Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

╚»*«╝Pantocratoria©╚»*«╝


╚»*«╝Pantocratoria©╚»*«╝


Χάρισε ζωή σε τρεις συνανθρώπους της

Posted: 17 Nov 2011 05:26 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΜια νέα δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, από τη Μ.Ε.Θ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Δότρια ήταν μία 61χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε από υπαραχνοειδή αιμορραγία.

Η διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν και διαπιστώθηκε ο θάνατος της γυναίκας, με εγκεφαλικά κριτήρια, από ομάδα ειδικών ιατρών του ΑΧΕΠΑ και ως εκ τούτου το μη αναστρέψιμο της κατάστασης.

Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και κινήθηκαν οι διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής:
• Το ήπαρ σε άνδρα 53 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
• Ο ένας νεφρός, σε άνδρα 37 ετών, στο Λαϊκό, ο οποίος υποβαλλόταν 6,5 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
• Ο δεύτερος νεφρός σε γυναίκα 59 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, η οποία υποβαλλόταν 10 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
• Οι κερατοειδείς παρέμειναν στο ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να μεταμοσχευτούν σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Ο ΕΟΜ, εκ μέρους των ληπτών, που βρίσκονται πλέον στο πρώτο μετεγχειρητικό στάδιο, νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει την οικογένεια της δότριας για την πράξη αυτή ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας.

Έκρηξη της φτώχειας φοβάται το ΔΝΤ

Posted: 17 Nov 2011 05:25 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΆλλοι 23 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να περάσουν το 2012 κάτω από το όριο της φτώχειας στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εξέτασε τις επιπτώσεις του «κακού σεναρίου» για την παγκόσμια οικονομία.

Σε έκθεσή του για τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες χαμηλής οικονομικής δύναμης από τους κινδύνους στη διεθνή οικονομία, το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση 1,4% του αριθμού των φτωχών κυρίως στην Αφρική, στην Ασία και στην περιοχή του Ειρηνικού -δηλαδή άλλους 23 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι εφόσον η ανάπτυξη όλης της παγκόσμιας οικονομίας καθηλωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους για όλο το δωδεκάμηνο στο 2,6% και τον επόμενο χρόνο στο 2,4%, τότε «προκύπτουν μεγάλες αντιξοότητες, όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική συγκυρία, και για κάποια πλούσια κράτη», «μία γενικευμένη ύφεση στη 17μελή ευρωζώνη» και, τέλος, «έντονες επιπτώσεις για τον συνολικό αριθμό των φτωχών πολιτών» σε όλο τον πλανήτη.

Αν σενάριο αυτό επαληθευτεί, συνεχίζει η έκθεση, στις χώρες με χαμηλές αμοιβές θα έχουν προστεθεί άλλοι 23 εκατομμύρια φτωχοί μέχρι το τέλος του 2012.

Στην έκθεση εξετάζεται επίσης «υπόθεση εργασίας» στην οποία η παρατεταμένη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας καταλήγει σε μια μαζική στροφή επενδυτών στην εκμετάλλευση των παγκόσμιων πρώτων υλών.

Σε αυτήν την περίπτωση, ακριβαίνουν απότομα πετρέλαιο, τρόφιμα και μέταλλα, προστίθενται στους φτωχούς άλλα 31 εκατομμύρια άνθρωποι -που ζουν καθημερινά με 1,25 αμερικανικό δολάριο- ενώ επιπτώσεις υφίστανται και τα μεσαία στρώματα στις εν λόγω χώρες.

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία της 32χρονης που αυτοκτόνησε για δύο μπλουζάκια

Posted: 17 Nov 2011 05:23 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΛύγισε από τον πόνο στο «τελευταίο αντίο» η μάνα της 32χρονης γυναίκας, που έβαλε τέλος στην ζωή της στα κρατητήρια της ασφάλειας Πατρών. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως ήταν η δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας, καθώς στα χέρια της εντοπίστηκαν τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα και μάλιστα αρκετά πρόσφατα.

Σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί ήδη τόσο ο αξιωματικός υπηρεσίας όσο και ο φρουρός, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ένορκη διοικητική εξέταση από τις Αρχές. Όλα ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο 12 Νοεμβρίου, όταν η 32χρονη έκλεψε 2 μπλουζάκια από μαγαζί της Πάτρας που βρίσκεται στην Αγίου Νικολάου. Ο ιδιοκτήτης έπιασε στα πράσα την νεαρή γυναίκα και κάλεσε την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί την συνέλαβαν, καθώς ο μαγαζάτορας υπέβαλλε μήνυση και η 32χρονη οδηγήθηκε στα κρατητήρια. Εκεί συνέβη και το μοιραίο. Η γυναίκα έκοψε την κουβέρτα που βρήκε, έφτιαξε μία θηλιά και αυτοκτόνησε. Όταν την βρήκε ο σκοπός των κρατητηρίων η κοπέλα δεν είχε ακόμη πεθάνει και μεταφέρθηκε ζωντανή στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Οι γιατροί προσπάθησαν να την κρατήσουν στην ζωή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η άτυχη γυναίκα, ζούσε μαζί με τους γονείς της και το ανήλικο κοριτσάκι της, στην Παραλία Πατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες η 32χρονη αντιμετώπιζε πρόβλημα με ναρκωτικά. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας ήταν τέτοια που συχνά δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα για να ζήσουν.

Μαρτυρίες - σοκ για τον μαθητή με το μαχαίρι

Posted: 17 Nov 2011 05:22 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΔιστακτικοί αλλά φανερά απογοητευμένοι, ο πατέρας και η μητέρα του 18χρονου μαθητή που σκόρπισε τον τρόμο το πρωί της Τρίτης στο 1ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου εξηγούν τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν τον γιο τους σε αυτή την πράξη.

Η μητέρα του 18χρονου Μιχαήλ, Μόνικα Στεπιέν, από το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου, όπου και κρατείται για αμέλεια εποπτείας του παιδιού, όπως ισχυρίζεται ο πατέρας, αναφέρει ότι εύχεται ο γιος της να ξεπεράσει σύντομα αυτό που συνέβη και να μπορέσει να βρει τον εαυτό του. «Έχω ζήσει πολλά, έχουν γίνει πολλές παρεξηγήσεις και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Εύχομαι να το ξεπεράσω κι εγώ αλλά και ο γιος μου» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Μιχαήλ Στεπιέν, ο οποίος μεγάλωσε τον 18χρονο από όταν ήταν 2,5 χρόνων, αναφέρει ότι ο γιος του, Μιχαήλ, είχε εξάρτηση από το Internet. Όπως εξηγεί, ο γιος του όντως είχε προβλήματα στο σχολείο και μάλιστα δεν ήθελε καν να πηγαίνει. Πολλές φορές γύριζε στο σπίτι και ανέφερε πως είχε τσακωθεί με συμμαθητές του, αλλά ποτέ δεν διευκρίνιζε τον λόγο.

«Τα παιδιά δεν ανοίγονται και τόσο πολύ πλέον, διότι έχουν το Διαδίκτυο και εκδηλώνονται εκεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαφή με τους γονείς και να είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προσθέτει: «Εμείς βλέπαμε ότι τσακωνόταν, ότι ήταν μελανιασμένος, αλλά δεν μας έλεγε με ποιον και δεν μπορείς να το ψάξεις και πιο βαθιά. Κι εμείς κάναμε διάφορα όταν ήμασταν νέοι και για ασήμαντους λόγους τσακωνόμασταν. Παρασύρεται πολύ εύκολα ο Μιχάλης, είτε από συμμαθητές είτε από κάποιους γνωστούς».

Όσον αφορά στο αν ο 18χρονος απασχολούταν πολλές ώρες στο Διαδίκτυο σε κάποιο internet cafe, ο πατέρας απαντάει: «Θα έλεγα ότι είναι εξαρτημένος από το Διαδίκτυο. Δεν είχα διαπιστώσει ότι έλειπε κάποιο μαχαίρι από το σπίτι», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανόν να προμηθεύτηκε το αιχμηρό αντικείμενο από το Internet.

To χρονικό

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Τρίτης 15 Νοεμβρίου, 18χρονος μαθητής, πολωνικής καταγωγής, του 1ου Λυκείου Αμαρουσίου εισβάλλει στον προαύλιο χώρο του συγκροτήματος, σκορπίζοντας τον τρόμο σε καθηγητές και μαθητές.

Έκτοτε ακολουθούν εικόνες σοκ. Αιφνιδίως, βγάζει μία λάμα 80 εκατοστών και σε κατάσταση αμόκ κατευθύνεται προς το γραφείο του διευθυντή. Εκεί συναντά τον υποδιευθυντή της σχολικής μονάδας και ακολουθεί έντονη λογομαχία. Στην προσπάθειά του να τον ηρεμήσει, επιχειρεί να κλειδώσει την πόρτα. Ο μαθητής αιφνιδιάζεται και σκαρφαλώνει στην υδρορροή, για να κατέβει στο προαύλιο.

Εκτός ελέγχου, ο 18χρονος πάει στον ιστό της σημαίας. Την κατεβάζει, την πετάει κάτω και ανεβάζει τη φανέλα του ως σημαία. Στη συνέχεια, τρέχοντας κατευθύνεται προς τους δύο ακόμη ιστούς των σημαιών και τις κατεβάζει. Τότε βλέπει μπροστά του τη φύλακα-καθαρίστρια του σχολείου. Σηκώνει τη λάμα και την τραυματίζει ελαφρά.

Η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν άμεση. Το πλήρωμα του περιπολικού κατάφερε να ακινητοποιήσει τον μαθητή και κατέσχεσε το σπαθί που έφερε μαζί του.

Σύμφωνα με τους συμμαθητές του, χρησιμοποιήθηκε υπέρμετρη βία από τα όργανα της Τάξης και στελέχη του σχολείου. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», απ' όπου και έλαβαν εξιτήριο.

Αντιπρόεδρος του 15μελούς

Ο νεαρός είχε εκλεγεί στο αξίωμα του αντιπροέδρου του 15μελούς. Οι συμμαθητές του, μιλώντας στη zougla.gr, τον χαρακτήρισαν ιδιαίτερα δημοφιλή, ήρεμο και φιλικό. Δύο μαθητές, το μέλος του 15μελούς συμβουλίου και ο πρόεδρος του τμήματος, είπαν στη zougla.gr πως αυτά που ακούγονται από πρόσωπα που θεωρούνται ειδικοί -υπονοούν τους καθηγητές και τον διευθυντή- είναι ανακρίβειες και επιφυλάχτηκαν να αναφέρουν τα παραπάνω στην κατάθεσή τους.

Η zougla.gr απευθύνθηκε στον λυκειάρχη του σχολείου του, Κωνσταντίνο Δημογέροντα, ο οποίος, μιλώντας στο zougla radio, επέμενε ότι ο 18χρονος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και συγκεκριμένα με τη μητέρα του. Ένας εκπαιδευτικός, άρα και παιδαγωγός, με τον βαθμό του λυκειάρχη όφειλε να γνωρίζει ότι τέτοιου είδους λεπτομέρειες δεν λέγονται στον αέρα, όταν μάλιστα οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν στην προσωπική ζωή ενός έφηβου μαθητή.

Για άλλη μία φορά πρυτάνευσε η αμετροέπεια και αποδείχθηκε η έλλειψη παιδαγωγικής κατάρτισης των στελεχών της εκπαίδευσης.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από το ασύλληπτο περιστατικό με τον μαθητή – σαμουράι που εισέβαλε στο 1ο Λύκειο Αμαρουσίου και με ένα σπαθί 80 εκατοστών τραυμάτισε ελαφρά έναν υπάλληλο του Δήμου, την φύλακα του σχολείου, καθώς και τον υποδιευθυντή. Όπως ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτηση το star.gr, στην συνέχεια ο πολωνικής καταγωγής μαθητής κατέβασε από δύο σχολεία (καθώς πρόκειται για κτιριακό συγκρότημα) τις ελληνικές σημαίες και τις αντικατέστησε με την... μπλούζα του. Έπειτα προσπάθησε να διαφύγει αλλά τελικά συνελήφθη από αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο.

«Ο μαθητής ήταν αντιπρόεδρος του δεκαπενταμελούς αλλά είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά, αν και όχι σε τέτοιον βαθμό. Του είχε συστηθεί μάλιστα να λάβει ψυχολογική βοήθεια αλλά κάτι τέτοιο μαθαίνω ότι δεν το δέχτηκε η μητέρα του», είπε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Στέφανος Τσιπουράκης. Αντιστοίχως και ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης επιβεβαίωσε τα στοιχεία και αποκάλυψε ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε ημερίδες και συναντήσεις με ειδικούς για να αντιμετωπιστούν προληπτικά ανάλογα φαινόμενα βίας στα σχολεία.

«Δεν είχε δώσει ποτέ τέτοια δείγματα, δεν μας είχαν αναφερθεί τέτοιου είδους προβλήματα», απάντησε ο Ν. Μπάρλας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο συγκεκριμένο σχολείο. «Ήταν ανήσυχος και ζωηρός μαθητής, συχνά δεν πρόσεχε στο μάθημα. Ξέραμε ότι είναι δύσκολο παιδί με οικογενειακά προβλήματα. Ωστόσο δεν είχε επιτεθεί ποτέ, όπως σήμερα», ανέφερε στην τηλεοπτική εκπομπή και συμπλήρωσε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα είναι καλύτερη η πρόληψη από την καταστολή.

«Συχνά ήταν εριστικός και ασυνάρτητος σε αυτά που έλεγε. Γελούσε χωρίς λόγο και είχα τις υποψίες μου για το που οφείλονταν αυτό», είπε από την πλευρά του ο κοινωνιολόγος και δάσκαλος του σχολείου Κωνσταντίνος Κούγιας. Όσο για τον διευθυντή του Κ. Δημογέροντα; Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κρούσμα ακραίας βίας, αλλά αντίδραση της απόρριψης που είχε το παιδί από την οικογένειά του. Κοιμόταν μερικές φορές στα σπίτια συμμαθητών του. Ίσως ήθελε κάποιος να το προσέξει, αλλά δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, δεν είμαι ψυχολόγος αλλά φιλόλογος».

Ο κ. Δημογέροντας πήγε φέτος στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά είχε μάθει από τους άλλους καθηγητές για την περίπτωσή του. «Ήταν μελαγχολικό παιδί, αλλά το αγαπούσαν οι συμμαθητές του και δεν είναι τυχαίο ότι το ψήφισαν δεύτερο στο Δεκαπενταμελές. Όταν μίλησα με την μητέρα, δεν μου έδωσε να καταλάβω ότι ο Μιχάλης ήταν η πρώτη της φροντίδα. Ίσως και για αυτό να τον αγαπούσαν τα παιδιά, επειδή δεν είχε αγάπη από την οικογένειά του».

Παράλληλα, ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Αμαρουσίου υποστήριξε ότι «ήταν ένα ψεύτικο το ξίφος που προκάλεσε τους τραυματισμούς, από αυτά που πουλάνε στα περίπτερα. Ουσιαστικά δεν τραυμάτισε σοβαρά κανένα, μόνο μια γρατζουνιά είχε ο υποδιεθυντής που βρήκε μπροστά του και ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι υπεραγαπούσε το συγκεκριμένο παιδί και μίλαγε μαζί του πολλές ώρες και εκτός μαθημάτων».

Διαφορετική πάντως ήταν η άποψη της μητέρας της κοπέλας που δούλευε ως φύλακας στο σχολείο και τραυματίστηκε από το ξίφος του 18χρονου. «Δεν είναι ήρωας ο νεαρός. Η κόρη μου δουλεύει ως φύλακας και είναι μόλις 21,5 ετών, δυο χρόνια μεγαλύτερη από τον δράστη. Έχασα το σύζυγό μου πριν έξι μήνες και παραλίγο να χάσω σήμερα και το παιδί μου. Το ξίφος ήταν αληθινό. Η κόρη μου φορούσε ζιβάγκο και κασκόλ και ευτυχώς έτσι κατάφερε και γλίτωσε. Το παιδί μου πήγε στο Αγία Όλγα. Το έχω τώρα σπίτι και τρέμει ολόκληρο. Το μπουφάν της γεμάτο αίματα. Είναι δυνατόν να έγιναν αυτά με ένα ψεύτικο σπαθί; Μην βγάλουμε τώρα και το παιδί ήρωα. Δεν λέω ότι φταίει, ίσως πράγματι να φταίει η οικογένειά του. Ωστόσο ποιος αναρωτιέται για την οικογένεια της κόρης μου; Το παιδί μου δουλεύει για 383 ευρώ στον Δήμο και παραλίγο να με πάρουν και να μου πούνε ότι είναι νεκρό...».

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στον αέρα. Εγκύκλιοι - αλαλούμ

Posted: 17 Nov 2011 05:19 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΗ εγκύκλιος- αλαλούμ, του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εφεδρεία, που εκδόθηκε χθες, εντείνει την αγωνία των εργαζομένων στους καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς, οι οποίοι απειλούνται με το φάσμα της εφεδρείας και δημιουργεί σύγχυση στην εφαρμογή του μέτρου.

Σε αρκετά σημεία διαφοροποιείται από το προσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, ενώ "αναθεωρεί" ακόμα και διατάξεις του πολυνόμου 4024/2011.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι τόσο στο στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βλέπουν τις αποδοχές τους να δέχονται βαρύ πλήγμα, αφού από τον Δεκέμβριο θα λάβουν μειωμένες αποδοχές με το νέο μισθολόγιο.

Οι γκρίζες ζώνες της εγκυκλίου:

-"Πονοκέφαλο" προκαλεί η απουσία σαφούς αναφοράς για το χρονοδιάγραμμα κατάργησης και συγχώνευσης των 11 μεγάλων οργανισμών που απασχολούν 7.000 υπαλλήλους, παρά το γεγονός ότι είχαν καταγραφεί στο προσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες.

- Μετατίθεται κατά ένα μήνα η ημερομηνία που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που θέλουν μέχρι δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, δηλαδή αντί για τις αρχές Δεκεμβρίου θα ισχύσει το μέτρο την 1/1/2012

- Οι υπάλληλοι οκτώ οργανισμών που θα έβγαιναν σε εφεδρεία ήδη από τις 27 Οκτωβρίου και ακόμη περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την νέα εγκύκλιο του υπουργείου. Σύμφωνα με τα όσα εξέδωσε το Υπουργείο οι υπάλληλοι αυτοί τίθενται σε εφεδρεία εφόσον ολοκληρωθεί η μεταφορά τους. Αυτή η παράγραφος της εγκυκλίου διαβάζεται ως τροποποίηση του νόμου και έτσι κανείς δεν ξέρει τι ισχύει πλέον.

Η εγκύκλιος δίνει την αίσθηση ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί να κερδίσει χρόνο στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και από την εφαρμογή τους εξαρτάται η καταβολή της 6ης δόσης στη χώρα.

Σεσουάρ για δολοφόνους για 13η χρονιά

Posted: 17 Nov 2011 05:18 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΌλο λέμε θα τελειώσει και αυτό δε σταματάει ποτέ. Και όσο περνούν τα χρόνια το ζητούν όλο και περισσότεροι θεατές. Το απόλυτο φονικό όπλο του θεάτρου, το σεσουάρ, έγινε το θεατρικό φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας. Περισσότεροι από 700.000 θεατές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και την Κύπρο έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα αυτόπτες μάρτυρες του πιο απίθανου φόνου που παρουσιάστηκε σε σκηνή θεάτρου.

Η δέκατη τρίτη χρονιά θα είναι πιο εκρηκτική από κάθε προηγούμενη! Ο Αργύρης Αγγέλου θα ερμηνεύσει το θεότρελο κομμωτή Τόνυ Λέπουρα στο κομμωτήριο του οποίου συμβαίνει η δολοφονία της διάσημης πιανίστριας Αμαλίας Τσαλίκογλου. Στο ρόλο του αστυνομικού ο Μάρκος Λεζές, ενώ η τρελούτσικη βοηθός του Τόνυ Λέπουρα θα είναι η Βάσω Λασκαράκη. Μαζί τους πρωταγωνιστούν οι: Νέλλη Γκίνη, Θωμάς Παλιούρας, Ησαϊας Ματιάμπα.

Η απόδοση και η διασκευή είναι του Θοδωρή Πετρόπουλου, η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου, η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Νένε και οι φωτισμοί του Ανδρέα Μπέλλη.

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Αργύρης Αγγέλου, Νέλλη Γκίνη, Βάσω Λασκαράκη, Μάρκος Λεζές, Ησαϊας Ματιάμπα, Θωμάς Παλιούρας.

Facebook: Προσοχή! Ιός με πορνογραφικό υλικό "χτύπησε" χρήστες

Posted: 17 Nov 2011 05:17 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΠορνογραφικές και βίαιες εικόνες, καθώς και βίντεο ανάλογου περιεχομένου, κατακλύζουν τις τελευταίες περίπου 24 ώρες το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, το Facebook, μεταδιδόμενες ως "ιός" και προκαλώντας ενόχληση σε πολλούς χρήστες, ορισμένοι από τους οποίους αναγκάστηκαν να απενεργοποιήσουν τον λογαριασμό τους.

Πρόκειται για επίθεση drive-by download, δηλαδή εμφανίζεται ένα μήνυμα, το οποίο προτρέπει τους χρήστες του κοινωνικού ιστοτόπου, να επισκεφθούν ένα blog σε μια πλατφόρμα blogger, το οποίο όμως κάνει redirect αυτόματα, σε ένα site με την ονομασία www.free-online-fotoalbum.org/2/index.html. το οποίο είναι άδειο.

Το μόνο που περιέχει είναι ένα link, που προτρέπει το ''κατέβασμα'' ενός δήθεν άλμπουμ φωτογραφιών.

Ουσιαστικά, όμως, δεν πρόκειται για άλμπουμ αλλά για ένα εκτελέσιμο αρχείο,(.exe), το οποίο απενεργοποιεί το τείχος προστασίας (firewall) των windows, και αποκτά τον έλεγχο του υπολογιστή.

Ο υπολογιστής ή το 3G κινητό , γίνεται zobbie ή bot, δηλαδή εν αγνοία των κατόχων του στέλνει e-mails και μηνύματα στο facebook στις διάφορες επαφές.

Έτσι θα υπάρξουν πολλά περιστατικά, τις επόμενες ώρες στα προφίλ στο facebook, λήψης μηνυμάτων από κάποιον φίλο που θα λέει "i got you a surprise ..." και από κάτω "εστάλη μέσω facebook mobile".

Χρήστες, που κατέκλυσαν με διαμαρτυρίες το άλλο μεγάλο κοινωνικό δίκτυο, το Twitter, ανέφεραν ότι οι εικόνες εμφανίστηκαν όταν έκαναν "κλικ" σε ένα φαινομενικά αθώο σύνδεσμο (link). "Ανακάλυψα ένα νέα πορνογραφικό διαδικτυακό τόπο, που λέγεται Facebook", ανέφερε χαρακτηριστικά ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος σημείωσε ότι, το Facebook πρέπει να κάνει κάτι με όλες αυτές τις προσβλητικές πορνογραφικές εικόνες". Άλλοι ανέφεραν, ότι είχαν δει σοκαριστικές εικόνες ακρωτηριασμένων ζώων και ανθρώπων.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε, ότι το ζήτημα ερευνάται. Το δίκτυο απαιτεί οι χρήστες του να είναι άνω των 13 ετών, όμως αυτό δεν τηρείται πάντα, με συνέπεια πολλά μικρά παιδιά να το χρησιμοποιούν.

Ακόμη και δια της βίας η λήψη DNA από κατηγορούμενους

Posted: 17 Nov 2011 05:17 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΗ λήψη γενετικού υλικού από κατηγορούμενο για ανάλυση DNA μπορεί να γίνει ακόμη και με τη βία, χωρίς να θίγονται τα συνταγματικά προστατευμένα δικαιώματά του, επισημαίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κονταξής σε σχετική γνωμοδότησή του.

Ο εισαγγελικός λειτουργός απαντώντας σε ερωτήματα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει ότι η ανάλυση του DNA, λόγω της σπουδαιότητας αυτού του αποδεικτικού μέσου, δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές, έστω και αν γίνεται χωρίς τη συναίνεση του κατηγορούμενου. Και αυτό γιατί ο σκοπός που επιδιώκεται με τη λήψη γενετικού υλικού είναι ανώτερος - υπέρτερος από τα φερόμενα ως θιγόμενα δικαιώματα του ανθρώπου.

Η ανάλυση DNA, επιπρόσθετα, είναι σύννομη με το Σύνταγμα και τη διεθνή νομοθεσία, καθώς «το συμφέρον της ολότητας που εξυπηρετεί είναι υπέρτερο του συμφέροντος του ατόμου».

Εξάλλου, ο εισαγγελικός λειτουργός τονίζει: «Οι ατομικές ελευθερίες δεν είναι, ούτε μπορεί να είναι απεριόριστες. Όποιος ζητάει κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας».

Ο κ.Κονταξής υπογραμμίζει ότι τα διωκτικά όργανα έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν γενετικό υλικό για ανάλυση DNA και η υποχρέωση αυτή «δεν εξαρτάται από τη θέληση του κατηγορουμένου, ο οποίος υποχρεούται να ανεχθεί τη λήψη του αναγκαίου γενετικού υλικού και, σε περίπτωση δυστροπίας, την διά της αναγκαιούσης βίας λήψη αυτού».

«Δεν είναι αληθές» σημειώνει ο Κονταξής, αυτό που λέγεται ότι: «γενικά η διά βίας λήψη γενετικού υλικού προσβάλλει την ανθρώπινη αξία διότι μετατρέπεται σε "ορό της αλήθειας" ή διότι χρησιμοποιείται το σώμα σαν ένα απλό εργαλείο για την άντληση πληροφοριών και συνεπώς το άτομο μετατρέπεται σε αντικείμενο».

Παράλληλα, ο Αθ.Κονταξής αναφέρει: «Λόγω της φύσεώς της και του σκοπού της η ανάλυση του DNA - αφού περιορίζεται στο μη κωδικοποιημένο τμήμα του DNA και τη διαπίστωση της ταυτότητας - μπορεί να διεξαχθεί πάνω σε ένα δερματικό κύτταρο, ή σε μια τρίχα κ.λπ. έτσι ώστε με την lege artis (σ.σ. σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης) λήψη αίματος, αφαίρεση μιας τρίχας κ.λπ. να μην υφίσταται καθόλου σωματική κάκωση.

»Έτσι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί κίνδυνο για τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου - εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων. Επίσης μπορεί με την συγκεκριμένη πράξη βίας η φερόμενη ως προκαλούμενη προσβολή να είναι ασήμαντη, π.χ. λήψη μιας τρίχας από το σώμα, λήψη σιέλου κ.λπ. Εξάλλου, ο εξαναγκασμός (η χρήση δηλαδή βίας) μπορεί να προσβάλλει την αξιοπρέπεια, αλλά εδώ μιλάμε όχι για τον οποιοδήποτε εξαναγκασμό, αλλά μόνο αυτόν που δεν είναι αναγκαίος για τη λήψη του γενετικού υλικού για άσκηση ενός συνταγματικά προστατευόμενου έννομου αγαθού και αποκλειστικά για ένα νομικό σκοπό».

Πάντως, διευκρινίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου: «Η λήψη γενετικού υλικού δεν έχει καμία σχέση με τον ανιχνευτή ψεύδους ή ναρκοανάλυση κ.λπ. ή με το δικαίωμα σιωπής, διαφέρει δε της πραγματογνωμοσύνης επί του σώματος του κατηγορουμένου ή στο σώμα αυτού (=βίαια αφαίρεση αντικειμένων ευρισκομένων στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος)».

Στη γνωμοδότηση αναφέρεται ακόμη: «Η ανάλυση DNA ως αποδεικτικό μέσο με την ειδική μορφή πραγματογνωμοσύνης έχει αποκλειστικό σκοπό την διαπίστωση της ταυτότητας του δράστη (διό και καλείται «γενετικό αποτύπωμα») συγκεκριμένου εγκλήματος κατά του οποίου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής. Επομένως προϋποθέτει τελεσθέν ήδη έγκλημα, διατάσσεται μόνο επί σοβαρών εγκλημάτων και διεξάγεται σε κρατικό ή πανεπιστημιακό εργαστήριο, και διατάσσεται από τις διωκτικές αρχές, δηλαδή από τους ανακριτικούς υπαλλήλους, οι δε διωκτικές αρχές τελούν υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα».

Τέλος, ως προς το γενετικό προφίλ ο κ.Κονταξής αναφέρει: «Οι γενετικές πληροφορίες, που συνάγονται από οποιοδήποτε βιολογικό δείγμα άγνωστης προέλευσης, είναι σε θέση να οδηγήσουν σχεδόν απόλυτα στην εξακρίβωση της ταυτότητας του υποκειμένου τους, αφού το "γενετικό προφίλ" κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό. Το DNA παραμένει αναλλοίωτο σε ένα πρόσωπο από την εμβρυϊκή ζωή μέχρι τον τάφο και πέραν από αυτόν. Έτσι η γενετική ανάλυση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαπίστωση της ταυτότητας ανθρώπου (δράστου-θύματος κ.λπ.)».

Άγριο έγκλημα στο Ρέθυμνο

Posted: 17 Nov 2011 05:16 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΣτο φως της δημοσιότητας ήρθε το βράδυ της Δευτέρας, ένα άγριο έγκλημα που σημειώθηκε στα Λιβάδια Ρεθύμνου με θύμα μια 75χρονη γυναίκα.

Ο αδελφός της ηλικιωμένης την εντόπισε νεκρή λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ και ειδοποίησε την αστυνομία.

Η 75χρονη βρισκόταν στο κρεβάτι της ματωμένη σκεπασμένη με κουβέρτες καθώς ήταν εμφανώς χτυπημένη. Στη διάρκεια της αυτοψίας από αστυνομικούς και τον ιατροδικαστή φάνηκε ότι το θύμα φέρει δυο βαριά χτυπήματα στο κεφάλι.

Το θρίλερ όμως πήρε και νέες διαστάσεις στη διάρκεια της νεκροψίας που ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ιατροδικαστής εντόπισε και ίχνη στραγγαλισμού στην άτυχη γυναίκα.

Για τα ευρήματα ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών του εγκλήματος , με αφετηρία τις μαρτυρίες των ανθρώπων που είδαν τελευταίοι ζωντανή την ηλικιωμένη γυναίκα.

Ανησυχία στο ΔΝΤ για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Posted: 17 Nov 2011 05:11 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΤην ανησυχία ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα συντάξει η τρόικα κατά την έκτη αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας θα αναδείξει πως το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων δεν είναι αρκετό για να καταστεί το χρέος διατηρήσιμο εκφράζουν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Χάνεται χρόνος και αυτό είναι εις βάρος της Ελλάδας. Όσο οι δημοσιονομικές αποκλίσεις παραμένουν, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προωθούνται και η ύφεση βαθαίνει τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αχρήστευσης του PSI+, όπως συνέβη και με την συμφωνία του Ιουλίου», δήλωσε στο in.gr στέλεχος κοντά στην τρόικα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το «κούρεμα» που θα επιβληθεί στους ιδιώτες ομολογιούχους θα είναι ακόμη μεγαλύτερο του 50%.

Το ίδιο στέλεχος αποκάλυψε πως ήδη σε επίπεδο ΔΝΤ έχουν εκφρασθεί αντίστοιχες ανησυχίες, όπως και επιφυλάξεις για την χρηματοδότηση του προγράμματος τους επόμενους 12 μήνες. Σημειώνεται πως προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στην έκτη δόση του μηχανισμού στήριξης ύψους 2,2 δισ. ευρώ είναι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να αποφανθεί πως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας μπορεί να συνεχισθεί απρόσκοπτα το επόμενο έτος.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται να ανησυχεί και για τις πιέσεις που ασκεί η κρίση στην Ευρωζώνη στη δυνατότητα κάποιων κρατών μελών να καλύψουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Και καθώς η αναταραχή στις αγορές ομολόγων συντηρείται και το χρήμα γίνεται πιο ακριβό, οι «απειλές» για την Ελλάδα αυξάνονται.
Επίσης, οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού που πλέον κινείται ξεκάθαρα εκτός στόχων έχουν δημιουργήσει διαφορετικά δεδομένα αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, σε σχέση με τα δεδομένα στη βάση των οποίων πάρθηκαν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό αναμένεται εξάλλου να καταδειχθεί το επόμενο διάστημα από την μίνι – αξιολόγηση που θα κάνει η τρόικα.

Το καλό σενάριο σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ο Προϋπολογισμός 2011 να κλείσει κοντά στα επίπεδα που προβλέπει το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις έως τα τέλη Μαρτίου με το πρόγραμμα που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Στη Google θα αγοράζουμε πλέον και μουσική

Posted: 17 Nov 2011 05:11 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΗ Google έχει σκοπό το λανσάρισμα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος για το «κατέβασμα» τραγουδιών από το διαδίκτυο, τα οποία ο χρήστης θα μπορεί να αποθηκεύει σε οποιαδήποτε συσκευή με πρόσβαση στο Internet.

Η Google εισχώρησε και στη μουσική βιομηχανία, καθώς αγόρασε πλατφόρμα μέσω της οποίας οι επισκέπτες του θα μπορούν να αγοράζουν εκατομμύρια μουσικά κομμάτια..

Η εταιρία είναι πλέον κοντά σε μία συμφωνία για την κατοχύρωση τραγουδιών από τη Vivendi Universal Music Group, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

«Είμαστε ευτυχείς καθώς θα μπορούμε πλέον να αγοράζουμε εκατομμύρια τραγούδια», δήλωσε από το Λος Άντζελες ο διευθυντής του τμήματος εμπορικών προϊόντων του google, Πωλ Τζόις.

Η Μενεγάκη μπορεί να γίνει σπουδαία κωμικός

Posted: 17 Nov 2011 05:10 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΣε μια πολύ δύσκολη εποχή, ο Αλέξανδρος Ρήγας τολμά να γράψει επιθεώρηση, το «Ζείτε παίδες Ελλήνων…;» Παραδέχεται ότι δεν είναι κάτι εύκολο, ωστόσο όλη αυτή η κατάσταση που βιώνουν οι Ελληνες έχει και μια γοητεία γραφικού, όπως λέει τύπου και ο Ελληνας έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να γελάσει. Τί εξήγηση δίνει για την κρίση στο χώρο των ηθοποιών;

«Το θεωρώ πολύ φυσιολογικό. Συμμερίζομαι την αγωνία του σιναφιού μας ότι η δουλειά μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, αλλά από την άλλη καταλαβαίνω και τον εργοδότη, δηλαδή τα κανάλια. Και ούτε καταλαβαίνω την επίθεση στα τούρκικα σήριαλ. Για να κάνω και τον δικηγόρο του τούρκικου διαβόλου, όλα τους τα σήριαλ είναι πανάκριβες παραγωγές και πολύ καλογυρισμένες. Μακάρι να ισιώσει η κατάσταση και να ξαναβγούμε στα κανάλια οι Έλληνες ηθοποιοί και οι Έλληνες δημιουργοί. Γιατί στα είκοσι χρόνια της ιδιωτικής πόσα από τα χιλιάδες σήριαλ που γίνονται θυμάσαι; Από τα σαράντα σήριαλ που γίνονταν κάθε χρόνο άντε τα δύο να θυμάσαι. Δεν βγάζαμε σαράντα αριστουργήματα».

Στην συνέντευξη που παραχωρεί στο Down Town, o σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός μιλά και για την Ελένη Μενεγάκη και την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση ως ηθοποιός στο Πάτερ Ημών. Ηταν εκείνος που την «έβγαλε» στην τηλεόραση ως ηθοποιό;

«Όχι, μια πρόταση κάναμε στον Ant1 εγώ και ο Θοδωρής Πετρόπουλος, δέχτηκε το κανάλι και ήταν εξαιρετική. Και τώρα είναι εξαιρετική ως παρουσιάστρια. Για την Ελένη έχω μόνο καλά λόγια να πώ. Της έχω μια βαθιά εκτίμηση και ειλικρινά πιστεύω ότι έχει αυτό το ιδιαίτερο χάρισμα που σου δίνεται από κάπου ψηλά, του να είναι σταρ, αλλά έχει και το ταλέντο να γίνει μια σπουδαία κωμικός αν το θελήσει. Και αν το τολμήσει, να πάρει εμένα τηλέφωνο να γράψω το έργο. Της το ζητάω σαν χάρη».

Γιατί πλέον ο κόσμος δεν πηγαίνει στο θέατρο; «Από την στιγμή που η κρίση έχει περάσει από το αρτοπωλείο, είναι πολύ λογικό να περάσει και από το θέατρο, που δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Από την άλλη, το ότι υπάρχει αυτή η κάθετη πτώση στα εισιτήρια, της τάξης του 50%, δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά την αφαίμαξη της διάθεσής μας. Την αφαίμαξη που κάνουμε στο όνειρο, στην διάθεση και στην ελπίδα μας. Γι'αυτή την στιγμή μιλάμε. Σαφώς έχει επηρεαστεί το πορτοφόλι, αλλά περισσότερο είναι η όρεξη. Από την άλλη, ίσως πρέπει να δούμε τον πάτο του βαρελιού για να ξαναφτιάξουμε καινούριο βαρέλι. Γιατί όλα αυτά που ζούμε τώρα, τα ακούγαμε πριν από πέντε χρόνια και δεν δίναμε σημασία. Μας απασχολούσαν άλλα πράγματα. Πού θα βγούμε, τι ρούχα θα πάρουμε, να πάνε τα παιδιά μας σε ένα ακριβό σχολείο, οτιδήποτε. Η δικιά μου η γενιά, των 40 και κάτι, έπρεπε να ήμασταν πιο διορατικοί και όχι τόσο επιπόλαιοι. Είμαστε μια γενιά που μας δόθηκαν πολλά πράγματα, άφθονα, μεγάλα κασέ, πιστωτικές κάρτες, δάνεια και ζούσαμε σε διαρκή άνοδο. Ισως τελείως μοιραία, μεταφυσικά και συμπαντικά, να ήλθε η ώρα να πληρώσουμε τώρα το γραμμάτιο. Ισως είναι και αυτό που λέει η Κατιάνα Μπαλανίκα «ο Ελληνας από το DNAτου την πείνα την αντέχει, έχει πεινάσει πολλές φορές στο παρελθόν. Την ξεφτίλα δεν αντέχει και την κατάντια της περηφάνιας του». Δεν αντέχει, τον πονάει πιο πολύ από το να του λένε είστε οι κουρελούδες της Ευρώπης».

Ο Καλυβάτσης επέστρεψε στους "Ράδιο Αρβύλα" !

Posted: 17 Nov 2011 05:09 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΤι κι αν έχουν χωρίσει εδώ και χρόνια τα «τσανάκια» τους, χωρίς να λείψουν οι εκατέρωθεν «βολές»; Ο Σωτήρης Καλυβάτσης επέστρεψε στην παρέα του Αντώνη Κανάκη και, μάλιστα, μέσω βίντεο!

«Θυμάστε παλιά στο "Aμάν" το ιστορικό σαρδάμ που οδήγησε στην ιστορική έκφραση "στου χανάκ"; Το θυμάστε;», ρώτησε ο παρουσιάστης και πρόσθεσε όλο νόημα: «να το θυμηθούμε, δεν πειράζει». Τι δεν πειράζει; Που πρωταγωνιστεί ο Καλυβάτσης ή που θα το... θυμηθούμε;

Στις οθόνες μας εμφανίστηκε ο Σωτήρης Καλυβάτσης ντυμένος αστυνομικός, σε ένα βίντεο που είχε κάνει το «Αμάν» για την φράση «στου χαντάκ»!

«Έτσι λύνονται τα σαρδάμ κυρίες και κύριοι», είπε ο Αντώνης Κανάκης μετά το βίντεο και «πάσαρε» το επόμενο που ήταν τα σαρδάμ σε δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές.

Κίνα : Σύγρουση φορτηγού με σχολικό, 18 παιδιά νεκρά

Posted: 17 Nov 2011 05:07 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΣοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στη βορειοδυτική επαρχία Γκανζού της Κίνας όταν ένα σχολικό mini-bus, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, συγκρούστηκε μετωπικά με ένα φορτηγό που μετέφερε κάρβουνα, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Από τη σφοδρή σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους 18 παιδιά, ηλικίας 5 με 6 ετών καθώς και δύο ενήλικοι. Όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες μέσα στο εννιά θέσεων mini-bus επέβαιναν 64 άνθρωποι!

«Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο οδηγός του οχήματος καθώς και ο δάσκαλος των μαθητών. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της μετακίνησης μαθητών σε αρκετές απομονωμένες επαρχίες της χώρας», τόνισε εκπρόσωπος της Αστυνομίας.



Τα τροχαία δυστυχήματα είναι αρκετά συχνά σε απομακρυσμένες περιοχές της Κίνας λόγω του άσχημου οδικού δικτύου και της μη τήρησης των κανόνων οδικής ασφάλειας.

"Εδώ Πολυτεχνείο". Πιο επίκαιρο από ποτέ...

Posted: 17 Nov 2011 05:05 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΗμέρα μαχητικών κινητοποιήσεων ανατέλλει. Πολιτικές οργανώσεις των νεολαιών, φοιτητικές παρατάξεις, κόμματα, πολιτικές οργανώσεις, συνδικάτα και βεβαίως οι πολίτες δίνουν το παρών στον εορτασμό της επετείου της θυσίας του Πολυτεχνείου.

Η 17η Νοεμβρίου, σημείο αναφοράς και ανάτασης. Σε συνθήκες κρίσης και κοινωνικών αγώνων, με την ελληνική κοινωνία να βιώνει πρωτόγνωρα για την Μεταπολίτευση προβλήματα και με τον αγώνα επιβίωσης να αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης, ο φετινός εορτασμός προσλαμβάνει διαστάσεις μαζικής έκφρασης των πολιτών με το σύνθημα «Φτάνει πιά». Οι κινητοποιήσεις αρχίζουν αργά το πρωί της Πέμπτης με προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας από το Πεδίον του Άρεως έως το Σύνταγμα. Βασικό σημείο αναφοράς βέβαια το ίδιο το Πολυτεχνείο.

Η πορεία αναμένεται να αρχίσει αργά το μεσημέρι. Δια μέσου των κεντρικών αρτηριών θα περάσει από τη Βουλή και θα συνεχίσει προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Τα «θερμά σημεία» θα είναι βεβαίως τα γνωστά. Το Πολυτεχνείο, η Βουλή και η Πρεσβεία.

Με ζωντανή εικόνα από όλα τα σημεία από τα οποία θα περάσει η πορεία και με δημοσιογραφική κάλυψη από τα πρώτα λεπτά της κινητοποίησης. Η ενημέρωση των πολιτών θα είναι διαρκής. Με τηλεοπτική εικόνα, σχόλια, φωτογραφίες, μαρτυρίες και συζητήσεις, θα καλυφθούν όλες οι πτυχές του εορτασμού της επετείου.

Τι να τα κάνω τα τραγούδια τους


Προσπαθώ να κοιτάξω στα μάτια τα παιδιά μου. Ρωτούν με το βλέμμα γιατί βλέπουν και ακούν. Ξέρουν. Μεγάλωσαν με τη λέξη «Πολυτεχνείο» να αντηχεί οικεία στα αυτιά τους. Έμαθαν να σέβονται εκείνες τις ημέρες και να τις θεωρούν ως αφετηρία. Τους εξήγησα τι σήμαινε για τη δική μου τη γενιά. Τους αράδιασα επιχειρήματα και τους πρόσφερα απλόχερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου.

Μεγάλωσαν, έγιναν γυναίκες πια, ακολουθούν το δικό τους οδοιπορικό, παλεύουν να επιβιώσουν. Δεκαετίες μετά, παρακολουθούν τους μεσήλικες να αραδιάζουν επιχειρήματα και δικαιολογίες για τη «χαμένη γενιά του Πολυτεχνείου». Κοιτούν τα πρόσωπα «πρωταγωνιστές» στα τηλεπαράθυρα, τώρα πια υπουργοί, βουλευτάδες, στελέχη, διευθυντές και διευθύνοντες σύμβουλοι και... καθηγητάδες.

Ούτε μία λέξη δεν άκουσαν και δεν θα ακούσουν, γιατί δεν είναι δυνατόν να ακούσουν από τα χείλη τους, που να εξηγεί πώς η γενιά της ανατροπής και της προοπτικής, η γενιά με τους δικούς της νεκρούς και βασανισμένους, κατάντησε να διαχειρίζεται μία χώρα σμπαραλιασμένη και ηθικά καταρρέουσα. Πώς οι «αρχηγοί» κατάντησαν σκιές και μαριονέτες, στο Πανεπιστήμιο ή στην εξουσία.


Πώς είναι δυνατόν να καταλάβουν τα παιδιά μου την κατάντια των νεαρών τότε, ενθουσιασμένων παιδιών, που για μία περίοδο έστυβαν την πέτρα και έβγαζαν αποφασιστικότητα. Που μίλαγαν για Δημοκρατία και τα μάτια τους έσταζαν δάκρυα. Που έφευγαν για την επιστράτευση που τους επέβαλε η Χούντα και χαμογελούσαν καρτερικά στο κορίτσι τους, παίρνοντας κουράγιο από το χαμηλωμένο τους βλέμμα. Που σάπιζαν στα υπόγεια, αλλά είχαν κάτι να τους κρατάει.


Αυτή η γενιά οδήγησε τη χώρα στους γκρεμούς και τα γκρέμια. Έχει ευθύνη, την απόλυτη ευθύνη των επιλογών της. Πήρε μία Ελλάδα νεαρή δημοκράτισσα, την ανέστησε και μετά την ξεπουπούλιασε, αφήνοντάς την ρακένδυτη και ξυπόλυτη στο έλεος των σαρκοβόρων. Βύζαξε κάθε σταγόνα του πλούτου της και την πέταξε κουρέλι στον δρόμο. Ήρθε η διαφθορά, έφθασε η διαπλοκή, γύρισε ο ουρανός ανάποδα, γέμισε η αγορά εμπόρους και σαλιωμένα πρόσωπα, οι «αρχηγοί» έγιναν ηγέτες, οι ηγέτες νοίκιασαν χρόνο από τη ζωή, η ζωή τούς εκδικήθηκε και η Ιστορία… αυτή η Ιστορία η ρουφιάνα, που ξέρει πώς να καταγράφει τις αλήθειες, τους κρέμασε κουδούνια.


Λένε πως είναι καλό να γκρεμίζονται οι μύθοι. Θα διαφωνήσω. Οι μύθοι λειτουργούν ως συλλογικό καταφύγιο και... καθαρτήριο. Γι' αυτό τους έχει ανάγκη ο άνθρωπος.

Αυτά που ζήσαμε και ζούμε τους τελευταίους μήνες οδηγούν την κοινωνία με πανικόβλητες κινήσεις σε επικίνδυνες οδούς. Ο Φασισμός καραδοκεί στις γωνίες και δείχνει κάθε μέρα τα δόντια του. Τόσες δεκαετίες μετά η Ακροδεξιά βρίσκεται στην κυβέρνηση. «Φιλοξενούμενη» για την ώρα. Στην Εσπερία τα καμπανάκια ηχούν. Το έλλειμμα Δημοκρατίας είναι πανθομολογούμενο, από το Παρίσι έως το Βερολίνο και από τη Ρώμη έως την Αθήνα.

«Εδώ πολυτεχνείο»

Ζούμε στην περίοδο εκκόλαψης του νέου συστήματος διακυβέρνησης. Πρόκειται για πόλεμο και όχι μόνον εκείνον των χαρακωμάτων. Παίζουμε με τους δημοκρατικούς θεσμούς σαν να ρίχνουμε ζαριές σε ένα χαρακωμένο από την πολυκαιρία τάβλι. Ψιθυρίζουμε τους φόβους μας, αλλά δεν μπορούμε να τους αρθρώσουμε. Οι διανοούμενοι ή πέθαναν ή κρύβονται. Το ίδιο κάνει. Οι σοφοί εξαφανίστηκαν ή αφομοιώθηκαν. Το ίδιο και το αυτό.


«Είμαστε άοπλοι»

Βιώνουμε εκφυλιστικά φαινόμενα, όπου αγύρτες της Επικοινωνίας και Φαρισαίοι του Τύπου ανεβοκατεβάζουν πρότυπα. Ακούμε φωνές, δήθεν τάχα μου συνετές που έχουν ξεπουλήσει την ψυχή τους στην εικονική ευμάρεια που τους θάμπωσε. Πολλοί από αυτούς ήταν παιδιά του Πολυτεχνείου.

Ακούγονται κραυγές και ψίθυροι, επαναστατικά λογύδρια και πολυκαιρισμένα συνθήματα. Προφέρονται παροτρύνσεις με αριστερή φρασεολογία, υπογράφονται κείμενα, συζητήσεις γίνονται, κατοχικά σύνδρομα επανέρχονται. Ο κόσμος γέμισε ακτιβιστές, ροπαλοφόρους, μασκοφόρους, κοντυλοφόρους, ρήτορες και αγκιτάτορες. Όταν αυτοί όλοι εμφανίζονται, τότε η Δημοκρατία πρέπει να τρέμει. Τι να τα κάνω τα τραγούδια τους. Δεν έχουν πια ούτε ρυθμό ούτε ζωντάνια. Τι να τους κάνω τους στίχους, λείψανα μιας εποχής που υπήρχαν κώδικες επικοινωνίας που έκαναν τις λέξεις να έχουν νόημα. Η παρακμή οδηγεί σχεδόν πάντα σε φασισμούς. Εκτός κι αν είμαστε τυχεροί.

Κοιτάζω τα παιδιά μου στα μάτια και πάω να ψελλίσω μια κουβέντα. Τελικά παίρνω το μολύβι και σκαλίζω το χαρτί. Το τσαλακώνω και το πετάω, το βλέπω, μια λευκή μπαλίτσα να κυλά στο πάτωμα και να κρύβεται κάτω από μία πτυχή του χαλιού... σαν σκόνη του χρόνου, που βρίσκει καταφύγιο στις χαραματιές. Χαμογελάω αμήχανα. Οι λέξεις ανοίγουν πληγές.









Επίσημη πρεμιέρα για το "Twilight: Breaking Dawn"

Posted: 17 Nov 2011 05:04 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΟι πρωταγωνιστές του νεανικού θρίλερ, "The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1" ο Robert Pattinson και η Kristen Stewart, που είναι ζευγάρι και στην πραγματικότητα, πόζαραν χωρίς άγχος στους φωτογράφους κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας, το βράδυ της Δευτέρας στο Λος Άντζελες.

Οι θαυμαστές της ταινίας είχαν στήσει σκηνές έξω από το Nokia Theatre μέρες πριν. Και οι πρωταγωνιστές της ταινίας δεν τους απογοήτευσαν! Ήταν όλοι εκεί.

Η 21χρονη Stewart φορούσε ένα εντυπωσιακό φόρεμα «J. Mendel» που μας εντυπωσίασε και ο Robert Pattinson, ήταν εξίσου όμορφος μέσα στο γκρι κοστούμι του.

Η Kristen Stewart φωτογραφήθηκε ανάμεσα στους άλλους δύο πρωταγωνιστές, τον φίλο της Robert Pattinson και τον Taylor Lautner!

Στον εισαγγελέα ο ιδιοκτήτης των Bodyline, Λέων Λεβής

Posted: 17 Nov 2011 05:03 AM PST

Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΕνώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών οδηγήθηκε ο 72χρονος ιδιοκτήτης της αλυσίδας ινστιτούτων αδυνατίσματος, Bodyline, Λέων Λεβής, που συνελήφθη την Τετάρτη για οφειλές στο Δημόσιο.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο, που σύμφωνα με την δικογραφία αφορά ποσό περίπου 625.000 ευρώ.

Ο 72χρονος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Έκαναν σεξ μέσα σε... φέρετρο!

Posted: 17 Nov 2011 05:02 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΣάλο έχει προκαλέσει βίντεο, που κάνει τον γύρο του κόσμου και απεικονίζει ένα ζευγάρι να κάνει σεξ σε… φέρετρο! Τις ακατάλληλες σκηνές κατέγραψε άτομο που βρισκόταν στον χώρο και υποστηρίζει ότι είναι αυθεντικό το βιντεοσκοπημένο υλικό.

Το νεαρό ζευγάρι βρέθηκε σε ένα χώρο με φέρετρα και «άναψε» (γούστα είναι αυτά)! Έτσι αποφάσισε να μην αφήσει το πάθος να πάει χαμένο…

Δεν είχε συνειδητοποιήσει όμως ότι δεν ήταν μόνο του! Κάποιος που βρισκόταν στο ίδιο μέρος, αποφάσισε και αυτός να μην αφήσει το περιστατικό να πάει χαμένο (!), τράβηξε βίντεο, το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, όμως παραμένει άγνωστη η αντίδραση των «πρωταγωνιστών», όταν είδαν τις φάτσες τους να κάνουν το γύρο του διαδικτύου.










Χειρουργός "ξέχασε" χειρουργική σπάτουλα στην κοιλιά ασθενούς

Posted: 17 Nov 2011 05:01 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΧειρουργός καταδικάστηκε από το Δευτεροβάθμιο Εφετείο Θεσσαλονίκης, σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, με 3ετή αναστολή, επειδή «ξέχασε» χειρουργική σπάτουλα στην κοιλιά ασθενούς.

Ο γιατρός κρίθηκε ένοχος για σωματική βλάβη από αμέλεια, ενώ οι τρεις συνεργάτες του, δύο ειδικευόμενοι γιατροί και μία εργαλειοδότρια, που κάθισαν στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κατηγορούμενοι για την ίδια πράξη, καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, με 3ετή αναστολή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 56χρονη -σήμερα- παθούσα υποβλήθηκε στις αρχές του 2005 σε υστερεκτομή, στο νοσοκομείο Σερρών. Μια εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση, η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Εισήχθη εκ νέου στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι στην κοιλιακή χώρα υπήρχε η χειρουργική σπάτουλα, μήκους 24 εκατοστών και βάρους 160 γραμμαρίων. Η άτυχη γυναίκα οδηγήθηκε για δεύτερη φορά στο χειρουργείο, όπου της αφαιρέθηκε το ξεχασμένο χειρουργικό εργαλείο.

Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο γιατρός είπε ότι ήταν μία δύσκολη επέμβαση και παραδέχθηκε ότι ένιωσε ντροπιασμένος, όταν πληροφορήθηκε το συμβάν. Οι ποινές των κατηγορουμένων είναι μειωμένες κατά δύο μήνες σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που έγινε στο Πλημμελειοδικείο Σερρών.

Ο οδηγός του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο συγκλονίζει

Posted: 17 Nov 2011 05:00 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΗ συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα», ανήμερα της 17ης Νοέμβρη του 2003. Με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο οδηγός του τανκ που εισέβαλε στον χώρο που χιλιάδες εξεγερμένοι πολίτες αγωνίζονταν για την πτώση της χούντας, μίλησε για πρώτη φορά στην εφημερίδα.
Η συνέντευξη είναι αποκαλυπτική, τόσο για εκείνες τις στιγμές όσο και για την περιόδο της χούντας μέσα από τα μάτια ενός στρατιώτη:

1973-2003. Ο A. Σκευοφύλαξ, ο έφεδρος στρατιώτης του τεθωρακισμένου άρματος που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, σπάει την τριαντάχρονη σιωπή του και αποκαλύπτει όσα συνέβησαν τη μαύρη νύχτα που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στιγμάτισε για πάντα τη ζωή του.

«Ντρέπομαι γι' αυτό που ήμουν, γι' αυτό που έκανα» λέει στην εκ βαθέων εξομολόγησή του. Μια στιγμή, μια ζωή.

Στη «μία και μοναδική φορά» που δέχθηκε να ξύσει «τις πληγές του παρελθόντος», όπως λέει σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Σκευοφύλαξ, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τη στρατιωτική επιχείρηση της χούντας, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου με την έξοδο των τανκς στους δρόμους της Αθήνας και ολοκληρώθηκε στις 3.30 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, με την αιματοβαμμένη εισβολή στο Πολυτεχνείο.

Στη σπάνια μαρτυρία του ο κ. Σκευοφύλαξ μνημονεύει τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, τις ειρηνικές εκκλήσεις των φοιτητών που ηχούσαν στα αφτιά του σαν «κραυγές εχθρών της πατρίδας». Τις διαταγές των αδίστακτων στρατιωτικών που πίστεψε ότι ήταν «πατριώτες».

Θυμάται – τότε με χαρά, τώρα με θλίψη – τον πόνο των φοιτητών που είδαν το όνειρό τους να τσαλακώνεται κάτω από τις ερπύστριες που ο ίδιος έθεσε σε κίνηση, τον τρόμο που ακολούθησε από τις λυσσαλέες επιθέσεις των αστυνομικών.

Το απαράμιλλο θάρρος του φοιτητή που γύρισε και του είπε: «Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες μέσα;». Την οργή που του προκάλεσε και λίγο έλειψε να τον οδηγήσει σε εν ψυχρώ δολοφονία. «Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή… Αν έλεγε μια κουβέντα ακόμη, θα τον σκότωνα»!

Οι λέξεις βγαίνουν με δυσκολία. Σε αυτή τη συνέντευξη του κ. A. Σκευοφύλακος μιλούν δύο πρόσωπα: ο 20χρονος έφεδρος στρατιώτης και ο 50χρονος βιοπαλαιστής.

Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει, ακόμη και σήμερα, για μια ενέργεια που τον κατέστησε αρνητικό πρωταγωνιστή στην κρισιμότερη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μια στιγμή, μια αιωνιότητα. Μετά την απόλυσή του από τον στρατό, ο A. Σκευοφύλαξ θα μοχθήσει για να ζήσει.




«Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές το KKE». Στα 30 του θα παντρευτεί, θα αποκτήσει παιδιά. Ζώντας σε μια γειτονιά των νοτίων προαστίων, όλα αυτά τα χρόνια αποφεύγει να μιλάει για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Οσες φορές θα τον ρωτήσουν «τι σχέση έχεις με τον «πορτάκια» του Πολυτεχνείου;», θα μιλήσει για «μακρινό ξάδελφο που σκοτώθηκε σε τροχαίο»!

Στη γυναίκα του θα ανοίξει την καρδιά του ύστερα από χρόνια. Στα τρία παιδιά του δεν το έχει αποφασίσει ακόμη. «Είμαι ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρόνων. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»!

1973-2003. Τριάντα χρόνια μετά, ο άνθρωπος που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου θα πει για τους φοιτητές, τους νέους και τους εργαζομένους που αγωνίστηκαν για την πτώση της χούντας: «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ηταν παλικάρια».

Ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα ξεχάσει τη φοιτήτρια που τραυματίστηκε κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια σήμερα του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Θα ήθελα να τη δω, να της πω… Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».

«Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ημουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι «μαυροσκούφηδες» ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. «Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα» μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. «Παλιοκουμμούνια» θα καλοπεράσετε!» λέγαμε».

Στα 20 χρόνια του ο A. Σκευοφύλαξ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, στην επίλεκτη ομάδα του Σώματος των Τεθωρακισμένων κατέπνιξε την εξέγερση των φοιτητών. «Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο. Αποφασίστηκε να βγουν πέντε δικά μας άρματα, κάτι γαλλικά AMX30. Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο». Στο ίδιο άρμα βρίσκονταν ο αξιωματικός Μιχάλης Γουνελάς, ως επικεφαλής, ο ανθυπασπιστής Λάμπρος Κωνσταντέλλος, ως οδηγός εδάφους, ο λοχίας Στέλιος Εμβαλωμένος και ο Γιάννης Τίρπας.

«Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός. Υπήρχαν οδοφράγματα, φωτιές και ακινητοποιημένα λεωφορεία. Με διάφορες μανούβρες αριστερά – δεξιά, μπρος πίσω, άνοιξα τον δρόμο και προχωρήσαμε» θυμάται ο κ. Σκευοφύλαξ. Ο δρόμος για τα τανκς ήταν ανοιχτός πλέον προς το Πολυτεχνείο. «Οταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφ. Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε. Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε «είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια». Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα»!

Την έξοδο των τανκς από το Γουδί θα πληροφορηθούν οι Αθηναίοι από τον εκφωνητή του Πολυτεχνείου, τον Δημήτρη Παπαχρήστο. Παρά τις παρεμβολές της ΚΥΠ, το ραδιόφωνο των εξεγερμένων φοιτητών θα μεταφέρει στους Αθηναίους τον ανατριχιαστικό συριγμό από τις ερπύστριες των τανκς. Ο εκφωνητής απευθύνει έκκληση στα «στρατευμένα νιάτα» να μη χτυπήσουν. «Δεν θα χτυπήσουν τα παιδιά, τα αδέλφια μας οι φαντάροι, το φρούριο της ελευθερίας, το μόνο μέρος της Ελλάδας που είναι ελεύθερο. Δεν έχουμε όπλα. Προτάσσουμε μόνο ανοιχτά τα στήθη μας. Λαέ της Αθήνας, όλοι μαζί το σύνθημα: λαός και στρατός μαζί. Δεν θα χτυπήσει ο στρατός!».

Με νεότερη εντολή των στρατιωτικών που κατευθύνουν την επιχείρηση «Εκκένωσις του Πολυτεχνείου» τα πέντε τανκς προωθούνται προς το Μουσείο. H ώρα της αιματοβαμμένης επέμβασης πλησιάζει. «Μας είπαν να πάμε κοντά στο Πολυτεχνείο, αλλά όχι μπροστά στην πόρτα. Αυτό κάναμε. Σταματήσαμε λίγα μέτρα πιο πέρα». Στη θέα των τανκς εκατοντάδες φοιτητές πλησιάζουν στην πύλη, ανεβαίνουν στα κάγκελα, φωνάζουν συνθήματα συναδέλφωσης.

Με διάφορους απειλητικούς ελιγμούς και μαρσαρίσματα που ακούγονται σαν κανονιές, οι οδηγοί των τανκς προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό των φοιτητών. Ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου απευθύνει νέα έκκληση να αποφευχθεί η αιματοχυσία. «Οι φαντάροι δεν ανήκουν στη χούντα. H χούντα στηρίζεται στο μέταλλο, στηρίζεται στα τανκς, στο σίδερο. H καρδιά των φαντάρων έχει τον ίδιο παλμό με τη δικιά μας. Αγαπάτε τους φαντάρους. Ελληνικά στρατευμένα νιάτα, ο λαός δεν σας κρατάει κακία. Ξέρει ότι είστε μαζί μας».

H ώρα έχει πάει 2 το πρωί. «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Εδειχναν πανικόβλητοι». Ο κ. Σκευοφύλαξ φέρνει στη μνήμη του τα φοβισμένα πρόσωπα των συνομηλίκων του που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Χαμηλώνει το βλέμμα του. «Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!

Με ολοένα μεγαλύτερη ένταση και αγωνία οι φοιτητές φωνάζουν προς τους στρατιώτες «είμαστε αδέλφια, αφήστε τα άρματα», ενώ ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου καλεί το πλήθος να δείξει αυτοσυγκράτηση. «Απομονώστε τους προβοκάτορες. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με το στρατό. Δεν θέλουμε να χυθεί ελληνικό αίμα». Ο Δημήτρης Παπαχρήστος ψάλλει τον εθνικό ύμνο. Το ίδιο κάνουν και οι χιλιάδες νέοι που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο.

Ενα τέταρτο πριν από τις 3 το πρωί οι στρατιωτικοί δίνουν προθεσμία λίγων λεπτών στους φοιτητές για να αποχωρήσουν από το Πολυτεχνείο, να παραδοθούν. Κάποιοι από τους φοιτητές που θέλουν να αποχωρήσουν δοκιμάζουν να απασφαλίσουν την κεντρική πύλη. Δεν τα καταφέρνουν. Πίσω από την πύλη είναι σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο Μερτσέντες που μπλοκάρει το άνοιγμά της. Ο επικεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων εκνευρίζεται. Οργισμένος φωνάζει: «Τσογλάνια, ρεζιλεύετε το στράτευμα!» και δίνει σήμα για την επέλαση του άρματος.

«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: «Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!»» λέει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».




Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη. «H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί» λέει με μοναδική ειλικρίνεια.

Στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου επικρατεί πανδαιμόνιο. Διαφωτιστική είναι η περιγραφή που δίνει ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς στην έκθεση που συνέταξε το 1974 για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου: «Εντρομοι και εμβρόντητοι οι σπουδασταί κυριεύονται από την ενώπιον του εσχάτου κινδύνου φοβεράν αγωνίαν. Υπό την πίεσιν πλήθους ανθρώπων καταρρίπτεται τμήμα των προς την οδόν Στουρνάρη κιγκλιδωμάτων. Και διά του δημιουργηθέντος ανοίγματος εξέρχονται οι σπουδασταί κατά μάζας. Νέον, όμως, δι' αυτούς αρχίζει μαρτύριον. Υβρεις κατ' αυτών εκτοξεύονται και καταδιωκόμενοι βαναύσως κακοποιούνται».

Οπως αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ, «αστυνομικοί κυνηγούσαν και χτυπούσαν τους φοιτητές όπου τους έβρισκαν. Αν δεν ήταν οι ΛΟΚατζήδες να τους σταματήσουν – θυμάμαι ότι πολλές φορές πιάστηκαν στα χέρια μαζί τους – δεν ξέρω και γω τι θα γινόταν». Λίγο αργότερα οι στρατιώτες σχηματίζουν έναν διάδρομο για να περάσουν ασφαλείς οι φοιτητές. Για το θέμα αυτό, στο πόρισμα Τσεβά υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Εμπροσθεν μεν της πύλης του Πολυτεχνείου δημιουργείται διάδρομος υπό των στρατιωτών μέσω του οποίου διέρχονται οι εξερχόμενοι, κατευθυνόμενοι προς την οδόν Τοσίτσα, εντός δε του Πολυτεχνείου βοηθούν, προστατεύουν και εις τους ώμους των πολλούς αδυνάτους κρατούν διά να δυνηθούν να υπερπηδήσουν το υψηλόν κιγκλίδωμα. Και επεισόδια μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών λαμβάνουν χώραν εν τη προσπαθεία των πρώτων να προστατεύσουν τους φοιτητάς από το διωκτικόν μένος των άλλων».

Μέσα στο Πολυτεχνείο ο A. Σκευοφύλαξ είδε πολλούς τραυματίες και ίσως, όπως λέει, και νεκρούς. «Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: «Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;». Αφήνιασα. Εβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: «Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω». Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή… Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ενας φασίστας».

Παρά τον πόνο τους, οι φοιτητές θα δείξουν μεγαλείο ψυχής απέναντι στον στρατιώτη που ισοπέδωσε το όνειρό τους. Αδιάψευστη απόδειξη, η μαρτυρία του κ. Σκευοφύλακα: «Οπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Οταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Οσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ' όσα τους κάναμε… Δεν μπορώ να το συχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!..».

Την αναγνώριση των φοιτητών για ορισμένους από τους αξιωματικούς του στρατού και τους έφεδρους στρατιώτες θα διαπιστώσει αργότερα και ο εισαγγελέας: «Πολλοί αξιωματικοί και στρατιώται παρεμβαίνουν προς προστασίαν των φοιτητών. Και υπήρξε πηγαία και βαθειά η ευγνωμοσύνη πολλών εξ αυτών προς τους αγνώστους σωτήρας των, ως εις τας καταθέσεις των τούς αποκαλούν με συγκίνησιν»!




Εκατοντάδες φοιτητές καταφέρνουν να βγουν έξω από το Πολυτεχνείο, ξεχύνονται στους γύρω δρόμους, τρέχουν να φύγουν, να γλιτώσουν τη ζωή τους, καθώς γίνονται στόχος ελεύθερων σκοπευτών. «Απομακρυνόμενοι όμως του Πολυτεχνείου αγωνιώδεις τούς αναμένουν εκπλήξεις. Από παντού τους καταδιώκουν και τους χτυπούν. Εις την γωνίαν των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας άνδρες της ΚΥΠ εν πολιτική περιβολή τους χτυπούν ανηλεώς και πυροβολούν κατ' αυτών, ενώ εις την ταράτσαν ενός των αυτόθι κτιρίων έχουν εγκαταστήσει πολυβόλον. Εις τας ταράτσας των γύρω κτιρίων επισημαίνονται ελεύθεροι σκοπευταί υπό του ιδίου Διευθυντού της Αστυνομίας να επιτελούν το φονικόν έργον των»!

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, «ομάδες τραμπούκων και επικινδύνων τρωκτικών της γαλήνης του τόπου εκδηλώνουν το εγκληματικόν μένος των κατά των ατυχών σπουδαστών που κατά μάζας εξέρχονται του Πολυτεχνείου». Οι τραμπούκοι είναι άνδρες της ΕΣΑ, οι οποίοι δεν διστάζουν, μάλιστα, να κακοποιήσουν ακόμη και πανεπιστημιακό γιατρό, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του, είχε σπεύσει να βοηθήσει τους ανυπεράσπιστους φοιτητές.

Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη «άνδρες εν πολιτική περιβολή, κραδαίνοντες ρόπαλα, εξήλθον από ομάδα αυτόθι ευρισκομένων αστυνομικών και εκακοποίησαν σεβάσμιον καθηγητή Πανεπιστημίου, την σύζυγόν του και νεαρόν σπουδαστήν, διότι εξήρχοντο του Πολυτεχνείου, ένθα ο καθηγητής-ιατρός και η σύζυγός του είχον μεταβή προς εκπλήρωσιν του ανθρωπιστικού και ιατρικού των καθήκοντος. Και οι ροπαλοφόροι ούτοι ήσαν άνδρες της ΕΣΑ εν πολιτική περιβολή. Εις το πανδαιμόνιον τούτο της εξόδου των φωνών, των κραυγών, των οιμωγών, των καταδιώξεων και των πυροβολισμών έπεσαν οι περισσότεροι εκ του πλήθους των τραυματιών».

Οταν επέστρεψε στο Γουδί, στη βάση των Τεθωρακισμένων, ο κ. Σκευοφύλαξ έγινε δεκτός με ζητωκραυγές. Ηταν το τιμώμενο πρόσωπο. «Οταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας. Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια. Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα «παλιοκουμμούνια», όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Ενιωθα περήφανος. Ημουν και εγώ φασίστας».

Οκτώ ημέρες αργότερα, κάτι θα σπάσει μέσα του. Το φρόνημά του θα κλονισθεί, όταν θα δει τον «εθνοσωτήρα» να καθαιρείται και να περιφρονείται από τους συνοδοιπόρους του, αυτούς που πιο πριν ορκίζονταν στο όνομά του. «Την επόμενη εβδομάδα έγινε η στάση του Ιωαννίδη. Ημουν πάλι σε επιφυλακή. Μας πάνε στο ΓΕΣ. Στο προαύλιο λάβαμε θέσεις. Δεν ξέραμε γιατί πήγαμε εκεί. Δεν μας είπαν. Γυρνώντας στο Γουδί μάθαμε ότι «έριξαν» τον Παπαδόπουλο» αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Τότε μέσα μου κάτι άλλαξε. Αυτοί που τον παρουσίαζαν σαν θεό, τώρα τον έβριζαν. Δεν μπορούσα να το καταλάβω αυτό. «Μα είναι τόσο πουλημένοι όλοι τους;» αναρωτήθηκα. Αυτοί πάνε όπου φυσάει ο βοριάς. «Πουλημένα τομάρια» είπα μέσα μου. Θυμάμαι ότι ο Μιχάλης Γουνελάς παρέδωσε τα γαλόνια του στους άνδρες της ΕΣΑ, που ήρθαν στο Κέντρο και τον συνέλαβαν».

Με τη Μεταπολίτευση ο στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ θα βρεθεί στα σύνορα. «Ο Καραμανλής είχε πει «τα άρματα στα σύνορα». Ηταν τα γεγονότα της Κύπρου. Πήγαμε Αλεξανδρούπολη. Μετά από έξι μήνες πήρα άδεια. Αντί να απολυθώ στους 22 μήνες, έφτασα στους 30. Εφεδρεία στην εφεδρεία. Οταν απολύθηκα, όλα είχαν αλλάξει μέσα μου».

Στη Δυτική Αθήνα, όπου κατοικούσε με τους γονείς και τα δύο αδέλφια του, θα αναζητήσει δουλειά. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εκανα όποια δουλειά μπορείς να φανταστείς. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!

Ολα αυτά τα χρόνια ο κ. Σκευοφύλαξ θα κάνει μια ήρεμη ζωή. Σπίτι – δουλειά, δουλειά – σπίτι. Ποτέ δεν θα μιλήσει για το Πολυτεχνείο. Δεν θα αισθανθεί να τον ενοχλούν. Μόνο μία φορά το επώνυμό του τον έφερε σε δύσκολη θέση. «Στη δουλειά πριν από χρόνια κάποιος άκουσε πώς με λένε και ρώτησε αν έχω κάποια σχέση με τον «πορτάκια», όπως είπε, του Πολυτεχνείου. «Ξάδελφός μου είναι, μακρινός. Σκοτώθηκε σε τροχαίο» απάντησα. Είμαι ένα άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρονών. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο! Οι φίλοι μου δεν ξέρουν ποιος είμαι ούτε κανείς στη γειτονιά. Μόνο η γυναίκα μου το ξέρει. Της το είπα ύστερα από χρόνια. Στα παιδιά μου δεν το είπα ακόμη».

1973-2003. Με μια αυτοκριτική διάθεση που σπανίζει, ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα διστάσει να πει: «Ντρέπομαι γι' αυτό που ήμουν, γι' αυτό που έκανα. Στη θέση μου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας, έφεδρος στρατιώτης ήμουν άλλωστε. Δεν με απαλλάσσει όμως αυτό. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου».

Για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη χούντα, ο κ. Σκευοφύλαξ θα μιλήσει με κολακευτικά λόγια. «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ηταν παλικάρια. Δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά θα ήθελα να τους πω μια μεγάλη συγγνώμη». Ο οδηγός του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο δεν θα ξεχάσει τη νεαρή φοιτήτρια που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια – σήμερα – του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Πιστεύω ότι αν τη δω σήμερα, δεν θα ξέρω τι να της πω. Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από το μυαλό μου να τη συναντήσω, αλλά σταματούσα. Θα ήθελα να τη δω, να της πω… Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».

Bradley Cooper: Ο πιο σέξι άνδρας του κόσμου για το 2011!

Posted: 17 Nov 2011 04:59 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΟ Bradley Cooper αναδείχθηκε ως ο «πιο σέξι άνδρας του κόσμου» για το 2011 από το αμερικανικό περιοδικό «People».

Ο 36χρονος ηθοποιός αναδείχθηκε «Sexiest Man Alive» αφήνοντας πίσω τους Chris Evans, Ryan Gosling, George Clooney και Liam Hemsworth.

«Κάποιες φορές είμαι εμφανίσιμος, αλλά κάποιες άλλες απαίσιος», δήλωσε ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Hangover», χαρακτηρίζοντας τιμητικό το να παίρνει αυτό τον τίτλο ένας άνδρας που δεν είναι μοντέλο!

Για την ιστορία, το «Sexiest Man Alive» ξεκίνησε το 1985 με πρώτο νικητή τον Mel Gibson (25 ετών τότε παρακαλώ), ενώ Johnny Depp, George Clooney, Brad Pitt και Richard Gere τον έχουν κατακτήσει δύο φορές.

Φαίνεται ωστόσο πως μαζί με την τιμητική διάκριση, ο 36χρονος ηθοποιός «κληρονόμησε» και την κατάρα του εν λόγω τίτλου.

Γιατί μπορεί ο ηθοποιός του «Hangover» να θεωρείται ως ο «sexiest man alive», αλλά μένει να δούμε και πόσο τυχερός θα είναι τα επόμενα χρόνια!

Για ποιο λόγο; επειδή ο εν λόγω τίτλος θεωρείται πως είναι γρουσούζικος και έχει φέρει πολλά δεινά και συμφορές σε όσους άνδρες τον έχουν λάβει.

Πρώτος και «καλύτερος» ο Mel Gibson. Τον έλαβε (τον τίτλο) το 1985, αλλά τα επόμενα χρόνια αντιμετώπισε κατηγορίες για ρατσισμό, ομοφοβία και αντισημιτισμό.

Τα ίδια και ο Mark Harmon, που πήρε τον τίτλο το 1986 αλλά έκανε πόσα χρόνια μέχρι να σταυρώσει έναν καλό ρόλο!

Όσο για τον John Kennedy Junior; κληρονόμησε τον τίτλο το 1988, αλλά έντεκα χρόνια αργότερα, βρήκε τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα.

Ακολούθησε το 1991 ο Patrick Swayze που πέθανε πριν δυο χρόνια και πολύ νέος από καρκίνο, αλλά και ο Nick Nolte, που μετά την διάκριση, δεν θα έλεγε κανείς πως η καριέρα του πήρε την… «ανιούσα»!

Ωστόσο, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, υπήρξαν και κάποιοι ηθοποιοί που τη «γλύτωσαν» φτηνά. Πρόκειται για τον Ryan Gossling, τον Joηnny Depp, τον Brad Pitt, τον Hugh Jackman, και τον Matt Damon, που μέχρι στιγμής παραμένουν σώοι και αβλαβείς.

Περικοπές στους μισθούς των τραπεζικών

Posted: 17 Nov 2011 04:58 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΠερικοπές μισθών βρίσκονται προ των πυλών στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης και των συλλόγων των εργαζομένων αρκετών τραπεζών, για να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Οι τραπεζίτες προτείνουν οριζόντιες μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων, σε μία προσπάθεια περιορισμού των αναγκών σε νέα κεφάλαια, εν όψει του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος και των ζημιών που θα προκύψουν από τους ελέγχους της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια.

Εκτιμάται ότι οι συμβιβασμοί που θα προκύψουν θα εφαρμοστούν βάσει επιχειρησιακών συμβάσεων που θα υπογραφούν, καθώς θεωρείται αδιανόητο η ΟΤΟΕ να αποδεχθεί μειώσεις των μισθών σε επίπεδο κλάδου.

711 παιδιά έχουν πέσει θύματα κακοποίησης

Posted: 17 Nov 2011 04:56 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΑπό… μηνών έως και 18 χρόνων


Θλιβερός είναι ο απολογισμός του Χαμόγελου του Παιδιού σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης στην χώρα μας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση (19 Νοεμβρίου).


Περισσότερα από 700 ανήλικα παιδιά σε όλη τη χώρα έχουν κακοποιηθεί σωματικά, σεξουαλικά, συναισθηματικά, τους τελευταίους δέκα μήνες, με τα μισά εξ αυτών να έχουν υποστεί κατά τους ειδικούς βαρύτατες βλάβες στην ψυχική και σωματική τους υγεία.


Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, καταγράφηκαν συνολικά 369 καταγγελίες που αφορούσαν 711 περιστατικά κακοποίησης παιδιών ηλικίας από… μηνών έως και 18 χρόνων.


Στην πραγματικότητα βεβαίως οι ειδικοί θεωρούν ότι ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα βάναυσης συμπεριφοράς, και δη από άτομα του περιβάλλοντός τους, είναι πολύ μεγαλύτερος.


Οπως κατέδειξε σχετική έρευνα, ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει ότι γνωρίζει περιστατικό κακοποίησης στο ευρύτερο περιβάλλον του, ωστόσο μόνον ένας στους 10 έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή το κατήγγειλε στις αρμόδιες αρχές.


«Το μεγαλύτερο μέρος του ειδεχθέστερου εγκλήματος της κοινωνίας, της παιδικής κακοποίησης, βρίσκεται καλά κρυμμένο μέσα στα σπίτια», λέει ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος.


Τα πρόσφατα στοιχεία της Γραμμής επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του: σε ποσοστό 92% θύτες είναι οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι βασιζόμενοι στην αγάπη των παιδιών και στην εμπιστοσύνη που τα ίδια τους δείχνουν, εξασφαλίζουν την σιωπή τους.


Σε ό,τι αφορά δε την ηλικία των θυμάτων, το 72% ανήκει στην πιο τρυφερή κι ευαίσθητη φάση της ζωής τους, καθώς είναι ηλικίας μέχρι και 12 χρόνων.


Σχετικά με το φύλο δεν προκύπτει ιδιαίτερη διαφοροποίηση: από τις 711 καταγγελίες που έγιναν, οι 301 αφορούσαν αγόρια, οι 306 κορίτσια ενώ σε 104 περιπτώσεις δεν προσδιορίστηκε το φύλο και η ηλικία.


Τα παιδιά όμως δεν είναι αριθμοί, έχουν πρόσωπο. «Είναι … ο Αντώνης, η Κατερίνα, η Μαρία, ο Γιάννης… Παιδιά με όνομα και προσωπικότητα. Παιδιά που δεν τα σεβάστηκαν και βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα της βίας, της απόρριψης, του εξευτελισμού…Η παιδική κακοποίηση δεν γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά, μορφωτικά ή άλλα όρια. Οι γονείς των παραμελημένων παιδιών δεν είναι απαραίτητα φτωχοί», αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι συνήθως πρόκειται για εύπορες οικογένειες.


Οι φετινές καταγγελίες αφορούσαν στο 51% περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης, ενώ σε 291 περιστατικά δηλώθηκε εγκατάλειψη και παραμέληση των παιδιών.


Για 21 παιδιά καταγγέλθηκε ότι αυτά εξωθούνται σε επαιτεία, με τα θύματα να είναι κατά κύριο λόγο ανήλικα κορίτσια. Για 20 παιδιά αναφέρθηκε ότι υφίστανται συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση.


Δύο παιδιά –κορίτσια- καταγγέλθηκε ότι εξωθούνται σε πορνεία ενώ άλλα 13 παιδιά ότι κακοποιούνται σεξουαλικά.


Η ιστορία του Βασίλη


«Θυμάμαι πως ήμουν 8 χρονών και πως πήγαινα στη Β' δημοτικού. Μια μέρα γυρνώντας στο σπίτι μου δεν είχα καθόλου διάθεση. Δεν ήθελα ούτε να φάω, ούτε να διαβάσω, το μόνο που ήθελα ήταν να κοιμηθώ.


Ο πατέρας μου συνήθιζε να γυρίζει από τη δουλειά του μισή ώρα αφού είχα γυρίσει σπίτι από το σχολείο. Όταν έμαθε ότι δεν ήθελα να φάω και να διαβάσω αγρίεψε και άρχισε να μου φωνάζει.


Εγώ δεν του έδινα σημασία.


Τότε αυτός σηκώθηκε από το τραπέζι και άρχισε να με χτυπάει αλύπητα… Όταν σταμάτησε να με χτυπάει πήγα τρέχοντας και κλαίγοντας στο δωμάτιο μου. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα μόνος και αβοήθητος.


Η μάνα μου ήταν εκεί αλλά δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Από εκείνη τη μέρα αποφάσισα να το σκάσω από το σπίτι. Για μια εβδομάδα περίπου δεν μιλούσα σε κανένα. Στο τέλος ήθελα να το βγάλω από μέσα μου και το είπα στον φίλο μου τον Άρη.


Εκείνος το είπε σε όλη την τάξη και εγώ ντράπηκα πάρα πολύ. Την ίδια μέρα δεν γύρισα στο σπίτι. Πήγα σε μια πλατεία και καθόμουν έως τις δέκα το βράδυ. Τότε μου ήρθε μια ιδέα. Πήγα στο καρτοτηλέφωνο και κάλεσα το 1056. Κάποιος φίλος μου είχε πει ότι σε αυτό τον αριθμό βοηθούν παιδιά που είναι σε κίνδυνο.


Αφού μίλησα με μια κυρία και της είπα τα πάντα με ρώτησε που είμαι και μου είπε να την περιμένω. Σε μια ώρα είχε έρθει, με πήρε και με πήγε σε ένα σπίτι στον Καρέα.


Μου πήρε αρκετό καιρό να προσαρμοστώ αλλά τα κατάφερα. 7 χρόνια έχουν περάσει και έχω πια νέα αντίληψη για μένα, τη ζωή και το μέλλον.


Πιστεύω πως έχω δικαίωμα να πιστεύω ότι θέλω και έχω μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσω τη ζωή που ήθελα Μακάρι όλες οι ιστορίες των παιδιών που πονάνε να είχαν το ίδιο αίσιο τέλος… Δεν το πιστεύω…

Στα χέρια Τούρκων οδεύει το Μακεδονία Παλλάς ( ; )

Posted: 17 Nov 2011 04:56 AM PST


Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθοςΗ χθεσινή ανακοίνωση του θυγατρικής εταιρείας Ελληνική Τουριστική του υπεχρεωμένου ομίλου Δασκαλαντωνάκη ότι στις 27 Δεκεμβρίου εγκαταλείπει μετά από 16 χρόνια την εκμετάλλευση του ιστορικού ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη Θεσσαλονίκη.


Το αίτημα του ομίλου προς το ΙΚΑ στο οποίο ανήκει το ακίνητο να μειωθεί κατά επιπλέον 20% το ετήσιο μίσθωμα των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση του Οργανισμού.

Το αποτέλεσμα ήταν ο γνωστός μεγαλοξενοδόχος και πεθερός του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα χρεών προς τις τράπεζες να δηλώσει ότι εγκαταλείπει την εκμετάλλευση τιυ ξενοδοχείου.





Ενω 120 εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι σε μια εποχή σαν τη σημερινή η διοίκηση του ΙΚΑ δια στόματος του Ροβέρτου Σπυρόπουλου επικαλέστηκε το ενεχόμενο να κατηγορηθεί για απιστία όποιος συναινούσε στη μείωση του μισθώματος.





Πάντως, σε αντιδιαστολή έθεσε ως όρο για τη μείωση να της παραδοθεί εγγυητική επιστολή με το σύνολο του μισθώματος για τα επόμενα 3 χρόνια κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον Δασκαλαντωνάκη.





Από τις 26 Οκτωβρίου μάλιστα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση συμβούλου, ο οποίος θα παραλάβει το κτίριο και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξεύρεση, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, νέου ενοικιαστή και διαχειριστή του ξενοδοχείου, που θα αναλάβει και την υποχρέωση της ανακαίνισής του.





Στη Θεσσαλονίκη όπου το κλείσιμο του ξενοδοχείο αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης υποστηρίζεται ότι πιθανότατα το ΙΚΑ έχει βρει τον επόμενο ενοικιαστή, καθώς πριν από δύο μήνες εκπρόσωποι μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου της Τουρκίας είχαν έκαναν «αυτοψία» στους χώρους του Μακεδονία Παλλάς συνοδευόμενοι μάλιστα από εκπρόσωπο του ΙΚΑ.





Και επισημαίνεται ότι θα ήταν ειρωνεία στην ελληνική πόλη όπου επί Οθωμανικού κράτους και τουρκοκρατίας είχε γεννηθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, Τούρκοι να αναλάβουν τη διεύθυνση (και ίσως αργότερα να επιδιώξουν και την ιδιοκτησία) ενός ιστορικού ξενοδοχείου – συμβόλου για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.





Το «Μακεδονία Πάλας» έχει συνολική καθαρή επιφάνεια 12.832 τ.μ., ενώ διαθέτει υπόγειο 5.405,62 τ.μ. και γκαράζ 782,82 τ.μ. Οι οκτώ όροφοι στους οποίους βρίσκονται τα δωμάτια έχουν επιφάνειας 1.604 τ.μ. ο καθένας.





Τι δηλώνει ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος





«Το ταμείο δεν είχε το δικαίωμα να μειώσει το ενοίκιο, αφού μια τέτοια απόφαση θα καθιστούσε τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου υπόλογα για απιστία. «Σε αυτό συμφώνησαν οι νομικοί και των δύο πλευρών», υποστήριξε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, ο οποίος ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση Δασκαλαντωνάκη να αποχωρήσει η διοίκηση του ΙΚΑ, κίνησε τις οριζόμενες από το νόμο διαδικασίες για την επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα ολοκληρώσει την επανεκμίσθωση του ξενοδοχείου.





«Θα έχουμε βρει το σύμβουλο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και νομίζω ότι εντός του Φεβρουαρίου θα έχουμε επιλέξει το νέο μισθωτή», λέει ο Σπυρόπουλος, ο οποίος παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η πώληση του ακινήτου δεν είναι μέσα στα σχέδια του ταμείου, ούτε υπάρχει περίπτωση να υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την τρόικα.





Τι υποστηρίζει ο Ομιλος Δασκαλαντωνάκη





Από την πλευρά της η εταιρία «Ελληνική Τουριστική ΑΞΤΕ» με ανακοίνωσή της υποστηρίζει:





Πρώτον, η εταιρία μας επί δεκαέξι χρόνια λειτουργεί το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» με συνέπεια, έχοντας καταβάλει για μισθώματα του ξενοδοχείου συνολικά από το 1995 έως και σήμερα το ποσό των 47.000.000 ευρώ.





Δεύτερον, η εταιρία μας έως και το έτος 2010 έχει επιπρόσθετα πραγματοποιήσει στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» τεράστιες επενδύσεις, συνολικού ύψους 26.604.377 ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει σήμερα αναπόσβεστο, αυξάνοντας σημαντικά την εμπορική αξία του ακινήτου.





Τρίτον, η εταιρία μας στις 13 Οκτωβρίου 2011 με μεγάλη της λύπη αναγκάστηκε να προβεί στην καταγγελία της σύμβασης του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» λόγω της μεγάλης και συνεχούς αδιαλλαξίας της διοίκησης του ΙΚΑ να αναπροσαρμόσει το μίσθωμα του ξενοδοχείου, όπως επιτάσσουν οι σημερινές και παγκοσμίως γνωστές οικονομικές συνθήκες της αγοράς και παρά τις υποδείξεις του Δημοσίου για μείωση των μισθωμάτων των ακινήτων ιδιοκτησίας Δημοσίου (Ν. 3996/2011).





Τέταρτον, η εταιρία μας έχει ήδη ασκήσει τα απαραίτητα ένδικα μέσα για την απόδειξη του προφανούς. Οτι δηλαδή ουδέν οφείλεται στο απολύτως εξασφαλισμένο από την εταιρία μας οικονομικά ΙΚΑ, είτε για μισθώματα είτε για παράλογα πρόστιμα τα οποία το ΙΚΑ καταχρηστικά προσπαθεί να επιβάλει ακόμα και μετά την καταγγελία της μίσθωσης!





Το ενοίκιο είχε μειωθεί ήδη κατά 20%





Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάιο το ύψος του μισθώματος μειώθηκε κατά 20%, στο πλαίσιο απόφασης του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για συνολικά 204 ξενοδοχεία που ανήκουν σε ΝΠΔΔ.





Ωστόσο, ο όμιλος ζητά επιπλέον μείωση, επικαλούμενος την οικονομική κρίση, αλλά και την αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών υψηλού επιπέδου τα τελευταία χρόνια στην πόλη, η οποία δε συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση των διανυκτερεύσεων, με αποτέλεσμα τη δραστική πτώση του τζίρου.





Τι θα κάνει ο σύμβουλος του ΙΚΑ





Ο σύμβουλος που θα επιλεγεί από το ΙΚΑ θα συμμετέχει ως μέλος της επιτροπής που θα παραλάβει το κτίριο από τη μισθώτρια εταιρία.





Εναντι αμοιβής κατ' αποκοπή 30.000 ευρώ, που θα καταβληθούν τμηματικά, θα συμμετέχει στην τεχνική αποτύπωση του κτιρίου και των εγκαταστάσεων (καταγραφή ζημιών, πολεοδομικών παραβάσεων κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, καθώς και της σημερινής κατάστασης του κτιρίου).





Θα αναλάβει, ακόμη:

  • Την εκτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου ξενοδοχειακής μονάδας (κτιρίου και εξοπλισμού).

  • Την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για τη μακροχρόνια παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης με μοναδικό σκοπό τη λειτουργία του σαν ξενοδοχειακή μονάδα (υπολογισμός κόστους ανακαίνισης και χρηματοδότησης της επένδυσης, υπολογισμός της συμβατικής διάρκειας της παραχώρησης, υπολογισμός NPV και υπολογισμός ετήσιας προσόδου, καταγραφή συμβατικών υποχρεώσεων συντήρησης και ανακαίνισης του κτιρίου).

  • Τη σύνταξη των απαραίτητων τευχών του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού της μακροχρόνιας παραχώρησης και εκμετάλλευσης, στα οποία θα αναφέρονται οι νομικοί, τεχνικοί και οικονομικοί όροι (προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες, προθεσμίες, εγγυήσεις, υποχρεώσεις, ευθύνες, τεχνικές εργασίες αξιοποίησης του ακινήτου).

Επίσης, ο σύμβουλος θα έχει και πρόσθετη αμοιβή, στο 1/3 της μηνιαίας προσόδου, που θα καταβληθεί μετά την έρευνα αγοράς για τη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος και την ανεύρεση του επενδυτικού σχήματος που θα προκριθεί, μέσα από το διαγωνισμό, και θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Ο Νεύτωνας προέβλεψε το 2060 ως το τέλος του κόσμου

Posted: 17 Nov 2011 04:54 AM PST



Σύμφωνα με θεωρίες που αποκάλυψαν ακαδημαϊκοί στην Ιερουσαλήμ, ο Ισαάκ Νεύτων προέβλεψε ότι η αποκάλυψη θα συμβεί το 2060. Η προφητεία έγινε γνωστή από κάποια χειρόγραφα που βρέθηκαν μέσα σε μία βιβλιοθήκη.

Οι σελίδες δείχνουν τις προσπάθειες του Νεύτωνα να αποκωδικοποιήσει τη Βίβλο, που όπως πίστευε ο ίδιος περιείχε τους κρυφούς νόμους του Θεού για το σύμπαν. Η πιο ακριβής ημερομηνία που ο Νεύτωνας έδωσε για την αποκάλυψη ήταν το 2060.

Ο Νεύτωνας ήταν επίσης θεολόγος και αλχημιστής, προέβλεψε ότι πριν τη Δευτέρα Παρουσία θα υπήρχε μία περίοδος πολέμων και καταστροφών στη Γη και στη συνέχεια θα ακολουθούσε μία περίοδος χιλίων ετών βασιλείας των αγίων – ένας από τους οποίους θα ήταν και ο ίδιος.

Η ζωή του Νεύτωνα και οι έρευνές του για το τέλος του κόσμου πρόκειται να γίνουν γνωστές μέσω ενός ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί από το BBC. Ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ Μάλκολμ Ναούμ δήλωσε: «Αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ακριβώς αυτά που έχει προβλέψει ο Νεύτωνας. Έγραψε 4.500 σελίδες, προσπαθώντας να προβλέψει πότε θα ερχόταν το τέλος του κόσμου. Αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό ότι είχε καταγράψει την ακριβής ημερομηνία. Ήταν αρκετά διστακτικός στο να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία.»

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεργάτες

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές