Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Συνταγές μαγειρικής


Συνταγές μαγειρικής


Μπιφτέκια με πικάντικη σάλτσα ντομάτας

Posted: 17 Aug 2011 11:51 PM PDT

Περιγραφή Γευστικά κι αφράτα μπιφτέκια μαγειρεμένα στο φούρνο με πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Τι χρειαζόμαστε: 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 4 κρεμμύδια 4 σκελίδες σκόρδο 2 ματσάκια ψιλοκομμένο μαϊντανό 1 αυγό 1 φλυτζάνι τρίμμα φρυγανιάς 1/2 ποτήρι του κρασιού ξύδι 1 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. πιπέρι 1/2 κ.γ. αλάτι 1/2 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.σ. ρίγανη 1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας 1/2 φλυτζάνι νερό Πως το κάνουμε: Βάζουμε σε μια λεκανίτσα κιμά, φρυγανιά, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, αυγό, ξύδι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και 1/2 ποτήρι του κρασιού λάδι. Ανακατέυουμε πολύ καλά ολα τα υλικά. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, τα δύο κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, το χυμό ντομάτας, νερό, αλάτι, ζάχαρη και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε τον κιμά και πλάθουμε μπιφτέκια τα οποία τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω απο το μίγμα της σάλτσας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 190 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Ενα τέταρτο πρίν σβήσουμε το φούρνο γυρνάμε τα μπιφτέκια να ροδίσουν κι απο την άλλη πλευρά. Σερβίρονται με τηγανιτές πατάτες ή πιλάφι αλλα και μόνα τους με σαλάτα εποχής είναι απλά τέλεια. Άν θέλουμε όταν ψηθούν τα μπιφτέκια τα βγάζουμε απο το ταψί και βάζουμε στη σάλτσα 4-5 ποτήρια νερό κι όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα κριθαράκι περίπου 2 ποτήρια και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για 1/2 ώρα ανάλογα με το φούρνο.

Μπιφτέκια φούρνου αφράτα

Posted: 17 Aug 2011 11:48 PM PDT

Τι χρειαζόμαστε: 1kg κιμάς μοσχαρίσιος, περασμένος μία φορά από τη μηχανή του κιμά 2 μέτρια τριμμένα κρεμμύδια 1 νεροπότηρο γάλα φρέσκο 2 αυγά 1 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός 1 νεροπότηρο τριμμένη φρυγανιά 1 ποτηράκι του κρασιού κρασί κόκκινο ξηρό 1 κουταλιά της σούπας ρουμελιώτικη ρίγανη, τριμμένη 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι τριμμένο 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι (γλυκό) 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο ελαιόλαδο για το ταψί Πως το κάνουμε: Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε. Πλάθουμε σε μέτρια μπιφτέκια. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, για 45 λεπτά ή ψήνουμε στο γκριλ. Λίγα μυστικά ακόμα Η συνταγή αυτή είναι από το βιβλίο μου (Ευδοκία Πατσιλινάκου), "μεζεδάκια για μερακλήδες", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. (Καμπανά)

gemista me rizaki kai laxanika

Posted: 17 Aug 2011 05:32 PM PDT

Τι χρειαζόμαστε: 12-15 ντομάτες, πιπεριές πράσινες ή κοκκινες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες ή ό,τι μας αρέσει λάδι 200 γρ. ρύζι 4 κρεμμύδια ξερά 4 σκελίδες σκόρδο 2 καρότα 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο λίγο δυόσμο και μάραθο (αν έχουμε) λίγη φρυγανιά τριμμένη πατάτες αλάτι, πιπέρι Πως το κάνουμε: Κοβουμε ένα καπάκι από τα λαχανικά μας και τα αδειάζουμε. Κρατάμε την ψίχα. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ταψί και τα πασπαλίζουμε εσωτερικά λίγο αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη. Βάζουμε σε μεγάλο πολυκόφτη την ψίχα από όλα τα λαχανικά, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο και το μάραθο και τα κόβουμε όλα ψιλά ψιλά. Τα βάζουμε όλα σε μια κατσαρόλα, με λίγο λάδι, λίγο νερό, το ρύζι και αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο (προαιρετικά. Μπορούμε και να το παραλείψουμε το βράσιμο). Γεμίζουμε τα λαχανικά, τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους, ρίχνουμε από πάνω λάδι και τα πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, τις τοποθετούμε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά και τις αλατοπιπερώνουμε. Μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τυχόν γέμιση που μας έμεινε. Μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου στους 180.

Γεμιστά ρολάκια κιμά

Posted: 17 Aug 2011 05:18 PM PDT

Τι χρειαζόμαστε: 1 κιλό κιμά (ανάμικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό) 1 μεγάλο κρεμμύδι 3 μέτριες σκελίδες σκόρδο λειωμένο 1 ματσάκι μαϊντανό 2 αυγά 2 φρυγανιές ή αντίστοιχο ψωμί - εγώ βάζω 4 σουηδικά παξιμαδάκια ολικής άλεσης 1 1/2 (κοφτό) κουταλάκι αλάτι, πιπέρι 80 ml άσπρο κρασί κι ακόμα : 2 αυγά για το πανάρισμα μερικά σουηδικά παξιμαδάκια ολικής άλεσης τυρί ρεγκάτο ή γραβιέρα ζαμπόν (κομμάτι ή φέτες) ή λουκανικάκια Φρανκφούρτης Πως το κάνουμε: Τρίβουμε τα παξιμαδάκια στο cutter. Χτυπάμε το κρεμμύδι με το μαϊντανό και τα αυγά (στο cutter πάλι - τι βολικό πράμα!) και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Κόβουμε το τυρί σε μπαστουνάκια. Βράζουμε τα λουκανικάκια και τα κόβουμε κατά μήκος ή κόβουμε το ζαμπόν σε λωρίδες. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με νερό για το πανάρισμα. Χτυπάμε (πάντα στο cutter) τα παξιμαδάκια, να σπάσουν σε κόκκους, αλλά να μη γίνουν σκόνη, και βάζουμε το τρίμμα σε πλατειά πιατέλα. Παίρνουμε ένα κομμάτι από το μίγμα του κιμά, το ζυμώνουμε λίγο, το πλαταίνουμε, βάζουμε επάνω του από ένα κομμάτι τυρί και λουκανικάκι (η καλύτερη εκδοχή είναι να τυλίξουμε το τυρί σε λωρίδα από φέτα ζαμπόν) και το κλείνουμε, προσέχοντας να καλυφτεί καλά από τον κιμά η γέμιση. Συνεχίζουμε με τα επόμενα ρολάκια μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Παίρνουμε ένα ρολάκι, το βουτάμε στο αυγό, το χαϊδεύουμε γύρω-γύρω να λειανθεί όμορφα, να φύγει το περιττό αυγό και να μείνει απλώς υγρό το ρολάκι και το απιθώνουμε στην πιατέλα με το τρίμμα. Συνεχίζουμε με το επόμενο ρολάκι -μέχρι να υπάρχουν αρκετά στην πιατέλα. Τότε * και μόνο τότε ρολάρουμε ένα -ένα τα ρολάκια πάνω στη φρυγανιά, τινάζουμε όση φρυγανιά δεν έχει κολλήσει και βάζουμε τα ρολάκια στην άκρη. Τηγανίζουμε σε πολύ λάδι (να κολυμπούν, για να μη χαλάσει η φόρμα τους - αχ, η οικολογική μου συνείδηση μού βαλε τις φωνές τώρα...) σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Λίγα μυστικά ακόμα * έχει σημασία αυτό, γιατί, αν βάζουμε αυγό και μετά φρυγανιά σε ένα-ένα ρολάκι, θα πανάρουμε υπερβολικά τα ρολάκια αλλά και ... τα χέρια μας, θα πάει πολλή φρυγανιά χαμένη και δε θα καλοσχηματιστούν τα ρολάκια μας

Γλυκό του κουταλιού καρπούζι

Posted: 17 Aug 2011 05:13 PM PDT

Τι χρειαζόμαστε: 17 - 18 τετράγωνα κομμάτια χοντρό καθαρισμένο φύλλο καρπουζιού 3 - 4 κουταλιές ασβεστόσκονη 1 κιλό ζάχαρη 2 ποτήρια νερό βανίλια χυμό λεμονιού Πως το κάνουμε: Καθαρίζετε και κόβετε τα φύλλα του καρπουζιού σε τετράγωνα κομμάτια. Τα ρίχνετε σε λεκάνη στην οποία έχετε βάλει το νερό με την ασβεστόσκονη και τα αφήνετε για 2 ώρες ενώ κατά διαστήματα τα ανακινείτε. Τα βγάζετε, τα πλένετε πολύ καλά και τα βάζετε να βράσουν σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Αφού μαλακώσουν (όχι να λιώσουν) τα βάζετε σε κρύο νερό μαζί με το χυμό ενός λεμονιού και τα αφήνετε για 15 λεπτά. Βάζετε σε άλλη κατσαρόλα τη ζάχαρη και τα 2 ποτήρια νερό και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του καρπουζιού μαζί με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού και τα βάζετε σε δυνατή φωτιά. Αφού κοχλάσουν για 1 λεπτό τα κατεβάζετε και τα αφήνετε έτσι μέχρι την επόμενη μέρα. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε βανίλια και τα βράζετε για 1 λεπτό. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν "δέσει" το σιρόπι. Αφού κρυώσει το βάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Λίγα μυστικά ακόμα 1. Δεν ρίχνουμε την ασβεστόσκονη κατευθείαν στο νερό. Την βάζουμε πρώτα μέσα σε ένα σακουλάκι από λεπτό ύφασμα. 2. Χρησιμοποιούμε τον ασβέστη που βρίσκουμε στα καταστήματα υλικών οικοδομής. 3. Ο ασβέστης βοηθάει να γίνει το καρπούζι πιο "σφιχτό" και τραγανό. 4. Μην διστάζετε να χρησιμοποιήσετε ασβέστη! Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Η μαμά μου φτιάχνει γλυκό καρπούζι εδώ και χρόνια όπως και πιο πριν από αυτήν η γιαγιά μου. Αν πάλι δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ασβέστη δεν χάθηκε και ο κόσμος! Μια χαρά γλυκάκι θα γίνει.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές