Συνταγές μαγειρικής |
- Χταπόδι με ρύζι
- Μπουρεκάκια με τυρί
- Χταπόδι κρασάτο 2
- Σουβλάκι με πίτα
- Πατάτες φούρνου γεμιστές
- Κερασόπιτα
- Κοτόπουλο στη σχάρα με σάλτσα βασιλικού
- Τάρτα με τυριά και ζαμπόν
- Τζατζίκι 2
- Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ!
Posted: 02 Feb 2012 12:34 AM PST ΥΛΙΚΑ 1,5 κιλό χταπόδι 1,5 κρεμμύδι 1 κιλό ντομάτες φρέσκιες ή αποφλοιωμένες από κουτί 1/2-3/4 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι 2-3 κουταλιές βούτυρο Πιπέρι Μοσχοκάρυδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια, όχι πολύ μικρά. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το λάδι, τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και λίγο νερό. Αφού σιγοβράσουν 10 λεπτά, προσθέτουμε τη ρίγανη, το πιπέρι και τις ντομάτες και τα αφήνουμε στη φωτιά, ώσπου το χταπόδι να μαλακώσει και να γλασάρει η σάλτσα. Σε νερό που βράζει (ποσότητα διπλάσια από του ρυζιού) ρίχνουμε το βούτυρο και το ρύζι. Οταν απορροφηθεί το νερό, το ρύζι είναι έτοιμο. Σερβίρουμε σε πιάτα το ρύζι και περιχύνουμε με το χταπόδι. |
Posted: 02 Feb 2012 12:33 AM PST ΥΛΙΚΑ 1/2 φύλλο μπακλαβά 2 κουταλιές βούτυρο 2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό 1 φλιτζάνι γάλα 1 αυγό 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη 1 φλιτζάνι ρεγκάτο ή γραβιέρα τριμμένη λάδι για το τηγάνισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε κατσαρόλα καίμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε το γάλα και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις πήξει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο, τη φέτα και το ρεγκάτο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες και στην άκρη κάθε λωρίδας βάζουμε μία κουταλιά από το μείγμα. Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολά, κλείνουμε τις άκρες τους και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσουν. |
Posted: 02 Feb 2012 12:30 AM PST ΥΛΙΚΑ 1 χταπόδι φρέσκο, γύρω στο 1 1/2 κιλό μισό φλιτζάνι τσαγιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι ελιάς 2 φλιτζάνια τσαγιού κρασί μαύρο (μπρούσκο) 2 ντομάτες ώριμες ή ανάλογος πελτές αλάτι, πιπέρι τριμμένο και λίγα ολόκληρα σπυριά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Έχουμε πάρα πολύ καλά χτυπημένο το χταπόδι. Το καθαρίζουμε, το πλένουμε καλά, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Ξανθίζουμε σε κατσαρόλα με το λάδι το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το χταπόδι και γυρίζουμε με ξύλινο κουτάλι - για 5-10' λεπτά - να καβουρδιστούν. Ρίχνουμε τότε το κρασί (ίσα ίσα να σκεπάσει τα κομμάτια του χταποδιού), τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, αλατοπίπερο και λίγα σπυριά πιπέρι κι αφήνουμε να σιγοβράσει το χταπόδι, ώσπου να ψηθεί εντελώς και να πυκνωθεί η σάλτσα του. Σημείωση: Αν το χταπόδι δεν είναι φρέσκο, τότε, πριν το μαγειρέψουμε, πρέπει να το μουσκέψουμε από το προηγούμενο βράδυ. |
Posted: 02 Feb 2012 12:28 AM PST ΥΛΙΚΑ 1 κιλό χοιρινό σπάλα κομμένο σε μπουκιές 2 ντομάτες ώριμες κομμένες σε φέτες 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες Αλάτι Μισό λεμόνι Ρίγανη Κόκκινο πιπέρι 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο Για τις πίτες 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φακελάκι ξερή μαγιά Αλάτι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με μια πρέζα αλάτι και σιγά σιγά ρίχνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει την μαγιά. Πλάθουμε το ζυμάρι και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να πάρουμε μια ελαστική ζύμη. Χωρίζουμε σε 8 μπάλες και τις ανοίγουμε πίτες. Θερμαίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε μία μία τις πίτες μας τοποθετώντας τες και πιέζοντάς τες στο τηγάνι με τις άκρες των δαχτύλων μας. Μόλις φουσκώνει από τη μία μεριά κάνουμε το ίδιο και από την άλλη. Τις βάζουμε στην άκρη και φτιάχνουμε τα σουβλάκια. Κόβουμε το χοιρινό κρέας σε μικρούς κύβους και τους περνάμε σε καλαμάκια. Τα ψήνουμε στην ψησταριά μας ή και στο γκριλ της κουζίνας μας, τα ραντίζουμε με λεμόνι και προσθέτουμε και ρίγανη. Αλείφουμε τις πίτες με λίγο λάδι, αλάτι και ρίγανη, και τις ζεσταίνουμε και αυτές μέχρι να ροδίσουν χωρίς να ξεραθούν. Βγάζουμε το κρέας από τα καλαμάκια και μαζί με τη ντομάτα, τα κρεμμύδια, κόκκινο πιπέρι και το μαϊντανό και τα βάζουμε στις πίτες και τις διπλώνουμε. Τυλίγουμε τις πίτες μας με λαδόκολλα. |
Posted: 02 Feb 2012 12:25 AM PST ΥΛΙΚΑ 5 μεγάλες πατάτες 100 γρ. Φέτα τριμμένη 60 γρ. τυρί κασέρι γλυκό τριμμένο 1/4 φλιτζανιού κεφαλοτύρι τριμμένο 1/2 φλιτζάνι έγκατο τριμμένο 2 πιπεριές μικρές (πράσινη και κόκκινη) ψιλοκομμένες 1/2 φλιτζάνι γάλα Αλάτι Πιπέρι Ρίγανη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε καλά τις πατάτες χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο, τις βάζουμε σε ταψί και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για 30-45 λεπτά. Τις τρυπάμε με μεγάλη βελόνα για να δούμε αν ψήθηκαν. Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε από το αλουμινόχαρτο και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεχτικά την ψίχα από τις πατάτες. Σε βαθύ σκεύος ανακατεύουμε όλα τα τυριά, το γάλα και τις πιπεριές προσθέτοντας το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Γεμίζουμε τις πατάτες με το μείγμα και τις ψήνουμε για 20 λεπτά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρουμε ζεστές. |
Posted: 02 Feb 2012 12:24 AM PST ΥΛΙΚΑ 1 αυγό, χωριστά ο κρόκος απ' το ασπράδι, για να αλείψουμε την πίταλίγη ζάχαρη, για το πασπάλισμα Για τη ζύμη: 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 185 γρ. βούτυρο παγωμένο και τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια 30 γρ. ζάχαρη (2 κουτ. σούπας) Για τη γέμιση: 800 γρ. κεράσια, χωρίς τα κουκούτσια (καθαρό βάρος) 50 γρ. Ζάχαρη 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ζύμη: Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί και τα «δουλεύουμε» μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο ζυμάρι. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Γέμιση: Ανακατεύουμε τα κεράσια με τη ζάχαρη και το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη. Φύλλο+πίτα: Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό στρογγυλό φύλλο πάχους 3 χιλ. Απλώνουμε το φύλλο σε ένα τσέρκι (στεφάνι) ζαχαροπλαστικής (ή ένα ταψί με αποσπώμενα τοιχώματα) διαμέτρου 20 εκ., φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Ο,τι περισσεύει από το χείλος της φόρμας, το κόβουμε. Με τα περισσεύματα, φτιάχνουμε ένα δεύτερο φύλλο για να καλύψουμε την πίτα. Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο αυγού με 1 κουτ. σούπας νερό. Αλείφουμε με ένα πινέλο το φύλλο που έχουμε στρώσει στο σκεύος, απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Πιέζουμε περιφερειακά ώστε να κολλήσουν καλά τα φύλλα μεταξύ τους. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210° C. Χτυπάμε ελαφρώς το ασπράδι αυγού και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε στους 210° C για 15 λεπτά και στους 190° - 200° C για 25 λεπτά ακόμη. |
Κοτόπουλο στη σχάρα με σάλτσα βασιλικού Posted: 02 Feb 2012 12:23 AM PST Κοτόπουλο στη σχάρα με σάλτσα βασιλικού Υλικά για 4 ατομα 2 κουταλιές λάδι ελιάς για μαρινάρισμα κοτόπουλου, χυμό από 4 λεμόνια, 1/3 κούπας λάδι ελιές για τη σάλτσα βασιλικού, 1 κουταλάκι κοπανισμένους σπόρους μάραθου, αλάτι και φρεσκοτριμμενο πιπέρι, 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες (με την πέτσα) 1 κούπα φρέσκο βασιλικό 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού Σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων βάζεις 2 κουταλιές λάδι, 3 κουταλιές χυμό λεμονιού, τους μαραθόσπορους και το κοτόπουλο αλατοπιπερωμένο. Κλείνεις τη σακούλα και την κουνάς για να πάει η μαρινάδα παντού. Αφήνεις τη σακούλα στο ψυγείο για μισή ώρα ή ακόμη καλύτερα από την προηγούμενη νύχτα, έτσι ώστε να μαριναριστεί το κοτόπουλο καλά. Ετοιμάζεις τα κάρβουνα ή το γκριλ και ψήνεις το κοτόπουλο. Στο μεταξύ ετοιμάζεις τη σάλτσα βασιλικού. Βάζεις στο μπλέντερ τα φύλλα βασιλικού, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Χτυπάς τη σάλτσα προσθέτοντας σταδιακά 1/3 κούπας λάδι ελιάς. Μεταφέρεις το ψημένο κοτόπουλο στα πιάτα και το περιχύνεις με 2 κουταλιές από τη σάλτσα βασιλικού που ετοίμασες.. |
Posted: 02 Feb 2012 12:21 AM PST ΥΛΙΚΑ 1 φύλλο σφολιάτα 500 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά 1/4 ζαμπόν 3 κρόκοι αυγών 2 μικρές κρέμες γάλακτος ψιλοκομμένος άνηθος αλάτι πιπέρι λίγο βιτάμ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ Αφού βουτυρώσω ένα πυρέξ, στρώνω τη σφολιάτα και την τρυπάω με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια τρίβω τα τυριά και χτυπάω τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος και το αλατοπίπερο. Ρίχνω λίγο από το τυρί πάνω στη ζύμη. Τοποθετώ σε διαδοχικές στρώσεις το ζαμπόν και τα τυριά, αφού κόψω τη ζύμη που εξέχει. Περιχύνω με το μίγμα αυγού-κρέμας και ψήνω στους 200°C για 45' λεπτά.10' πριν κλείσω το φούρνο, πασπαλίζω με την άνηθο. |
Posted: 02 Feb 2012 12:18 AM PST Υλικά 1 μέτριο αγγούρι 100 γρ. γιαούρτι σακούλας στραγγιστό 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αλάτι, λίγο πιπέρι λίγο ξύδι άνηθο ψιλοκομμένο λίγες μαύρες ελιές 1 κουταλάκι ξερή μέντα (προαιρετικά) Εκτέλεση Τρίβουμε το αγγούρι στο χοντρό τρίφτη του τυριού και στη συνέχεια το στραγγίζουμε πολύ καλά για να φύγει όλο του το νερό. Αναμειγνύουμε το αγγούρι με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις ελιές, με τις οποίες γαρνίρουμε το τζατζίκι όταν το σερβίρουμε. |
Posted: 02 Feb 2012 12:17 AM PST Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ Αν και χρειάζεται αρκετό χρόνο για την ετοιμασία του, το αποτέλεσμα πάντα με αποζημιώνει. Αγαπημένο πιάτο για μικρούς και μεγάλους αλλά δυστυχώς με πολλές θερμίδες. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ 500 γρ. λαζάνια 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο άπαχο 1 χοντρή φέτα ζαμπόν Πάρμας κομμένο σε κομμάτια 1 λουκάνικο χωριάτικο χωρίς πέτσα ψιλοκομμένο ½ κούπα λάδι ελιάς 200 γρ. τοματάκια κονκασέ 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο λίγο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 ποτήρι κόκκινο κρασί 2 ποτήρια βραστό νερό με ζωμό κρέατος τριμμένη παρμεζάνα 2 κούπες μπεσαμέλ Σε μία κατσαρόλα σοτάρεις τον κιμά στο λάδι για 4- 5 λεπτά και προσθέτεις το λουκάνικο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ζαμπόν. Αλατοπιπερώνεις και βράζεις για 5 λεπτά. Σβήνεις με το κρασί και προσθέτεις το ζωμό βράζοντας για ακόμη 10 λεπτά. Ρίχνεις την τομάτα και σιγοβράζεις για 1 ώρα. Στο τέλος προσθέτεις την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει το μίγμα κρεμώδες. Φροντίζεις η σάλτσα να μην είναι πολύ παχύρρευστη, για να βράσουν τα λαζάνια. Φτιάχνεις τη μπεσαμέλ όχι πολύ πηχτή. Στρώνεις σε βουτυρωμένο πυρέξ τα λαζάνια. Βάζεις από πάνω μια στρώση κιμά και από πάνω μπεσαμέλ. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία ακόμη 2 φορές. Πασπαλίζεις με παρμεζάνα και ψήνεις για 45 περίπου λεπτά στους 200 βαθμούς. |
You are subscribed to email updates from Συνταγές μαγειρικής To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου