρίνη * 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κ.γ. μπεϊκιν * 2 βανίλιες * 5 αυγά Πως το κάνουμε: 1. Λιώνω το βιτάμ, τις κουβερτούρες και τις σοκολάτες σε ένα κατσαρολάκι (σε χαμηλή φωτιά) 2. Χτυπάω τη ζάχαρη, τα αυγά και προσθέτω το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας 3. Στο τέλος, προσθέτω το αλεύρι και τις βανίλιες 4. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια φόρμα του κέικ ή ατομικά φορμάκια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 15 λεπτά. Εάν τα βάλετε σε ατομικά φορμάκια, ψήστε τα 10 λεπτά. Λίγα μυστικά ακόμα Μην ξεφορμάρετε αμέσως το σουφλέ. Αφήστε το να παγώσει στη φόρμα. Όταν το κόψετε η σοκολάτα πρέπει να ρέει από μέσα. Ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, οπότε μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε λίγο το χρόνο ψησίματος ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν σας βγει στέρεο μέσα, τότε θέλει λιγότερο ψήσιμο.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές