Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

╚»*«╝Pantocratoria©╚»*«╝


╚»*«╝Pantocratoria©╚»*«╝


Διάσημη ηθοποιός αποκάλυψε ότι είχε σχέση με μια γυναίκα!

Posted: 28 Nov 2012 03:02 PM PST

H όμορφη και...


άτακτη ηθοποιός δήλωσε ότι διατηρούσε σχέση με μια γυναίκα!

Η Λίντσεϊ Λόχαν μίλησε για την τελευταία της μεγάλη σχέση, με την dj Σαμάνθα Ρόνσον πριν τρία χρόνια.

"Είχα το θάρρος να βγω και να πω στον κόσμο ότι μου αρέσει ένα κορίτσι. Αλλά αυτό την έβαλε σε μια θέση όπου δεχόταν επιθέσεις καθημερινά. Κάτι που δεν ήταν δίκαιο. Το αποτέλεσμα ήταν εγώ να βρεθώ με την καρδιά μου σπασμένη. Όλο αυτό συνέβη τρία χρόνια πριν. Η Σαμάνθα ήταν η τελευταία μου σοβαρή σχέση", δήλωσε η ηθοποιός στο περιοδικό "US Weekly" που θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο.

Όσο για το αν έχουν κρατήσει επαφές μετά το χωρισμό είπε: "Πλέον είμαστε δυο καλές φίλες. Έτσι όπως ξεκίνησε το όλο πράγμα και έτσι όπως ήταν μάλλον γραμμένο να καταλήξει. Γιατί η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να αγαπήσω τον εαυτό μου πριν αγαπήσω κάποιον άλλο. Και την εποχή εκείνη περνούσα πολλά".


Δεν θα πιστέψετε τι τατουάζ αποφάσισε να κάνει η συγκεκριμένη κοπέλα...

Posted: 28 Nov 2012 02:53 PM PST


Δείτε παρακάτω....



Βλέπουν πορνό εν ώρα εργασίας !

Posted: 28 Nov 2012 01:39 PM PST




Η πλειοψηφία των εργαζομένων σε γραφεία έχουν επισκεφτεί ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου εν ώρα εργασίας. Σύμφωνα με το σεξολόγο Dr Christoph Ahlers η πιο γνωστή ιστοσελίδα δωρεάν αισθησιακού περιεχομένου στον κόσμο δέχεται 60 εκατ. επισκέψεις την ημέρα, με τα δύο τρίτα των εγγεγραμμένων χρηστών να δηλώνουν ότι μπαίνουν σε αυτή όταν βρίσκονται στη δουλειά τους.

Ένα ακόμη «μεγάλο κύμα» χρηστών μπαίνει στην ιστοσελίδα μετά τα μεσάνυχτα, είπε ακόμη ο Dr Ahlers, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης του κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, με θέμα τη θεραπεία σεξουαλικών ζητημάτων, γράφει η εφημερίδα The Sun.
«Πλέον δεν κρύβονται στα δωμάτιά τους όσοι θέλουν να δουν πορνό και το φαινόμενο αυτό έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Σαράντα εκατομμύρια χρήστες είναι ένας ισχυρός δείκτης του τι ακριβώς συμβαίνει στις μέρες μας» 

Χώρισαν μετά από 77 χρόνια γάμου επειδή..

Posted: 28 Nov 2012 10:43 AM PST



Ο 99χρονος σύζυγος και η 96χρονη συμβία του αφού έζησαν μαζί επί σχεδόν ογδόντα χρόνια 
και απέκτησαν πέντε παιδιά και δώδεκα... 
...εγγόνια κατέληξαν πως ο γάμος δεν τους ταιριάζει και θέλουν να τους βρει ελεύθερους το νέο έτος.

 Αιτία, μερικές ερωτικές επιστολές που ανακάλυψε το... 2002 ο σύζυγος και άφηναν να εννοηθεί ότι η γυναίκα του είχε εξωσυζυγικές περιπέτειες.
Αφού βρήκε τα γράμματα, κρυμμένα σε ένα συρτάρι, ο τότε 90χρονος πρώην αστυνομικός έφυγε από το σπίτι. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να συμφιλιωθούν --μάλιστα ο απατημένος σύζυγος επέστρεψε στο σπίτι της οικογένειας-- διαπίστωσαν ότι το χάσμα μεταξύ τους ήταν πλέον αγεφύρωτο και έτσι ζήτησαν διαζύγιο.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1934 στη Νάπολη και από το 1955 ζούσε στη Ρώμη.

Ο ατμοσιδηρόδρομος, το περίφημο «θηρίο», που καταργήθηκε με γλέντια και τραγούδια!

Posted: 28 Nov 2012 10:41 AM PST


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Κάτω από τη γενική χλεύη και τα σατιρικά σχόλια ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που υπηρέτησε για περισσότερα από πενήντα χρόνια παρέδιδε το πνεύμα, τον Αύγουστο 1938, ο ατμοσιδηρόδρομος, το περίφημο «θηρίο», όπως έμεινε στη μνήμη του λαού της Αττικής. Ένα παρατσούκλι που του απέδωσαν πολύ νωρίς οι χρονογράφοι αλλά επικράτησε –κυρίως– την εποχή του αποκλεισμού των Αθηνών από τους Αγγλογάλλους (1916). Τότε αναγκάστηκε να κινείται καίγοντας ξύλα, λιγνίτη, ξυλοκάρβουνα και ότι ήταν δυνατόν να βρεθεί στις δύσκολες εκείνες περιστάσεις. Όταν όμως ο ατμοσιδηρόδρομος αναγκάστηκε να πάρει σύνταξη, νικημένος από την εξάπλωση του αυτοκινήτου και της ηλεκτροκίνησης, χιλιάδες λαού πανηγυρίζοντας έτρεξαν να γιορτάσουν την τελευταία διαδρομή του, στήνοντας τρικούβερτο γλέντι στην Κηφισιά και κολλώντας ακόμη και κηδειόχαρτα στις κολώνες! Ξεχάστηκε η συμβολή του στην ανάπτυξη πολλών περιοχών, αφού όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του πέρα από τα Κάτω Πατήσια εκτεινόταν ακόμη ο αττικός ελαιώνας, το Κάτω Ηράκλειο δεν υπήρχε, το Μαρούσι ήταν αγροτικός οικισμός και η Κηφισιά εξοχή.
Υποδέχθηκαν το «θηρίο»
με ρόπαλα και πέτρες!
Η «Εταιρεία Σιδηροδρόμων Αττικής» είχε ιδρυθεί το 1883 και είχε συμβληθεί με το κράτος για την εκμετάλλευση της γραμμής του Λαυρίου και αμέσως μετά για την εκμετάλλευση της γραμμής Κηφισιάς. Το 1885, το πρώτο τρένο ξεκινούσε από το Λαύριο για την Κηφισιά. Αλλά στην πρώτη του κιόλας διαδρομή παρουσίασε καθυστέρηση λίγο πέρα από το Ηράκλειο λόγω βλάβης της ατμομηχανής. Όλοι το θεώρησαν κακό «σημάδι» και είχαν δίκιο. Καθυστερημένα έφθασε στο Μαρούσι, όπου η υποδοχή εκ μέρους των ντόπιων δεν ήταν ενθουσιώδης.
Οι χωρικοί επιτέθηκαν εναντίον του με ράβδους και πέτρες, έσπασαν τα τζάμια και προσπάθησαν να αποτρέψουν τη συνέχεια της διαδρομής του. Χρειάσθηκε δε, ισχυρή δύναμη της Πολιτοφυλακής για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τα ίδια είχαν συμβεί και όταν στρωνόταν το δίκτυο των γραμμών. Διαφορετική ήταν η υποδοχή στην Κηφισιά, όπου οι κάτοικοι υποδέχθηκαν χαρούμενοι το θηρίο συν γυναιξί και τέκνοις και έχοντας επικεφαλής τον Πρόεδρο της κοινότητάς που εκφώνησε και τον σχετικό πανηγυρικό:
―Πάνε πλέον τα γαϊδούρια και οι αραμπάδες. Τώρα θα κατεβαίνουμε στην Αθήνα σε 60 λεπτά. Ζήτω ο πολιτισμός!
Και το «θηρίο» πράγματι σε αρκετές περιπτώσεις μετέφερε και τον πολιτισμό. Όπως συνέβη στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν η εταιρεία των «Σιδηροδρόμων Αττικής» εξωράισε τους σταθμούς, έφτιαξε πλατείες, ίδρυσε το Άλσος Κηφισιάς καθιστώντας την όμορφη κωμόπολη προορισμό προσιτό σε όλους.
Χωρικοί και βασιλιάδες
Πάντως, από την ημέρα που ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ατμοσιδηρόδρομος οι χωρικοί διατελούσαν σε εμπόλεμη κατάσταση. Στις καθυστερήσεις και τις αλλαγές των δρομολογίων απαντούσαν ξεκαρφώνοντας τις κρεμάστρες και τα δικτυωτά που χρησίμευαν για την τοποθέτηση των μικροαποσκευών και καταξεσκίζοντας τα βελούδα της ταπετσαρίας της πρώτης θέσης και τα υφάσματα της τρίτης. Παρά τις φυλακίσεις και τις συλλήψεις για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και τις αυστηρές πινακίδες οι καταστροφές συνεχίζονταν αμείωτες. Επί 53 χρόνια το θηρίο πρωταγωνιστούσε στην καθημερινή ζωή. Είχε δε και ευτυχισμένες στιγμές. Όπως το βασιλικό βαγόνι που χρησιμοποιείτο για να ταξιδεύουν πρίγκιπες και βασιλείς, ή σπουδαίες ξένες προσωπικότητες όπως ο Τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος, ο βασιλιάς της Αγγλίας στους Ολυμπιακούς του 1906, Μεγάλοι Δούκες κ.ά. Τότε ταξίδευε στολισμένο με άνθη και δάφνες και καθαρό.
Πρώτος και επί πολλά χρόνια διευθυντής της Εταιρείας ήταν ο Φωκίων Νέγρης, ο οποίος φιλότιμα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Αλλά δεν τα κατάφερνε. Αλησμόνητες έμειναν σε όλους οι ημέρες του 1907, όταν εξεγέρθηκαν οι Λιοπεσιώτες κατά της εταιρείας, η οποία στον σταθμό της κωμόπολης είχε ένα βαρούλκο με το οποίο φορτώνονταν στο τρένο τα βαρέλια με το μούστο και άλλα βαριά αντικείμενα. Θέλοντας να χρησιμοποιήσει αλλού το βαρούλκο έστειλε εργάτες να το μεταφέρουν. Αλλά δεν τα κατάφεραν παρά τη δύναμη της χωροφυλακής που συγκεντρώθηκε. Οι Λιοπεσιώτες ήταν έτοιμοι να… πέσουν υπέρ του βαρούλκου!
Το τέλος της διαδρομής
Τον Αύγουστο 1938 και ενώ συμπλήρωνε 53 χρόνια ζωής το «θηρίο», η εταιρεία που εκμεταλλευόταν τις δύο γραμμές αδυνατούσε να συνεχίσει λόγω οικονομικών δυσχερειών. Είκοσι χρόνια είχε να δώσει μέρισμα στους μετόχους, ενώ επί μία δεκαετία παρουσίαζε συνεχή ελλείμματα. Η εξάπλωση του αυτοκινήτου εξασφάλιζε γρήγορη και άνετη συγκοινωνία με τα προάστια. Ο κόσμος τώρα έβρισκε την ευκαιρία να εκδικηθεί τον ατμοσιδηρόδρομο, ο οποίος ούτε μία φορά δεν ξεκινούσε στην ώρα του για να φτάσει στον προορισμό του εγκαίρως! Βραδυκίνητος, μουγγρίζοντας και μαυρίζοντας τον ουρανό διέσχιζε τον αττικό κάμπο για να φτάσει με τα χίλια βάσανα στο τέρμα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα παράπονα έπαιρναν βίαιες μορφές, με διαβήματα προς την εταιρία, λιθοβολισμούς, ακόμη και επιθέσεις εναντίον των μηχανικών. Αλλά τόσο η εταιρεία όσο και το κράτος αδιαφορούσαν επιδεικτικά.
Έτσι εξηγείται το μίσος με το οποίο ο κόσμος αντιμετώπισε τον «θάνατο» του «θηρίου». Στήθηκε πραγματική γιορτή από χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα του τελευταίου δρομολογίου, ενώ η εταιρεία με ανακοίνωσή της ενημέρωνε το κοινό πως μέχρι να εγκατασταθεί η ηλεκτροκίνηση έβαζε λεωφορεία για την εξυπηρέτηση του. Μόνη κερδισμένη η εταιρεία «Πάουερ», η οποία ανέλαβε πλέον τον ηλεκτροκινούμενο σιδηρόδρομο.

Μειώθηκε η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου

Posted: 28 Nov 2012 09:42 AM PST




Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου στη Βραζιλία έφθασε μεταξύ του Αυγούστου του 2011 και του Ιουλίου του 2012 στο χαμηλότερο επίπεδό της αφότου οι αρχές ξεκίνησαν την καταγραφή στατιστικών στοιχείων στον τομέα αυτό το 1988, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, αναφέροντας αποψίλωση 4.656 τετραγωνικών χλμ., σε μια έκταση μειωμένη κατά 27% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2010-2011.

«Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία, αφότου η Βραζιλία άρχισε να μετράει (σ.σ. την αποψίλωση των δασών)» το 1988, ανακοίνωσε στον Τύπο η υπουργός Περιβάλλοντος Iζαμπέλα Τεσέιρα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την τέταρτη πτώση σε ισάριθμα χρόνια.

«Μου φαίνεται ότι είναι η μόνη καλή είδηση για το περιβάλλον στον κόσμο»,εκτίμησε η Τεσέιρα, πριν ανακοινώσει την εισαγωγή ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο,το ανώτατο επίπεδο της αποψίλωσης των δασών είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια των ετών 2003-2004, όταν η καταστροφή των δασικών είχε φτάσει τα 27.700 τετραγωνικά χλμ.

Μεταξύ Αυγούστου 2010 και Ιουλίου 2011, οι αποψιλωμένες περιοχές είχαν ανέλθει σε 6.238 τετραγωνικά χλμ., που αντιπροσώπευαν ήδη ένα ρεκόρ μείωσης.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει καταστήσει την αναχαίτιση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου έναν από τους κύριους στόχους της στον αγώνα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και δεσμεύτηκε το 2009 να μειώσει την αποψίλωση των δασών κατά 80% μέχρι το 2020.

Πυρκαγιές, γεωργία, κτηνοτροφία, καθώς και η παράνομη εκμετάλλευση του ξύλου και των ορυκτών είναι ανάμεσα στα βασικά αίτια της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου, σύμφωνα με τις αρχές.

«Η ελληνική κοινωνία κινδυνεύει να πνιγεί από τη διαφθορά»

Posted: 28 Nov 2012 09:39 AM PST




Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση με τη διαφθορά στην χώρα μας ο Αντώνης Ρουπακιώτης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας σε ημερίδα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «η ελληνική κοινωνία κινδυνεύει να πνιγεί από τη διαφθορά. Από πάνω ως κάτω. Η διαφθορά καταλαμβάνει το σύμπαν της κοινωνίας και περιλαμβάνει και πολιτικούς, και επιχειρηματίες, και πανεπιστημιακούς και την εκκλησία και τα δικαστήρια».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ρουπακιώτης και στη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι ο μόνος δρόμος είναι η θεσμική οργάνωση και όχι ένα «κόμμα που καταλύει τον νόμο». «Από τη στιγμή που υπάρχουν οι συνέπειες της διαφθοράς χάθηκε η πίστη του πολίτη στη θεσμική οργάνωση της κοινωνίας. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, γιατί οι πολίτες στη μεγάλη κρίση αναζητούν να ακουμπήσουν κάπου. Ένα κόμμα έρχεται και υπόσχεται να δίνει λύσεις υποκαθιστώντας τους νόμους. Λέει θα πάρει στα χέρια του το νόμο και καταλύει το νόμο. Αν οι πολίτες δεν πιστεύουν στη θεσμική οργάνωση και αναζητούν τέτοιες λύσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Άλλος δρόμος από την θεσμική οργάνωση δεν υπάρχει και πρέπει όλοι να το αντιληφθούν», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Την ψαριά της ζωής του έκανε άνδρας στη Σκοτία

Posted: 28 Nov 2012 09:38 AM PST


Ο τόνος θα «πιάσει» 20.000 στερλίνες. Την ψαριά της ζωής του έκανε άνδρας στη Σκοτία, καθώς ο τόνος που ψάρεψε, βάρους 373 κιλών αναμένεται να πωληθεί στην αγορά της Ιαπωνίας στην τιμή των 20.000 στερλινών.





Ο ψαράς Marc Towers έδωσε «πάλη» με το ψάρι για περίπου δύο ώρες… μάλιστα ο τόνος ήταν τόσο τεράστιος που ήταν αδύνατον οι άνδρες που βρίσκονταν στο σκάφος να το τραβήξουν στην επιφάνεια.



Αναγκάστηκαν λοιπόν, αφού έδεσαν το ψάρι με σκοινί, να το σύρουν μέσα στο νερό για απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων μέχρι να το βγάλουν στην ακτή.



Στη συνέχεια ο τόνος τοποθετήθηκε με τη βοήθεια γερανού σε φορτηγό το οποίο το μετέφερε σε ψυγείο, ώστε να πωληθεί στην Ιαπωνία και να ταΐσει εκατοντάδες στόματα, καθώς το συγκεκριμένο ψάρι δίνει το πολύ δημοφιλές σούσι.






Στα "κεραμίδια" η Ένωση Γονέων για τη δωρεάν διανομή μπανανών στα σχολεία

Posted: 28 Nov 2012 09:36 AM PST



"Με τη λογική του δώρου "καθρεπτάκια στους ιθαγενείς" το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, λειτουργώντας σαν διαφημιστικός ατζέντης της Dole, πολυεθνικής εταιρείας παραγωγής και εμπορίας μπανάνας και με το πρόσχημα προγράμματος υγιεινής διατροφής που στην ουσία είναι διαφήμιση - παρουσίαση και διανομή του προϊόντος τους (μαζί με ενημερωτικό υλικό δικό τους) στους μαθητές μας και το οποίο διδάσκουν όχι οι εκπαιδευτικοί αλλά οι άνθρωποι της εταιρείας θέλει να δημιουργήσει τους καταναλωτές πελάτες της.

Αναλύοντας δήθεν τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και κατ επέκταση, την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με στόχο την υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής, το Υπουργείο Παιδείας με πονηρό και ύπουλο τρόπο προωθεί την διαφήμιση της εταιρείας στις ευαίσθητες ηλικίες των μαθητών των δημοτικών σχολείων της πόλης μας, αγνοώντας ότι η Ελλάδα είναι παραγωγός θρεπτικότατων και φρεσκότατων φρούτων, που σ αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο θα πρέπει να πουληθούν τα δικά μας προϊόντα προς όφελος των ελλήνων παραγωγών, και αντ΄ αυτού προωθεί ένα ξένο προϊόν που έρχεται από φυτείες στις οποίες εργάζονται ιθαγενείς κάτω από άθλιες συνθήκες, όπου η συγκομιδή γίνεται από άγουρη παραγωγή και μεταφέρεται μέσα σε ψυγεία και στη συνέχεια, σχεδόν πάντοτε, η ωρίμανση γίνεται τεχνητά, μέσα σε φούρνους.

Χάθηκε το αμύγδαλο, το καρύδι, το βερίκοκο, το ροδάκινο, η ντομάτα, το μαρούλι, το αγγούρι, το μήλο, το πορτοκάλι ,το μανταρίνι; Χάθηκαν τα βότανα της ελληνικής φύσης; Χάθηκε η ελιά, το σιτάρι, το καλαμπόκι, η πατάτα; Χάθηκε το γάλα, το τυρί ,το γιαούρτι; Χάθηκε ότι μας έθρεψε μέχρι να ανακαλύψουμε τα γαριδάκια, τα κρουασάν και τις συνθετικές τροφές που τρώνε τα παιδιά στην καθημερινότητά τους; Χάθηκαν οι δημόσιοι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί που μπορούν να ενημερώσουν για τη σωστή και υγιεινή διατροφή; Είναι η μπανάνα η απόλυτη τροφή και οι διατροφολόγοι της εταιρίας οι μοναδικοί γνώστες της ανθρώπινης υγείας; Για μια τσάμπα μπανάνα να γίνουν τα παιδιά υποκείμενα της όρεξης για διαφήμιση της εταιρίας;

Τώρα που οφείλουμε να επιστρέφουμε στην εγχώρια και τοπική παραγωγή λαχανικών και φρούτων και στην προώθησή της, στην μεσογειακή μας διατροφή, σε μια εποχή που πρέπει να προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα σε μια εποχή που θα έπρεπε να φτιάχνουμε σχολικούς κήπους να φυτεύουμε λαχανικά και καρποφόρα δέντρα και να μαθαίνουμε στα παιδιά να παράγουν την τροφή τους, έρχεται το Υπουργείο να παρουσιάσει τους αποκλειστικούς εισαγωγής μπανάνας ως εκπαιδευτές των μαθητών για την υγιεινή διατροφή.

Αντί να ενδιαφερθεί για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης, μας δουλεύει και από πάνω μιλώντας μας για τη χρησιμότητα της μπανάνας. Κάνει πως δεν ξέρει ότι για να φας το φρούτο πρέπει πρώτα να έχεις φάει ένα πιάτο φαγητό, που όμως υπάρχουν οικογένειες που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να το προσφέρουν στα παιδιά τους.

Αυτό που όλοι κατανοούν δεν κατανοεί το Υπουργείο ή έχει άλλες δεσμεύσεις προς την εταιρεία;

Αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ με τίτλο "Bananas" του Σουηδού Φρέντρικ Γκέρτεν για να δει πώς η μεγαλύτερη φρουτοπαραγωγική εταιρεία του κόσμου δηλητηρίασε τους εργαζόμενους των φυτειών της Νικαράγουα, και οι οποίοι είναι όλοι στείροι εξαιτίας των τοξικών παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούσε εν γνώσει της η εταιρεία στις φυτείες μπανάνας. Έγινε μία μάχη «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ». Η ταινία καταγράφει την πρώτη ιστορική δίκη στο Ανώτατο δικαστήριο του Λος Άντζελες και τελειώνει με την ετυμηγορία των ενόρκων. Η ετυμηγορία όμως βρίσκεται ακόμα υπό έφεση. Όσο για τον Σουηδό δημιουργό του ντοκιμαντέρ, μέχρι σήμερα δέχεται μηνύσεις από την εν λόγω εταιρεία για να σταματήσει η κυκλοφορία της. Μία απαγορευμένη ταινία που η εταιρεία σίγουρα δεν θα ήθελε να δει κανένας γονέας των μαθητών των σχολείων που επισκέπτεται η εταιρεία, με τη σύμφωνη δυστυχώς γνώμη του Υπουργείου Παιδείας.

Αν υπήρχαν αγαθές προθέσεις της εταιρείας Dole θα έπραττε όπως και ο ανώνυμος εισαγωγέας που διέθεσε δωρεάν 15 τόννους μπανανών στο Δήμο Λάρισας και μοιράστηκαν σε αναξιοπαθούσες οικογένειες της πόλης και κανείς δεν υποχρεώθηκε να κάνει την μαϊμού.

Θα είχε ενδιαφέρον αν ακούγαμε την άποψη του Υπουργείου για όλα αυτά.

Θέλουμε όμως να τονίσουμε και μια άλλη παράμετρο στο θέμα αυτό. Με τον πλάγιο αυτό τρόπο ανοίγει η κερκόπορτα για την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών - πολυεθνικών στα σχολεία, με τη μορφή των χορηγιών και με στόχο το κέρδος.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη λογική της χορηγίας. Τα παιδιά μας και τα σχολεία μας δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να προωθηθούν τα συμφέροντα εταιριών με τη μορφή οποιασδήποτε δήθεν «κοινωνικής υπευθυνότητας». 
Οπωσδήποτε, η κρίση και η φτώχεια που τη συνοδεύει, είναι μια πραγματικότητα που όλοι μας βιώνουμε. Όμως, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, υποχρέωση της πολιτείας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και η κάλυψη των πραγματικών αναγκών των παιδιών, και όχι η προβολή των εταιρειών και των στόχων τους. Τονίζουμε ότι, το δημόσιο σχολείο και οι εργαζόμενοι σε αυτό δεν έχουν καμιά υποχρέωση να προβάλλουν ιδιώτες. Αντίθετα έχουν κάθε δικαίωμα να περιφρουρούν τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

• Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τη στάση του και τη λογική με την οποία κινείται. 

• Καλούμε τα Δ.Σ. των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών και την ΕΛΜΕ Αχαΐας να πάρουν θέση στο θέμα που έχει προκύψει.

• Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων των Σχολείων να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε τέτοιου είδους «δράσεις» και να μην επιτρέψουν να μετατραπούν τα σχολεία και οι μαθητές μας, σε πεδίο διαφήμισης εταιρειών και δράσης χορηγών, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για το μέλλον της Δημόσιας Εκπαίδευσης

Καλούμε τους γονείς, τους δασκάλους, τους Διευθυντές και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες.

Καλούμε επίσης τους ντόπιους παραγωγούς φρούτων σε συνεργασία με την Ένωση Συνεταιρισμών να οργανώσουν εκδηλώσεις για την προώθηση των ντόπιων προϊόντων στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να μάθουν να σιτίζονται με αγνά φρέσκα ντόπια προϊόντα, στηρίζοντας έτσι και την τοπική μας οικονομία".

Την αναγκάζουν να ξαναπαντρευτεί αυτόν που της έριξε οξύ στο πρόσωπο

Posted: 28 Nov 2012 09:36 AM PST


Συγκλονίζει η ιστορία μιας γυναίκας από το Μπαγκλαντές η οποία είναι αναγκασμένη να ζει μαζί με τον άνδρα που της έριξε οξύ στο πρόσωπο..

Η 36χρονη Nurbanu αποφάσισε να πάρει διαζύγιο από τον…

επί 18 χρόνια άνδρα της όταν έμαθε ότι εκείνος δεν της ήταν πιστός…

Μετά όμως από 8 μέρες ο σύζυγός της της επιτέθηκε και της έριξε οξύ στο πρόσωπο τυφλώνοντάς της και σημαδεύοντάς την για μια ζωή!


Ο άνδρας φυλακίστηκε για ένα μόνο χρόνο καθώς η οικογένειά του την υποχρέωσε να υπογράψει ένα χαρτί για την απελευθέρωσή του και τώρα η γυναίκα αναγκάζεται να τον παντρευτεί και πάλι!

Έμαθε μετά από 19 χρόνια ότι η γυναίκα του ήταν άντρας!

Posted: 28 Nov 2012 09:34 AM PST

Ένας 64χρονος Βέλγος παράτησε τη σύζυγό του μετά από 19 χρόνια έγγαμου ...
βίου, όταν ανακάλυψε ότι η γυναίκα που είχε παντρευτεί ήταν… άντρας!

Ο Jan δήλωσε σοκαρισμένος ότι δεν γνώριζε ότι η σύντροφος της ζωής του είχε γεννηθεί αγόρι.

Την αλήθεια την έμαθε από έναν ξάδερφο της γυναίκας του από την Ινδονησία, ο οποίος αποκάλυψε το μεγάλο της μυστικό.

Ο Jan γνώρισε τη Monica το 1993 όταν εκείνη πήγε στην πόλη του Antwerp για να δουλέψει ως νταντά στο σπίτι της αδερφής του.

Όταν την είδε του φάνηκε πολύ όμορφη και θηλυκή, αλλά όπως λέει τώρα καταλαβαίνει γιατί δεν ήταν καλή στο σιδέρωμα.

«Ο δεύτερος γάμος μου δεν πήγαινε καλά και γρήγορα ερωτευτήκαμε» είπε στην εφημερίδα Nieuwsblad.

«Ήταν πολύ ελκυστική γυναίκα… και έμοιαζε με γυναίκα, δεν είχε ανδρικά χαρακτηριστικά. Τότε ήταν 27 χρονών και τη ρώτησα αν ήθελε να κάνει παιδιά. Χάρηκα πολύ όταν μου είπε ότι επειδή ήμουν ήδη 44 ετών εγώ και είχα ήδη δύο παιδιά ότι εκείνη δεν ήθελε άλλα» πρόσθεσε.

«Μου έλεγε ότι έπαιρνε αντισυλληπτικά χάπια και ποτέ δεν παρατήρησα κάτι περίεργο όσες φορές κάναμε σεξ. Τώρα καταλαβαίνω γιατί ήθελε πάντα να χρησιμοποιεί λιπαντικό, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο στους τρανσέξουαλ. Ήταν καταπληκτική με τα παιδιά μου και σπουδαία μαγείρισσα, όμως δεν τα πήγαινε καλά με την καθαριότητα και το σιδέρωμα!» είπε ακόμη.

Τα τελευταία δύο χρόνια η σχέση τους περνούσε κρίση, καθώς η Monica επέμενε να βγαίνει τα βράδια και να φορά πολύ αποκαλυπτικά ρούχα.

«Εκτός από το προκλητικό ντύσιμο, την έπιασα να κοιτάζει και φωτογραφίες νεαρών ανδρών στο ίντερνετ. Και πάλι όμως δεν υποψιάστηκα τίποτα, μέχρι που μας επισκέφτηκε ένας ξάδερφός της ο οποίος άφηνε υπονοούμενα στον "αέρα". Το ανέφερα στο γιο μου και εκείνος μου είπε ότι είχε ακούσει επίσης φήμες ότι η Monica ήταν κάποτε… άντρας. Μια μέρα αποφάσισα να τη ρωτήσω ευθέως και παραδέχτηκε ότι είχε γεννηθεί αγόρι και είχε κάνει επέμβαση αλλαγής φύλου. Έχασα τη Γη κάτω από τα πόδια μου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τρομοκρατήθηκα. Ένιωσα σα να είχα υποστεί βιασμό επί 20 χρόνια» εξομολογήθηκε ο Jan.

Το πρώην ζευγάρι όμως είναι αναγκασμένο να ζει κάτω από την ίδια στέγη, καθώς δικαστήριο απαγόρευσε στον Jan να της κάνει έξωση.

Μιχαλολιάκος: "Σε περίπτωση που η "Χρυση Αυγή" τεθεί εκτός νόμου θα κάνω ..."

Posted: 28 Nov 2012 05:39 AM PST

undefined

Την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα προαναγγέλλει ο Νίκος Μιχαλολιάκος σε περίπτωση που η Χρυσή Αυγή τεθεί εκτός νόμου και υποστηρίζει πως έτσι θα πάρει…διπλάσιο ποσοστό.

Η δήλωση αυτή του κ. Μιχαλολιάκου έρχεται μετά την επίσημη τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος ζήτησε την Τρίτη να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Ο κ. Μιχαλολιάκος μιλώντας στον ιστότοπο ethnikismos.net, υποστήριξε με έπαρση πως το μόνο που μπορεί να πετύχουν όσοι επιδιώκουν να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα του είναι να διπλασιάσουν τα ποσοστά του. Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής υποστήριξε πως το ποσοστό του κόμματός του είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενώ διευκρίνισε πως οι θέσεις του κόμματός είναι δεδομένες και δεν αλλάζουν, ακόμη κι αν αυτό έχει ως συνέπεια την δημοσκοπική πτώση του.

Τέλος ερωτηθείς για τον χρόνο των εκλογών ο κ. Μιχαλολιάκος απέφυγε να κάνει προβλέψεις. «Δεν επιθυμώ να κάνω πολιτικές προβλέψεις. Το τοπίο είναι τόσο ρευστό, ώστε θα ήταν παρακινδυνευμένες. Με δεδομένο πάντως ότι δεν βλέπω ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση, δεν βλέπω πολύ πιθανό να γίνουν μέσα στο 2013 εκλογές. Άλλωστε, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και να γίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κυβερνήσει, εκτός εάν προσδεθεί απόλυτα με το Μνημόνιο. Στην περίπτωση αυτή, ναι, μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές.»

Πώς εδραιώνονται οι αναμνήσεις;

Posted: 28 Nov 2012 05:39 AM PST


Πώς εδραιώνονται οι αναμνήσεις;

Αναρωτιέστε γιατί μαθαίνουμε καλύτερα όταν μετά τη μελέτη κοιμόμαστε;






Η λειτουργία της μνήμης είναι μία από τις πιο πολύπλοκες λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου και αποτελεί όχι μόνο τη βάση της καθημερινής δραστηριότητάς μας, αλλά και το  βασικό στοιχείο δημιουργίας της προσωπικότητάς μας. Είμαστε αυτό που θυμόμαστε. Τι φαγητό φάγαμε χθες το βράδυ; Με πόσα σίγμα γράφεται η θάλασσα; Σύμφωνα με το θεωρητικό μοντέλο που επικρατεί σήμερα, η κατηγορία της μνήμης που σχετίζεται με προσωπικές εμπειρίες (τι φαγητό φάγαμε) ονομάζεται επεισοδιακή μνήμη (episodic memory) και η κατηγορία της μνήμης που σχετίζεται με λέξεις και ονόματα ονομάζεται εννοιολογική μνήμη (semantic memory). Ο γνωστός έλληνας «εξερευνητής της σκέψης» Νίκος Λογοθέτης, διευθυντής του Τμήματος Φυσιολογίας των Γνωστικών Διαδικασιών στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Βιολογική Κυβερνητική, κατέγραψε για πρώτη φορά τη διαδικασία της διαλογής και της οριστικής αποθήκευσης στη μνήμη των γεγονότων.

Ιππόκαμπος: «αίθουσα αναμονής» για αναμνήσεις
Η πρωτοποριακή ερευνητική δουλειά του καθηγητή Λογοθέτη επικεντρώθηκε στη μελέτη ενός φαινομένου που ονομάζεται ριπιδισμοί ή υψίσυχνες ταλαντώσεις (ripples) του ιππόκαμπου. Ο ιππόκαμπος είναι μια περιοχή στο κέντρο του εγκεφάλου και οι ριπιδισμοί του είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα. Συνίσταται σε μικρής διάρκειας και επαναλαμβανόμενες ηλεκτρικές ταλαντώσεις με συχνότητα της τάξεως των 100 Hz. Η σχέση του ιππόκαμπου με τη μνήμη είχε τεκμηριωθεί από πολλές έμμεσες παρατηρήσεις, μία από τις οποίες είναι το γεγονός ότι άτομα με βλάβες στον ιππόκαμπο δεν έχουν την ικανότητα να θυμούνται περιστατικά μετά τη βλάβη, ενώ θυμούνται πολύ καλά γεγονότα πριν από τη βλάβη. Επομένως η κρατούσα σήμερα θεωρία είναι ότι ο ιππόκαμπος παίζει στον εγκέφαλο τον ρόλο του «διαλογέα» των γεγονότων, τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύονται στη «μόνιμη» μνήμη.

Αποκαλυπτήρια με λειτουργική μαγνητική τομογραφία
Ο Νίκος Λογοθέτης, με πρωτοποριακά και εξαιρετικά λεπτά πειράματα, μπόρεσε να παρατηρήσει τον εγκέφαλο τη στιγμή ακριβώς που συμβαίνει αυτή η αποθήκευση. Η παρατήρηση έγινε δυνατή αφενός με τη βοήθεια ηλεκτροδίων εμφυτευμένων στον εγκέφαλο πιθήκων και αφετέρου με τη χρήση απεικονίσεων λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (λΜΤ), η οποία δίνει μια κινούμενη εικόνα του εγκεφάλου εν ώρα λειτουργίας. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Νίκου Λογοθέτη και της ομάδας του δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Nature», το οποίο θεωρείται ένα από τα δύο εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά στις θετικές επιστήμες. Με την ευκαιρία αυτή έθεσα στον καθηγητή Λογοθέτη μερικά ερωτήματα, τα οποία παραθέτω στη συνέχεια μαζί με τις απαντήσεις του.

Ποια ήταν η κρατούσα αντίληψη για τους ριπιδισμούς του ιππόκαμπου ως σήμερα;
«Τα σήματα του ιππόκαμπου που ονομάζονται ριπιδισμοί έχουν παρατηρηθεί τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Οι παρατηρήσεις είχαν γίνει είτε με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (που όμως έχουν χαμηλή διακριτική ικανότητα) είτε μέσω  ηλεκτροδίων που ήταν εμφυτευμένα στον εγκέφαλο ασθενών για τον εντοπισμό κέντρων που σχετίζονται με κρίσεις επιληψίας. Πολλές μελέτες σε ποντίκια είχαν δείξει ότι ο αριθμός των ριπιδισμών όταν κοιμόμαστε βαθιά (Slow Wave Sleep, SWS) εξαρτάται από το τι έχουμε μάθει προτού πάμε για ύπνο. Πειράματα σε ζώα είχαν δείξει ακόμη ότι αν κανείς καταστείλει τους ριπιδισμούς με ηλεκτρική διέγερση των ιστών του ιππόκαμπου, παρεμποδίζεται η μαθησιακή διαδικασία. Αλλοι ερευνητές είχαν πετύχει ταυτόχρονες καταγραφές από τον ιππόκαμπο και μερικές άλλες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού και είχαν δείξει ότι οι ριπιδισμοί συνδέονται με παροδική δραστηριότητα στον φλοιό. Επί τη βάσει τέτοιου είδους παρατηρήσεων είχε διατυπωθεί η θεωρία ότι οι ριπιδισμοί είναι δυνατόν να αποτελούν το σήμα του ιππόκαμπου που εμπεδώνει τη μνήμη. Κανένας ως σήμερα δεν είχε δει τι ακριβώς συμβαίνει στον υπόλοιπο εγκέφαλο, ενόσω ο ιππόκαμπος δημιουργεί τα σήματα των ριπιδισμών».

Ποιο είναι ακριβώς το πλεονέκτημα της ταυτόχρονης καταγραφής διαφορών δυναμικού με ηλεκτρόδια και λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας;
«Το πλεονέκτημα είναι ακριβώς ότι μπορέσαμε να δούμε αυτό που ανέφερα αμέσως πριν: τι συμβαίνει στον υπόλοιπο εγκέφαλο όταν εμφανίζονται οι ριπιδισμοί. Οι ερευνητές είτε κατέγραφαν ριπιδισμούς από ένα, δύο ή, το πολύ, τρεις περιοχές του εγκεφάλου είτε προσπαθούσαν να συνδέσουν εγκεφαλικές καταστάσεις, τις οποίες παρατηρούσαν με λειτουργική μαγνητική τομογραφία, με σήματα στα εγκεφαλογραφήματα τα οποία φαίνονταν να σχετίζονται με τη μνήμη. Η μέθοδος που αναπτύξαμε εμείς επιτρέπει τη μέτρηση ηλεκτρικών σημάτων από διάφορες περιοχές του ιππόκαμπου, ενόσω ταυτόχρονα παρατηρούμε καταστάσεις ενεργοποίησης ολόκληρου του εγκεφάλου μέσω λΜΤ υψηλής ανάλυσης».

Ποιο ήταν το βασικό αποτέλεσμα των ερευνών σας;
«Το βασικό αποτέλεσμα ήταν ότι οι ριπιδισμοί παρατηρούνται κατά τη διάρκεια ορισμένων εγκεφαλικών "καταστάσεων" που δημιουργούνται από εκτεταμένα αυτοοργανούμενα δίκτυα, τα οποία περιλαμβάνουν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου σχετικές με την επεξεργασία των αισθήσεων και το άρρηκτο ζεύγος μάθηση-μνήμη. Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης ο ιππόκαμπος "εκπαιδεύει" τον φλοιό, στέλνοντας σε αυτόν σήματα υψηλής πολυπλοκότητας, με βάση τα οποία ο φλοιός αναπτύσσει συνάψεις μεταξύ των κυττάρων του (τα οποία ονομάζονται νευρώνες), οι οποίες αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο ο φλοιός υλοποιεί αυτό που ονομάζουμε "μνήμη". Ο φλοιός είναι λίγο "αργός" και χρειάζεται αρκετές επαναλήψεις για να καταγράψει οριστικά ένα γεγονός (εξ ου και το ρητό "επανάληψη μήτηρ μαθήσεως"). Αυτό είναι καλό για εμάς, επειδή αλλιώς θα καταγράφονταν μόνιμα δισεκατομμύρια άχρηστα γεγονότα και η μνήμη μας θα πλημμύριζε σε πολύ μικρή ηλικία. Οταν μαθαίνουμε κάτι, η πληροφορία αποθηκεύεται προσωρινά στον ιππόκαμπο. Την πρώτη φορά που πέφτουμε σε βαθύ ύπνο μετά την προσωρινή αποθήκευση, ο ιππόκαμπος αναπαράγει τη μορφή της δραστηριότητας των νευρώνων που υπήρχε κατά τη διάρκεια της αρχικής επεξεργασίας της πληροφορίας. Αν αυτό συμβεί αρκετές φορές, τότε ο φλοιός αρχίζει να μεταβάλλει την ισχύ των συνάψεων σε διάφορες συνδέσεις και τελικά η πληροφορία καταγράφεται μόνιμα στον φλοιό. Ετσι ο ιππόκαμπος προσπαθεί να εκπαιδεύσει τον φλοιό. Αλλά αυτή η εκπαίδευση δεν θα ήταν επιτυχής αν την ίδια στιγμή εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με τις αισθήσεις έστελναν και αυτές σήματα. Αυτό λοιπόν που διαπιστώθηκε για πρώτη φορά είναι ότι ο "διάλογος" ιππόκαμπου - φλοιού λαμβάνει χώρα σε χρονικές περιόδους όπου όλος ο μηχανισμός επεξεργασίας αισθημάτων και προσωρινής μνήμης είναι προσωρινά ανενεργός».

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που έπρεπε να υπερνικήσετε κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνάς σας;
«Πέρα από τις αμέτρητες βελτιώσεις στη λΜΤ και στην τοποθέτηση των εμφυτευμένων ηλεκτροδίων, υπήρχε ένα σημείο εξαιρετικά λεπτό. Να καταγράψουμε ασθενή σήματα 50-100 εκατομμυριοστών του volt, όταν στην ακίδα του εμφυτεύματος εμφανίζονται τάσεις της τάξεως των 50 volt λόγω της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής που προκαλεί το μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο της λΜΤ! Για τον σκοπό αυτόν αναπτύξαμε ένα ολόκληρο πρωτότυπο σύστημα αντιστάθμισης, που παίρνει υπόψη του ακόμη και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ηλεκτροδίων κατά τη διάρκεια των ισχυρών μεταβολών του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τη δημοσίευση στο «Nature», η παραπάνω εργασία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια προσκεκλημένης ομιλίας του Νίκου Λογοθέτη στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο Νευροεπιστημών της Νέας Ορλεάνης.

Ο κ. Χάρης Βάρβογλης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Προς ΑΒ Βασιλόπουλο – Carrefour Μαρινόπουλο – Lidl...

Posted: 28 Nov 2012 05:39 AM PST

Προς ΑΒ Βασιλόπουλο - Carrefour Μαρινόπουλο - Lidl

ΑΒ Βασιλόπουλος ΟΤΕ
Carrefour Mαρινόπουλος Vodafone
Lidl Wind
Τα τρόφιμα στην Ελλάδα προσφέρονται από τις… παραπάνω αναφερόμενες αλυσίδες Super Market κατά 100% έως 350% ακριβότερα από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και είναι ταυτόσημα στην μάρκα, στο περιεχόμενο και στη συσκευασία.

Τα τηλεποικινωνιακά προϊόντα και οι υπηρεσίες internet προσφέρονται στην Ελλάδα από τις...
παραπάνω αναφερόμενες εταιρείες κατά 125% έως 1200% ακριβότερα απ' ότι λ.χ. στη Γερμανία. Εκεί στοιχίζει το λεπτό στην κινητή τηλεφωνία και έκαστο SMS 0,09 € και το πακέτο στη σταθερή τηλεφωνία με flatrate στα τηλεφωνήματα εσωτερικού, εξωτερικού και στις υπηρεσίες internet (36 kbits) κοστίζει 19,90€ και η flatrate για Funk-internet 9,90€ μηνιαίως ( το 19% ΦΠΑ είναι ενσωματωμένο).
Τόσο oι αλυσίδες των Super Markets όσο και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχουν στην Ελλάδα λειτουργικά έξοδα κατά 70% φθηνότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Όλοι οι αναφερόμενοι κολοσσοί έχουν δημιουργήσει καρτέλ, έχουν καταργήσει τον ανταγωνισμό και «πίνουν επί δεκαετίες το αίμα του Έλληνα καταναλωτή». Τέρμα λοιπόν στην κοροϊδία των καρτέλ.
ΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΑΣ ΚΑΤΑ 40% !!!
Ο Ελληνικός λαός πεινά και εσείς κάνετε πλιάτσικο στις αντοχές του! Τέρμα στην αισχροκέρδεια των μονοπωλίων σας. Αν δεν ρίξετε τις τιμές στο επίπεδο των τιμών της ευρωπαϊκής αγοράς τότε ο εξαθλιωμένος λαός θα αναγκαστεί να σας δείξει … την αγάπη του!
Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ!
Φίλοι Συμπατριώτες,
Θυροκολλήστε το κάλεσμα στα κοντινά σας καταστήματα των παραπάνω Εταιρειών.
Ο νόμος είναι με το μέρος του καταναλωτή και όχι στο πλευρό της αισχροκέρδειας. Όταν μας ζητούν να αγοράζουμε και να τρώμε τα προΪόντα τους με ληγμένη την ημερομηνία κατανάλωσης και αυτοί το θεωρούν σαν προσφορά στα νοικοκυριά σε καιρό κρίσης…τότε έχουμε να κάνουμε με πιστοποιημένους ανήθικους και απάνθρωπους αλήτες, χωρίς ημερομηνία λήξης.
Από τις 19.11.2012 θα αρχίσουν τα όργανα και το σκληρό Rock…
Όλοι μαζί θα καταφέρουμε το ηθικό και το νόμιμο να γίνει και αυτονόητο. Βαρεθήκαμε τις καθημερινές μπούρδες με τις «προσφορές» τους, το «ενδιαφέρον» τους και τη «φροντίδα» τους.
Ήρθε ο καιρός να αρχίσουμε να τους στέλνουμε στο διάολο. 40 χρόνια δούλεμα είναι αρκετά… δεν πάει άλλο πια… ΑΡΚΕΤΑ!!!
Μας ενώνει ότι μας χώριζε…

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Posted: 28 Nov 2012 05:39 AM PST


Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία....

Γυναίκα ακρωτηρίασε τα δάχτυλά της για να φορέσει τακούνια (φωτογραφία που σοκάρει)

Posted: 28 Nov 2012 05:39 AM PST



Μια γυναίκα αναγκάστηκε να παρει την απόφαση να κόψει τα δάχτυλά της ώστε να μπορέσει να βάλει ψιλοτάκουνες γόβες. ...

Η Σούζαν Ντέμινγκ (Susan Deming) είναι η γυναίκα που αποφάσισε πως ο καλύτερος τρόπος για να φορέσει τακούνια ήταν να... κόψει τα δάχτυλα των ποδιών της! Πριν τον ακρωτηριασμό η Σούζαν είχε πολύ μεγάλα πέλματα και αντί να κάνει ειδική παραγγελία στα παπούτσια, προτίμησε να μπει στο χειρουργείο...
undefined"Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά τα τελευατία χρόνια αυξάνονται οι κοπέλες που πραγματοποιούν τέτοιου είδους επεμβάσεις" αναφέρει ο χειρούργος που πραγματοποίησε το όνειρο της γυναίκας... Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος...

Τα οικονομικά του Μ. Αλεξάνδρου, μισθολόγια, φορολογική μεταρρύθμιση και τα δημοσιονομικά σκάνδαλα.

Posted: 28 Nov 2012 05:39 AM PST


undefined
Μπορεί να έγινε παγκοσμίως γνωστός 
με την ιδιότητα του ικανού στρατηλάτη, 
αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εξίσου δεινός 
οικονομολόγος, με... μάστερ στα οικονομικά 
του πολέμου, τα οποία δεν προσφέρονταν 
για αδύναμους «λύτες».
Ο μαθητής του Αριστοτέλη επέδειξε εξαιρετική
 διαχειριστική ικανότητα, παρότι 
οι οικονομικοί προϋπολογισμοί των μαχών 
περιλάμβαναν σε γενικές
 γραμμές όσα εμπεριέχουν κι εκείνοι των κρατών 
(και συναρτούνταν άμεσα με αυτούς): μισθολόγια, υγεία 
και πρόνοια, κατασκευαστικά προγράμματα,
 προμήθειες, μεταφορές, μεταρρυθμίσεις 
φορολογικού συστήματος, 
έμμεσους φόρους και δωρεές, 
ακόμη και δημοσιονομικά σκάνδαλα.
Πώς πληρώνονταν οι στρατιώτες 
και οι εξοπλισμοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου; 
Πόσα βραχυπρόθεσμα δάνεια 
συνήψε για τις ανάγκες του πολέμου και γιατί 
απαγόρευσε στις γυναίκες της Εφέσου 
να φορούν κοσμήματα; Τι δώρο πρόσφερε
 στους καλεσμένους στον γάμο του και ποια ήταν 
η τύχη της τεράστιας αποθήκης αρωμάτων της Γάζας;
Απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα 
θα δώσει ο Εφέτης Διοικητικής Δικαιοσύνης
 Δημήτριος Κωστόπουλος, στο πλαίσιο διάλεξης, 
με τίτλο 
"Τα οικονομικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου", 
που διοργανώνει απόψε το Βαφοπούλειο Πνευματικό 
Κέντρο (Αντιδημαρχία Πολιτισμού 
και Τουρισμού Θεσσαλονίκης). 
Ο κ.Κωστόπουλος έδωσε στο ΑΜΠΕ «πρόγευση» 
των κυριότερων σημείων της ομιλίας.

Στρατιωτικό μισθολόγιο 
πολλών ταχυτήτων.
Μέχρι το 331 π.Χ., οι κυριότερες δαπάνες 
του Αλέξανδρου αφορούσαν 
-μεταξύ άλλων- τα εξής: μισθοδοσία στρατού, 
συντήρηση εξοπλισμού-πολιορκητικών μηχανών,
 δημιουργία στόλου, επισιτισμό, μεταφορές
 και υγειονομική περίθαλψη. Η σημαντικότερη άμεση 
πολεμική δαπάνη ήταν η μισθοδοσία, το ύψος 
της οποίας οριζόταν με στρατιωτικό μισθολόγιο: 
ο στρατός αποτελείτο καταρχήν από Μακεδόνες, 
οι οποίοι υπηρετούσαν υπέρ πατρίδος, από συμμάχους 
των ελληνικών πόλεων (εταίρους) 
και επαγγελματίες μισθοφόρους.
Αν και οι πληροφορίες των ιστορικών πηγών 
δεν συμφωνούν στο ύψος του μισθού, οι κατά προσέγγιση υπολογισμοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, 
στην αρχή της εκστρατείας, το ύψος 
του μισθού του απλού στρατιώτη ανερχόταν
 (μέσο όρο) σε 1-2 δραχμές ημερησίως. 
«Οι δεκαδάρχες ή δεκανείς ελάμβαναν μηνιαίο
 μισθό 40 δραχμών. Ο μισθός του διμοιρίτη
 ήταν διπλάσιος και εκείνος των ιππέων 
διπλάσιος των πεζών. Κατά τον Διόδωρο οι ιππείς
 λάμβαναν 300 δραχμές μηνιαίως και οι Μακεδόνες 
φαλαγγίτες 100 δραχμές, 
ενώ για τους επαγγελματίες μισθοφόρους 
υπήρχαν και επιπλέον οικονομικά
κίνητρα», σημειώνει ο κ.Κωστόπουλος.

Ετήσια δαπάνη μισθοδοσίας
 4.000-7.000 τάλαντων.
Τα συνολικά μεγέθη ήταν δυσθεώρητα:
 αρκεί ν' αναλογισθεί κάποιος ότι το 334 π.Χ. 
πέρασε το Ελλήσποντο στρατιωτική δύναμη
 άνω των 35.000 ανδρών, στην οποία πρέπει 
να προστεθούν 10.000 άνδρες του Παρμενίωνα
 (που προηγήθηκαν το 336 π.Χ) κι ο στρατός
 που διατήρησε ο Αλέξανδρος στη Μακεδονία (12.000).
 Η ετήσια μισθολογική δαπάνη υπολογίζεται ότι
 ανήλθε σε 4.000-5.000 τάλαντα στο πρώτο έτος 
της εκστρατείας.
Τα επόμενα έτη δε, αυξήθηκε περαιτέρω, 
σε περίπου 7000 τάλαντα -χωρίς να συνυπολογίζεται
 ο στόλος- επειδή ο Αλέξανδρος ενίσχυσε
 τον στρατό του με μισθοφόρους από τις ελληνικές 
πόλεις της Μικράς Ασίας, ενώ έπρεπε να εγκαθιστά
 φρουρές σε περιοχές που κατελάμβανε.
Μετά την κατάληψη Σούσων και Περσέπολης
 και την απόκτηση του Θησαυρού του Δαρείου, 
οι δαπάνες για μισθοδοσία του στρατού εκτινάχθηκαν:
 για την εκστρατεία στην Ινδική ο Αλέξανδρος
οργάνωσε στρατό 140.000 ανδρών, ενώ 
κατασκεύασε στόλο τουλάχιστον 150 πλοίων,
 που έφεραν 3.000-5.000 άνδρες.

Μηχανικοί, γεφυροποιοί 
και κατασκευαστές κλινών.
Πέραν της μισθοδοσίας, μεγάλες ήταν οι δαπάνες 
συντήρησης και ανανέωσης πολεμικού υλικού. 
Ο στρατός του Αλέξανδρου ήταν για την εποχή του 
μια τεχνολογικά προηγμένη πολεμική μηχανή. 
Τον στρατό ακολουθούσαν μηχανικοί, οι οποίοι 
κατασκεύαζαν και συντηρούσαν διάφορες
 πολεμικές μηχανές και το προσωπικό 
του πολιορκητικού όρχου, που χειρίζονταν
 τους «πετροβόλους», τους «ξυλοσυνθέτους πύργους»
 ή «προβόλους»,τις γνωστές «ελεπόλεις», τους κριούς, 
τις χελώνες και τα κάτοπτρα. Επίσης, δίπλα
 στον στρατό πορεύονταν άλλοι τεχνικοί, όπως
 γεφυροποιοί και κατασκευαστές σκηνών και κλινών.
Μεγάλες δαπάνες απαιτούσε και ο εφοδιασμός, 
επισιτισμός και μεταφορά, όχι μόνον του στρατού 
αλλά και των γυναικόπαιδων των οικογενειών 
των στρατιωτών, προς εξυπηρέτηση των οποίων
 λειτουργούσε οργανωμένο σώμα
μεταφορών και εφοδιασμού.
Εκατό τάλαντα 
μόνο για φάρμακα, 
αλλά και πρόνοια για τα παιδιά 
των πεσόντων.
Συστηματικά οργανωμένη -και για αυτό 
δαπανηρή- ήταν και η υγιεινομική υπηρεσία 
του Αλέξανδρου, που περιλάμβανε γιατρούς, 
βοτανολόγους, φαρμακοποιούς και νοσοκόμους,
 οι οποίοι ακολουθούσαν την εκστρατεία. 
Ο Διόδωρος αναφέρει ότι για την εκστρατεία 
στην Ινδική ο Αλέξανδρος διέθεσε
 για φάρμακα 100 τάλαντα.
Επίσης, ο Αλέξανδρος δαπανούσε σημαντικά
 ποσά για αποζημιώσεις στους γονείς
 και τις οικογένειες των πεσόντων, στις οποίες
χορηγούσε βασιλικά κτήματα και φορολογικές
 απαλλαγές, ενώ ο Ιουστίνος αναφέρει ότι 
στα ορφανά των πεσόντων συνέχιζε
 να χορηγεί το μισθό του πατέρα..

«Κατευναστές»
 ή «στρωματοφύλακες».
Ο πόλεμος δεν απαιτούσε, όμως, μόνο μισθούς, 
εξοπλισμό και ανεφοδιασμό, 
ούτε μόνο αποζημιώσεις. 
Απαιτούσε, κατά τον Αλέξανδρο, γιορτές 
και πανηγύρεις για την τόνωση 
του ηθικού του στρατού -και για αυτές, 
οι δαπάνες ήταν μεγάλες.
Επίσης, οι πολεμικοί προϋπολογισμοί κάλυπταν 
δαπάνες για μάγειρες, τραπεζοκόμους και σιτοποιούς, 
ακόμη και για άγνωστες σήμερα ιδιότητες,
 όπως οι …στρωματοφύλακες ή κατευναστές, 
οι οποίοι φύλαγαν τον Αλέξανδρο 
και τους στρατηγούς κατά τον ύπνο.
Εξακόσια τάλαντα ετησίως για βασιλικά γεύματα 
και χορηγίες για παλιννοστούντες.
Δαπανηρότατα ήταν τα βασιλικά γεύματα, 
για τα οποία ο Πλούταρχος αναφέρει ότι 
ο Αλέξανδρος δαπανούσε 600 τάλαντα ετησίως. 
Επίσης, ιδιαίτερα γενναιόδωρος ήταν ο Αλέξανδρος
 στις αμοιβές όσων διακρίνονταν ιδιαιτέρως 
στις μάχες και τις πολιορκίες: κατά τον Διόδωρο, 
μετά τις νίκες της Ισσού και των Γαυγαμήλων 
έγιναν δωρεές 3.000 ταλάντων, ενώ 
για την άλωση των Εκβατάνων, εκτός 
από τα κοσμήματα διανεμήθηκαν 13.000 τάλαντα.
Μεγάλες ήταν ακόμη οι χορηγίες 
προς τους παλιννοστούντες. Κατά τον Αρριανό
 στους Έλληνες συμμάχους, που θέλησαν 
να παλιννοστήσουν, επιχορηγήθηκαν με 2000
 τάλαντα για μισθούς/έξοδα επιστροφής, ενώ όσοι 
έστερξαν να παραμείνουν έλαβαν
 τρία τάλαντα έκαστος.
Εξίσου γενναιόδωρος ήταν ο Αλέξανδρος 
στους παλαίμαχους. Κατά τον Αρριανό, 
στους Μακεδόνες που λόγω γήρατος ή πάθησης
 γίνονταν ανίκανοι για πόλεμο, χορηγείτο εκτός
 από τους μισθούς και ένα τάλαντο, 
καθώς και τα έξοδα της παλιννόστησης.
Βραχυπρόθεσμα δάνεια για την κάλυψη
 των αναγκών του πολέμου.
Από πού προέρχονταν όμως τα έσοδα 
για την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών; 
Κατά την έναρξη της εκστρατείας, κυρίως
 από τον βασιλικό θησαυρό του Φιλίππου, ενώ
 σημαντική πηγή εσόδων ήταν τα μεταλλεία
 της Μακεδονίας, που παρείχαν χρυσό και άργυρο 
για την κοπή νομισμάτων. Επιπρόσθετα, τα τελωνεία
 παρείχαν έσοδα από τους δασμούς, στους οποίους 
προσθέτονταν οι φόροι από τις βασιλικές γαίες.
Σημαντικότερη, όμως, πηγή εσόδων
ήταν ο δανεισμός. Κατά τον Πλούταρχο, στα πρώτα
 έτη της εκστρατείας ο Αλέξανδρος δανείσθηκε 
βραχυπρόθεσμα 1.460 τάλαντα.
Η δαπάνη των επαγγελματιών μισθοφόρων
 βάρυνε αποκλειστικά τον βασιλικό θησαυρό, 
ενώ η δαπάνη του στρατού των Μακεδόνων
 καλύπτονταν εν μέρει από χορηγίες των ευγενών, 
τις λεγόμενες λειτουργίες, και εν μέρει 
από το βασιλικό θησαυρό.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του στόλου, 
ο Αλέξανδρος τις αντιμετώπισε με το θεσμό 
της τριηραρχίας, κατά τον οποίο ορισμένες πόλεις
 αναλάμβαναν να συνεισφέρουν ένα αριθμό 
τριήρεων με τη δαπάνη για το πλήρωμα. 

Γιατί οι μικρασιατικές πόλεις 
κηρύχθηκαν «ασύδοτες».
Σε ότι αφορά την φορολογία, ο Αλέξανδρος 
δεν επέβαλε φόρους σε βάρος των ελληνικών 
πόλεων της Μικράς Ασίας, τις οποίες κήρυξε 
«ασυδότους», επειδή η εκστρατεία του είχε
 ως σκοπό να τις απαλλάξει από τον φόρο 
υποτέλειας στον Δαρείο.
Με τις πόλεις που δεν αντιστάθηκαν 
στην εκστρατεία ο Αλέξανδρος προέβη 
σε συμφωνία για την καταβολή απ' αυτές
 της λεγόμενης σύνταξης, ως ομοσπονδιακής 
εισφοράς σε χρήμα για την αντιμετώπιση 
των δαπανών του κοινού σκοπού 
της τιμωρίας του Δαρείου.
Η λεγόμενη «αγγαρεία» και γιατί οι γυναίκες
 της Εφέσου δεν φορούσαν κοσμήματα.
Στις πόλεις που έδειξαν εχθρική στάση 
στον Αλέξανδρο και φιλική προς τον Δαρείο 
ο Αλέξανδρος επέβαλε μονομερώς έκτακτη 
εισφορά, τη λεγόμενη ζημία, δηλαδή ένα είδος
 προστίμου, το οποίο ήταν είτε χρηματικό
είτε εις είδος, η λεγόμενη αγγαρεία.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο φόρος
 σε βάρος των Εφεσίων, οι οποίοι αντιστάθηκαν 
σθεναρά στον Αλέξανδρο. Για την πληρωμή
 του φόρου απαγορεύθηκε στις γυναίκες 
της Εφέσου να φορούν κοσμήματα. 
Το προϊόν, όμως, αυτού του φόρου
 δεν το καρπώθηκε ο Αλέξανδρος, αλλά διατέθηκε 
για την ανέγερση ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο.
Αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα του Αλεξάνδρου 
από τους λεγόμενους φόρους επί της συνοικίας, 
ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα από τα νέα μεταλλεία 
και τελωνεία των χωρών που κυριεύθηκαν.
Πώς η τεράστια αποθήκη αρωμάτων
της Γάζας ευαρέστησε στους Μακεδόνες ευγενείς.
Έσοδα προέκυπταν και από την αργυρολογία 
και την λαφυραγωγωγία, που επιτρέπονταν 
από το ισχύον δίκαιο του πολέμου, δηλαδή 
την κάρπωση παντός είδους τιμαλφών,
 σκευών, ειδών πολυτελείας κτλ.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της πόλης
 της Γάζας, που ήταν γνωστή ως τεράστια 
αποθήκη αρωμάτων, τα οποία αργυρολογήθηκαν 
μετά την άλωσή της. Τα έσοδα αυτά ο Αλέξανδρος
τα διένειμε στους Μακεδόνες ευγενείς, 
όπως δε αναφέρει ο Πλούταρχος, όταν
 ο Περδίκας του επισήμανε ότι δεν κράτησε
 τίποτα για τον εαυτό του, ο Αλέξανδρος 
απάντησε «εγώ κρατώ την ελπίδα».
Οι αμύθητοι θησαυροί των μητροπολιτικών
 θησαυροφυλακίων του Δαρείου.
Σύμφωνα με τον κ.Κωστόπουλο και παρά 
τα παραπάνω, μέχρι το 333 π.χ. ο Αλέξανδρος
 αντιμετώπιζε οικονομική στενότητα. 
Αργότερα, όμως και ιδίως μετά τη μάχη 
των Γαυγαμήλων, η κατάσταση άλλαξε άρδην:
 παραδόθηκαν στον Αλέξανδρο οι αμύθητοι 
θησαυροί των μητροπολιτικών θησαυροφυλακίων 
του Δαρείου σε Σούσα και Περσέπολη. 
Μετά την κατάλυση του περσικού κράτους, 
τα γενικά χαρακτηριστικά της φορολογίας
 άλλαξαν επίσης: αυξήθηκε ο αριθμός 
των φορολογουμένων καθόσον υποβλήθηκαν 
σε φόρο οι Πέρσες, οι οποίοι προηγουμένως 
απαλλάσσονταν ως κυρίαρχοι, ενώ το ίδιο συνέβη
 και στις νέες πόλεις που κτίσθηκαν από τον Αλέξανδρο.
 Ο ελληνικές πόλεις της Μ.Ασίας 
διατήρησαν πάντως την ασυδοσία.
Αυξήθηκε επίσης η φορολογία, ιδίως η έμμεση, 
διότι αναπτύχθηκε η οικονομική δραστηριότητα 
και το εμπόριο με την αύξηση του νομίσματος
 και τη διανομή των περσικών θησαυρών, ενώ 
τα νέα έργα και οι νέες πόλεις 
προσήλκυσαν νέους πληθυσμούς.

«Συγχώνευση» φορολογικών
 και δημοσιονομικών υπηρεσιών.
Ο Αλέξανδρος προέβη σε εκτεταμένη διοικητική
 μεταρρύθμιση για την οργάνωση της αχανούς
 αυτοκρατορίας, η οποία περιλάμβανε
και μεταρρύθμιση των φορολογικών
 και δημοσιονομικών υπηρεσιών:
 Δημιούργησε τέσσερις δημοσιονομικές περιφέρειες, 
η πρώτη της Αιγύπτου, Λιβύης και Αραβίας, 
η δεύτερη της εντεύθεν του Ταύρου Μικρασίας, 
η τρίτη της Φοινίκης, Συρίας και Κιλικίας 
και η τέταρτη της Βαβυλώνας, Σούσων, Περσίας
 και Μηδίας. Οι νέες αυτές υπηρεσίες 
επανδρώθηκαν με πλήθος υπαλλήλων.

Ο «επί των χρημάτων» 
και τα δημοσιονομικά σκάνδαλα...
Παράλληλα, ο Αλέξανδρος όρισε Προϊστάμενο 
των Αρμοστών, ως οιονεί Υπουργό Οικονομικών
 με αρμοδιότητα για όλο το κράτος, φέροντα 
τον ...εύγλωττο τίτλο «ο επί των χρημάτων».
Πάντως, ούτε τότε έλειψαν τα δημοσιονομικά 
σκάνδαλα, όπως αυτό του Άρπαλου, στον οποίο 
είχε απονεμηθεί ο τίτλος του «επί των χρημάτων». 
Αυτός, επωφελούμενος της απουσίας 
του Αλεξάνδρου στην εκστρατεία της Ινδικής, 
καταχράστηκε μεγάλα ποσά και για να αποφύγει 
την τιμωρία κατέφυγε στην Αθήνα.

Ποιοι φόροι επιβάλλονταν.
Οι φόροι που επιβάλλονταν ήταν, καταρχήν, 
οι άμεσοι επί των ατόμων 
(πχ, κεφαλικός φόρος και φόρος επιτηδεύματος 
στους επαγγελματίες, που διακρίνονταν 
σε επικεφάλαιον και χειρωνάξιον). 
Επίσης, ήταν οι έμμεσοι φόροι επί της κατανάλωσης,
 οι οποίοι διαφοροποιούνταν ανά σατραπεία, 
καθώς και οι δασμοί των τελωνείων, 
οι οποίοι αυξήθηκαν σημαντικά.
Περαιτέρω, στα ταμεία έμπαιναν τα έσοδα
 από την ποικιλόμορφη ιδιωτική περιουσία 
του κράτους, οι έγγειοι πρόσοδοι επί των γαιών,
 η λεγόμενη δεκάτη, δηλαδή το 10% επί 
της γεωργικής παραγωγής και ο φόρος των ζώων. 
Πέραν των θησαυρών του Δαρείου, θεωρείται ότι 
από τις 18 σατραπείες εισέρρεαν στο βασιλικό 
ταμείο 9.000-30.000 τάλαντα ετησίως, ενώ σε αυτά
 πρέπει να προστεθούν τα έσοδα σε είδος 
και τα έσοδα από τα μεταλλεία. 
Μετά την κατάκτηση της Ινδικής 
προστέθηκαν και οι φόροι αυτής.

Δαπάνες ανοικοδόμησης πόλεων, 
συγκοινωνιακά και αρδευτικά έργα.
Την περίοδο αυτή άλλαξε και η μορφή
 των δαπανών, με το κέντρο βάρους να τοποθετείται
 πλέον σε εκείνες που αφορούσαν τα δημόσια έργα 
και την ανοικοδόμηση νέων πόλεων. 
Ο Αλέξανδρος κατασκεύασε 
πολλούς και μεγάλους ναούς,
 τόσο για ελληνικές όσο και για ασιατικές
 θεότητες, ενώ κατασκεύασε πολλά παραγωγικά 
έργα, όπως συγκοινωνιακά στις Κλαζομενές
 και τις Ερυθρές, αρδευτικά στον Ευφράτη, 
αποξηραντικά στην Κωπαϊδα.
Υπολογίζεται ότι οι πόλεις που ίδρυσε 
ανέρχονταν σε 70, τις οποίες, εκτός
 από την περιτοίχιση και την πολεοδομία, κόσμησε 
με δημόσια κτίρια, διαδίδοντας την ελληνική
 αρχιτεκτονική και τις ελληνικές τέχνες στην ανατολή.

Τι δώρο έλαβαν οι προσκεκλημένοι
 στον γάμο του Μεγαλέξανδρου;
Σημαντική θέση κατείχαν και οι δαπάνες 
της βασιλικής αυλής, οι οποίες πλέον
 των βασιλικών ακολούθων
 και του προσωπικού, περιελάμβαναν
και τα έξοδα για τα συμπόσια
και τις γιορτές που ήταν πολύ υψηλά, αφού
ο Αλέξανδρος ακολούθησε τη χλιδή των Περσών.
Κατά τη μεγάλη τελετή των 9000 περσομακεδονικών
 γάμων το 323 π.Χ., στην οποία ο ίδιος παντρεύτηκε 
την κόρη του Δαρείου, Στάτειρα, κάθε 
προσκεκλημένος έλαβε δώρο μια χρυσή 
φιάλη και είδε πληρωμένα τα χρέη του 
από τον Αλέξανδρο!

Το τέρας της Κωπαίδας

Posted: 28 Nov 2012 05:39 AM PST


Λίμνη της Κωπαίδας, ένας υδάτινος κόσμος που σήμερα πια είναι μια μεγάλη και εύφορη πεδιάδα που η εκμετάλλευσή της αποτελεί πηγή εισοδήματος για τους αγρότες της Βοιωτίας.
Με έκταση είκοσι τέσσερα χιλιόμετρα σε μήκος και δέκα τρία σε πλάτος, η λίμνη απλωνόταν στα βαθύτερα σημεία του λεκανοπεδίου που σχηματίζουν τα βουνά των μυστηρίων: Ελικώνας, Πτώο, Σφίγγιο, Χλωμό και οι απολήξεις του Παρνασσού.
Με τον Βοιωτικό Κηφισό και τους υδάτινους όγκους που κατέβαιναν από τα γύρω βουνά να την εμπλουτίζουν και να αυξομειώνουν το βάθος της, ήταν για τους κατοίκους της γύρω περιοχής πηγή ζωής, αλλά ταυτόχρονα και πηγή ιδιαίτερων παραδόσεων, ανεξήγητων φαινομένων μα και
καταστάσεων που κάλυπταν με δέος, φόβο, και άκρατη φαντασία για το μυστήριο, αυτή την συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση.
Μπορεί να χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας (1834–1931) για την πλήρη καθυπόταξη και αποξήρανση της λίμνης, τίποτα όμως δεν στάθηκε ικανό να κλονίσει τις μνήμες για τα όσα περίεργα συνέβαιναν.
Δίπλα στις όχθες του Κηφισού δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν νοιώσει το αίμα τους να παγώνει στη θέα όμορφων γυναικών που χόρευαν και τραγουδούσαν, αλλά εξαφανίζονταν μόλις κάποιος πλησίαζε για να αντικρίσει από κοντά την αιθερική τους φύση
Και μπορεί ορισμένοι να έσπευδαν να χλευάσουν αυτούς που τα έζησαν, ήταν όμως οι ίδιοι που αναθεωρούσαν την χλεύη τους έχοντας απέναντί τους συνανθρώπους, συγχωριανούς και φίλους με χαμένα τα λογικά τους. Και μπορεί να ήταν πολλοί ακόμα αυτοί που εξακολουθούσαν να αμφιβάλουν, ήταν όμως όλοι τους παρόντες, τρομαγμένοι μάρτυρες στον υπόκωφο θόρυβο, στο ανεξήγητο μουγκρητό, στους βρυχηθμούς που έρχονταν από τη μεριά της λίμνης απροειδοποίητα, λες και κάτι ήθελε να δονήσει μαζί με τους τοίχους των σπιτιών τους και τις τρομαγμένες τους καρδιές.
Τα όσα φτάνουν σήμερα στη γνώση μας για το μυστηριώδες πλάσμα της λίμνης της Κωπαίδας στηρίζονται τόσο σε παλιά συγγράμματα όσο και σε συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής, μεγάλης ηλικίας, που σαν ζωντανές βιβλιοθήκες γνώσης έρχονται να μεταφέρουν στη μνήμη της σύγχρονης γενιάς, όλα όσα αυτοί αλλά και οι πρόγονοί τους είχαν ζήσει. Όλα εκείνα τα περίεργα που συνέβαιναν αλλά και εξακολουθούν να συμβαίνουν…
Το Πλάσμα Ήταυρος
Έτσι ονόμασαν το πλάσμα της λίμνης της Κωπαίδας, αλλά και αντίστοιχα «τέρατα»–φαινόμενα και άλλων λιμνών της Ελλάδας, όπως της λίμνης Οζερού, της λίμνης Κάρλας, το πλάσμα σ' ένα μεγάλο βάλτο στην περιοχή Κάραβας της Θεσσαλίας αλλά και αλλού. Τι είναι όμως ο Ήταυρος;
Σύμφωνα με την ορνιθολογία, είναι ένα είδος μικρού μοναχικού ερωδιού που ζει, πετάει, τρέφεται, ζευγαρώνει και αναπαράγεται σε περιοχές με καλαμιώνες και υδρόβια βλάστηση, ένα χαρακτηριστικό των όχθεων των λιμνών και φυσικά και της Κωπαίδας.
Η φωνή του αλλά και ο βιότοπός του αποτέλεσαν την βάση για τις ονομασίες που του έχουν αποδοθεί.
Ο λαός το αποκαλεί νυχτοκόρακα, αφού αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα τις βραδινές ώρες. Οι Λατινικές του ονομασίες είναι Ardea Stellaris (ερωδιός ο αστερίας για τους Έλληνες, από το φτέρωμά του) και Butaurus Stellaris από το butor, δηλαδή βούταυρος των Γάλλων (bos + Taurus).
Του έχουν δοθεί και άλλες ονομασίες από τους Γερμανούς όπως Rohrbruller (μυκητής των καλαμιώνων), Moorochse (βόδι των ελών), Riedochse (βόδι των καλαμιώνων) κ.α.
Το χαρακτηριστικό της φωνής του είναι οι κραυγές που μοιάζουν με το μουγκρητό του βοδιού. Αυτό συμβαίνει τις βραδινές ώρες και περισσότερο την περίοδο της Άνοιξης, τότε που κλωσά τα αυγά του.
Θα μπορούσε να είναι αυτό το μικρό πτηνό η αιτία του υπόκωφου θορύβου που άκουγαν τόσο συχνά οι κάτοικοι γύρω από την Κωπαίδα; Πολύ εύκολα η πίστη σε μια τέτοια ερμηνεία μπορεί να λύσει αμέσως όλα μας τα ερωτήματα. Θα πρέπει όμως και να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις για το πώς ένα τέτοιο αδύναμο πουλί είναι σε θέση να βρυχάται και να ακούγεται σε απόσταση τόση όση διασχίζει με τα πόδια του ο άνθρωπος μέσα σε τρεις ώρες όπως έλεγαν.
Πώς μπορεί να κινείται μέσα στους καλαμιώνες και τα φυτά να ανοίγουν διάπλατα στο πέρασμά του, τα νερά να ανακατεύονται μανιασμένα και όλα τα υπόλοιπα πουλιά και ζώα της λίμνης να απομακρύνονται έντρομα!
Φαντάσματα από το Βυθισμένο Χωριό
Η λίμνη της Κωπαίδας είχε μπει στη διαδικασία αποξήρανσης από το 1834, που κάλυψε το μεγαλύτερο τμήμα της το 1858 ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 1931.
Στο διάστημα αυτό ο ανεξήγητος βόμβος–βρυχηθμός τάραζε διαρκώς τη ζωή των κατοίκων σε όλα τα χωριά και τους μικρούς οικισμούς που βρίσκονταν περιμετρικά από τη λίμνη. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα ήσυχα βράδια ο βόμβος ήταν πολύ πιο καθαρός.
Σε κάποιες περιπτώσεις κάτοικοι άναβαν φωτιές στα σημεία που έβλεπαν προς την λίμνη, πιστεύοντας ότι αυτό το «κάτι» που τους απειλούσε θα συναντούσε εμπόδια αν επιχειρούσε να κατευθυνθεί προς αυτούς.
Στις εκκλησίες γίνονταν δεήσεις για να λυτρωθούν από το μυστηριώδης πλάσμα που η ύπαρξή του και η εκδήλωση της παρουσία του απειλούσε το μέλλον τους, την περιουσία τους, ίσως και την ίδια τους τη ζωή.
Μετά το 1858 και ενώ κάποια τμήματα της λίμνης εξακολουθούσαν να καλύπτονται από νερά και καλαμιώνες, στα σημεία που αποστραγγίζονταν οι κάτοικοι των παρόχθιων οικισμών έβγαζαν μέσα από τη λάσπη μεγάλες ποσότητες ψαριών που τα κάπνιζαν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο χρόνο διατήρησής τους.
Λέγεται ότι προς τα βαθύτερα σημεία των αποξηραμένων τμημάτων, συναντούσαν ερείπια σπιτιών που βρίσκονταν εκεί πριν τα νερά δημιουργήσουν τη λίμνη. Οι ανακαλύψεις αυτές έδωσαν αφορμή για την ανάπτυξη μιας υπερφυσικής ερμηνείας γύρω από την προέλευση του βόμβου. Υποστηρίχθηκε δηλαδή ότι αυτός προερχόταν από τις ψυχές των νεκρών κατοίκων των βουλιαγμένων χωριών, όταν εντελώς ξαφνικά, σε ένα βράδυ, ορμητικά νερά που προκάλεσαν πρωτοφανείς βροχές, έφτασαν από τους γύρω ορεινούς όγκους και κατέκλυσαν όλο τον κάμπο αφανίζοντας κάθε σημάδι ανθρώπινης ύπαρξής κάτω από τη λάσπη.
Πίστευαν έτσι ότι ο βόμβος ήταν όλες οι φωνές μαζί που προειδοποιούσαν για επικείμενες συμφορές, πολέμους, αρρώστιες, σεισμούς. πλημμύρες κλπ. Και μπορεί αυτή η εκδοχή να απέβλεπε στο να κρατήσει τους κατοίκους στην περιοχή δίνοντας μια διάσταση προειδοποίησης και σωτηρίας στη ύπαρξη του βόμβου, οι γέροντες όμως βεβαίωναν ότι αυτός ακούστηκε κατά την επανάσταση του 1821, την επιδημία της χολέρας το 1854 και την επανάσταση στην Κρήτη το διάστημα 1866–1869, συνδέοντας έτσι τη φήμη με την πραγματικότητα.
Μετά το 1858, τη χρονιά που ο βόμβος ήταν πιο έντονος και για πολλές μέρες –ειδικά αμέσως μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές– μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα περίπου 12 ετών για να ξανακουστεί. Στο εξής ο ήχος θα ακούγεται πολύ λιγότερες μέρες, πιο αδύναμος ενώ μέχρι και σήμερα κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα ήσυχα καλοκαιρινά βράδια μπορεί κανείς να αντιληφθεί ένα μυστηριώδης μουγκρητό. Ειδικά στην περιοχή του Αλιάρτου.
Παράξενοι Ήχοι σε όλη την Ελλάδα
Υπόκωφοι βόμβοι, αντίστοιχοι με αυτόν που ακουγόταν στην Κωπαίδα είχαμε και σε άλλες λίμνες και υδάτινες συγκεντρώσεις διάσπαρτα στην Ελλάδα. Τα φαινόμενα αυτά μάλιστα ήταν τόσο έντονα όσο και η ανησυχία και ο φόβος που προκαλούσαν. Οι εφημερίδες της εποχής στέκονταν ιδιαίτερα σ΄ αυτά αποτυπώνοντας την ανησυχία όλων.
Η εφημερίδα Ευνομία σε φύλλο της τον Σεπτέμβριο του 1862 αναφέρεται σε ένα παράδοξο ζωολογικό φαινόμενο, όπως το χαρακτηρίζει, που συνέβη στο έλος των Καφυών ή αλλιώς λίμνη Κανδήλα, στην Πελοπόννησο.
Στο εν λόγω έλος, μερικοί κάτοικοι υποστήριζαν ότι είδαν ένα τεραστίων διαστάσεων φίδι ενώ κάποιοι άλλοι ένα πλάσμα που έμοιαζε με ιπποπόταμο. Ο βρυχηθμός του προκαλούσε τρόμο, και από τα σημεία όπου περνούσε σχημάτιζε τάφρο, ενώ τα κυνηγετικά σκυλιά απομακρύνονταν στην παρουσία του πανικόβλητα. Το πλάσμα όπως πίστευαν ερχόταν από τα βαθιά χάσματα στις καταβόθρες που υπήρχαν στην λίμνη.
Το 1890 στο μεταξύ, δύο εφημερίδες της Αθήνας, η Εφημερίς και η Αθηναϊκή, αναδημοσιεύουν άρθρο της Λαρισινής εφημερίδας Σάλπιγξ, που αναφέρεται στο μυστηριώδες βουητό που άκουγαν πολλοί στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Οι ερμηνείες εδώ περνούσαν από το άδειασμα των υπόγειων υδάτων της Θεσσαλίας στην θάλασσα, στο πλάσμα που κατοικούσε στα βαθύτερα σημεία των λιμνών και των ποταμών. Τον Ήταυρο ή Νήταυρο. Η δεύτερη άποψη ήταν η πιο επικρατέστερη.
Τον Απρίλιο του 1898 πάλι, η αθηναϊκή εφημερίδα Άστυ αναμεταδίδει μια είδηση που προερχόταν από το Αγρίνιο. Σύμφωνα με αυτή οι χωρικοί που εργάζονταν γύρω από την λίμνη Τριχωνίδα, άκουγαν καθημερινά φοβερούς βρυχηθμούς, σαν λιονταριού, που προέρχονταν από το μέσο της λίμνης.
Στο σημείο εκείνο, πυκνοί σχηματισμοί μικρών και μεγάλων δέντρων, καλαμιές και βρύα διαμόρφωναν ένα μικρό βαλτώδες δάσος. Οι κάτοικοι πολλές φορές περικύκλωσαν με όπλα τη λίμνη αλλά δεν κατάφεραν να δουν κάτι. Κάποιες φορές επιδίωξαν να πλησιάσουν το σημείο εκείνο με πλωτές σχεδίες. 'Όταν πλησίαζαν οι φωνές γίνονταν εντονότερες αλλά τα άφθονα χόρτα, οι πυκνοί καλαμιώνες και η λάσπη εμπόδιζαν τις σχεδίες να πλησιάσουν περισσότερο.
Στην Τριχωνίδα έσπευδαν κάτοικοι και άλλων περιοχών για να δουν το υδρόβιο πλάσμα, όπως εκτιμούσαν. Δεν το κατάφεραν όμως!
Οι βρυχηθμοί κράτησαν αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι που τελικά σταμάτησαν. Οι μαρτυρίες ήταν πολλές, είχαν όμως ιδιαίτερη σημασία καθώς προέρχονταν από ανθρώπους που η επαγγελματική τους ιδιότητα –συνυφασμένη με το πνευματικό τους επίπεδο– δρούσε πολλαπλασιαστικά στην αποδοχή των όσων υποστήριζαν.
Ο καθηγητής μαθηματικών Θ. Θεοδωρίδης που καταγόταν από την βόρεια Ελλάδα βεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι στον ποταμό Άγιο Γεώργιο, μισή ώρα απόσταση από την πόλη των Σερρών, είχε εμφανιστεί και ακουγόταν για πολλά χρόνια ο Ήταυρος.
Οι κάτοικοι πάντως, περιέγραφαν ότι το πλάσμα που προκαλούσε το τρομακτικό μουγκρητό είχε την μορφή ενός γιγαντιαίου βατράχου!
Ο καθηγητής της βοτανολογίας Σπ. Μηλιαράκης σε μια επιστολή του το 1903 περιγράφει μια εμπειρία που είχε καθώς πήγαινε για μελέτη σε ένα έλος κοντά το μοναστήρι της Λεσσινιώτισας, τρεις ώρες απόσταση από το Αιτωλικό.
Όπως λέει, ενώ βρισκόταν πάνω σε ένα κάρο μαζί άλλους δύο συνεπιβάτες, γιατρούς που συμμετείχαν στην έρευνά του, άκουσαν από τον αγωγιάτη, τον οδηγό του κάρου, να μιλά για τον Ήταυρο, ένα μυθικό πλάσμα. Όπως τους είπε το άκουγαν πάρα πολλοί κάτοικοι των γύρω χωριών, κανείς όμως, μέχρι στιγμής δεν είχε μπορέσει να το δει.
Όταν έφτασαν στο έλος παρέμειναν για δύο περίπου ώρες. Βρίσκονταν σε ένα απροσπέλαστο σημείο όταν σε μια απόσταση περίπου εκατό βήματα από αυτούς άκουσαν τους επανειλημμένους, περίεργους βρυχηθμούς ενός ζώου. Ο Μηλιαράκης υποστηρίζει ότι ποτέ δεν είχε ξανακούσει κάτι ανάλογο, αλλά ο ήχος έμοιαζε με αυτό του βοδιού, ήταν όμως πιο σύντομος και την συγκεκριμένη στιγμή πιο ασθενής. Δυστυχώς, και εξαιτίας του άβατου της περιοχής δεν μπόρεσε να πλησιάσει μέσα στους καλαμιώνες για να δει τι ήταν αυτό το πλάσμα που τους προκαλούσε.
Ο Ήταυρος, το θηρίο σκορπούσε τον φόβο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, σε λιμνοθάλασσες και ποταμούς. Στους καλαμιώνες του Αμβρακικού κόλπου κάθε άνοιξη και φθινόπωρο οι βρυχηθμοί του πλάσματος δονούσαν την περιοχή. Αυτοί που το είδαν περιέγραφαν ένα γιγαντιαίο ταύρο ή βούβαλο.
Στη Ναύπακτο, εκεί που εκβάλλει ο ποταμός Μόρνος άκουγαν «το σκουλήκι της γης», έτσι το αποκαλούσαν, να μουγκρίζει προμηνύοντας συμφορές. Το μυθικό τέρας έμοιαζε με μαύρο γιγαντόσωμο ταύρο, βουβάλι, τεράστιο σκουλήκι ή ακόμα και δράκοντα!
Μια Γαλλική επιστημονική αποστολή το 1793 στις εκβολές του Αχελώου ήρθε να αποκαλύψει συγκλονιστικά στοιχεία συγκεντρωμένα από μάρτυρες πού βρέθηκαν παρόντες σε περιστατικά.
Από τα ποτάμι ένα γιγαντιαίο υδρόβιο φίδι αιφνιδίαζε βοσκούς που πλησίαζαν τα κοπάδια τους στις όχθες του, σκοτώνοντας κάποιους από αυτούς και σκορπίζοντας τα κοπάδια. Αυτά τα γεγονότα τα συνέδεαν –ακόμα μια φορά– με επικείμενες συμφορές. Τέτοια λοιπόν θεωρήθηκε η τοποθέτηση σαν διοικητή της Ελλάδας του σκληρού και βάναυσου ασιάτη Ισμαήλ.
Αντίστοιχες παραδόσεις στο χώρο της Ευρώπης συναντάμε μόνο στην περιοχή της Κορσικής που μιλά για ένα πλάσμα που έβγαινε από μια λίμνη που την αποκαλούσαν Χρυσή, και βγάζοντας κραυγές έτρεχε στα βουνά, κάθε φορά που προμηνυόταν μια συμφορά.
Αχανής Καταβόθρες και η Εξαφανισμένη Βύδρα
Για να επιδιώξει κάποιος να δώσει πειστικές ερμηνείες για όλα αυτά που συνέβησαν στις Ελληνικές λίμνες, θα πρέπει να δεχθεί ότι τόσο η εκδοχή της παρουσίας ενός γιγαντιαίου πλάσματος που ζούσε σ΄ αυτές, όσο και η επιστημονική εκδοχή του φυσικού φαινομένου για κίνηση υδάτων και ρευμάτων αέρα στο υπέδαφος των λιμνών είναι εξίσου πιθανές!
Ίσως σ΄ αυτές τις τοποθεσίες να συνέβαινε μια από τις δύο εκδοχές ή και οι δύο μαζί. Το να ζει και να κρύβεται ένα μεγάλο ζώο σε βαλτώδη και απρόσιτα σημεία επιλέγοντάς τα σαν καταφύγιο ενάντια στην διαρκώς αυξανόμενη ανθρώπινη επέκταση, μοιάζει απόλυτα λογικό.
Άλλωστε αν εξετάσει κανείς την εξέλιξη της πανίδας στον Ελλαδικό χώρο από τα πανάρχαια χρόνια, θα διαπιστώσει τεράστιες αλλαγές. Και αν τα περισσότερα από τα πλάσματα του παρελθόντος δεν άντεξαν την αντιπαράθεση με τον άνθρωπο, κάποια ίσως κατάφεραν να παρατείνουν την ύπαρξή τους μέσα στους αιώνες και να αποτελούν έτσι σήμερα, αντικείμενο έρευνας της κρυπτοζωολογίας, αυτού του συναρπαστικού κλάδου της ζωολογίας του οποίου οι εκπλήξεις ποτέ δεν σταματούν.
Εξετάζοντας λοιπόν την εκδοχή του φυσικού φαινομένου, δεν μπορούμε να μη σταθούμε αρχικά στην άποψη του Αριστοτέλη ότι ο βόμβος ή το μούγκρισμα που προέρχεται από διάφορες υδάτινες συγκεντρώσεις (λίμνες, βαλτωμένα σημεία των ποταμών, έλη), παράγεται στα στάσιμα σημεία των υδάτων (τα λεγόμενα Δέλτα των ποταμών), εκεί δηλαδή που το νερό εκβάλλει στη θάλασσα. Και αυτό γιατί υπάρχει εκτόνωση συσσωρευμένου αέρα σε υπόγειες σήραγγες, από στενότερα σημεία σε άλλα πλατύτερα.
Αν και επιστήμονες της εποχής αμφέβαλλαν γι αυτό (όπως ο Μηλιαράκης), με το επιχείρημα ότι δεν είχαν παρατηρήσει οι ίδιοι «κοχλασμό» του νερού όταν ο βόμβος ακουγόταν, ωστόσο τα σημερινά δεδομένα αφήνουν περιθώρια για κάτι τέτοιο.
Έρευνες με μηχανήματα ανίχνευσης της μορφολογίας του υπεδάφους των λιμνών, δείχνουν ότι πολλές από τις σήραγγες και τις καταβόθρες, είναι ικανές να εγκλωβίσουν μεγάλες ποσότητες αέρα ανάλογα με το άδειασμα ή το γέμισμά τους με νερό, απόρροια των κλιματολογικών συνθηκών (οι βόμβοι ακούγονταν κυρίως στη μετάβαση από ξηρασία σε πλημμύρες αλλά και αντίστροφα).
Μήπως όμως η ύπαρξη αυτών των υπόγειων μορφολογικών σχηματισμών αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε ένα φυσικό φαινόμενο και ένα είδος πλάσματος ερχόμενο από το παρελθόν που η αδυναμία εύρεσής του θα αποτελούσε στόχο και αντικείμενο έρευνας της κρυπτοζωολογίας;
Γιατί στο πλήθος των μαρτυριών, ακόμα και αν απομονώσουμε τις λιγότερο ακριβείς και ρεαλιστικές ή και αυτές ακόμη που θα μπορούσαν να είναι προϊόν φαντασίας υπό συνθήκες φόβου και διάχυτης προκατάληψης, υπάρχουν αρκετές που μόνο σαν προϊόν ομαδικής παρερμηνείας δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
Εκτός φυσικά και αν απορρίψουμε αναιτιολόγητα τις θεάσεις ή δεχθούμε ότι ένα φυσικό φαινόμενο «αντιδρά» και «ανταποκρίνεται» με κραυγές στην όχληση και τον κίνδυνο, όπως στην περίπτωση της Τριχωνίδας…
Στις αρχές του καλοκαιριού του 2005, ένα τυχαίο περιστατικό ήρθε να ανατρέψει επιστημονικά δεδομένα της ζωολογίας στη χώρα μας. Δίπλα στον υδροβιότοπο Κοτυχίου – Στροφυλιάς του νομού Ηλείας, όπου επιστήμονες μεθοδικά τον ερευνούσαν, παράνομοι κυνηγοί αναζητούσαν επίμονα τα θηράματά τους, και ψαράδες παγίδευαν τα λίγα ψάρια και χέλια που ζούσαν σ΄ αυτόν, βρέθηκε –νεκρό δυστυχώς– ένα ποταμόσκυλο ή Βύδρα (Lutra lutra), χτυπημένο από αυτοκίνητο στον επαρχιακό δρόμο που αγγίζει την υδάτινη αυτή περιοχή.
-->
Η Βύδρα που θεωρείται εξαφανισμένη, τουλάχιστον από την Πελοπόννησο εδώ και αιώνες, φαίνεται πως ζούσε κανονικά εκεί. Σε μια περιοχή με τόσο έντονη ανθρώπινη παρουσία που την έχει μετατρέψει σε σημείο της απλής καθημερινότητα των κατοίκων της, ζούσε εκεί ένα ζώο θρύλος χωρίς κανείς να το έχει αντιληφθεί στο ελάχιστο.
Ας σκεφτούμε λοιπόν τι μπορεί να έκρυβαν αλλά και να κρύβουν τόσο τα απρόσιτα επιφανειακά σημεία των λιμνών, αλλά και τα ατέλειωτα, δαιδαλώδη τούνελ και οι αχανείς καταβόθρες στο υπέδαφος. Όπως στην περίπτωση της Κωπαίδας…

VIDEO: Το πουλάκι τσίου τραγουδάει για την Ελένη

Posted: 28 Nov 2012 05:39 AM PST

Η παρωδία συνεχίζεται...
Popout  

Για όσους δεν έχουν «πατήσει» ακόμα τα 30…

Posted: 28 Nov 2012 05:39 AM PST



undefined
Διαβάστε ποια είναι τα οκτώ πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν τα 30!

1. Ταξίδεψε!

Προσπάθησε να κάνεις τουλάχιστον ένα ταξιδάκι στο εξωτερικό πριν μπεις στα 30. Τα ταξίδια διευρύνουν τους ορίζοντες σου και σου προσφέρουν μια.διαφορετική από τα συνηθισμένα άποψη για τη ζωή.

2. Ανεξαρτητοποιήσου!

Μπορεί οι καιροί να είναι δύσκολοι και να σου φαντάζει ακατόρθωτο να μείνεις μόνος σου, αλλά τουλάχιστον γίνε οικονομικά ανεξάρτητος πριν τα 30. Εξάλλου, το να περιμένεις από... τους γονείς σου να σου πληρώσουν τη δόση του αυτοκινήτου σου σ'αυτήν την ηλικία, ακούγεται μάλλον ανώριμο.

3. Μάθε να διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου!

Πράγματι, ο μισθός σου είναι μικρός, αλλά από τη στιγμή που το ξέρεις αυτό, μείνε μακρυά από σπατάλες και κράτα μερικά χρήματα στην άκρη για να τα ξοδέψεις σε κάτι ιδιαίτερο, και όχι σε ατελείωτα ποτά με τους φίλους σου! Αυτό μπορείς να το κάνεις και στο σπίτι, με πολύ λιγότερα έξοδα.

4. Κάνε πραγματικότητα ένα στόχο σου!

Αν πάντα ονειρευόσουν να ταξιδέψεις, να μάθεις κινέζικα ή να χάσεις τα παραπανίσια κιλά που έχεις, στο χέρι σου είναι να το πραγματοποιήσεις. Στη συνέχεια θα πάρεις θάρρος και αυτοπεποίθηση για δυσκολότερους στόχους.

5. Μάθε τι πραγματικά θέλεις!

Μπορεί να έχασες τα χρόνια σου σπουδάζοντας γεωπονική, ενώ βαθιά μέσα σου ήξερες ότι δεν σου αρέσει πραγματικά. Το σημαντικό είναι η συνειδητοποίηση αυτή! Κι ακόμα κι αν δεν ξέρεις τι θέλεις στην πραγματικότητα, τουλάχιστον μάθε τι δεν θέλεις! Αυτό θα σε οδηγήσει στο σωστό δρόμο.

6. Ζήσε έναν έντονο έρωτα!

Ακόμα κι αν όλα τ' άλλα πάνε στραβά, ένας έντονος έρωτας είναι απαραίτητος στη ζωή σου. Θα σε αλλάξει, θα σε διδάξει και θα σε πάει μπροστά σαν άνθρωπο.

7. Κάνε την επανάστασή σου!

...Μαθαίνοντας να λαμβάνεις μεγάλες αποφάσεις. Όσο είσαι ακόμα νέος, μπορείς να επαναστατείς. Αν δεν σ'αρέσει κάτι, άλλαξέ το, με κάθε τρόπο! Αν δεν σου αρέσει η Αθήνα, φύγε για το εξωτερικό, αν δε σε γεμίζει η δουλειά σου, παραιτήσου.

8. Κατάγραψε τα όνειρά σου!

Γράψε πώς θέλεις να είσαι σε μερικά χρόνια από τώρα! Ακόμα κι αν με το πέρασμα των χρόνων δεν είσαι όπως είχες ονειρευτεί, αυτό που μένει στο τέλος είναι τα ίδια τα όνειρα, που ποτέ δεν είναι αργά να πραγματοποιήσεις. Εκτός κι αν εγκαταλείψεις, και αυτή η λύση δεν είναι για σένα...

1,2 εκατ. δολάρια αρχική τιμή για το πιάνο της «Καζαμπλάνκα» [βίντεο]

Posted: 28 Nov 2012 05:39 AM PST


Popout
«Παίξ'το Σαμ» λέει ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στον πιανίστα του μπαρ στην περίφημη ταινία «Καζαμπλάνκα». Το θρυλικό πιάνο δημοπρατείται από τον οίκο Sotheby's στις 14 Δεκεμβρίου.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Βόμβα από ΟΑΚΑ: Μόνο μεσημέρι θα παίζει ο Παναθηναϊκός γιατί δεν πληρώνει το ρεύμα

Posted: 28 Nov 2012 05:39 AM PST



Η απόλυτη ξευτίλα και αυτογελοιοποίηση της διοίκησης μιας πολύ μεγάλης ομάδας


*** ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ, στην ιστορία του το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει βιώσει....


γεγονότα και καταστάσεις πού προκάλεσαν ακόμη και την γελοιοποίηση ομάδων και φυσικών προσώπων * ΚΑΙ βέβαια, συντέλεσαν στην... φθορά του αθλήματος, λόγω της χαμένης αξιοπρέπειας ορισμένων, οι οποίοι θεώρησαν το ποδόσφαιρο μέσο προσωπικής τους προβολής ή και προώθησης των προσωπικών τους συμφερόντων *

ΚΑΤΑ κανόνα, τέτοιες καταστάσεις αυτογελοιοποίησης, προκύπτουν από τα πεπραγμένα διοικήσεων ομάδων μικρών, επαρχιακών, ή και ομάδων - «πυροτεχνημάτων», πού εμφανίζονται σποραδικά στο προσκήνιο για να χαθούν μετά από λίγο οριστικά από τον ποδοσφαιρικό χάρτη * ΟΜΑΔΕΣ όμως με ιστορία, με δύναμη, με οπαδούς και κύρος στα ποδοσφαιρικά πράγματα της χώρας, όπως ο Παναθηναϊκός να φτάνουν σε κατάσταση απόλυτης ξεφτίλας και αυτογελοιοποίησης, έχουμε δεί σπανιότατα, ή και καθόλου !


*** ΙΔΟΥ λοιπόν μία ακόμη αποκάλυψη, πού σίγουρα εκθέτει σε βαθμό γελοιοποίησης, κοινώς «κάνει ρόμπα» την ΠΑΕ Παναθηναϊκός με την σημερινή διοικητική μορφή του * ΤΟ έγγραφο του οποίου το περιεχόμενο ακολουθεί, έχει σταλεί από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, με την υπογραφή του Ολυμπιονίκη προέδρου του Πέτρου Γαλακτόπουλου, σε όλους τους φορείς πού έχουν την ευθύνη για τους ορισμούς των αγώνων πρωταθλήματος * ΔΗΛΑΔΗ, την Σούπερ Λίγκα, την ΕΠΟ, αλλά και το συνδρομητικό κανάλι της NOVA, με ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ στον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννη Αλαφούζο

*** ΤΟ κείμενο του υπ' αριθ. Πρωτ. 5/6426 – 27.11.12 έγγραφο του ΟΑΚΑ, έχει ως εξής : * «Λόγω των οικονομικών δυσχερειών της, η ΠΑΕ ΠΑΟ δεν έχει ανταποκριθεί στο ελάχιστο στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς το ΟΑΚΑ * ΓΙΑ το λόγο αυτό, παρακαλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο οι αγώνες ποδοσφαίρου της ΠΑΕ ΠΑΟ να διεξάγονται κατά τις μεσημεριανές ώρες, προκειμένου να μη χρεώνεται η ΠΑΕ με τη δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία καταβάλλει το ΟΑΚΑ χωρίς να έχει εισπράξει το ισόποσό της από την ΠΑΕ ΠΑΟ και ταυτόχρονα αυξάνεται το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΠΑΕ προς το ΟΑΚΑ» !

*** ΕΧΟΥΜΕ λοιπόν να κάνουμε με το απίστευτα εξευτελιστικό φαινόμενο, η διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών, την οποία χρησιμοποιεί ως έδρα μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, να ζητάει να μην … παίζει βράδυ αυτή η ΠΑΕ, διότι … δεν πληρώνει το ρεύμα ! * ΚΑΙ βεβαίως, η ανάδειξη της ξευτίλας συνεχίζεται με τις παρακάτω γραμμές, όπου σημειώνεται ότι το ρεύμα αυτό τελικά το χρεώνεται και το πληρώνει το ΟΑΚΑ, το οποίο επίσης χρεώνει στον λογαριασμό χρεών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο οποίος έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, χωρίς να ενοχλείται κανένας αρμόδιος ή υπεύθυνος κρατικός υπεύθυνος

*** ΟΙ πληροφορίες μου είναι κατηγορηματικές, όσον αφορά το ύψος του χρέους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός προς το ΟΑΚΑ * ΤΟ ποσόν έχει ήδη ξεπεράσει τα ΕΝΑ εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, μέσα σε δύο ποδοσφαιρικές περιόδους * ΜΕ λίγα λόγια και δεδομένου του ύψους του ποσού, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εδώ και δύο χρόνια ( τουλάχιστον ) παίζει ΤΖΑΜΠΑ, χωρίς να πληρώνει ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ στο καλύτερο στάδιο της χώρας * ΚΑΙ όχι μόνον αυτό, το χαρακτηρίζει και … «πανάκριβο», προκειμένου να πείσει κάποιους κρατικούς ή δημοτικούς φορείς, να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ για να γίνουν έργα στο γήπεδο της λεωφόρου * ΜΕ προφανή σκοπό, κάπου στο βάθος της σκέψης της, να ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ έτσι και τα χρέη της προς το ΟΑΚΑ

*** ΦΥΣΙΚΑ, για το αίτημα του ΟΑΚΑ να παίζει μόνο …μεσημέρι ο Παναθηναϊκός, θα αποφασίσουν η Σούπερ Λίγκα και η συνδρομητική τηλεόραση, με πιθανότατη ( σχεδόν σίγουρη ) την απόρριψη του αιτήματος * ΤΟ ερώτημα πού προκύπτει όμως, είναι αν θα επιτραπεί στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός να ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ το ρεύμα πού καταναλώνει και βεβαίως όλα τα άλλα πού αποτελούν υποχρεώσεις της προς το ΚΡΑΤΙΚΟ στάδιο πού ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να χρησιμοποιεί ως έδρα, απολαμβάνοντας την απίστευτη ανοχή των αρμοδίων, ποδοσφαιρικών και ΚΡΑΤΙΚΩΝ αρχών

Δέσμευση Στουρνάρα: Θα εξαιρέσω τα ΑμεΑ από τις μειώσειςμισθών-συντάξεων

Posted: 28 Nov 2012 05:22 AM PST

Διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών πως θα εξαιρεθούν από τις διατάξεις του Μνημονίου 3 για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων πήραν οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ. 
Άτομα με αναπηρία βγήκαν και σήμερα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις μειώσεις που μισθών, συντάξεων και επιδομάτων που προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο. Συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών και είχαν συνάντηση με τον ίδιο τον Γιάννη Στουρνάρα. 

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι υπάρξουν συμπληρώσεις και διορθώσεις στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εντάσσει τα άτομα με αναπηρία στις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Όπως είπαν, ο υπουργός τους γνωστοποίησε ότι θα προσπαθήσει να γίνει νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που να τους εξαιρεί. 

Μετά τη συνάντηση, αποχώρησαν από το υπουργείο και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δεύτερα, 3 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ.
newsit.gr 

Στέλιος Ρόκκος: «Θα μπορούσα κάθε μέρα να έχω κι άλλη γκόμενα»

Posted: 28 Nov 2012 05:22 AM PST


undefined

Μιλάει πάντα έξω από τα δόντια και δεν έχει κρύψει ποτέ τίποτα για τη ζωή του!

Ο Στέλιος Ρόκκος μίλησε στο περιοδικό Inked για τη φάση στην οποία βρίσκεται τώρα: "Εγώ και λόγω της δουλειάς που κάνω, θα μπορούσα κάθε μέρα να έχω κι άλλη γκόμενα, κάτι όμως που το θεωρώ τεράστια φθορά και παράλληλα πολύ ρηχό. Θέλω να κάνω έρωτα με τον άνθρωπο που γουστάρω πολύ. Το να αλλάζω τις γυναίκες όλη την ώρα το θεωρώ πολύ ψυχοφθόρο. Από την άλλη πλευρά και η ίδια μου η ζωή το έχει δείξει. Πάντα ήμουνα σε μακροχρόνιες σχέσεις, με διαλείμματα βέβαια. Απλά τώρα δεν θέλω να ζήσω τον εργένη για να γράψω άλλες δέκα γυναίκες στο ενεργητικό μου. Θέλω να ζήσω τον εργένη για να δω αν μπορώ να τα καταφέρω και μόνος μου."

«Δώστε τζάμπα τσόντα στο λαό!»-Έρχεται στην Ελλάδα το Big Brother των οργίων!

Posted: 28 Nov 2012 05:22 AM PST

undefined

Πόλεμος δύο καναλιών για το μεγάλο deal!!!

«Δώστε τζάμπα τσόντα στο λαό!». Μπορεί η δόση να αργεί ακόμη, αλλά η…
δόση από «άρτον και θεάματα» που θα πάρουν οι τηλεθεατές όχι μόνο αναμένεται σύντομα αλλά θα είναι και ενισχυμένη! Φαίνεται ότι κάποιοι σκέφτηκαν ότι η ιδανική λύση είναι το κλασικό (και αλάνθαστο) ρητό «φάτε μάτια ψάρια» και ξεκίνησαν μάχη για το μεγάλο deal.
Το «Big Brother» της Φινλανδίας, το «Big Brother» των οργίων που κάνει πάταγο σε όλο τον κόσμο έρχεται στη χώρα μας! Τα ελληνικά κανάλια γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι το πρόγραμμά τους είναι πολύ φτωχό –ασορτί με την τραγική κατάσταση στη χώρα μας- και μέσα στην απελπισία τους είναι έτοιμα να τα δώσουν όλα (ή μάλλον καλύτερα να τα δείξουν όλα) στο τηλεοπτικό κοινό. Εγχείρημα σίγουρα τολμηρό, αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Είπαμε, η λογική «άρτος και θεάματα» σε εποχές κρίσης είναι μια δοκιμασμένη και επιτυχημένη, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, συνταγή. Πόσω μάλλον όταν δεν μιλάμε για ένα ριάλιτι όπως αυτά που έχουμε δει στο παρελθόν στην Ελλάδα, όπου οι παίκτες βρίσκονται απλώς σε ένα σπίτι, κάθονται και μιλούν για την καθημερινότητά τους.
Θέλετε να δείτε γυναίκες, θέλετε άντρες; Δεν χρειάζεστε κάποιο κανάλι πορνό. Οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν θα είναι και κριτήριο για ένα παρόμοιο concept, αλλά με Έλληνες πρωταγωνιστές αυτή τη φορά. Αυτό το concept, μάλιστα, δουλεύεται ήδη από τα κανάλια που ποντάρουν στην εκτόξευση της τηλεθέασής τους και αναζητούν τα πλέον κατάλληλα άτομα που θα πάρουν μέρος.
Ακόμα και οι τελευταίοι ενδοιασμοί που υπήρχαν -πόσο δηλαδή είναι έτοιμοι οι Έλληνες να δουν ένα τόσο «ακατάλληλο διά ανηλίκους» ριάλιτι ή πώς θα απενοχοποιηθεί το κανάλι με τόσο γυμνό- ξεπεράστηκαν και αυτοί. «Το "Big Brother" της Φινλανδίας κάνει θραύση. Το κανάλι είναι ένοχο;», ήταν η απάντηση που ακούστηκε στις συσκέψεις. Όσο για τον πρώτο ενδοιασμό, είπαμε… Σε περίοδο κρίσης η δοκιμασμένη συνταγή είναι: «Δώστε τζάμπα τσόντα στο λαό!»

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές