"Παγώνουν" οι ωριμάνσεις στο Δημόσιο. Ποιες οι προσθήκες του κ. Βενιζέλου στον Εφαρμοστικό Νόμο.
Από 470 μέχρι και... 750 επιπλέον φόρο θα πληρώσουν το 2012 όσοι έχουν παιδιά, παρά τις αλλαγές που πέρασε χθες στο μεσοπρόθεσμο ο υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αυξάνοντας το αφορολόγητο όριο.
Ταυτόχρονα, «παγώνουν» από την 1η Ιουλίου οι ωριμάνσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, ενώ ανοικτό παραμένει ακόμη το τι θα γίνει με το τέλος επιτηδεύματος για τους φορολογούμενους που αμείβονται με «μπλοκλάκια» και έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας. «Θα δούμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης εάν χρειαστεί να προστεθεί και κάποια άλλη εγγύηση, αυτή θα προστεθεί. Αλλά βεβαίως πρέπει να εφαρμόζεται και η εργατική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει να υποκρύπτεται κάτω από μια σύμβαση έργου, με ελεύθερο επαγγελματία μάλιστα, μια σύμβαση εξαρτημένης εργασίας χωρίς τις εγγυήσεις αυτής της σύμβασης», είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος.
Ασαφές επίσης παρέμενε μέχρι και χθες το τι γίνεται με όσους έχουν τη διπλή ιδιότητα, του μισθωτού και του ελεύθερου επαγγελματία -αν και πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι σε τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα θα απαλλάσσονται από το τέλος εφόσον το κύριο επάγγελμά τους, είναι αυτό του μισθωτού.
Τσουχτεροί πάντα οι φόροι
Σύμφωνα με τις αλλαγές που έκανε χθες ο υπουργός στο κείμενο του μεσοπρόθεσμου, το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ, αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ αν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί, κατά 4.000 ευρώ αν έχει δύο παιδιά, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία παιδιά, και κατά 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.
Έτσι, το αφορολόγητο όριο που για όποιον έχει ένα παιδί σήμερα είναι 12.500 ευρώ, από το 2012 γίνεται 10.000 ευρώ. Για όποιον έχει δύο παιδιά, από 15.000 ευρώ γίνεται 12.000 ευρώ, για τον τρίτεκνο από 23.500 ευρώ γίνεται 20.500 ευρώ, και για κάθε επιπλέον παιδί από 25.500 ευρώ γίνεται 23.000 ευρώ.
Τα παραπάνω σημαίνουν ελάφρυνση σε σχέση με τα όσα προβλέπονταν στο αρχικό κείμενο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, αλλά επιβάρυνση σε κάθε περίπτωση συγκριτικά με τα όσα ίσχυσαν φέτος.
Για παράδειγμα, φορολογούμενοι με εισόδημα από 14.000 ευρώ και πάνω, και με ένα παιδί, θα πληρώσουν του χρόνου, επιπλέον φόρο 470 ευρώ σε σχέση με φέτος. Φορολογούμενοι με δύο παιδιά, και με εισόδημα από 16.000 ευρώ και πάνω θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 540 ευρώ, με τρία παιδιά και με εισόδημα από 24.000 ευρώ θα καταβάλουν επιπλέον φόρο 750 ευρώ, και οι έχοντες τέσσερα παιδιά και εισόδημα από 26.000 και πάνω, θα καταβάλλουν επιπλέον 650 ευρώ.
Και 8 αλλαγές της τελευταίας στιγμής...
Στον Εφαρμοστικό νόμο κατατέθηκαν και άλλες αλλαγές χθες τη νύχτα, που αφορούν σε:
1. Κόβεται από 1ης Ιουλίου 2011 η μισθολογική προαγωγή των υπαλλήλων σε δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ που μισθοδοτούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Και «παγώνει» κάθε είδους διάταξη νόμου που σχετίζεται με μισθούς, επιδόματα, παροχές, αποζημιώσεις κ.λπ. μέχρι να ψηφιστεί το Ενιαίο Μισθολόγιο.
2. Αναδρομικά από την 1η/ 1/ 2011 επιβάλλεται η μηνιαία εισφορά των 10 ευρώ υπέρ ανέργων σε ασφαλισμένους ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Οι εισφορές που αναλογούν στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατανέμονται ισόποσα και συνεισπράττονται με τις εισφορές των επόμενων μηνών μέχρι τη λήξη του έτους.
3. Αναζητείται σύστημα χορήγησης επιδόματος θέρμανσης στους αγρότες, οι οποίοι θα εμπίπτουν στο ίδιο καθεστώς φορολόγησης με τα νοικοκυριά.
4. Δεν θα λογίζεται ως εισόδημα το αναπηρικό επίδομα κατά τον υπολογισμό επί αυτού της εισοδηματικής εισφοράς.
5. Νέα αύξηση έρχεται για τα φθηνά τσιγάρα, καθώς αυξάνει στο 100% από 95% της αρχικής διάταξης το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μέση σταθμισμένη τιμή λιανικής πώλησης. Η νέα τιμή πώλησης στα φθηνά, και ελληνικής παραγωγής κυρίως πακέτα, αναμένεται να φθάσει στα 2,90 -3 ευρώ.
6. Στο 1% θα ανέλθει η εισφορά υπέρ ανέργων για δημοσίους υπαλλήλους που δεν είναι στο ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας.
7. Αίρεται το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό απόρρητο έναντι της υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
8. Κόβεται χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ φέτος από το ΝΑΤ και 100 εκατ. ευρώ από το 2012 και εφεξής.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου