Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Συνταγές μαγειρικής


Συνταγές μαγειρικής


Louisiana buffalo wings

Posted: 21 Nov 2011 06:26 AM PST

Περιγραφή

Καυτερές φτερούγες κοτόπουλο από τον αμερικάνικο νότο.

Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό φτερούγες κοτόπουλο
1 κούπα αλέυρι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
4 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές κέτσαπ
1 κουταλιά λευκό ξύδι
2 κουταλιές Tabasco sauce
1 κουταλάκι Worcesterhire sause (υπάρχει σε όλα τα μεγάλα super market)
1 κουταλάκι καυτερό τσίλι
1/2 καταλάκι σκόρδο σκόνη
1 κουταλάκι αλάτι
Πως το κάνουμε:
    Σε ενα μπολ βάζουμε τις φτερούγες, το λάδι, την 1 κουταλιά tabasco sauce και τα ανακατεύουμε. Αλευρώνουμε καλά και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Αφου ροδίσουν τις τοποθετούμε σε πιάτο με χαρτί για να φύγουν τα πολλά λάδια. Σε ένα άλλο τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο, την κέτσαπ, το ξύδι, το tabasco, την Worcesterhire, το τσίλι, το σκόρδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να ενοποιηθούν αλλά να μην βράσουν. Αφαιρούμε το χαρτί κάτω από τις φτερούγες ρίχνουμε την σάλτσα από πάνω και σερβίρουμε.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Σερβίρονται μαζί με blue cheese sauce και σέλερι

Buffalo Wings

Posted: 21 Nov 2011 06:26 AM PST

Περιγραφή

Πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου, σερβιρισμένες με σος μπλέ τυριού και σέλινο.

Πως το κάνουμε:Τι χρειαζόμαστε:
6 φτερούγες κοτόπουλου 50 γραμμάρια βούτυρο 1 μπουκαλάκι Tabasco μπλε τυρί (ροκφόρ ή κάτι παρόμοιο) 1 σκελίδα σκόρδο ξύδι απο λευκό κρασί σέλινο 1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος (όσο πιο πηχτή γίνεται, όπως η διπλή) αλάτι πιπέρι (τριμμένο κατά προτίμηση)
    Κόβουμε τις φτερούγες σε 2 μέρη: στον "αγκώνα" και το "δάχτυλο" (απο την κλείδωσή του και το πετάμε) έτσι ώστε να μας μείνει το η φτερούγα χωρίς το μικρό μυτερό μέρος. Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι (σε χαμηλή φωτιά) το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε στο βούτυρο, 3/4 απο το μπουκαλάκι Tabasco, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Τηγανίζουμε τις φτερούγες (σε φριτέζα κατά προτίμιση) ή σε βαθύ τηγάνι με πολύ λάδι, μέχρι να γίνουν τραγανές και πλήρως τηγανισμένες. Τις βάζουμε σε ένα μπόλ με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το λάδι. Στην συνέχεια τις βάζουμε σε ένα τάπερ με καπάκι, ρίχνουμε το μίγμα με το Tabasco και βούτυρο κλείνουμε το καπάκι και το ταρακουνάμε για να ανακατευτούν οι φτερούγες με το μίγμα. Τις αφήνουμε να απορροφήσουν για 30 λεπτά. Βάζουμε σε ένα μπλέντερ την κρέμα γάλακτος, λίγο μπλέ τυρί (ποσότητα της αρεσκείας μας), την σκελίδα σκόρδου, μία κουταλιά ξύδι και τα ανακατεύουμε. Η σός είναι έτοιμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (ή στο γκρίλ), βάζουμε τις φτερούγες πάνω σε μία σχάρα με ένα σκεύος (π.χ. πυρέξ) απο κάτω για να μην λερώσουμε τον φούρνο και ψήνουμε τις φτερούγες για περίπου 8 λεπτά. Μετά τις γυρνάμε και τις ψήνουμε για ακόμα 8 λεπτά. Σερβίρουμε τις φτερούγες σε ένα πιάτο με ένα μικρό μπόλ για την σός μπλέ τυριού και 5 κλωναράκια απο σέλινο για κάθε άτομο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι πολύ πικάντικη γι'αυτό προσοχή!

Βουτάμε την φτερούγα που κρατάμε ή το σέλινο στην σός μπλέ τυριού και τρώμε.

Η αυθεντική συνταγή (από το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης) φτιάχνεται με σάλτσα Durkee ή Crystal αντί για Tabasco αλλά είναι είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να τις βρείτε στην Ευρώπη .

Kentucky fried chicken

Posted: 21 Nov 2011 06:23 AM PST

Περιγραφή

Η μυστική συνταγή του γνωστού κοτόπουλου KFC, για τηγάνι, χύτρα ή φούρνο.
Kentucky fried chickenΠως το κάνουμε:Τι χρειαζόμαστε:
1.5 κιλό κοτόπουλο σε κομμάτια 1 κούπα αλεύρι 2 φλ. γάλα 1 αυγό (χτυπημένο καλά με το γάλα) 1 κ.σ. αλάτι 1 1/2 κ.σ. θυμάρι 3 κ.σ. ξερό μαϊντανό 1 κ.σ. ρίγανη 1 κ.σ. δενδρολίβανο 1 κ.σ. ξερό φασκόμηλο 1 κ.γ. ξερή μαντζουράνα 2 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη 1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι 2 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη 1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη 3 κ.σ. καφέ ζάχαρη 1 κ.σ. κύβο σε σκόνη της ΚΝΟΡ, κοτόπουλο 1 φακελάκι σούπα ντομάτας σε σκόνη ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνι
Για το τηγάνι:
    Bράστε για λίγο τα κομμάτια του κοτόπουλου, με λίγο αλάτι. Χτυπήστε με το σύρμα τα αυγά, το γάλα και λίγο αλάτι. Βουτάτε στο μείγμα τα κομμάτια του κοτόπουλου, αλείψτε τα καλά και βάλτε τα όλα μαζί στο ψυγείο, να σταθούν για 1 - 2 ώρες. Βάλτε όλα τα μυρωδικά στο μίξερ, και αλέστε τα μέχρι να γίνουν σαν πούδρα και μετά ανακατέψτε τα καλά, με το αλεύρι, μέσα σε μια πλαστική σακούλα. Βγάλτε τα κομμάτια από το ψυγείο και λίγα-λίγα βάλτε τα μέσα στη σακούλα, ανακάτεψε τα καλά, έτσι που να καλυφθούν καλά, μ' ένα παχύ στρώμα. Βάλτε αρκετό λάδι για τηγάνισμα, (περίπου 3 πόντους), σε ένα βαθύ και μεγάλο σκεύος, να κάψει, περίπου στους 175-180 βαθμούς. Τηγανίστε τα κομμάτια όλα μαζί, για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Όταν είναι όλα χρυσοκοκκινισμένα βγάλτε τα κομμάτια έξω με μια πιρούνα και τοποθετήστε τα πάνω σε χαρτί κουζίνας. Αδειάστε το λάδι από το τηγάνι, βάλτε μέσα μια κούπα σκόνη από τη σούπα και ξαναβάλτε τα κομμάτια στο τηγάνι. Σκεπάστε το τηγάνι και ψήστε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμα δοκιμάζοντας με ένα πηρούνι.
Για τη χύτρα ταχύτητος
    Ρίξτε λάδι στην χύτρα και ζεστάνετε το, σε μέτρια φωτιά, (περίπου 200 βαθμούς). Βάλτε μέσα τα κομμάτια, ανά 5 ή 6 και κλείστε το καπάκι. Όταν η χύτρα αρχίζει να βγάζει ατμό, αφήστε για 10 λεπτά. Μετά τα 10 λεπτά, ανοίξτε τη βαλβίδα να φύγει ο ατμός, (πίεση) ανοίξτε το καπάκι, βγάλτε τα κομμάτια από μέσα και βάλτε τα σε χαρτί κουζίνας, να "σουρώσουν" από το λάδι. Επαναλάβετε το ίδιο και με τα υπόλοιπα κομμάτια.
Για το φούρνο
    Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Τοποθετήστε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέσα σε ένα ταψί και σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, ψήστε για 40 λεπτά. Μετά από 40 λεπτά, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο, για 40 λεπτά ακόμα. 5 λεπτά πριν το τέλος, αλείψτε με πινέλο τα κομμάτια με λίγο λάδι, αφήστε τα να σταθούν, για 5 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή υπήρχε στο σαιτ, πιο παλιά κι επειδή μας άρεσε πολύ, την είχα φυλάξει και την ξαναανεβάζω να υπάρχει. Προσωπικά την έχω δοκιμάσει μόνο στο τηγάνι, τα παιδιά τρελαίνονται, καλύτερα κι απ'τα γνωστά KFC, λένε!

Επειδή μερικά απ'τα μπαχαρικά, δεν τα έχω κατά καιρούς, έχω δοκιμάσει τη συνταγή και χωρίς κάποια απ'αυτά. Να αναφέρω ότι ντομάτα σε σκόνη δεν έχω βρει ακόμη. Επίσης, στην αρχική συνταγή, αναφέρεται ότι χρησιμοποιούμε λαρδί για το τηγάνισμα. Έτσι δεν το 'χω δοκιμάσει. Αν κάποιος το δοκιμάσει στη χύτρα, ή στο φούρνο, να μας πει για το αποτέλεσμα.

Συνοδέψτε τα με πατάτες χωρίς τύψεις. Καλή σας όρεξη, δοκιμάστε τα!

Fesengoun (το βασιλικό περσικό φαγητό)

Posted: 21 Nov 2011 06:19 AM PST

Περιγραφή

Το φαγητό το έφαγα σε μία φίλη μου από την Περσία η οποία μου είπε ότι το έτρωγαν παλιά οι Πέρσες βασιλιάδες. Μετά πήρα τη συνταγή και το έφτιαξα κι εγώ.. είναι απίστευτο πως μπορεί ένα φαγητό να είναι τόσο εύκολο, θρεπτικό και νόστιμο, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει λάδι αλλά ούτε και μπαχαρικά! Και πολυ εντυπωσιακό για τραπέζι!!
Fesengoun (το βασιλικό περσικό φαγητό)Τι χρειαζόμαστε:
1/2 κιλό κρέας (ό,τι κρέας θέλετε) 1/2 κιλό καρύδια χυμός από ένα λεμόνι 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας 2 χούφτες σταφίδες
Πως το κάνουμε:
    Βάζετε τα καρύδια στο μούλτι και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν πολύ πολύ ψιλά, σαν σκόνη. Τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε νερό τόσο όσο περίπου το διπλάσιο απο το ύψος των καρυδιών. Ρίχνετε μέσα τον πελτέ και το χυμό λεμονιού. Βράζετε όλα τα παραπάνω για 5-10 λεπτάκια. Στη συνέχεια, και ενώ βράζουν ρίχνετε μέσα το κρέας, προσθέτετε λίγο αλάτι και χαμηλώνετε τη φωτιά αφήνοντας να σιγοβράσει για αρκετή ώρα. 10 λεπτά πριν το σβήσετε ρίχνετε μεσα τις σταφίδες. Αν όταν το σβήσετε σας φανεί λίγο "νερουλό" μην ανησυχήσετε! Όσο κρυώνει, δένει και η τελική όψη της σάλτσας δεν είναι τελείως σφιχτή. Σερβίρετε βάζοντας ρύζι (μπασμάτι κατα προτίμηση) στο πιάτο και ρίχνοντας από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του ώστε να "ποτίσει" λιγάκι το ρύζι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το κρέας που προτείνεται για τη συνταγή είναι κρέας από πουλερικά όπως γαλοπούλα ή κοτόπουλο σε μπούτι ή κομμάτια και επίσης γίνεται εξαιρετικό με κρεας κυνηγιού, πχ λαγός ή κουνέλι. Φτιάχνεται όμως κάλλιστα με οποιοδήποτε άλλο κρέας και γίνεται πολύ νόστιμο. Αυτό που χρειάζεται είναι το κρέας να σιγοβράζει για πολλή ώρα, όσο περισσότερο, τόσο πιο καλά. Ενδεικτικά, μισό κιλο κοτόπουλο σε κομματάκια εγω τα βράζω πάνω από μία ώρα. Όσο θα βράζει θα δείτε το λάδι από τα καρύδια να ανεβαίνει πάνω, αυτο είναι που νοστιμίζει το φαγητό.

Η αυθεντική συνταγή δεν έχει πελτέ ντομάτας, αλλά πάστα απο άγρια ροδιά, όμως επειδή εγω δεν έβρισκα, η φίλη μου μου είπε πως μπορώ να το αντικαταστήσω άνετα. Απλά το αναφέρω μήπως κάποιος-α διαθέτει!

Και ένα τελευταίο μυστικό: το φαγητό αυτό αφού κρυώσει καλό είναι να μην ξαναζεσταθεί γιατι "κόβει" και αλλοιώνεται ελαφρώς η γεύση του. Εάν θέλετε να το φάτε την επόμενη μέρα ζεστάνετε απλά καλά το ρύζι ή ό,τι άλλο το συνοδεύει. Διατηρείται όμως για μέρες στο ψυγείο χωρίς να χαλάσει, μιας που το προστατεύει το δικό του λάδι, αυτό που έχουν "βγάλει" τα καρύδια.

Chicken Wings - αλάδωτaa!!

Posted: 21 Nov 2011 06:14 AM PST

Περιγραφή

Όλοι ξέρουμε τα chicken wings ως φαγητό των φαστ φουντ και είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Δυστυχώς όμως ιδιαίτερα παχυντικά και βλαβερά λόγω όλων των λιπαρών. Τη συνταγή αυτή μου την έδωσε η αδελφή μου, είναι εύκολη, γρήγορη και οικονομική. Όσες φορές την έχω κάνει όλοι έχουν ξετρελαθεί! Μόνο τα κοκαλάκια έμειναν!
Chicken Wings - αλάδωταΤι χρειαζόμαστε:
12 φτερούγες κοτόπουλο 1 αυγό περίπου 40ml συμπυκνωμένο γάλα ( ή και φρέσκο) 5 κουταλιές αλεύρι 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα περίπου 250 gr γαλέτα αλάτι, πιπέρι (όσο θέλετε)
2 - 3 άτομα

Πως το κάνουμε:

    Παίρνουμε τις φτερούγες, τις κόβουμε στις κλειδώσεις και πετάμε την άκρη της φτερούγας που δεν έχει κρέας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι με την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Και σε ένα τρίτο μπολ έχουμε τη γαλέτα. Έπειτα παίρνουμε ένα κομμάτι φτερούγας το βουτάμε στο αυγό με το γάλα για να το μουσκέψουμε, μετά το ρολάρουμε στο αλεύρι και στο τέλος το πιέζουμε καλά μέσα στη γαλέτα ώστε να κολλήσει στο κοτόπουλο. (όπως κάνουμε στα σνίτσελ!) Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε όλα τα κομμάτια. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. (χωρίς λάδι ή βούτυρο, θα ψηθούν στα υγρά της φτερουγας!) Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 220°C. Ψήνουμε τις φτερούγες για 10-15 λεπτά από τη μία πλευρα και μετά άλλα 10-15 λεπτά από την άλλη πλευρά. Σερβίρονται ζεστά!
Καλη σας όρεξη!

Όλα για τα μπιφτέκια

Posted: 21 Nov 2011 12:42 AM PST

Aπό τις πιο αγαπημένες γεύσεις κάθε λαού, εποχής και ηλικίας, τα μπιφτέκια αρέσουν πολύ , είναι εύκολα και γίνονται νοστιμότατα με κάθε υλικό που υπάρχει στη φύση. Aς δούμε τα μυστικά της μαγειρικής και των παραλλαγών τους..... Aπό τις πιο αγαπημένες γεύσεις κάθε λαού, εποχής και ηλικίας, τα μπιφτέκια αρέσουν πολύ, είναι εύκολα και γίνονται νοστιμότατα με κάθε υλικό που....... υπάρχει στη φύση. Aς δούμε τα μυστικά της μαγειρικής και των παραλλαγών τους. Για αφράτα και ζουμερά μπιφτεκάκια * Για να φουσκώσουν και να γίνουν τρυφερά τα μπιφτέκια μας, προσθέτουμε στον κιμά 1 κουτ. σούπας ξίδι, 1 κουτ. σούπας λευκό κρασί, 2 κουτ. σούπας μπίρα ή 1 μικρή ντοματούλα τριμμένη χωρίς τη φλούδα της. * Eναλλακτικά, για να βγουν ζουμερά τα μπιφτέκια, μπορούμε να γεμίσουμε την "καρδιά" τους με 2 κουτ. γλυκού σάλτσα ντομάτας, που θα τα ενυδατώσει και θα τα νοστιμίσει. H σάλτσα ντομάτας μπορεί να αντικατασταθεί με κέτσαπ. * Στον κιμά ταιριάζει και η λιαστή ψιλοκομμένη ντομάτα, ενώ πιο πικάντικο, μεσογειακό αποτέλεσμα θα του δώσει η ψιλοκομμένη ελιά. * Tο γάλα, περίπου 3 κουτ. σούπας φρέσκο ή εβαπορέ, θα κάνει τα μπιφτέκια αφράτα. Aφράτα γίνονται, επίσης, αν προσθέσουμε στη ζύμη 4-5 κουτ. σούπας κίτρινο τυρί τριμμένο ή τον χυμό από 1 πορτοκάλι ή 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Μπιφτέκι γεμιστό με γραβιέρα και πιπεριά Φλωρίνης Μπιφτέκι γεμιστό με γραβιέρα και πιπεριά Φλωρίνης
* Δεν είναι μόνο το ψωμί ή η γαλέτα που κάνουν τα μπιφτέκια τρυφερά. Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί (σε 500 γρ. κιμά) με 3 κουτ. σούπας αγελαδινό γιαούρτι και 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα. * Tο αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αν αφήσουμε τον κιμά στο ψυγείο για μία ολόκληρη νύχτα. εξισου υπέροχο αποτέλεσμα θα δώσουν και 6 κουτ. σούπας νιφάδες βρόμης, με τις οποίες θα αντικαταστήσουμε το ψωμί. Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί με φρυγανιά ή παξιμάδι τριμμένο στο μπλέντερ, ή και να το παραλείψουμε τελείως. συνοπτικα
Μπιφτέκια από κιμά γαλοπούλας Μπιφτέκια από κιμά γαλοπούλας
* Το μυστικό του μπιφτεκιού κρύβεται στην υφή της ζύμης: Δεν τη θέλουμε ούτε πολύ υδαρή ούτε πολύ σφιχτή, μόνο αφράτη. Aφήνουμε πάντα τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Eτσι, πλάθεται ευκολότερα και τα μυρωδικά αναμειγνύονται καλύτερα με τα υπόλοιπα υλικά. * Oλα τα μπιφτέκια μεταμορφώνονται σε burgers αν τα σερβίρουμε ανάμεσα σε ψωμάκι που θα ζεστάνουμε στην τοστιέρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι, με κέτσαπ, μαγιονέζα, ροδέλες ντομάτας, μαρούλι, σπιτική σάλτσα ντομάτα, αγγουράκι τουρσί ή φέτες ψητών λαχανικών. * Tο μείγμα που θα φτιάξουμε διατηρείται υπέροχα στην κατάψυξη. Mόνο, όμως, όταν έχουμε χρησιμοποιήσει φρέσκο κιμά και όχι κιμά που έχουμε αποψύξει. Tο πιο βολικό είναι να μοιράσουμε τα πλασμένα μπιφτέκια χωριστά σε πλαστικά σακουλάκια. Eτσι, βγάζουμε κάθε φορά όσα πρόκειται να καταναλώσουμε και ξεπαγώνουν γρηγορότερα. Το τυρί από πάνω Mόλις ψηθούν τα μπιφτέκια και ενώ είναι ακόμη στη φωτιά, προσθέτουμε στο καθένα 1 φέτα κίτρινο τυρί και 1 λεπτή ροδέλα ντομάτας. Mόλις λιώσει το τυρί, τα κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά για να μην ξεραθεί. Tα τρώμε στη στιγμή! Πώς θα γίνουν πικάντικα * Προσθέτουμε στον κιμά μερικές φέτες μπέικον τις οποίες έχουμε αλέσει στο μπλέντερ. * Ψήνουμε στον φούρνο ντομάτες κομμένες σε ροδέλες ραντισμένες με λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο σκόρδο και θυμάρι στους 180°C για μία ώρα και στη συνέχεια τις αναμειγνύουμε με το μείγμα του κιμά. * Αν προσθέσουμε 1 κουτ. σούπας μουστάρδα ή μαγιονέζα στη ζύμη για οποιοδήποτε μπιφτέκι, το νοστιμίζει και το κάνει αφράτο. * Αντί για ξερό κρεμμύδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή πράσο. Αν θέλουμε εντονότερη γεύση, θα τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να καραμελώσουν πριν τα προσθέσουμε στον κιμά. Tα γεμιστά * Eνα μπιφτέκι γεμίζεται πολύ εύκολα, αποκτώντας έτσι γευστικό σασπένς και εμπλουτισμένη νοστιμιά όταν το δαγκώνεις. * Tα γεμίζουμε με κυβάκια από οποιοδήποτε λευκό ή κίτρινο τυρί που λιώνει μαστιχωτά, όπως η μοτσαρέλα, το κασέρι, η γραβιέρα, το καπνιστό μετσοβίτικο, η φορμαέλα. * Eναλλακτικά, γεμίζουμε την "καρδιά" τους με αλλαντικά: Μία φέτα σαλάμι, μπέικον ή προσούτο. * Γεμίζονται, επίσης, με σοταρισμένα κυβάκια λαχανικών, όπως από κολοκυθάκι, πιπεριά ή μελιτζάνα. Του ορνιθοτροφείου Tο στήθος ή το μπούτι των πουλερικών δίνει τον καλύτερο κιμά: Eίτε ζητάμε από τον χασάπη να το αλέσει ή κόβουμε το πουλερικό σε κυβάκια και το λιώνουμε μόνοι μας στο multi. Eπειδή το κρέας των πουλερικών είναι στεγνό, το "βοηθάμε" να γίνει αφράτο με λίγο περισσότερο ελαιόλαδο και με όλες τις λύσεις που δώσαμε πιο πάνω για τα κανονικά μπιφτέκια. Eπίσης, επειδή η γεύση των πουλερικών είναι άνευρη, βάζουμε περισσότερα μυρωδικά, ένα μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, λουίζα, δυόσμο, βασιλικό, μέντα, σουμάκ ή μελισσόχορτο. Τα λαχανικά γίνονται "μπιφτέκια" αφού πρώτα τα βράσουμε, τα στραγγίξουμε καλά ή τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο στο τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα ζυμώσουμε. H βραστή πατάτα λιωμένη καλά είναι αυτή που θα δέσει τη ζύμη. αποφεύγουμε το αβγό, που αραιώνει τη ζύμη. Aν δούμε ότι βγαίνει αραιή, προσθέτουμε αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά. Και τα όσπρια, όμως, γίνονται νοστιμότατα μπιφτέκια: Τα βράζουμε μαζί με 1 ολόκληρο κρεμμύδι και στη συνέχεια τα λιώνουμε. Στις φακές προσθέτουμε 1 δαφνόφυλλο και λίγη φλούδα πορτοκαλιού. Στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα λιώνουμε στο μπλέντερ. Σε ένα μπιφτέκι οσπρίων μπορούμε να βάλουμε και λίγο κιμά ή και πολλά λαχανικά ωμά ή βρασμένα. Σοτάρουμε τα λαχανικά με σκόρδο και πολύ κρεμμύδι και πολτοποιούμε το μείγμα. Tα μείγματα οσπρίων όπως φασόλια με φακές, ρεβίθια με φασόλια, μαυρομάτικα με ρεβίθια, ξερά μπιζέλια με φάβα κάνουν ωραία μπιφτέκια για γκριλ. Το ψήσιμο έχει τους τρόπους του Στον ατμό: Βράζουμε νερό σε κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε τα μπιφτέκια σε καλαθάκι για ψήσιμο στον ατμό. Σε 8 λεπτά έχουν γίνει αφράτα και ζουμερά. Στο μπάρμπεκιου: Ψήνουμε τα μπιφτέκια για 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Θα γίνουν πιο νόστιμα αν βάλουμε πάνω τους 1 δαφνόφυλλο όσο ψήνονται. Για να μην διαλυθούν στα κάρβουνα, τα κάνουμε όσο πιο απλά γίνεται, με σκέτο κιμά, λίγη soy sauce, κρεμμύδι, λίγο κέτσαπ και αλατοπίπερο. Θα βοηθήσει, επίσης, αν τα γυρίσουμε με σπάτουλα και όχι με λαβίδα. Tα λαδώνουμε πριν τα βάλουμε στη σχάρα, και αφού ψηθούν, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά πριν τα φάμε. Eτσι, αναδεικνύεται καλύτερα όλη τους η νοστιμιά. Στην κατσαρόλα: Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα 3 φλιτζάνια νερό μαζί με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και τον χυμό από 2 λεμόνια. Mόλις πάρει βράση, βάζουμε τα μπιφτέκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και τα ψήνουμε μέχρι να μείνουν με το λάδι τους. Ετσι, τα μπιφτέκια θα γίνουν πιο αφράτα. Στο γκριλ: Θα χρειαστεί να ψήσουμε τα μπιφτέκια γύρω στα 8 λεπτά από την κάθε πλευρά. Στο τηγάνι: Τα μπιφτέκια θα βγουν πιο αφράτα και ζουμερά αν τα ψήσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο στο μάτι της κουζίνας. Προσοχή: Zεσταίνουμε πολύ καλά το σκεύος και μόνο τότε βάζουμε μέσα τα μπιφτέκια. Ενας άλλος ιδανικός τρόπος για να τα ψήσουμε είναι ο εξής: Σοτάρουμε τα μπιφτέκια κι από τις δύο πλευρές σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε ταψί και τα μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 8 λεπτά συνολικά. Στον φούρνο: Ψήνουμε σε ταψάκι τα μπιφτέκια στους 200°C, καλυμμένα ώς τη μέση με νερό μέχρι να το απορροφήσουν εντελώς. Συνταγές για μπιφτέκια που θα καταπλήξουν Γεύση απο θάλασσα Ανοιγουμε με τα χέρια 800 γρ. μπακαλιάρο ή οποιοδήποτε φιλεταρισμένο ψάρι σε ψιλές ίνες. Το ζυμώνουμε με 1 κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ, 1 ασπράδι αβγού, 2 φέτες ψωμί μουλιασμένο, άνηθο, ½ φλιτζάνι σόδα (αναψυκτικό), 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα. Aν το μείγμα δεν βγει αρκετά σφιχτό, προσθέτουμε αλεύρι και το αφήνουμε στο ψυγείο. Πλάθουμε σε μπιφτέκια, τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι για 7-8 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Mε καλαμαράκια και σουπιές Λιώνουμε στο μπλέντερ 6 καλαμαράκια και μία μεγάλη σουπιά, και τα ζυμώνουμε με 4 φέτες μουλιασμένο ψωμί, 1 κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένα, μαϊντανό, ρίγανη, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 φλιτζανάκι κόκκινο κρασί, 2 κουτ. σούπας ξίδι και αλατοπίπερο. Ψήνουμε στον φούρνο πάνω σε μία στρώση πατάτες κυδωνάτες. Με τόνο κονσέρβας Στραγγίζουμε καλά 2 κονσέρβες τόνο και τον ζυμώνουμε με 3 βρασμένες πατάτες, φρέσκια ρίγανη, άνηθο ή μαϊντανό και κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ. Tου οπωροπωλείου Λιώνουμε στο μπλέντερ 4 πατάτες βρασμένες, 4 καρότα βρασμένα, 4 κρεμμύδια ωμά, 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα, δυόσμο φρέσκο ή ξερό, μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουτ. γλυκού κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Mεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε όση γαλέτα χρειαστεί για να σφίξει. Πλάθουμε τα μπιφτέκια, τα λαδώνουμε, τα περνάμε από γαλέτα και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος. Tα ψήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό φούρνο στους 200°C. Μπιφτέκια με μαυρομάτικα Λιώνουμε στο μπλέντερ 300 γρ. μαυρομάτικα βρασμένα. Σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο και 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα. Zυμώνουμε τα δυο μείγματα με 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουτ. γλυκού κύμινο, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, ½ φλιτζάνι αλεύρι και αλατοπίπερο. Aφήνουμε τη ζύμη μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Μπιφτέκι γεμιστό με γραβιέρα και πιπεριά Φλωρίνης Ζυμώνουμε 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά με 2 σοταρισμένα κρεμμύδια, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ½ κουτ. γλυκού κύμινο, ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά, 1 σφηνάκι λευκό κρασί, 1 αβγό, 1 κουτ. σούπας κέτσαπ, 1 πρέζα κανέλα, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα να σφίξει στο ψυγείο. Πλάθουμε μπαλάκια και στο εσωτερικό τους βάζουμε κύβους από γραβιέρα, κολοκύθι και πιπεριά Φλωρίνης. Ξαναπλάθουμε τα μπιφτέκια για να καλυφθούν καλά τα υλικά της γέμισης και τα ψήνουμε στο σχαροτήγανο ή στον φούρνο. TIPS: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη γραβιέρα με όποιο τυρί προτιμάμε. Πολύ γευστική ιδέα για τη γέμιση των μπιφτεκιών είναι και οι μπουκίτσες ροκφόρ. Aλλιώτικα μπιφτέκια Zυμώνουμε πολύ καλά σε μπολ 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, 1 καρότο και 1 πράσινο μήλο τριμμένα στον τρίφτη, 1 κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ, 2 πατάτες τριμμένες, αλάτι και πιπέρι. Aφήνουμε το μείγμα να σφίξει στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια, πλάθουμε τα μπιφτέκια, τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο για 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά, αφού τα λαδώσουμε για να μην κολλήσουν. Μπιφτέκια από κιμά γαλοπούλας Zυμώνουμε 500 γρ. κιμά από μπούτι γαλοπούλας ή κοτόπουλου, 1 καρότο τριμμένο, 1 κρεμμύδι περασμένο από το μπλέντερ μαζί με μία σκελίδα σκόρδο, 1 αβγό, 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη, 2 κουτ. σούπας κίτρινο τυρί τριμμένο, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Aφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει και πλάθουμε τα μπιφτέκια. Tα λαδώνουμε και τα ψήνουμε για 6-7 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι. Mόλις ψηθούν, στύβουμε 1 λεμόνι μέσα στο τηγάνι και μόλις το απορροφήσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πορτοκαλένια cupcakes με παπαρουνόσπορο

Posted: 21 Nov 2011 12:40 AM PST

Πορτοκαλένια cupcakes με παπαρουνόσποροΟ παπαρουνόσπορος μπορεί να μας πηγαίνει... συνειρμικά σε άλλα πράγματα, όχι και τόσο νόμιμα , αυτή τη φορά όμως χρησιμοποιείται ως μια πικάντικη και πολύ νόστιμη λεπτομέρεια σε μια συνταγή για αφράτα cupcakes πορτοκαλιού. Φτιάχνονται εύκολα και χωρίς κόπο και είναι όσο πιο υγιεινό μπορεί να γίνει ένα τόσο αγαπημένο γλυκό. Επίσης, ποια μέρα είναι καλύτερη αν όχι η Κυριακή για να χαλαρώσετε και να δημιουργήσετε στην κουζίνα, με μια τόσο εύκολη συνταγή που θα γεμίσει το σπίτι με αρώματα; Υλικά 1 & 3/4 φλιτζανιού αλεύρι 2 κ.γ. baking powder 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα 2 αυγά (θα χωρίσετε τους κρόκους από τα ασπράδια) 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας 120γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 1 φλιτζάνι ζάχαρη 1 κουτάλι σούπας παπαρουνόσπορο τον οποίο θα ρίξετε στο χυμό πορτοκαλιού Εκτέλεση 1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το baking powder και τη σόδα. 2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. 3. Σε ένα τρίτο μπολ, χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τους κρόκους και τη βανίλια μέχρι να ενωθούν καλά. Έπειτα ρίχνετε εναλλάξ το αλεύρι και τον χυμό, λίγο-λίγο. 4. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, συνεχίζετε το ανακάτεμα με μια κουτάλα, ρίχνοντας σιγά-σιγά και με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα. 5. Μοιράζετε το μείγμα μέσα σε μια φόρμα για cupcakes και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C για περίπου 20 λεπτά.

Εύκολο και νόστιμο σουφλέ λαχανικών

Posted: 20 Nov 2011 09:34 AM PST

Περιγραφή

Σουφλέ με λαχανικά της όρεξής σας (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα, πιπεριές, κτλ.) και τελείωμα με μπεσαμέλ. Ο καλύτερος τρόπος για να φάτε λαχανικά!
Εύκολο και νόστιμο σουφλέ λαχανικών

Τι χρειαζόμαστε:

2 μελιτζάνες 5-6 κολοκυθάκια μικρά 1-2 καρότα 1 μικρό μπρόκολο πράσινο 1 μικρό μπρόκολο κόκκινο 2 φέτες ζαμπόν λίγο τριμμένο τυρί (π.χ. mozzarella, παρμεζάνα, κεφαλοτύρι) 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι Για τη μπεσαμέλ: 2 φακελάκια έτοιμη μπεσαμέλ 1 λίτρο γάλα λίγο βούτυρο Προεραιτικά: λίγο κουνουπίδι, 1 κόκκινη πιπεριά

Πως το κάνουμε:

    Πλένουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις βάζουμε για λίγη ώρα σε ένα μπωλ με νερό και αλάτι να ξεπικρίσουν. Μετά τις ψήνουμε για 10 λεπτά στο φόυρνο με ελάχιστο λαδάκι (να ροδίσουν) στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τα καρότα, τα κολοκυθάκια και χωρίζουμε το μπρόκολο σε φουντίτσες (και το κουνουπίδι, αν βάλουμε) και τα μαγειρεύουμε στον ατμό μέχρι να κρατάνε λίγο στο πιρούνι μας. (Θα ψηθούν και μετά στο φούρνο.) Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψάκι και κάνουμε στρώσεις από μελιτζάνες, κολοκυθάκια, καρότα και μπρόκολο. Κόβουμε το ζαμπόν σε τετραγωνάκια και τα βάζουμε ομοιόμορφα πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί (Αν θέλουμε αλατοπιπερώνουμε ελαφρά) Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ (σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού). Τέλος, περιχύνουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε τους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ενδιάμεσα από τα λαχανικά πασπάλισα λίγη τριμμένη φρυγανιά για να τραβήξει τα υγρά.

Cookies νηστίσιμα τέλεια

Posted: 20 Nov 2011 09:31 AM PST

Περιγραφή

Cookies τέλεια! Για όλους και όλες τις ώρες!
Cookies νηστίσιμα τέλεια

Τι χρειαζόμαστε:

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί 1 ποτήρι λάδι για τηγάνι 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη 250 γρ. λιωμένη (όχι πολύ) μαργαρίνη, τύπου βιτάμ 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 2 βανίλιες 1 ποτήρι (ή οσο σας αρέσει) μούσλι, ανακατεμένα με διάφορα άλλα δημητριακά 1 σακουλάκι σταγόνες κουβερτούρας

Πως το κάνουμε:

    Σε ένα μπολ, ανακατεύω με το σύρμα τα υλικά με την σειρά που είναι, μέχρι τις βανίλιες. Με το χέρι πλάθω τη ζύμη μέχρι να γίνει μάζα. Τέλος, βάζω το μούσλι και την κουβερτούρα. Τα πλάθω ελαφρά και κάνω μικρά cookies, τα τοποθετώ σε λαμαρίνες πάνω σε λαδόκολα. Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 15-20΄στους 180 βαθμούς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Κάνω μικρά cookies, γιατί φουσκώνουν πολύ, θα πρέπει να γίνουν 3 λαμαρίνες. Όταν βγούν απο τον φούρνο θα ειναι μαλακά. Μην τα ξαναβάλετε μέσα, θα γίνουν τραγανά στη πορεία!

Μπορείτε να παραλείψετε την κουβερτούρα ή τα μούσλι.

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

Posted: 20 Nov 2011 09:29 AM PST

ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ

Ύ κούπας ελαιόλαδο (όχι τελείως γεμάτο) 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 3 κούπες ζάχαρη 4 κούπες νερό κανέλα μερικά άσπρα αμύγδαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίξτε το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα και ανακατεύετέ το συνέχεια ώσπου να σκουρύνει το σιμιγδάλι από το καβούρδισμα αλλά όχι πολύ. Σε ένα άλλο σκεύος βράστε τη ζάχαρη με το νερό για δέκα λεπτά και αδειάστε το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Ρίξτε αρκετή κανέλα κι ανακατεύετε συνέχεια. Θα καταλάβετε ότι ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Βάλτε τον σε φόρμα και μόλις κρυώσει ξεφορμάρετέ τον σε πιατέλα. Πασπαλίστε τον με κανέλα.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές