Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Συνταγές μαγειρικής


Συνταγές μαγειρικής


Χριστόψωμο εύκολο

Posted: 28 Nov 2012 09:39 AM PST

Περιγραφή Χωρίς προζύμι και παίδεμα στο ψήσιμο! Γευστικό που η ζύμη του μοιάζει σαν το ψωμί. Φτιάχνεται γρήγορα και γίνεται αφράτο! Τι χρειαζόμαστε: 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ. αλεύρι ολικής 2 φακελάκια ξερή μαγιά 1 κ.σ. αλάτι χοντρό 2 κ.σ. ελαιόλαδο 5-6 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική 1 κ.γ. γεμάτο σκόνη μαστίχας Χίου ξύσμα από 1 πορτοκάλι χυμό απο μισό πορτοκάλι 1 κ.γ κανέλα 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο 1/2 κ.γ. μπαχάρι και γαρίφαλο σκόνη 1 φλιτζάνι ξανθιές σταφίδες 1 ή 2 φλιτζάνια καρύδι χοντροκομμένο χλιαρό νερό όσο πάρει
Πως το κάνουμε: Κοσκινίζουμε τ' αλεύρια και τα ρίχνουμε σε μία λεκανίτσα. Προσθέτουμε μαγιά, ξύσμα, αλάτι και τ' ανακατεύουμε όλα μαζί. Κάνουμε λακκούβα, ρίχνουμε μέσα το χυμό, λάδι, μπαχαρικά και ζάχαρη. Τ' ανακατεύουμε με πιρούνι τα υγρά που έχουμε στην λακούβα μας. Προσθέτουμε σιγά- σιγά το νερό μας και ζυμώνουμε. Θα ρίξουμε τόσο νερό ώστε να πάρουμε μία ζύμη εύπλαστη που να μην κολλά στα χέρια μας και να ζυμώνεται. Την ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά. Κάνουμε μπάλα και την σκεπάζουμε με πετσέτα, την αφήνουμε ν' ανέβει η ζύμη μας για 30-40 λεπτά. Αφού έχει φουσκώσει την ζυμώνουμε ελαφρά να "πέσει" και προσθέτουμε μέσα τα καρύδια και τις σταφίδες μας. Ξαναζυμώνουμε να πάνε παντού. Κόβουμε από την ζύμη μας 150γρ. περίπου για να κάνουμε το στόλισμα και την υπόλοιπη ζύμη την κάνουμε στρογγυλό καρβελάκι και το τοποθετούμε στο ταψί μας που του έχουμε βάλει προηγουμένως λαδόκολλα. Φτιάχνουμε 2 "φιτίλια" και σχηματίζουμε το σχήμα του σταυρού πάνω στο καρβέλι μας. Αν θέλουμε φτιάχνουμε μαργαριταρούλες, φυλλαράκια κ.τ.λ. Διακοσμούμε με αμύγδαλα και καρφάκια γαρύφαλλο. Αλείφουμε με λάδι ή μ΄ αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τ΄αφήνουμε σκεπασμένο με μία πετσέτα για 20 λεπτά. Σε προθερμασμένο φούρνο το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά με μία ώρα. Το ελέγχετε μ΄ ένα μαχαιράκι. Μόλις το βγάλετε από το φούρνο το βγάζετε από το ταψί και το τοποθετείτε σε σχάρα να παίρνει αέρα στον πάτο. Λίγα μυστικά ακόμα Έχω ανεβάσει και δέυτερη συνταγή για Χριστόψωμο αλλά θέλει πιό πολύ ώρα και περισσότερα υλικά αλλά φέτος λόγω έλλειψης χρόνου έκανα παραλαγή στη ζύμη του ψωμιού που φτιάχνω και το αποτέλεσμα το ευχαριστηθήκαμε όλοι! Μπορείτε να προσθέσετε γλυκάνισο ή όποιο άλλο αρωματικό επιθυμήτε. Καλές γιορτές και καλή επιτυχία.

Βασιλόπιτα Πολίτικη

Posted: 28 Nov 2012 09:33 AM PST

Συνταγές για βασιλόπιτα υπάρχουν πολλές. Άλλες είναι σαν τσουρέκι, άλλες σαν κέικ και άλλες είναι σαν τσουρεκοκέικ. Η δική μας βασιλόπιτα είναι η πολίτικη βασιλόπιτα. Είναι φανταστική και δεν μένει ούτε ψίχουλο.......   Βέβαια μοιάζει πολύ με την δική μου συνταγή, που φτιάχνω χρόνια, αλλά είναι όνειρο!! Δοκιμάστε την κι εσείς!!!! Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι: 60 γραμ. φρέσκια μαγιά 1 kg αλεύρι extra δυνατό για τσουρέκια (και λίγο ακόμη) 250 γραμ. βούτυρο αγελαδινό 100 γραμ. μαργαρίνη 2 κουταλάκια γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο 1 κουταλάκι γλυκού κακουλέ κοπανισμένο 1 φλυτζανάκι του καφέ, ρόφημα γλυκάνισου 300 γραμ. ζάχαρη 5 μεσαία αυγά 200 γραμ. γάλα 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι 2 βανίλιες 1 κρόκο αυγού για την επάλειψη ελάχιστο γάλα
Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρά, να είναι χλιαρό προς ζεστό και όχι καυτό, για να μην μας κόψει η μαγιά. (Δοκιμάζουμε με το δάχτυλό μας κι αν αντέχουμε μετρώντας μέχρι το 10 είναι εντάξει). Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και διαλύουμε την μαγιά καλά. Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη και 4 γεμάτες κουταλιές απο το αλεύρι μας. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπάμε σε γουδί το μαχλέπι και τους σπόρους κακουλέ καθαρισμένους απο τα τσόφλια τους. Φτιάχνουμε το ρόφημα γλυκάνισου, βάζοντας σε καυτό νερό ένα φακελάκι γλυκάνισου. Το αφήνουμε να σκουρύνει αρκετά. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και την μαργαρίνη μέχρι να λιώσουν και τα διατηρούμε ζεστά (όχι να βράσουν). Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε την ζάχαρη και τα αυγά. Τ' αφήνουμε να χτυπηθούν καλά. Κατόπιν, προσθέτουμε την γλυκάνισο και τα μυρωδικά μας μαζί με τις βανίλιες. Προσθέτουμε και την φουσκωμένη μαγιά και συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα. Μέσα στο αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο. Τ' ανακατεύουμε καλά ώστε να βραχεί όλο το αλεύρι με το βούτυρο. Γίνεται τριφτό το αλεύρι, μην το φοβηθείτε. Καθώς δουλεύει το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι. Θα το πάρει όλο. Αν δούμε ότι το μείγμα μας κολλάει αρκετά, ρίχνουμε λίγο ακόμη, περισσότερο στο χέρι μας και το ανακατεύουμε απαλά έως ότου μπορέσουμε να το βγάλουμε απο τον κάδο του μίξερ. Το ζυμάρι μας θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό. Το τοποθετούμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και το τυλίγουμε μερικές φορές. Κατόπιν το βάζουμε σε ελαφρά βουτυρωμένη λεκάνη και το σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρα. Στην συνέχεια, στρώνουμε σε ένα ταψί διαμ. 36 εκατ. λαδόκολλα. Τα τοιχώματα του ταψιού, τα βουτυρώνουμε ελαφρά. Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι μας φουσκωμένο, το ρίχνουμε μέσα στο ταψί και το πατάμε με το χέρι μας να απλώσει και να πάει παντού ισόπαχα. Το αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί, σχεδόν να φτάσει στο χείλος του ταψιού, περίπου 1 1/2 ώρα. Κατόπιν, απαλά το αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα. Έχουμε ανάψει τον φούρνο να προθερμανθεί στους 175 βαθμούς και όταν είναι έτοιμος, βάζουμε απαλά το ταψί στην μεσαία σχάρα. Το ψήνουμε για 30' μόνο με την κάτω αντίσταση και μετά για άλλα 15'- 20' με πάνω κάτω αντιστάσεις. (Αν δεν υπάρχει στην κουζίνα σας, τότε βάζουμε πάνω κάτω αντιστάσεις απο την αρχή.) Μόλις ψηθεί, την αφήνουμε 30΄ περίπου να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε προσεκτικά, αφαιρούμε την λαδόκολλα και βάζουμε το φλουρί. Την βάζουμε στην πιατέλα και την στολίζουμε όπως μας αρέσει. Συμβουλές: - Το φούσκωμα και στα 3 στάδια, εγώ το κάνω ως εξής: Ανάβω τον φούρνο στους 50 βαθμούς, και μόλις σβήσει το φωτάκι, κλείνω τον φούρνο και τοποθετώ την ζύμη μου. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία, πριν απο κάθε φούσκωμα. - Με την δόση αυτή γίνεται μία μεγάλη βασιλόπιτα. Εσείς μπορείτε, να την μοιράσετε την ζύμη σε 2 μικρότερες. - Αν επιθυμείτε να στολίσετε την βασιλόπιτα με αμύγδαλα φιλέ ή να γράψετε την χρονολογία με αμύγδαλα, θα το κάνετε την στιγμή που την περνάτε με το αυγό. - Αν θελήσετε να την καλύψετε με άχνη θα περιμένετε να κρυώσει τελείως. - Μπορείτε να ψήσετε την βασιλόπιτα και με αέρα, απλά η θερμακρασία θα είναι στους 160 βαθμούς. Καλή επιτυχία και εύχομαι σε όλους καλή χρονιά!!!!! 

Μπισκότα αρωματισμένα με τζίντζερ...

Posted: 28 Nov 2012 09:09 AM PST

Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!!! Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και ...πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα!! Και μόνον αυτή η σκέψη με ενθουσιάζει μιας και λατρεύω το στολισμένο σπίτι, το γιορτινό τραπέζι όσο απλό και να είναι αλλά και την αγάπη και την αναγέννηση που συμβολίζει η γέννηση του Θεανθρώπου και η γιορτή αυτή. 
Μπαίνω σε διάφορες ιστοσελίδες και χαζεύω με τις ώρες, όμορφες κατασκευές, όμορφα γλυκάκια, όμορφες διακοσμήσεις και αισθάνομαι υπέροχα!!! Έτσι, μ' αυτή τη διάθεση έφτιαξα τα μπισκότα που θα σας δείξω τη περασμένη Πέμπτη και τα στόλισα την Παρασκευή το πρωί (ενώ κοιμόταν η μικρότερη βοηθός μου γιατί αλλιώς δεν θα τελειώναμε ποτέ! χαχαχα).
Είναι μπισκότα που κρατούν το σχήμα τους, αρωματισμένα με τζίντζερ και γίνονται πολύ όμορφα όταν στολιστούν. Βέβαια, εγώ δεν τα στόλισα χριστουγεννιάτικα, όχι αυτή την φορά τουλάχιστον, γιατί τα έφτιαξα για την μεγάλη μου ανιψιά Ιωάννα που είχε καλέσει στο σπίτι 4-5 φίλες της για να παίξουν. Έτσι, τα έφτιαξα "κοριτσίστικα"... αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε... εσείς μπορείτε να τα φτιάξετε "αγορίστικα", "χριστουγεννιάτικα" ή σε όποιο άλλο σχήμα θέλετε. 
Είναι εκπληκτικά εύκολη η ζύμη ... γίνεται και στο μίξερ για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία. Είναι, όμως, εξ ίσου νόστιμα και τραγανά, όσο πρέπει, μπισκότα. Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές (Σάββατο βράδυ), μασουλάω ένα και εξακολουθεί να είναι όπως την πρώτη μέρα που τα έφτιαξα! 
Μοναδική γεύση τζίντζερ με λίγη κανέλα και κακουλέ που τους πρόσθεσα εγώ! Γεύση χειμωνιάτικη που ταιριάζει απίστευτα με ένα ωραίο Earl Grey τσάι, δίπλα στο τζάκι, μ' ένα βιβλίο στο χέρι ή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή (στην πιο μοντέρνα και πολυάσχολη εκδοχή...χαχαχα).
Η συνταγή είναι από το "Χρυσό βιβλίο για κουλουράκια και μπισκότα" των εκδόσεων "Μοντέρνοι καιροί".
Βγαίνουν αρκετά μπισκότα...πάντα ανάλογα με το μέγεθός τους. Εμένα μου βγήκαν 10 φορεματάκια και 14 παπουτσάκια!
Θέλετε να δούμε τη συνταγή;;; Αν ναι, κρατήστε την και για Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια... δεν θα σας απογοητεύσει, σας το υπόσχομαι!
ΥΛΙΚΑ
310 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
125 γρ. βούτυρο που έχει μαλακώσει*
110 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. γάλα
1 κ.γλ. τζίντζερ
1 μεγάλο αβγό
1/2 κ.γλ. Σμυρνιό κανέλα (προαιρετικά)
1/2 κ.γλ. κακουλέ (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ, το αλάτι, το κακουλέ και την κανέλα (εάν βάλουμε).
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το εξάρτημα Κ ή φτερό, στη δυνατή ταχύτητα, έως ότου έχουμε ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
Προσθέτουμε το γάλα και το αβγό και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και αφού σταματήσουμε το χτύπημα, ζυμώνουμε με τα χέρια, έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Απλώνουμε τη ζύμη σε σχήμα δίσκου, την τυλίγουμε με μεμβράνη, την βάζουμε επάνω σε έναν δίσκο ή ένα μεγάλο πιάτο και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί 2 λαμαρίνες φούρνου.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκατοστού και με κουπ πάτ της αρεσκείας μας κόβουμε σε σχήματα και τοποθετούμε τα μπισκότα στη λαμαρίνα, κατά προτίμηση με μια σπάτουλα αλλά και με το χέρι προσεκτικά για να μην χαλάσουμε το σχήμα τους.
Ξαναπλάθουμε τη ζύμη που περισσεύει και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Μόλις γεμίσει η πρώτη λαμαρίνα τη βάζουμε στο ψυγείο έως ότου ετοιμάσουμε τα μπισκότα για τη δεύτερη λαμαρίνα.
Μόλις και η δεύτερη λαμαρίνα γεμίσει την αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά και μετά τη βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε τα μπισκότα για 10-14 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους, ή ώσπου να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν στο ταψί και μετά τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Ύστερα τα στολίζουμε με γλάσο ή με ζαχαρόπαστα και τα διατηρούμε σε αεροστεγές,  μεταλλικό κουτί για μπισκότα ή σε γυάλινο βάζο.
Πηγή: "Χρυσό βιβλίο για κουλουράκια και μπισκότα" των εκδόσεων "Μοντέρνοι καιροί"

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές