Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Συνταγές μαγειρικής


Συνταγές μαγειρικής


Μελομακάρονα της γιαγιάς Συνταγή για περίπου 40 Μελομακάρονα

Posted: 18 Dec 2011 02:06 AM PST

Μελομακάρονα της γιαγιάς Συνταγή για περίπου 40 Μελομακάρονα Υλικά: 9 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (self raising) 3 φλιτζάνια σπορέλαιο 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού 1/2 φλιτζάνι κονιάκ 1 φλιτζάνι ζάχαρη 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα 1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλο ανάμεικτο, σκόνη Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 1 φλιτζάνι καρύδια, τριμμένα Για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια μέλι 3 φλιτζάνι ζάχαρη 3 φλιτζάνια νερό 1 ξυλάκι κανέλας 4-5 ξυλάκια γαρύφαλλου 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού Προετοιμασία: Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190°C. Για να ετοιμάσουμε την ζύμη για τα μελομακάρονα μας. Κτυπάμε με μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ τα υγρά (σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το μπράντυ), με τη ζάχαρη, και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν. Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και τη σόδα. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το υγρά μέχρι να σχηματιστεί μία υγρή αλλά σφικτή ζύμη που δεν θα κολλάει. Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας σε μικρά αυγοειδή σχήματα και αραδιάζουμε σε ταψιά. Αφήνουμε λίγο χώρο μεταξύ των μελομακάρονων αφού θα φουσκώσουν. Με ένα πιρούνι χαράσσουμε τα μελομακάρονα για να πάρουν το γνωστό τους σχήμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη. Για να ετοιμάσουμε το σιρόπι: Όσο ψήνουμε τα μελομακάρονα μας, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας, και τα γαρύφαλλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει μία βράση κατεβάζουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο διάφανο σιρόπι. Αφαιρούμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα, και ανακατέψτε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού. Βγάζοντας τα μελομακάρονα από το φούρνο και όσο είναι ακόμη πολύ ζεστά, τα βυθίζουμε στο σιρόπι και αφήνουμε να απορροφήσουν σιρόπι και από τις δύο πλευρές. Προσέξτε να μην τα αφήσετε πολλή ώρα μέσα στο σιρόπι διότι θα λασπώσουν. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι και αραδιάζουμε σε καθαρή πιατέλα. Πασπαλίζουμε τα μελομακαρονα μας με τα καρύδια και τα αρωματικά. Σερβίρετε τα μελομακάρονα σας κατά την διάρκεια των γιορτών. Καλές Γιορτές!

Χοιρινό με φρούτα και ξηρούς καρπούς (_,☻,_)

Posted: 18 Dec 2011 02:04 AM PST

Χοιρινό με φρούτα, ξηρούς καρπούς και Philadelphia σε σως από κρασί πόρτο Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά Συνολικός χρόνος 35 λεπτά Μερίδες: 6 Υλικά: 4 φιλέτα χοιρινό (περίπου 220 γρ. το κάθε ένα) 180 γρ PHILADELPHIA Light 120 γρ αποξηραμένα φρούτα ανάμικτα 80 γρ ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί ανάμικτοι 2 κουτ. σουπ. λάδι 200 ml κρασί πόρτο 150 ml ζωμός λαχανικών μία χούφτα φύλλα από τρυφερό σπανάκι λαχανικά για το σερβίρισμα Εκτέλεση: 1. Θερμάνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπολ προσθέστε το Philadelphia, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς και καρυκεύστε κατά βούληση. Δημιουργήστε ένα άνοιγμα κατά μήκους κάθε φιλέτου περίπου στα Ύ του μήκους δημιουργώντας χώρο για τη γέμιση. απλώστε τα φύλλα του σπανακιού στο άνοιγμα και προσθέστε τη γέμιση του Philadelphia με ένα κουτάλι. 2. Κλείστε το φιλέτο που εμπεριέχει το Philadelphia και στερεώστε το με οδοντογλυφίδες ή δέστε το με σκοινί. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα φιλέτα μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές (αυτό μπορεί να χρειαστεί να γίνει σε δύο δόσεις). Μόλις ροδίσουν μεταφέρετέ τα σε ένα ταψί και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ψηθούν καλά. 3. Προσθέστε το πόρτο και το ζωμό λαχανικών στο τηγάνι και αφήστε να σιγοβράσουν, να κοχλάσει έως ότου ο όγκος μειωθεί στο μισό, καρυκεύστε κατά βούληση. Μόλις το κρέας έχει μαγειρευτεί κόψτε φέτες και σερβίρετε περιχυμένο με τη σως πόρτο και ψητά λαχανικά για συνοδευτικό.

Τρόφιμα, που πρέπει να αποφεύγονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης

Posted: 18 Dec 2011 02:02 AM PST

Συνεχής είναι ο λόγος για τα τρόφιμα που
πρέπει η έγκυος να εντάξει στην διατροφή της. Επίσης έμφαση δίνεται και στην ομαλή και περιορισμένη αύξηση του βάρους. Υπάρχουν όμως και τρόφιμα που πρέπει μία έγκυος να αποφεύγει και δεν αναφέρονται αρκετά συχνά. Δώστε λοιπόν προσοχή και αποφύγετε τα παρακάτω τρόφιμα : 1. Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα Αν και τα ψάρια είναι βασικό συστατικό της διατροφής της εγκύου, θα πρέπει να αποφεύγονται τα μεγάλα ψάρια όπως ο σολωμός και ο ξιφίας. Τα μεγάλα ψάρια είναι πιθανό να περιέχουν σημαντικές ποσότητες βαρέων μετάλλων και κυρίως υδράργυρο. 2. Τα ωμά θαλασσινά Προτιμήστε τα καλοβρασμένα ή μαγειρεμένα. Οι γαρίδες και ο αστακός πρέπει να έχουν γαλακτώδες λευκό χρώμα, ενώ τα κυδώνια, τα μύδια και τα υπόλοιπα οστρακοειδή να έχουν ανοίξει. 3. Άψητα ή λίγο ψημένα κρέατα, πουλερικά και αυγά Ο κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση είναι υψηλός. Καταναλώστε τα καλοψημένα, ενώ τα αυγά να είναι σφιχτά. 4. Τα «φρέσκα» τυριά (μη- παστεριωμένα) Τέτοια τυριά είναι το brie, το camembert, το blue cheese κ.α. που παρασκευάζονται από μη- παστεριωμένο γάλα 5. Άπλυτα φρούτα και λαχανικά 6. Την υπερβολική λήψη αλκοόλ

Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά:Μελομακάρονα

Posted: 17 Dec 2011 10:51 AM PST

Συνταγή για περίπου 40 Μελομακάρονα

Υλικά:

9 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (self raising) 3 φλιτζάνια σπορέλαιο 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού 1/2 φλιτζάνι κονιάκ 1 φλιτζάνι ζάχαρη 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα 1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλο ανάμεικτο, σκόνη Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 1 φλιτζάνι καρύδια, τριμμένα Για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια μέλι 3 φλιτζάνι ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό 1 ξυλάκι κανέλας 4-5 ξυλάκια γαρύφαλλου 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού Προετοιμασία: Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190°C. Για να ετοιμάσουμε την ζύμη για τα μελομακάρονα μας. Κτυπάμε με μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ τα υγρά (σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το μπράντυ), με τη ζάχαρη, και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν. Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και τη σόδα. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το υγρά μέχρι να σχηματιστεί μία υγρή αλλά σφικτή ζύμη που δεν θα κολλάει. Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας σε μικρά αυγοειδή σχήματα και αραδιάζουμε σε ταψιά. Αφήνουμε λίγο χώρο μεταξύ των μελομακάρονων αφού θα φουσκώσουν. Με ένα πιρούνι χαράσσουμε τα μελομακάρονα για να πάρουν το γνωστό τους σχήμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη. Για να ετοιμάσουμε το σιρόπι: Όσο ψήνουμε τα μελομακάρονα μας, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας, και τα γαρύφαλλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει μία βράση κατεβάζουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο διάφανο σιρόπι. Αφαιρούμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα, και ανακατέψτε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού. Βγάζοντας τα μελομακάρονα από το φούρνο και όσο είναι ακόμη πολύ ζεστά, τα βυθίζουμε στο σιρόπι και αφήνουμε να απορροφήσουν σιρόπι και από τις δύο πλευρές. Προσέξτε να μην τα αφήσετε πολλή ώρα μέσα στο σιρόπι διότι θα λασπώσουν. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι και αραδιάζουμε σε καθαρή πιατέλα. Πασπαλίζουμε τα μελομακαρονα μας με τα καρύδια και τα αρωματικά. Σερβίρετε τα μελομακάρονα σας κατά την διάρκεια των γιορτών. Καλές Γιορτές!

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές