Συνταγές μαγειρικής |
- Μάφινς Σοκολάτας Συνταγή για 12 μάφινς
- Σουφλέ σοκολάταSSS
- ΚΕΪΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Γαύρος μαριναρισμένος
- Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και αποξηραμένα δαμάσκηνα
- Αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες!!!!
- Χαμομήλι: ένα χειμωνιάτικο ρόφημα με θαυματουργές ιδιότητες
- kormos sokolatas(γρήγορα και εύκολα)
- Κοτόπουλο σουβλάκι με λαχανικά Συνταγή για 4
- Γλυκό κουταλιού καρπούζι
Μάφινς Σοκολάτας Συνταγή για 12 μάφινς Posted: 29 Nov 2011 05:22 AM PST |
Posted: 28 Nov 2011 12:14 PM PST Υλικά για 4 μερίδες 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 50 γρ. καστανή ζάχαρη Ασπράδι από 4 αυγά Κρόκος από 2 αυγά Μαργαρίνη lightΕκτέλεση
Πρόταση σερβιρίσματος: Προτού τα σερβίρετε, και ενώ είναι ζεστά, κάντε μια τρύπα στη μέση και προσθέστε λίγη κρέμα γάλακτος light". Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη ! |
Posted: 28 Nov 2011 12:12 PM PST Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Στο τέλος, προσθέτουμε το λιωμμένο βούτυρο και το πορτοκαλόνερο. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ΊC για 7 λεπτά και, στη συνέχεια, στους 160-170ΊC για 40 λεπτά περίπου. Μόλις βγει από το φούρνο, ξεφορμάρουμε με προσοχή και με ένα πινέλο το γλασάρουμε. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη με το χυμό πορτοκαλιού. Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 47 λεπτά Μερίδες: 8 |
Posted: 28 Nov 2011 11:55 AM PST Υλικά: 500 γρ. φρέσκο γαύρο 500 γρ. χοντρό αλάτι 2 φλυτζάνια του τσαγιού ξύδι 1 φλυτζάνι του τσαγιού φύλλα δυόσμου ή βασιλικού 1 ½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο Εκτέλεση: Καθαρίζουμε το γαύρο, βγάζουμε τα κεφάλια και τον πλένουμε καλά. Τον βάζουμε σε ένα πλαστικό ή γυάλινο σκεύος, προσθέτουμε το ξύδι , το αλάτι και τον αφήνουμε 2 μέρες να μαριναρισθεί. Κατόπιν τον βγάζουμε, τον τινάζουμε, για να φύγει το αλάτι και τον βάζουμε σε ένα πλαστικό σκεύος ή σε ένα γυάλινο βάζο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Τρώγεται ως ορεκτικό. |
Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και αποξηραμένα δαμάσκηνα Posted: 28 Nov 2011 11:52 AM PST Υλικά: 1 γαλοπούλα 1 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο 250-500γρ. κάστανα γλασαρισμένα 1 ποτήρι του κρασιού κρασί 15-20 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι 10-15 αποξηραμένα βερίκοκα κονιάκ για να μουσκέψουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα 2 κουταλιές της σούπας ξανθές σταφίδες 100γρ. κουκουνάρι 1 μήλο καλά πλυμένο και κομμένο σε φέτες 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός πατάτες όσες θέλουμε για γαρνιτούρα Εκτέλεση: Σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κιμά, μέχρι να ασπρίσει και τον σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και αλατοπιπερώνουμε. Πλένουμε τη γαλοπούλα μέσα-έξω, τη σκουπίζουμε και την αλατοπιπερώνουμε. Τη γεμίζουμε και κλείνουμε την κοιλιά της με οδοντογλυφίδες ή τη ράβουμε με σπάγκο ή σκεπάζουμε το άνοιγμα της κοιλιάς με αλουμινόχαρτο. Την τοποθετούμε σε ταψί και γύρω γύρω βάζουμε πατάτες. Σκεπάζουμε το ταψί με λίγο αλουμινόχαρτο αφήνοντας κενό επάνω από τη γαλοπούλα για να κυκλοφορεί αέρας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς υπολογίζοντας μία ώρα για κάθε 1 κιλό γαλοπούλας, αλείφοντάς την κάθε 30 λεπτά με τους χυμούς του ψησίματος. Όταν ψηθεί η γαλοπούλα, παίρνουμε τα δύο μπούτια, τη γέμιση και τα βάζουμε σε πιατέλα. Σε άλλη πιατέλα βάζουμε το στήθος κομμένο σε φέτες. Γύρω γύρω βάζουμε μία σειρά πατάτες, μία σειρά δαμάσκηνα και μία σειρά γλασαρισμένα κάστανα. Πάνω στο κρέας βάζουμε ξερά βερίκοκα και φέτες μήλου. |
Αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες!!!! Posted: 28 Nov 2011 11:49 AM PST Υλικά: 2 κιλά αρνίσιο ή κατσικίσιο μπούτι (ή όποιο άλλο μέρος του μας αρέσει) 4-5 μέτριες σκελίδες σκόρδο αλάτι- πιπέρι ρίγανη 1 1/2-2 κιλά πατάτες κομμένες σε χοντρές ή λεπτές φέτες 2 κουταλιές της σούπας φυλλαράκια φρέσκου δενδρολίβανου 1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μπολ αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τα ανακατεύουμε καλά και κόβουμε τα σκόρδα στα δύο. Με ένα μικρό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες στο κρέας και με το δάκτυλο μας βάζουμε σε κάθε τρύπα λίγο από το μείγμα του αλατοπίπερου και κατόπιν μισή σκελίδα σκόρδο. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα σκόρδα. Πασπαλίζουμε το κρέας με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί γύρω γύρω από το αρνί ή το κατσίκι. Τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και τα φυλλαράκια του δενδρολίβανου. Ρίχνουμε στον πάτο του ταψιού λίγο ζεστό νερό και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα. Το ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμη 1/2 ώρας περίπου, μέχρι το αρνί και οι πατάτες να ροδίσουν. |
Χαμομήλι: ένα χειμωνιάτικο ρόφημα με θαυματουργές ιδιότητες Posted: 28 Nov 2011 05:35 AM PST Απολαυστικό, τονωτικό και ό,τι πρέπει για τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες - ειδικά όταν αυτές συνοδεύονται και από συνάχι - το χαμομήλι είναι ένα ρόφημα με το οποίο μπορείτε να περάσετε το φετινό χειμώνα (κι όχι μόνο) κερδίζοντας από τα οφέλη του. Η εικόνα του τζακιού να καίει κι εσείς να πετάτε ένα κούτσουρο στη φωτιά πίνοντας χαμομήλι, καθώς δένετε σφιχτά τη ρόμπα σας, ίσως μοιάζει εικόνα από το πολύ μακρινό μέλλον που εσείς θα έχετε σβήσει τα 80 και παραπάνω κεράκια στη γενέθλια τούρτα σας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το χαμομήλι δεν είναι ρόφημα των ...; γηρατειών, όπως το έχουμε στο μυαλό μας, αλλά ένα ρόφημα που μπορεί να μας φτάσει ως τα γηρατειά στο πλαίσιο μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Αρκεί να το γνωρίσουμε καλύτερα μαθαίνοντας τα οφέλη του στην υγεία μας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και να του δώσουμε μια ευκαιρία νωρίτερα από την ηλικία των 80 ...; Οι ποικιλίες και τα συστατικά του Το όνομά του προήλθε από το άσπρο χρώμα που δίνει στα λιβάδια (χαμαί και μήλον, όπου μήλον = το πρόβατο στα αρχαία και χαμαί = πάνω στο έδαφος) και οι δύο ποικιλίες του που χρησιμοποιούνται ευρέως είναι το γερμανικό χαμομήλι (Matricaria recutita) και το ρωμαϊκό (Chamaemelum nobile). Παρ' όλο που και οι δύο έχουν παρόμοιες ιδιότητες, το γερμανικό θεωρείται πιο γευστικό και πιο καταπραϋντικό. Περιέχει δεκάδες ωφέλιμα φυτικά θρεπτικά συστατικά που μας ευνοούν σε διάφορους τομείς της υγείας, αλλά και μέταλλα. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβόνες, σε γλυκοσίδες (ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες στην οικογένεια των φλαβονοειδών), τανίνες, σαλικυλικό οξύ, παράγωγα κουμαρίνης (ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ), χαλκό, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 κ.ά. Φίλος της υγείας μας Οι έρευνες για το χαμομήλι και τις επιδράσεις του στην υγεία έχουν αποδείξει ότι μπορεί να μας ευνοήσει σε διάφορους τομείς. Αναλυτικότερα: -Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Είναι ωφέλιμο απέναντι σε διάφορες φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένων και των γαστρεντερικών μολύνσεων, φλεγμονών των ματιών ή του δέρματος, του εντέρου, των ελκών στο στόμα, της ουλίτιδας κ.ά. -Διώχνει την αϋπνία: Ίσως μια από τις πιο σημαντικές ιδιότητές του, είναι το ότι μπορεί να σας χαλαρώσει και να κάνει τον Μορφέα να ...; υπακούσει στο κάλεσμά σας. Αρκεί να πιείτε λίγο χαμομήλι 30 με 45 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Θα καταφέρει να διώξει τα άγχη σας, να σας χαλαρώσει με το απαλό του άρωμα και τελικά να σας οδηγήσει σε ένα βαθύ και ποιοτικό ύπνο, δρώντας χαλαρωτικά στο νευρικό σύστημα. -Καταπραΰνει το άγχος: Το χαμομήλι είναι επίσης γνωστό για τις φυσικές αγχολυτικές του ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη χαλάρωση των νεύρων, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί για την αγωγή της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής. -Βοηθά το πεπτικό/γαστρεντερικό: Το αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να μας ανακουφίσει από το φούσκωμα και τα ενοχλητικά αέρια, όπως επίσης και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Σε συνδυασμό, μάλιστα με τσάι δυόσμου, ενδέχεται να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμη, μειώνει τα επεισόδια των κολικών, όπως και τη διάρκεια της διάρροιας, ενώ βοηθά σημαντικά στη χαλάρωση του στομάχου. -Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες: Σε περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων, όπως κράμπες περιόδου, το χαμομήλι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις κολπίτιδας, οι πλύσεις με χαμομήλι ανακουφίζουν την κατάσταση. -Τονώνει το ανοσοποιητικό: Έχει αποδειχτεί ότι το χαμομήλι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, απαλλάσσοντάς μας από τα κρυώματα και τις ιώσεις που «κολλάμε» όταν το ανοσοποιητικό μας είναι πεσμένο. Ακόμη, όμως, κι αν αρρωστήσουμε με γρίπη ή συνάχι, η εισπνοή ατμού από το εκχύλισμα του χαμομηλιού μπορεί να καταπραΰνει το κρύωμά μας και να μειώσει την καταρροή. -Αντιμετωπίζει τα δερματικά προβλήματα: Εφαρμόζοντας τοπικά αφέψημα χαμομηλιού, το οποίο έχουμε αφήσει να κρυώσει, προσφέρουμε λύση σε διάφορα δερματικά προβλήματα, από ακμή, μέχρι ερεθισμούς του δέρματος και μολύνσεις από μύκητες. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, η τοπική εφαρμογή χαμομηλιού σε έκζεμα μπορεί να έχει το 60% της αποτελεσματικότητας μιας κρέμας με 0,25% υδροκορτιζόνης. Ακόμη, οι κομπρέσες με αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές. -Βελτιώνει τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο στα μάτια: Αν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους προβλήματα στα μάτια, χρησιμοποιήστε φακελάκια με χαμομήλι, τα οποία έχετε εμβαπτίσει σε ζεστό νερό και τοποθετήστε τα σε κλειστά βλέφαρα (ή κάντε το ίδιο βουτώντας λίγο βαμβάκι στο αφέψημα χαμομηλιού). Οι μαύροι κύκλοι θα μειωθούν, ενώ η τανίνη του χαμομηλιού μπορεί να περιορίσει το πρήξιμο. -Καταπραΰνει τους πονοκεφάλους: Μπορείτε να ανακόψετε την αυξανόμενη πορεία ενός πονοκεφάλου ή μιας ημικρανίας, πίνοντας λίγο αφέψημα χαμομηλιού, το οποίο θα σας ανακουφίσει πριν ο πόνος γίνει χειρότερος. -Ελέγχει το διαβήτη: Τα υπεργλυκαιμικά συμπτώματα και ο διαβήτης μπορούν να ελεγχθούν με την κατανάλωση χαμομηλιού, σύμφωνα με έρευνες, καθώς το χαμομήλι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ. -Αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου:Εξωσωματικές μελέτες που διεξήχθησαν, έδειξαν πιθανές επιδράσεις του χαμομηλιού στην θεραπεία, αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου. Η απιγενίνη του έχει πολύ μικρή επίδραση στα υγιή κύτταρα, αλλά προκαλεί απόπτωση στα καρκινικά. -Άλλες ιδιότητες: Το χαμομήλι έχει βρεθεί πως δρα ευεργετικά σε διάφορες καταστάσεις και παθήσεις, όπως στη νόσο του Crohn, τις αιμορροΐδες, το άσθμα, την επούλωση πληγών, ακόμη και στην οστεοπόρωση. Πώς μπορείτε να το καταναλώσετε; Ο πιο δημοφιλής τρόπος κατανάλωσης του χαμομηλιού είναι η δημιουργία αφεψήματος από τα αποξηραμένα άνθη του, στο οποίο, μάλιστα, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μέλι. Εκτός αυτού, όμως, μπορείτε να το βρείτε και σε κάψουλες, ταμπλέτες, κρέμες για τοπική χρήση, διάφορα εκχυλίσματα, αλοιφές κ.λπ. Αν είστε αλλεργικοί στο χρυσάνθεμο και σε φυτά που ανήκουν στο γένος της αμβροσίας, υπάρχει πιθανότητα να είστε αλλεργικοί και στο χαμομήλι, γι' αυτό καλύτερα να το αποφύγετε. Ακόμη, λόγω του ότι η κατανάλωση χαμομηλιού ενδέχεται να επηρεάζει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο, αν πάσχετε από έλλειψη σιδήρου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την κατανάλωσή του. |
kormos sokolatas(γρήγορα και εύκολα) Posted: 28 Nov 2011 05:34 AM PST |
Κοτόπουλο σουβλάκι με λαχανικά Συνταγή για 4 Posted: 28 Nov 2011 05:32 AM PST |
Posted: 27 Nov 2011 10:03 AM PST Γλυκό κουταλιού καρπούζι Υλικά: 1 καρπούζι 3 κιλά 1 κιλό ζάχαρη 400 ml νερό 100 γρ. γλυκόζη 1 κουταλιά της σούπας ασβέστη χυμός 1/2 λεμονιού 2 βανίλιες σε σκόνη λίγα φύλλα αρμπαρόριζας Εκτέλεση: Κόβουμε το καρπούζι σε φέτες και παίρνουμε μόνο τις φλούδες. Τις κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, αφαιρούμε την πράσινη εξωτερική φλούδα και κρατάμε μόνο το άσπρο μέρος.Ρίχνουμε τις φλούδες του καρπουζιού σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και τις αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Κατόπιν τις αποσύρουμε από τη φωτιά.Διαλύουμε τον ασβέστη σε ένα ποτήρι με νερό, τον περνάμε από τουλμπάνι και το ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα με νερό. Βάζουμε τις φλούδες του καρπουζιού, που πρέπει να τις σκεπάζει το ασβεστόνερο και τις αφήνουμε να μείνουν για περίπου 2 ώρες.Τις ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό αρκετές φορές και τις στραγγίζουμε. Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό και όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τις φλούδες του καρπουζιού και τις βράζουμε για 20 λεπτά.Την επόμενη μέρα ξαναβάζουμε το καρπούζι στη φωτιά μαζί με τη γλυκόζη, το χυμό του λεμονιού, και την αρμπαρόριζα. Βράζουμε το γλυκό για 20 λεπτά και το αποσύρουμε από τη φωτιά.Τελειώνουμε τη διαδικασία της ετοιμασίας του γλυκού την επόμενη μέρα βράζοντας το πάλι, μέχρι να δέσει το σιρόπι.Όταν θέσει το γλυκό και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το ζεστό γλυκό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε.Τα αφήνουμε σε αυτή τη θέση, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.Συμβουλή:Αν δεν προτιμάμε τη γλυκόζη, την αντικαθιστούμε με ίση ποσότητα ζάχαρης και χυμό ενός λεμονιού |
You are subscribed to email updates from Συνταγές μαγειρικής To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου