Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Συνταγές μαγειρικής


Συνταγές μαγειρικής


Καφές ή τσάι: ποιο είναι πιο υγιεινό;

Posted: 22 Nov 2011 02:35 AM PST

Οι Βρετανοί δεν περνούν μέρα χωρίς τσάι, οι Ιταλοί πίνουν στα γρήγορα έναν καφέ σε κάθε γωνιά που... θα βρουν καφενεδάκι κι εμείς καταναλώνουμε με την ίδια ευχαρίστηση και τα δύο, αναλόγως με την ώρα και τη διάθεση. Ποια, όμως, είναι τα οφέλη τους και ποιο μας ευεργετεί περισσότερο; Το 99,99% των ενήλικων Ελλήνων ξεκινά τη μέρα του με καφέ - για την ακρίβεια η μέρα μπορεί να μην ξεκινήσει ποτέ αν δεν εισέλθει λίγος καφές στον οργανισμό των περισσότερων - και ένα αρκετά σεβαστό ποσοστό προτιμά το τσάι άλλες ώρες της ημέρας, σαν τονωτικό και ζεστό ρόφημα ή δροσερό, ανάλογα με την εποχή και τις ορέξεις. Και τα δύο έχουν κοινό στοιχείο την καφεΐνη, θεωρούνται αντιοξειδωτικά, τονωτικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό μας, αρκεί φυσικά να μην τα φορτώνουμε με 5 κουταλάκια ζάχαρης, κρέμες και άλλες παχυντικές και λιπαρές ουσίες, αλλά και να μην κάνουμε υπέρμετρη κατανάλωση, η οποία μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε. Τι μας προσφέρουν, όμως, αυτές οι δύο επιλογές όσον αφορά στην υγεία μας και ποιο από τα δύο είναι πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας σε καθημερινή κατανάλωση; Καφές: ο ...; άγρυπνος φρουρός Ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου παρέχει στον οργανισμό μας μια καλή δόση καφεΐνης, που μπορεί να ξεπεράσει τα 120 mg, ενώ ο στιγμιαίος καφές μπορεί να αγγίξει τα 100 mg καφεΐνης και ο εσπρέσο τα 80 mg (λόγω της μικρότερης ποσότητάς του) - πράγμα που σημαίνει ότι με ένα φλιτζάνι καφέ απέχουμε αρκετά από τα 300 mg καφεΐνης που θεωρούνται υπερβολική ποσότητα. Ακόμη, εκτός από την καφεΐνη που αποτελεί το βασικό του συστατικό, ο καφές -και ιδίως ο ελληνικός καφές- περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά, με πιο σημαντικές ουσίες τις πολυφαινόλες (φλαβονοειδή). Πλεονεκτήματα: -Οι πολυφαινόλες του προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες και από το οξειδωτικό στρες στο οποίο υπόκεινται καθημερινά. -Η αντιοξειδωτική του δράση επεκτείνεται και στην προστασία μας από το διαβήτη τύπου 2, την αρθρίτιδα, τα καρδιακά νοσήματα και τις διάφορες μορφές καρκίνου. -Όταν καταναλώνεται μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια, ο καφές επιδρά στο νευρικό μας σύστημα και μπορεί να βελτιώσει τις πνευματικές μας ικανότητες, οδηγώντας μας σε εγρήγορση. -Η καφεΐνη που περιέχει καταπολεμά την κούραση και αυξάνει τη συγκέντρωσή μας, διεγείροντας τον εγκέφαλό μας και αυξάνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης. -Δρα ενάντια στην ημικρανία, λόγω της καφεΐνης, η οποία παρεμβαίνει στη συστολή και διαστολή των αγγείων. (Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα). -Σύμφωνα με έρευνες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον σε όσους τον καταναλώνουν - συγκεκριμένα έχουν 3-6 φορές μικρότερο κίνδυνο. -Ενεργοποιεί το έντερο και κάνει καλό σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο παρουσίας χολόλιθων και κίρρωσης του ήπατος.
Μειονεκτήματα: -Η καφεΐνη του μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, νευρικότητα, στρες και δυσφορία σε άτομα ευαίσθητα στην καφεΐνη ή σε όσους κάνουν υπερκατανάλωση. -Σε υπερβολικές δόσεις ο καφές, λόγω της καφεΐνης και πάλι, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δηλητηρίαση. -Έχει εθιστική δράση εξ αιτίας της μεθυλοξανθίνης. -Έχει διουρητική δράση, πράγμα που σημαίνει ότι προκαλεί απώλειες υγρών από τον οργανισμό και μπορεί σε ακραίες καταστάσεις να οδηγήσει σε αφυδάτωση. -Κάποιες έρευνες συνδέουν τον καφέ με την υπογονιμότητα στους άντρες. -Όταν καταναλώνεται μετά το μεσημέρι μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία. Τσάι: μια ...; λεπτεπίλεπτη συνήθεια
Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη φτάνει σε σαφώς χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τον καφέ και ποικίλει από 30mg μέχρι και 100 mg. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι στα φύλλα του τσαγιού ανευρίσκεται περισσότερη καφεΐνη απ' ό,τι στους κόκκους του καφέ, αλλά χρησιμοποιούνται περισσότεροι κόκκοι καφέ για την παρασκευή ενός φλιτζανιού, με αποτέλεσμα ο καφές τελικά να έχει περισσότερη καφεΐνη. Τα είδη του τσαγιού είναι το άσπρο, το πράσινο, το «Οolong», το μαύρο και το κόκκινο, τα οποία διαφέρουν στην παρασκευή και την επεξεργασία των φύλλων του, με πιο ευεργετικό το πράσινο τσάι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, με πρωταγωνίστριες τις κατεχίνες, οι οποίες έχουν 4 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τη βιταμίνη C. Πλεονεκτήματα: -H αντιοξειδωτική του δράση παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κατά του καρκίνου, αλλά και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισής του. -Οι κατεχίνες που βρίσκουμε στο πράσινο τσάι παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση και κατ' επέκταση σε καρδιαγγειακά προβλήματα. -Εκτός από τις κατεχίνες, το τσάι περιέχει και άλλα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και μέταλλα όπως σελήνιο και ψευδάργυρο, τα οποία αυξάνουν την αντιοξειδωτική και ευεργετική εν γένει δράση του, τονώνουν το ανοσοποιητικό μας και μας θωρακίζουν απέναντι σε ασθένειες. -Έρευνες υποστηρίζουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό μας και να οδηγήσει στην καύση λίπους, αν και άλλες μελέτες δεν αποδέχονται αυτό το εύρημα. -Σε φυσιολογικές ποσότητες μπορεί να δράσει κατά της τερηδόνας, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φθορίδιο, ενώ καταπολεμά τα βακτήρια. -Τα αντιοξειδωτικά του, επίσης, προστατεύουν το συκώτι από τις τοξίνες και βοηθούν στη φυσιολογική του λειτουργία. -Η τεανίνη του, προκαλεί ανακούφιση από το άγχος και έχει ηρεμιστική δράση. -Καταπραΰνει τον πονοκέφαλο, καθώς τα θρεπτικά του συστατικά ηρεμούν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. -Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον λόγω των αντιοξειδωτικών του που μειώνουν το αντιοξειδωτικό στρες, υπεύθυνο για πλήθος ασθενειών. Μειονεκτήματα: -Οι τανίνες που περιέχει μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση σιδήρου που λαμβάνουμε από άλλες πηγές, όπως φρούτα και λαχανικά. -Έχει παρόμοια διουρητική δράση με τον καφέ. -Λόγω της (μικρής) περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες (αϋπνία, ταχυκαρδία, αύξηση αρτηριακής πίεσης κ.λπ), όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές δόσεις.
And the winner is ...; Το (πράσινο) τσάι! Ο λόγος είναι ότι περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με τον καφέ - αλλά και με τα υπόλοιπα είδη τσαγιού-, έχοντας μεγαλύτερη θετική επίδραση στην υγεία μας. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι η προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος στο τσάι, αλλά και στον καφέ, αυξάνουν τις θερμίδες (οι οποίες αλλιώς είναι μηδενικές) και ενδέχεται να μειώσουν την αντιοξειδωτική τους δράση, γι' αυτό προτιμήστε τα σκέτα, προσπαθώντας πάντα να παραμένετε μέσα στα όρια της ανεκτής από τον οργανισμό καφεΐνης, αλλά και να αποφεύγετε την τοξικότητα των πολυφαινολών που προκύπτει από υπερδοσολογία.

Πατάτες γιαχνί με ταχίνι

Posted: 22 Nov 2011 02:26 AM PST

Πατάτες γιαχνί με ταχίνι Υλικά πατάτες χοντροκομμένες (5-6 μεγάλες) 1 κρεμμύδι 4 σκελίδες σκόρδο 6 κόκκοι μπαχάρι 2 φύλλα δάφνης ντοματάκια ψιλοκομμένα 2-3 κουταλιές ταχίνι Αλάτι - Πιπέρι Εκτέλεση Σωτάρετε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο σε καυτή φωτιά μέχρι να γίνει το κρεμμύδι διάφανο.Ρίχνετε τα ντοματάκια, τη δάφνη, το μπαχάρι, και 1 ποτήρι νερό και αφήνετε να πάρει μία βράση (δηλαδή να κοχλάσει 2-3 λεπτά) Ρίχνετε τις χοντροκομμένες πατάτες αλάτι και πιπέρι (αλάτι, πιπέρι ρίχνετε κατά βούληση. Υπολογίστε όμως για να είναι νόστιμο το φάγητο πρέπει να είναι λιγάκι τσιμπιμένο στα μπαχαρικά) Ρίχνετε τόσο νερό ώστε οι πατάτες να σκεπάζονται. Βάζετε την κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά. Οταν αρχίσει να κοχλάζει το φαγητό μειώστε τη φωτιά στο μισό. (Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε 45-55 λεπτά ώστε οι πατάτες να βράσουν και να μαλακώσουν. Αν δείτε ότι μέχρι τότε οι πατάτες δεν μαλάκωσαν αφήστε για 10 λεπτά ακόμα).Σε λίγο ζεστό νερό (μισό ποτήρι του νερού) ανακατέψτε το ταχίνι μέχρι να λειώσει (περίπου 2-3 λεπτά) Καθώς η κατσαρόλα βράζει ρίξτε το ταχίνι και αφήστε την κατσαρόλα για 10 λεπτά ώστε να χυλώσει το φαγητό.

Γίγαντες στο φούρνο με μέλι και άνηθο

Posted: 22 Nov 2011 12:52 AM PST

ΥΛΙΚΑ 250γρ γίγαντες μουλιασμένοι αποβραδίς 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 2 μέτρια κρεμμύδια 3 ντομάτες 2 φλιτζάνια νερό 3 κουταλιές μέλι 1 φλιτζάνι φρέσκο άνηθο 1/3 φλιτζανιού ξίδ από κόκκινο κρασί 2 κουταλιές πελτέ αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ με νερό. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τα φασόλια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Πλένουμε τις ντομάτες και τον άνηθο και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια με μπόλικο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 ώρα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε, κρατώντας το ζουμί τους. Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο ταψί με 3 κουταλιές λάδι, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, αρκετό από το ζουμί τους, ώστε να τα σκεπάσει, και το μέλι. Τα ανακατεύουμε προσεκτικά, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1½ - 2 ώρες, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και η σάλτσα να πήξει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε κι άλλο νερό, αν χρειάζεται. Ένα τέταρτο προτού τα βγάλουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε τον άνηθο, το ξίδι, τον πελτέ και το αλατοπίπερο.

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Posted: 22 Nov 2011 12:45 AM PST

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί Υλικά · 1/2 κιλό αμπελλόφυυλλα · 1/2 κιλό ρύζι καρολίνα · 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο · 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα · 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο · 1 κουτ. σούπαςδυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο · 1 φλ.καφέ κουκουνάρια (προεραιτικά) · 1 1/2 φλ.τσ. λάδι · δύο λεμόνια · αλάτι, πιπέρι Οδηγίες Παρασκευής Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για 5 λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. (Μπορούμε να αγοράσουμε και τα έτοιμα σε κονσέρβα.) Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε μισό φλυτζάνι λάδι να ζεσταθεί και ξανθαίνουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε και το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο και τα κουκουνάρια. Τα γυρίζουμε λίγες φορές να μαραθούν. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο προσέχοντας να είναι έξω η λεία πλευρά του και οι ίνες του από μέσα. Παίρνουμε μία κουταλιά γέμιση και γεμίζουμε στο κέντρο το αμπελόφυλλο. Τυλίγουμε το αμπελόφυλλο προσεκτικά. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Στην κατσαρόλα μας τοποθετούμε λίγα αμπελόφυλλα στον πάτο και από επάνω βάζουμε τα τυλιγμένα κυκλικά. Προσθέτουμε το λεμόνι, το υπόλοιπο λάδι και νερό. Τοποθετούμε ένα πιάτο επάνω από τα ντολμαδάκια μας και βράζουμε για 50 λεπτά περίπου (όσο να μαλακώσει το ρύζι).

Μυδοπίλαφο(μύδια ,ρύζι και μυρωδικά)

Posted: 21 Nov 2011 09:51 AM PST

recipe imageΠεριγραφή

Ένα νόστιμο φαγάκι, με μύδια ,ρύζι και μυρωδικά!

1 κιλό μύδια καθαρισμένα. 1/2 φλιτζάνι ούζο. 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα. 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. 1 φλιτζάνι ρύζι καστανό. 5 κουταλιές σούπας λάδι. 1 κούπα ντομάτα στον τρίφτη. 4 κουταλιές σούπας άνηθο. 3 κουταλιές σούπας δυόσμο. 2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο. Αλάτι και πιπέρι.
Οδηγίες
     Σουρώνουμε τα μύδια και κρατάμε το ζουμί.Τα βάζουμε στο ούζο,να σταθούν.  Ζεσταίνουμε το λάδι ,και βάζουμε μέσα τα κρεμμύδια ,τα σοτάρουμε για λίγο και προσθέτουμε και το σκόρδο. Προσθέτουμε και το ρύζι,και ανακατεύουμε για λίγο να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε 2/3 κούπας ζουμί των μυδιών και 1 κούπα και 1/3 νερό. Βράζουμε το ρύζι για 12 λεπτά περίπου . Προσθέτουμε την ντομάτα, τα μύδια με το ούζο και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά,μέχρι να πιεί το ρύζι όλο το ζουμί. Σερβίρουμε γαρνίροντας με το κουκουνάρι.

Vegan ριζότο με μανιτάρια!

Posted: 21 Nov 2011 09:44 AM PST

Υπέροχο ριζότο με μανιτάρια χωρίς λάδι! 
ΥΛΙΚΑ (3 άτομα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλ. μανιτάρια σε φετούλες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (ή 1 κ.γ σε σκόνη)
1 ποτήρι κρασί λευκό
1 φλ. ρύζι για ριζότο
2 φλ. ζωμό λαχανικών 
αλάτι, πιπέρι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε ελάχιστο νερό μέχρι να εξατμιστεί και επαναλαμβάνουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο και αφήνουμε για 5-8 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τα υγρά τους και να πάρουν ελαφρύ καφέ χρώμα.  Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε.  Αφήνουμε για περίπου 8 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Σερβίρετε με λίγο μαϊντανό πάνω και έτοιμο το ριζότο μας!

Μπουγάτσα της οικονομικής κρίσης(παραδοσιακή, νηστίσιμη)

Posted: 21 Nov 2011 09:37 AM PST

Περιγραφή

Ένα πρωί είπα να φάω κάτι άλλο στη δουλειά. Λιγουρεύτηκα να φάω κάτι που είδα στο φούρνο και μου είπαν ότι λέγεται μπουγάτσα, χωρίς κρέμα και φύλλο. Ρώτησα πώς γίνεται και ιδού...Μπουγάτσα παραδοσιακή, νηστίσιμη και οικονομική από το φούρνο της γειτονιάς...

Τι χρειαζόμαστε:

1 ποτήρι ελαιόλαδο 5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό ζάχαρη (εγώ βάζω πολύ λιγότερη) χυμό από 3 πορτοκάλια ξύσμα από μισό πορτοκάλι 2 κουταλάκια κανέλα 2 κουταλάκια γαρύφαλο 1 κουταλάκι σόδα Σουσάμι (προαιρετικά)

Πως το κάνουμε:

    Καίω το λάδι σε μικρή κατσαρόλα. Προσθέτω το αλεύρι και τη σόδα στο λάδι. Βάζω τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω μέχρι να δέσουν και να γίνουν σαν μαλακό ζυμάρι. Αν δω ότι θέλει κι άλλο αλεύρι ή λάδι, προσθέτω όσο χρειάζεται. Χύνω το υλικό σε ταψάκι (βάζω από πάνω λίγο σουσάμι, αν θέλω) και ψήνω για 60 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Πάνω στη ζύμη μπορείτε να κάνετε τρύπες με ένα πιρούνι για να ψηθεί καλύτερα. Θα βάλω σύντομα φωτό, αν καταφέρω να την περάσω από το κινητό μου στον υπολογιστή... Καλή επιτυχία και μη φοβηθείτε αν η μπουγάτσα τρίβεται, έτσι πρέπει, να τρίβεται σαν κουλούρι.

Χταπόδι με λάδι και ρίγανη

Posted: 21 Nov 2011 09:05 AM PST

Προετοιμασία : 15 λεπτά

Μαγείρεμα : 2 ώρες

Υλικά για 6 άτομα

1 χταπόδι περίπου 1 κιλό με 1300 φρέσκο ή κατεψυγμένο

3 φλ. Ελαιόλαδο

5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες αλλά ολόκληρες

2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή 4 κλωνάρια ξερή ρίγανη

4-5 κόκκοι κέδρου

5-6 κόκκοι πιπεριου

½ κ. γλ. κόλιανδρο σε σπόρους

½  κ .γλ . μαραθόσπορο

Για το σερβίρισμα : ο χυμός και το ξύσμα ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζω το χταπόδι , καλά πλυμένο, καθαρισμένο και στεγνωμένο.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καίω για 2-3 το πιπέρι, το κέδρο , το κόλιανδρο και το μαραθόσπορο για να τα ζωντανέψω. Μετά τα αφήνω να κρυώσουν και τα προσθέτω μαζί με το λάδι στο χταπόδι. Σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη το μπολ και αφήνω το χταπόδι να μαριναριστεί στο ψυγείο γα 5-6 ώρες. Βγάζω το μπολ από το ψυγείο, αφήνω το μίγμα να περάσει σε θερμοκρασία δωματίου και το μεταφέρω σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Προσθέτω τις σκελίδες σκόρδου και τη ρίγανη και βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το χταπόδι χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 1 ώρα και 30 λεπτά.  Κανονικά θα πρέπει το χταπόδι να είναι μαλακό και ζουμερό, αν βλέπω και κρατάει ακόμη το αφήνω 15 λεπτά ακόμη. Όταν είναι έτοιμο με μια πιρούνα το αποσύρω από την κατσαρόλα , το βάζω σε ένα ξύλο κοπής και το κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Το σερβίρω αμέσως με ξύσμα και χυμό λεμονιού. Τα περιχύνω με λίγο πετιμέζι ή λίγο μπαλσάμικο.

Συμβουλή

Αν το καταναλώσουμε κρύο καλό θα είναι να του βάλουμε λίγο από το λάδι της κατσαρόλας. Το λάδι της κατσαρόλας το κρατάμε σαν αρωματικό και το χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, στα ρύζια, στα ζυμαρικά , στις πίτσες ή ακόμη και στα σπιτικά ψωμάκια. Μπορούμε δε να διατηρήσουμε το μαγειρεμένο χταπόδι στο λαδι που μαγειρεύτηκε για 1 βδομάδα. Γι αυτό το βάζουμε σε γυάλινο δοχείο το κλείνουμε καλά και το φυλάμε στο ψυγείο.

Πανεύκολα, οικονομικά, νηστίσιμα μηλοπιτάκια

Posted: 21 Nov 2011 08:59 AM PST

Μοναστηριακή συνταγή , με ζύμη ελαιολάδου
Οι νηστίσιμες συνταγές κυρίως αυτές που προέρχονται από μοναστήρια, είναι συνήθως λιτές αλλά δεν υστερούν σε νοστιμιά. Συνήθως τα μοναστήρια χρησιμοποιούν προϊόντα της περιοχής τους, τις περισσότερες φορές δικής τους παραγωγής. Όπως θα δείτε, η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει τα τρία πιο «καλά»  μας προϊόντα: Λάδι, κρασί, σταφίδα! Μιας  και μπήκαμε λοιπόν από την προηγούμενη Τρίτη στη νηστεία των Χριστουγέννων φτιάχνουμε νηστίσιμα γλυκά !
Τα σημερινά μηλοπιτάκια είναι νηστίσιμα , απλά και πολύ υγιεινά όπως θα δείτε αφού στη ζύμη τους χρησιμοποιείται ελαιόλαδο και όχι κάποιο ζωικό βούτυρο ή μαργαρίνη, και καθόλου αυγά!  Ακόμη, μπορούν να καταναλωθούν και σε περιόδους  δίαιτας αφού δεν περιέχουν ζάχαρη εκτός από την άχνη του σερβιρίσματος η οποία για τους διαιτώμενους μπορεί να παραληφθεί ή να αντικατασταθεί με γλυκαντικό σε σκόνη.
Την φτιάχνω πολλά χρόνια και μάλιστα είναι από τις συνταγές που  «λύνουν τα χέρια» αν περιμένουμε επισκέψεις και  δεν έχουμε τίποτα να κεράσουμε. Μου την είχε δώσει η καλή μου γειτόνισσα κ. Ε. που την είχε πάρει από μοναστήρι της περιοχής. Η αρχική εκδοχή περιέχει ρετσίνα στη ζύμη αλλά τις περισσότερες φορές τη φτιάχνω με άσπρο κρασί γιατί αυτό έχω στο σπίτι. Μπορεί να γίνει και με ροζέ ή κόκκινο αλλά τότε η ζύμη γίνεται πιο σκούρα.
Υλικά: (Γίνονται 35-40 μηλοπιτάκια κανονικού μεγέθους)
Α. Για τη ζύμη:
1 κούπα ελαιόλαδο 1 κούπα λευκό κρασί (ή ρετσίνα) ½ κιλό  (3,5 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Β. Για τη γέμιση
2 κούπες τριμμένο μήλο (στον τρίφτη της ντομάτας) 1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη 1 κούπα σταφίδα σουλτανίνα 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα Ό κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο Προαιρετικά, 2 κουταλιές σουσάμι καβουρντισμένο (δική μου προσθήκη αυτό) Περίπου μία κούπα αχνοζάχαρη
Επί το έργον:
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά της ζύμης, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Προκύπτει μια ζύμη πολύ μαλακή, που όμως δεν κολλά στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά και αρχίζουμε  να ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αλέθουμε τα καρύδια με κοφτά πατήματα στο multi ώστε να μη γίνουν σκόνη, ή τα κοπανίζουμε  σε γουδί. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα και το σουσάμι.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης όσο ένα μικρό μανταρίνι και τα πλαταίνουμε στην παλάμη μας. Στο φυλλαράκι που δημιουργείται βάζουμε ένα κουταλάκι καλά γεμάτο γέμιση, και το μαζεύουμε ώστε να την εγκλωβίσει στο εσωτερικό του.
Το γυρίζουμε από την άλλη μεριά και το πλαταίνουμε κάπως με το χέρι μας ώστε η γέμιση να «πιάσει» μέχρι τις άκρες του και να πάρει σχήμα στρογγυλής ή οβάλ πιτούλας, με διάμετρο γύρω στα 6 cm. (Τα μέτρησα μετά το ψήσιμο και ήταν 7cm).
Το βάζουμε σε ταψί με τη πλευρά της ένωσης προς τα κάτω.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 περίπου λεπτά , ή μέχρι να χρυσίσουν οι επιφάνειές  τους και οι πάτοι τους. (Τα βάζω στη δεύτερη -από την κάτω μεριά- σχάρα του φούρνου).
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα πασπαλίζουμε με πολύ λίγη άχνη. Αφήνουμε να κρυώσουν και ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα με αχνοζάχαρη.
 Αν θέλουμε, στο σερβίρισμα βάζουμε και λίγη κανέλα από πάνω.
Τα σκεπάζουμε -αφού κρυώσουν εντελώς- με διαφανή μεμβράνη. Διατηρούνται αρκετές μέρες.
Συνοδεύουν ευχάριστα το καφεδάκι μας  ή -τι άλλο;- ενα ποτηράκι ρακή!
Παρατηρήσεις:
1)      Η αντιστοιχία ζύμης-γέμισης σε αυτού του είδους τις συνταγές είναι ενδεικτική. Επειδή στα σπίτια μας δεν έχουμε μηχανές ώστε τα πιτάκια να βγαίνουν με καλούπι, ενδέχεται κάποιες φορές να περισσέψει 1-2 μερίδες  ζύμης ή 1-2 κουταλιές γέμιση. Αν περισσέψει ζύμη, γεμίστε τη με μαρμελάδα ή με κανένα λουκουμάκι όπως στα κουραμπιεδάκια με λουκούμι.
 Αν περισσέψει γέμιση ανακατέψτε τη με λίγο γιαούρτι, βάλτε και λίγο μέλι και ετοιμάστε ένα ελαφρύ επιδόρπιο στιγμής για τους μη νηστεύοντες βέβαια!
2)      Αν σας αρέσουν πιο γλυκά τα γλυκά, προσθέστε στη γέμιση 2 κουταλιές ζάχαρη, μαύρη κατά προτίμηση.Κατά τη δική μας γνώμη δεν χρειάζεται.
3)      Εννοείται ότι με τα ίδια υλικά μπορεί να γίνει μηλόπιτα στο ταψί, με μηδενικό κόπο! Θα μοιράσουμε σε δύο μέρη τη ζύμη , θα στρώσουμε τη μισή στον πάτο ενός πυρέξ και θα βάλουμε από πάνω τη γέμιση. Την άλλη μισή ζύμη θα την ανοίξουμε σε φύλλο ανάμεσα σε  κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού γιατί είναι πολύ μαλακή, και θα σκεπάσουμε την πίτα μας. Επειδή είναι μεγάλη ποσότητα, κάνουμε τη μισή δόση ή τη βάζουμε σε δύο ταψάκια.
4)      Οι ξηροί καρποί στη γέμιση μπορεί να είναι αμύγδαλα ή φουντούκια, και οι σταφίδες μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα ξερά φρούτα ψιλοκομμένα (δαμάσκηνα, σύκα ή βερίκοκα ).Επίσης για πιο "εμπλουτισμένη" γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη σοκολάτα και μια κουταλιά κονιάκ ή αρωματικό λικέρ. Είπαμε όμως ότι η αρχική συνταγή είναι μοναστηριακή, άρα λιτή και με απλά υλικά.

Χοιρινές Μπριζόλες σε σάλτσα κρασιού Συνταγή για 4 άτομα

Posted: 21 Nov 2011 08:55 AM PST

Χοιρινές Μπριζόλες σε σάλτσα κρασιού Συνταγή για 4 άτομα Υλικά: 8 χοιρινές μπριζόλες, χωρίς κόκαλο και περιττό λίπος 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας 3/4 φλιτζανιού κόκκινο κρασί 1 φλιτζάνι ζωμός κότας 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1 φλιτζάνι ντομάτα κονκασέ αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι Προετοιμασία: Ζεσταίνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο πάνω σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε τις μπριζόλες για 3 λεπτά την κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την κανέλα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί και να μείνει μόνο η γεύση. Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα, και το ζωμό. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει καλά η σάλτσα. Σερβίρουμε με βρασμένο ρύζι ή πουρέ πατάτας. Περιχύνουμε τον πουρέ με σάλτσα, να ποτίσει καλά.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές