Συνταγές μαγειρικής |
- Καφές ή τσάι: ποιο είναι πιο υγιεινό;
- Πατάτες γιαχνί με ταχίνι
- Γίγαντες στο φούρνο με μέλι και άνηθο
- Ντολμαδάκια Γιαλαντζί
- Μυδοπίλαφο(μύδια ,ρύζι και μυρωδικά)
- Vegan ριζότο με μανιτάρια!
- Μπουγάτσα της οικονομικής κρίσης(παραδοσιακή, νηστίσιμη)
- Χταπόδι με λάδι και ρίγανη
- Πανεύκολα, οικονομικά, νηστίσιμα μηλοπιτάκια
- Χοιρινές Μπριζόλες σε σάλτσα κρασιού Συνταγή για 4 άτομα
Καφές ή τσάι: ποιο είναι πιο υγιεινό; Posted: 22 Nov 2011 02:35 AM PST |
Posted: 22 Nov 2011 02:26 AM PST Πατάτες γιαχνί με ταχίνι Υλικά πατάτες χοντροκομμένες (5-6 μεγάλες) 1 κρεμμύδι 4 σκελίδες σκόρδο 6 κόκκοι μπαχάρι 2 φύλλα δάφνης ντοματάκια ψιλοκομμένα 2-3 κουταλιές ταχίνι Αλάτι - Πιπέρι Εκτέλεση Σωτάρετε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο σε καυτή φωτιά μέχρι να γίνει το κρεμμύδι διάφανο.Ρίχνετε τα ντοματάκια, τη δάφνη, το μπαχάρι, και 1 ποτήρι νερό και αφήνετε να πάρει μία βράση (δηλαδή να κοχλάσει 2-3 λεπτά) Ρίχνετε τις χοντροκομμένες πατάτες αλάτι και πιπέρι (αλάτι, πιπέρι ρίχνετε κατά βούληση. Υπολογίστε όμως για να είναι νόστιμο το φάγητο πρέπει να είναι λιγάκι τσιμπιμένο στα μπαχαρικά) Ρίχνετε τόσο νερό ώστε οι πατάτες να σκεπάζονται. Βάζετε την κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά. Οταν αρχίσει να κοχλάζει το φαγητό μειώστε τη φωτιά στο μισό. (Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε 45-55 λεπτά ώστε οι πατάτες να βράσουν και να μαλακώσουν. Αν δείτε ότι μέχρι τότε οι πατάτες δεν μαλάκωσαν αφήστε για 10 λεπτά ακόμα).Σε λίγο ζεστό νερό (μισό ποτήρι του νερού) ανακατέψτε το ταχίνι μέχρι να λειώσει (περίπου 2-3 λεπτά) Καθώς η κατσαρόλα βράζει ρίξτε το ταχίνι και αφήστε την κατσαρόλα για 10 λεπτά ώστε να χυλώσει το φαγητό. |
Γίγαντες στο φούρνο με μέλι και άνηθο Posted: 22 Nov 2011 12:52 AM PST ΥΛΙΚΑ 250γρ γίγαντες μουλιασμένοι αποβραδίς 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 2 μέτρια κρεμμύδια 3 ντομάτες 2 φλιτζάνια νερό 3 κουταλιές μέλι 1 φλιτζάνι φρέσκο άνηθο 1/3 φλιτζανιού ξίδ από κόκκινο κρασί 2 κουταλιές πελτέ αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ με νερό. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τα φασόλια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Πλένουμε τις ντομάτες και τον άνηθο και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια με μπόλικο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 ώρα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε, κρατώντας το ζουμί τους. Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο ταψί με 3 κουταλιές λάδι, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, αρκετό από το ζουμί τους, ώστε να τα σκεπάσει, και το μέλι. Τα ανακατεύουμε προσεκτικά, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1½ - 2 ώρες, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και η σάλτσα να πήξει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε κι άλλο νερό, αν χρειάζεται. Ένα τέταρτο προτού τα βγάλουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε τον άνηθο, το ξίδι, τον πελτέ και το αλατοπίπερο. |
Posted: 22 Nov 2011 12:45 AM PST Ντολμαδάκια Γιαλαντζί Υλικά · 1/2 κιλό αμπελλόφυυλλα · 1/2 κιλό ρύζι καρολίνα · 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο · 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα · 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο · 1 κουτ. σούπαςδυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο · 1 φλ.καφέ κουκουνάρια (προεραιτικά) · 1 1/2 φλ.τσ. λάδι · δύο λεμόνια · αλάτι, πιπέρι Οδηγίες Παρασκευής Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για 5 λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. (Μπορούμε να αγοράσουμε και τα έτοιμα σε κονσέρβα.) Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε μισό φλυτζάνι λάδι να ζεσταθεί και ξανθαίνουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε και το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο και τα κουκουνάρια. Τα γυρίζουμε λίγες φορές να μαραθούν. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο προσέχοντας να είναι έξω η λεία πλευρά του και οι ίνες του από μέσα. Παίρνουμε μία κουταλιά γέμιση και γεμίζουμε στο κέντρο το αμπελόφυλλο. Τυλίγουμε το αμπελόφυλλο προσεκτικά. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Στην κατσαρόλα μας τοποθετούμε λίγα αμπελόφυλλα στον πάτο και από επάνω βάζουμε τα τυλιγμένα κυκλικά. Προσθέτουμε το λεμόνι, το υπόλοιπο λάδι και νερό. Τοποθετούμε ένα πιάτο επάνω από τα ντολμαδάκια μας και βράζουμε για 50 λεπτά περίπου (όσο να μαλακώσει το ρύζι). |
Μυδοπίλαφο(μύδια ,ρύζι και μυρωδικά) Posted: 21 Nov 2011 09:51 AM PST Περιγραφή Ένα νόστιμο φαγάκι, με μύδια ,ρύζι και μυρωδικά! 1 κιλό μύδια καθαρισμένα. 1/2 φλιτζάνι ούζο. 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα. 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. 1 φλιτζάνι ρύζι καστανό. 5 κουταλιές σούπας λάδι. 1 κούπα ντομάτα στον τρίφτη. 4 κουταλιές σούπας άνηθο. 3 κουταλιές σούπας δυόσμο. 2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο. Αλάτι και πιπέρι. Οδηγίες
|
Posted: 21 Nov 2011 09:44 AM PST Υπέροχο ριζότο με μανιτάρια χωρίς λάδι! 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 φλ. μανιτάρια σε φετούλες 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (ή 1 κ.γ σε σκόνη) 1 ποτήρι κρασί λευκό 1 φλ. ρύζι για ριζότο 2 φλ. ζωμό λαχανικών αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ
|
Μπουγάτσα της οικονομικής κρίσης(παραδοσιακή, νηστίσιμη) Posted: 21 Nov 2011 09:37 AM PST ΠεριγραφήΈνα πρωί είπα να φάω κάτι άλλο στη δουλειά. Λιγουρεύτηκα να φάω κάτι που είδα στο φούρνο και μου είπαν ότι λέγεται μπουγάτσα, χωρίς κρέμα και φύλλο. Ρώτησα πώς γίνεται και ιδού...Μπουγάτσα παραδοσιακή, νηστίσιμη και οικονομική από το φούρνο της γειτονιάς...Τι χρειαζόμαστε: 1 ποτήρι ελαιόλαδο 5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό ζάχαρη (εγώ βάζω πολύ λιγότερη) χυμό από 3 πορτοκάλια ξύσμα από μισό πορτοκάλι 2 κουταλάκια κανέλα 2 κουταλάκια γαρύφαλο 1 κουταλάκι σόδα Σουσάμι (προαιρετικά) Πως το κάνουμε:
Λίγα μυστικά ακόμα Πάνω στη ζύμη μπορείτε να κάνετε τρύπες με ένα πιρούνι για να ψηθεί καλύτερα. Θα βάλω σύντομα φωτό, αν καταφέρω να την περάσω από το κινητό μου στον υπολογιστή... Καλή επιτυχία και μη φοβηθείτε αν η μπουγάτσα τρίβεται, έτσι πρέπει, να τρίβεται σαν κουλούρι. |
Posted: 21 Nov 2011 09:05 AM PST Προετοιμασία : 15 λεπτά Μαγείρεμα : 2 ώρες Υλικά για 6 άτομα 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό με 1300 φρέσκο ή κατεψυγμένο 3 φλ. Ελαιόλαδο 5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες αλλά ολόκληρες 2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή 4 κλωνάρια ξερή ρίγανη 4-5 κόκκοι κέδρου 5-6 κόκκοι πιπεριου ½ κ. γλ. κόλιανδρο σε σπόρους ½ κ .γλ . μαραθόσπορο Για το σερβίρισμα : ο χυμός και το ξύσμα ενός λεμονιού Εκτέλεση Σε ένα μπολ βάζω το χταπόδι , καλά πλυμένο, καθαρισμένο και στεγνωμένο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καίω για 2-3 το πιπέρι, το κέδρο , το κόλιανδρο και το μαραθόσπορο για να τα ζωντανέψω. Μετά τα αφήνω να κρυώσουν και τα προσθέτω μαζί με το λάδι στο χταπόδι. Σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη το μπολ και αφήνω το χταπόδι να μαριναριστεί στο ψυγείο γα 5-6 ώρες. Βγάζω το μπολ από το ψυγείο, αφήνω το μίγμα να περάσει σε θερμοκρασία δωματίου και το μεταφέρω σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Προσθέτω τις σκελίδες σκόρδου και τη ρίγανη και βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το χταπόδι χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 1 ώρα και 30 λεπτά. Κανονικά θα πρέπει το χταπόδι να είναι μαλακό και ζουμερό, αν βλέπω και κρατάει ακόμη το αφήνω 15 λεπτά ακόμη. Όταν είναι έτοιμο με μια πιρούνα το αποσύρω από την κατσαρόλα , το βάζω σε ένα ξύλο κοπής και το κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Το σερβίρω αμέσως με ξύσμα και χυμό λεμονιού. Τα περιχύνω με λίγο πετιμέζι ή λίγο μπαλσάμικο. Συμβουλή Αν το καταναλώσουμε κρύο καλό θα είναι να του βάλουμε λίγο από το λάδι της κατσαρόλας. Το λάδι της κατσαρόλας το κρατάμε σαν αρωματικό και το χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, στα ρύζια, στα ζυμαρικά , στις πίτσες ή ακόμη και στα σπιτικά ψωμάκια. Μπορούμε δε να διατηρήσουμε το μαγειρεμένο χταπόδι στο λαδι που μαγειρεύτηκε για 1 βδομάδα. Γι αυτό το βάζουμε σε γυάλινο δοχείο το κλείνουμε καλά και το φυλάμε στο ψυγείο. |
Πανεύκολα, οικονομικά, νηστίσιμα μηλοπιτάκια Posted: 21 Nov 2011 08:59 AM PST Μοναστηριακή συνταγή , με ζύμη ελαιολάδου Οι νηστίσιμες συνταγές κυρίως αυτές που προέρχονται από μοναστήρια, είναι συνήθως λιτές αλλά δεν υστερούν σε νοστιμιά. Συνήθως τα μοναστήρια χρησιμοποιούν προϊόντα της περιοχής τους, τις περισσότερες φορές δικής τους παραγωγής. Όπως θα δείτε, η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει τα τρία πιο «καλά» μας προϊόντα: Λάδι, κρασί, σταφίδα! Μιας και μπήκαμε λοιπόν από την προηγούμενη Τρίτη στη νηστεία των Χριστουγέννων φτιάχνουμε νηστίσιμα γλυκά ! Υλικά: (Γίνονται 35-40 μηλοπιτάκια κανονικού μεγέθους) Α. Για τη ζύμη: 1 κούπα ελαιόλαδο 1 κούπα λευκό κρασί (ή ρετσίνα) ½ κιλό (3,5 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Β. Για τη γέμιση 2 κούπες τριμμένο μήλο (στον τρίφτη της ντομάτας) 1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη 1 κούπα σταφίδα σουλτανίνα 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα Ό κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο Προαιρετικά, 2 κουταλιές σουσάμι καβουρντισμένο (δική μου προσθήκη αυτό) Περίπου μία κούπα αχνοζάχαρη Επί το έργον: Παρατηρήσεις: 1) Η αντιστοιχία ζύμης-γέμισης σε αυτού του είδους τις συνταγές είναι ενδεικτική. Επειδή στα σπίτια μας δεν έχουμε μηχανές ώστε τα πιτάκια να βγαίνουν με καλούπι, ενδέχεται κάποιες φορές να περισσέψει 1-2 μερίδες ζύμης ή 1-2 κουταλιές γέμιση. Αν περισσέψει ζύμη, γεμίστε τη με μαρμελάδα ή με κανένα λουκουμάκι όπως στα κουραμπιεδάκια με λουκούμι. 2) Αν σας αρέσουν πιο γλυκά τα γλυκά, προσθέστε στη γέμιση 2 κουταλιές ζάχαρη, μαύρη κατά προτίμηση.Κατά τη δική μας γνώμη δεν χρειάζεται. 3) Εννοείται ότι με τα ίδια υλικά μπορεί να γίνει μηλόπιτα στο ταψί, με μηδενικό κόπο! Θα μοιράσουμε σε δύο μέρη τη ζύμη , θα στρώσουμε τη μισή στον πάτο ενός πυρέξ και θα βάλουμε από πάνω τη γέμιση. Την άλλη μισή ζύμη θα την ανοίξουμε σε φύλλο ανάμεσα σε κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού γιατί είναι πολύ μαλακή, και θα σκεπάσουμε την πίτα μας. Επειδή είναι μεγάλη ποσότητα, κάνουμε τη μισή δόση ή τη βάζουμε σε δύο ταψάκια. 4) Οι ξηροί καρποί στη γέμιση μπορεί να είναι αμύγδαλα ή φουντούκια, και οι σταφίδες μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα ξερά φρούτα ψιλοκομμένα (δαμάσκηνα, σύκα ή βερίκοκα ).Επίσης για πιο "εμπλουτισμένη" γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη σοκολάτα και μια κουταλιά κονιάκ ή αρωματικό λικέρ. Είπαμε όμως ότι η αρχική συνταγή είναι μοναστηριακή, άρα λιτή και με απλά υλικά. |
Χοιρινές Μπριζόλες σε σάλτσα κρασιού Συνταγή για 4 άτομα Posted: 21 Nov 2011 08:55 AM PST Χοιρινές Μπριζόλες σε σάλτσα κρασιού Συνταγή για 4 άτομα Υλικά: 8 χοιρινές μπριζόλες, χωρίς κόκαλο και περιττό λίπος 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας 3/4 φλιτζανιού κόκκινο κρασί 1 φλιτζάνι ζωμός κότας 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1 φλιτζάνι ντομάτα κονκασέ αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι Προετοιμασία: Ζεσταίνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο πάνω σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε τις μπριζόλες για 3 λεπτά την κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την κανέλα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί και να μείνει μόνο η γεύση. Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα, και το ζωμό. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει καλά η σάλτσα. Σερβίρουμε με βρασμένο ρύζι ή πουρέ πατάτας. Περιχύνουμε τον πουρέ με σάλτσα, να ποτίσει καλά. |
You are subscribed to email updates from Συνταγές μαγειρικής To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου