Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Συνταγές μαγειρικής


Συνταγές μαγειρικής


Ραβανί απο το Γαλαξίδι

Posted: 12 Feb 2012 05:12 AM PST

Τι χρειαζόμαστε:

5 φλιτζάνια ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα) 200 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα 1 ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο 1 κιλό ζάχαρη 10 φλιτζάνια νερό τριμμένο γαρύφαλλο και τριμμένη κανέλα

Πως το κάνουμε:

    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό και σε άλλη το λάδι στο οποίο ροδίζουμε τα αμύγδαλα ελαφρά. Όταν ροδίσουν, προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε κανέλα και γαρύφαλλο και μετά το ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς. Το μίγμα θα ομογενοποιηθεί αλλά ταυτόχρονα θα πήξει αρκετά και δεν πρέπει να μείνει πολύ πάνω στο μάτι για να μην κολλήσει. Ρίχνετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί ή φόρμα και το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε για μια ώρα στους 200°C μέχρι να ροδίσει το γλυκό. Σερβίρετε κρύο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να πασπαλίσετε κάθε κομμάτι με κανέλα κατά το σερβίρισμα.

Τραχανόπιτα ορεινής Ναυπακτίας

Posted: 12 Feb 2012 05:12 AM PST

Τι χρειαζόμαστε:

2-3 κουπες τραχανα γλυκο 4-5 μετριες πατατες βρασμενες χωρις το φλουδι και λιωμενες με πηρουνι 2 κουπες τυρι φετα (ή μισο μισο φετα - ρεγγατο ή κεφαλοτυρι) γαλα κατσικισιο (υπαρχει στα s/m) οσο παει για να εχουμε εναν οχι πηκτο χυλο 2-3 αυγα 1 κουπα λαδι (αλατι κατα βουληση εξαρτωμενο απ το τυρι)

Πως το κάνουμε:

    Σε λεκανη ανακατευω ολα τα υλικα και αφου λαδωσω καλα ενα ταψι, αδειαζω μεσα το χυλο. Περιπου σε 45΄στους 230 βαθμους ειναι ετοιμη (οταν ροδισει καλα η επιφανεια της).

Λίγα μυστικά ακόμα

Επειδη στην περιοχη που ανεφερα οτι κατα παραδοση, φτιαχνεται, κανει αρκετο κρυο, συνηθιζουν στην επιφανεια της πιτας να αραδιαζουν λουκανικα μολις αρχισει να πηζει ο χυλος.

Ροδινές

Posted: 12 Feb 2012 05:12 AM PST

Τι χρειαζόμαστε:

250γρ μαργαρίνη 1 κεσεδάκι γιαούρτι 500γρ φαρινάπ 1/2 τυρί φέτα

Πως το κάνουμε:

    Παίρνουμε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μαργαρίνη που την έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου, μετά το γιαούρτι και το φαρινάπ. Αφού το ζυμώνουμε καλα στο τέλος ρίχνουμε το τυρί που το θρυμματίσαμε με τα χέρια μας και τα ζυμώνουμε ολα μαζί. Τα φτιάχνουμε σε οτι σχήμα θέλουμε, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούσ 180 βαθμους για 20' μέχρι να ροδίσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για περισσότερη νοστιμιά αν θέλετε βάλτε μέσα ψιλοκομένες ελίες ή πιπερία.

Η Σπανακοτυρόπιτα της προγιαγιάς

Posted: 12 Feb 2012 05:12 AM PST

Τι χρειαζόμαστε:

Για τα φύλλα:

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι 1 κουταλιά ξύδι λίγο αλάτι χλιαρό νερό όσο πάρει

 

Για την γέμιση:

1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα 1 κρεμμύδι ξερό 1 πράσο 1 ματσάκι άνηθο 1 ματσάκι μαιντανό *1 ματσάκι καυκαλήθρες, μυρώνια (Ανθρίσκος), μάραθο, λάπατα και τσουκνίδες. 1/2 κιλό φέτα τριμμένη 1 φλυτζανάκι τραχανά σταρένιο 3-4 αυγά 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι

Πως το κάνουμε:

recipe image
1. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα τα βάζουμε σε σουρωτήρι.
recipe image
2.

Φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το ξύδι. Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό χλιαρό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι μαλακό.

recipe image
3. Το χωρίζουμε σε 4-6 μπαλάκια αναλόγως πόσο λεπτά φύλλα φτιάχνουμε, αλευρώνουμε και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
recipe image
4. Βάζουμε τα χόρτα σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το αλάτι, τα τρίβουμε ελαφρά και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
recipe image
5. Ανοίγουμε τα φύλλα και τα τοποθετούμε ένα-ένα σε λαδωμένο ταψί λαδώνοντας ενδιάμεσα.
recipe image
6. Τρία φύλλα (ή δύο) κάτω, γέμιση στη μέση και άλλα τρία φύλλα από πάνω.
recipe image
7. Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν απο το χείλος του ταψιού και τις γυρίζουμε μέσα στο ταψί. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια, τρυπάμε παντού με μια οδοντογλυφίδα και ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
recipe image
8. Ψήνουμε στους 200°C πάνω κάτω αντίσταση για 1 ώρα. Τότε βγάζουμε την πίτα και με το πίσω μέρος απο ένα γύρισμα (ταψί μεγαλύτερο) αναποδογυρίζουμε την πίτα και την τοποθετούμε πάλι στο ταψί της. Την ψήνουμε 10 λεπτά ακόμη.
recipe image
9. Βγάζουμε απο τον φούρνο και κόβουμε όταν κρυώσει λίγο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Θα αναρωτιέστε τι θα κάνετε τα περισεύματα του φύλλου. Επειδή δεν πετάμε τίποτα προσθέτουμε λίγο λάδι στην λεκάνη που ήταν η γέμιση και λίγο τριμμένο τυράκι και ζυμώνουμε την ζύμη που περίσσεψε. Κάνουμε 2 λαγανίτσες όσο ή παλάμη μας και τοποθετούμε στο φούρνο πάνω στην σχάρα μαζί με την πίτα μας. Γίνονται τραγανά αρωματικά ψωμάκια.

Προσοχή στο αλάτι γιατί έχει και η φέτα.

Γκόγκολες της Σοφούλας

Posted: 12 Feb 2012 05:12 AM PST

Τι χρειαζόμαστε:

αλεύρι όσο πάρει (περίπου 650 γρ) 200 γρ. φέτα ή κεφαλοτύρι (ή το αγαπημένο σας τυρί) 130 γρ. αγελαδινό βούτυρο ΑΓΝΟ ή Lurpak (δίνει ιδιαίτερη γεύση) λίγο χλιαρό νερό λίγο αλάτι λίγο λάδι

Πως το κάνουμε:

    Προσθέτετε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το νερό και το λάδι και ανακατεύετε. Φροντίστε ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας για να μπορέσετε να ανοίξετε φύλλο (όπως στις πίτες). Εφόσον το ζυμάρι δεν «κολλάει» πλέον, προσθέτετε και το τριμμένο τυρί και συνεχίζετε το ζύμωμα. Ανοίγετε το φύλλο και το κόβετε σε μακρόστενες λωρίδες πλάτους 3 εκατοστών περίπου (με το μάτι). Έπειτα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια και «πιέζετε» (σπρώχνετε) κάθε κομματάκι με τα δάχτυλά σας ώστε να φτιαχτεί μια μικρή λακκούβα, κάτι σαν κοχύλι. Φροντίστε να τα πασπαλίσετε με μπόλικο αλεύρι ώστε να μην σας κολλήσουν. Βάζετε νερό σε μια κατσαρόλα, περιμένετε να κοχλάσει και μετά ρίχνετε τα ζυμαρικά και τα βράζετε για περίπου 20 λεπτά. Τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε με καυτό νερό και τα τοποθετείτε σε μια μεγάλη πιατέλα ή σε ένα ταψί. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και μόλις κάψει το περιχύνετε στα ζυμαρικά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Όποιος δε θέλει να προσθέσει το τυρί στη ζύμη, το προσθέτει στο τέλος στα μακαρόνια, πριν ρίξει το βούτυρο. Αν δεν επιθυμείτε να βάλετε τυρί στη ζύμη, πρωτοτυπήστε και προσθέστε κιμά, σπανάκι ή ό,τι άλλο αγαπάτε.

Καστανιώτικη Ζυμαρόπιτα

Posted: 12 Feb 2012 05:12 AM PST

Τι χρειαζόμαστε:

2 κούπες μπομποτάλευρο (καλαμποκάλευρο) 4 κούπες κολοκύθι τριμμένο στον ξύστρο (τρίφτη) 4 αυγουλάκια (να είναι φρέσκα) 1/2 κιλό τυρί φέτα ή γιδοτύρι 2 κούπες γάλα 1/2 κούπα λάδι (ελαιόλαδο)

Πως το κάνουμε:

    Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κολοκύθι, το τυρί, τα δύο αυγά, το μισό λάδι, μια κούπα γάλα και λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει χυλός. Τον μεταφέρουμε σε μέτριο ταψί που το 'χουμε αλείψει με λάδι. Ανακατεύουμε, στη συνέχεια, την άλλη κούπα με το γάλα, τα δύο αυγά και το υπόλοιπο λάδι και το ρίχνουμε πάνω απ' το χυλό στο ταψί. Ψήνεται στους 180 για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει (στην κατώτερη σκάλα, ο φούρνος προθερμασμένος).

Κουρκουμπίνες με κόκκορα κρασάτο

Posted: 12 Feb 2012 05:12 AM PST

Τι χρειαζόμαστε:

Για τα μακαρόνια: 1 1/2 κ. αλεύρι Γ.Ο.Χ. 1 ποτήρι κρασιού γάλα 1/2 ποτήρι κρασιού λάδι 1 φλ.τσαγιού τυρί τριμένο στο ψιλό τρίφτη 1 κ.σ.αλάτι 1 φλ. χλιαρό νερό για το ζύμωμα Για τον κόκκορα ή κοτόπουλο: 1 κοτόπουλο σε μερίδες 3 κρεμμύδια κομμένα στη μέση 1 πράσινη πιπεριά σε μπαστουνάκια κομμένη 1 κόκκινη πιπεριά 3 καρότα σε μπαστουνάκια 1 ποτήρι κρασί λευκό μπαχάρι,αλατοπίπερο 2-3 ξυλάκια κανέλας, ντομάτες φρέσκιες κομμένες σε κυβάκια ή ντοματάκια κονσέρβα 1/2 ποτήρι κρασιού λάδι λίγο νερό

Πως το κάνουμε:

Για τα μακαρόνια:
    Βάζουμε σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το γάλα, το λάδι, το τριμμένο τυρί, κεφαλοτύρι κατά προτίμηση, το αλάτι και λίγο λίγο το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μαλακή, αφράτη ζύμη, σκεπάζουμε και αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί. Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης, ανοίγουμε σε μακριά μπαστουνάκια που τα κόβουμε με μαχαιράκι 5εκ.περίπου και τα ''σκαφώνουμε''όπως βλέπετε στις φωτό, με τα δυο μας δάχτυλα. Βάζουμε αραιά τις κουρκουμπίνες σ' ένα δίσκο ή ταψί, αλευρώνουμε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Παίρνουμε την μεγαλύτερη κατσαρόλα μας, βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε τα μακαρόνια ανακατεύοντας τακτικά. Σουρώνουμε καλά. Σε κατσαρολάκι ή μπρίκι καίμε το λάδι ή αν σας αρέσει βούτυρο. Σε πυρέξ ρίχνουμε τυρί τριμμένο, απάνω μακαρόνια, ξανά τυρί, μακαρόνια έως να τελειώσουν. Αφού κάψει το λάδι το ρίχνουμε πάνω στα μακαρόνια και σερβίρουμε με τον κόκορα ή με όποιο άλλο κρέας κοκκινιστό θέλουμε.
Για τον κόκορα:
    Σοτάρουμε καλά τις μερίδες κοτόπουλου, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, καρότα, πιπεριές, σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τις ντομάτες ή ντοματάκια, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και λίγο νερό. Βράζουμε 40 με 45 λεπτά, αν είναι χωριάτικος ο κόκκορας θέλει τουλάχιστον μιάμιση ώρα βράσιμο! Σερβίρουμε τα μακαρόνια με μπόλικο τυρί και κοτόπουλο με σάλτσα!

Yam Mamuang

Posted: 12 Feb 2012 05:12 AM PST

Τι χρειαζόμαστε:

2 ξινα μηλα 1 κ.γ. αλατι 3 σκελιδες σκορδο 4 φρεσκα κρεμμυδακια 180 γρμ. φιλετο χοιρινου 1 κ.σ. ψημενα αραπικα φιστικια 1 κ.σ. λαδι 1 κ.σ. σκονη γαριδας 1 κ.σ. σαλτσα ψαριου 1κ.γ. καστανη ζαχαρη. Πιπερι

Πως το κάνουμε:

    Πλενετε τα μηλα, τα καθαριζετε και τα κοβετε σε λεπτες φετες. Τα βαζετε σε ενα μπολ και προσθετετε αλατι. Καθαριζετε το σκορδο,τα κρεμμυδια και τα κοβετε σε λεπτες φετες. Ψιλοκοβετε το κρεας. Κοπανατε τα φιστικια στο γουδι. Σωταρετε σε καυτο λαδι το σκορδο και τα κρεμμυδια. Τα βγαζετε απο το λαδι και τα αφηνετε να κρυωσουν. Ψηνετε το κρεας, τη σκονη γαριδας, τη σαλτσα ψαριου, τα φιστικια και τη ζαχαρη στο ιδιο λαδι που ειχατε τα σκορδα και τα κρεμμυδια, σε δυνατη φωτια για περιπου 7-8'. Τα αφηνετε να κρυωσουν. Ανακατευετε ολα τα υλικα μαζι και ριχνετε πιπερι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Καποια υλικα ειναι παραξενα για μας. Τα βρισκουμε ολα στα διαφορα Ασιατικα σ/μ. Συνταγη απο το βιβλιο ''Ασιατικες Σπεσιαλιτε''.

Ζεστή Ταιλανδέζικη σαλάτα με μοσχάρι

Posted: 12 Feb 2012 05:12 AM PST

Τι χρειαζόμαστε:

400 γρ. φιλέτο μοσχαριού σε λεπτές φέτες 75 γρ. σαλάτα μαρούλι 1/2 κόκκινο κρεμμύδι,σε πολύ λεπτές φέτες (μικρό κρεμμυδάκι) 1/2 αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες 1/3 κούπας (20 γρ.) φρέσκο κολίανδρο ψιλοκομμένο 1/3 κούπας (20 γρ.) φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη

Για το Dressing

1.5 κουταλιά της σούπας fish sauce 2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη 1 μικρό φρέσκο κόκκινο τσίλι ψιλοκομμένο χωρίς τους σπόρους

Πως το κάνουμε:

    Αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι. Αλοίφουμε ένα τηγάνι με ελάχιστο λάδι. Όταν είναι πολύ καυτό το τηγάνι βάζουμε το κρέας και το αφήνουμε 3-4 λεπτά σε κάθε πλευρά(οι φέτες θα είναι λεπτές κομμένες οπότε θα μαγειρευτεί γρήγορα. Το μεταφέρουμε σε ενα πιάτο και το αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί πρωτού το κόψουμε σε λεπτά μακρόστενα κομμάτια. Όσο το μοσχάρι ξεκουράζετε, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το fish sauce, το χυμό λάιμ, τη ζάχαρη και το ψιλοκομμένο τσίλι σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη κλείνουμε το μάτι και το κρατάμε πάνω να διατηρηθεί ζεστό. Σε ενα μπωλ ανακατεύουμε την σαλάτα,το κρεμμύδι, την ντομάτα, το αγγούρι, τον κολίανδρο και τη μέντα και τα απλώνουμε σε μια πιατέλα. Απλώνουμε το μοσχάρι κομμένο από πάνω από την σαλάτα και ρίχνουμε το ζεστό dressing να πάει παντού. Σερβίρουμε αμέσως!

Λίγα μυστικά ακόμα

Και αφού μας βρίσκονται και τα διατροφικά γιατί όχι. Η μερίδα: 156 θερμίδες, 4.5 γρ. λίπος, 5.5 γρ. υδατάνθρακες, 23 γρ. πρωτείνη.

Κοτόπουλο με γάλα καρύδας2

Posted: 12 Feb 2012 05:11 AM PST

Τι χρειαζόμαστε:

1 ολόκληρο κοτόπουλο σε κομμάτια 1 συσκευασία γάλα καρύδας 1-2 κ.γλ. σάλτσα με κόκκινο κάρυ 4 κ.γλ. ζάχαρη αλάτι, πιπέρι

Πως το κάνουμε:

    Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το γάλα καρύδας (κρατώντας λίγο στην άκρη) και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τη σάλτσα του κόκκινου κάρυ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το υπόλοιπο γάλα καρύδας και αλατοπιπερώνουμε το μίγμα. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ψηθεί καλά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Στολίζουμε με φύλλα βασιλικού. Σερβίρουμε με ρύζι και λίγες φέτες λεμονιού.

Η συνταγή είναι από το περιοδικό Prevention.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές