Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Συνταγές μαγειρικής


Συνταγές μαγειρικής


Γαλοπούλα χριστουγεννιάτικη Νο.01 (με γέμιση)

Posted: 14 Feb 2012 03:26 PM PST

Για τη γέμιση:

500γρ κιμά μοσχαρίσιο 1 ξυνόμηλο 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο 200 γρ κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα 1 φακελάκι κουκουνάρι 1 ξύλο κανέλλας 3-4 γαρύφαλλα Ύ φλιτζανιού ρύζι σπυρωτό 1 πορτοκαλόφλουδα Από τα εντόσθια μόνο τα συκωτάκια πολύ ψιλοκομμένα προαιρετικά 1 ποτηρακι κρασιού κρασί λευκό 1 φλιτζανάκι μικρό πουμαρο Αλάτι πιπέρι Σταφίδες μουλιασμένες στο κρασί προαιρετικά

Για τη σάλτσα:

2κ.σ μουστάρδα 1 ποτηρακι κρασιού κονιάκ 1 ποτηρακι κρασί 1 ποτηρακι πορτοκάλι χυμό ή μισό μισό με λικέρ grand marnier 1 κύβο ζωμό κρέατος

Για τη γαλοπούλα:

Φυτινη για άλειμμα εσωτερικά και εξωτερικά Μουστάρδα για άλειμμα εσωτερικά Φέτες πορτοκαλιού στα τοιχώματα της κοιλιάς

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε τον κιμά και το ξυνόμηλο σε κυβακια.βαζουμε όλα τα άλλα υλικά εκτός από το ρύζι και μαγειρεύουμε τη γέμιση. Όταν τελειώσουμε και το μείγμα έχει γίνει χλιαρό ρίχνουμε το ρύζι. Εντωμεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε τη γαλοπούλα μας Αλατοπιπερωνουμε Αλείφουμε μέσα κα έξω με τη φυτινη κα ιμονο εσωτερικά με μουστάρδα Βάζουμε τις ροδέλες από το πορτοκάλι στα τοιχώματα της κοιλιάς Και γεμίζουμε με γέμιση στην κοιλιά ως το λαιμό και όσο παίρνει κάτω από την πέτσα. Τη ραβουμε καλα. Κόβουμε ροδελες καρότο στη βάση της γάστρας μας για να μην κολλησει.βαζουμε μέσα τη γαλοπούλα και περιχύνουμε με τα υλικά της σάλτσας. Ψήνουμε για 5-5μιση ώρες Ενδιάμεσα ανοίγουμε τη γάστρα βγάζουμε λίγο από το ζουμί με μια κουτάλα και το χρησιμοποιούμε για να την περιβρέχουμε και να της κάνουμε ενέσεις στα μπουτια και στο στήθος. Αν δεν έχουμε σκεύος για ενέσεις χρησιμοποιούμε μια σύριγγα αλλά προσέχουμε μη μας σπάσει η βελόνα. Έτσι μένει η γαλοπούλα μας ζουμερή και αφράτη. Τη γυρίζουμε στα μισά την πάνω κάτω. Στο τέλος αφαιρούμε το πολύ ζουμί και το δένουμε με κορν φλαουρ. Την παρουσιάζουμε στο τραπέζι σε σαλτσιέρα για έξτρα σάλτσα .

Φασόλια χάντρες με μπέικον

Posted: 14 Feb 2012 03:26 PM PST

Υλικά
1 συσκευασία κατεψυγμένα φασόλια ή 1 ½ κιλού φρέσκα 150 γρ. καπνιστή μπριζόλα κομμένη σε κύβους ή Μπέικον 2 πατάτες (προαιρετικά) 1 πιπεριά πράσινη 1  κόκκινη πιπεριά 1 καρότο ψιλοκομμένο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο 1 φλ. Χυμό ντομάτα ή 400 γρ φρέσκια τριμμένη Αλάτι, πιπέρι 5 κ.σ λάδι Μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε το μπέικον σε κατσαρόλα χωρίς λίπος και ανακατεύουμε έως ότου να ροδίσει. Βγάζουμε το μπέικον σε πιάτο  πετάμε το λίπος και βάζουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα μας. Εν τω μεταξύ έχουμε κόψει το λαχανικά μας με μικρά κομμάτια(εκτός τις πατάτες) και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μας, έως ότου να μαραθούν. Βάζουμε και τις πατάτες, ανακατεύουμε λίγο και μετά ρίχνουμε τις χάντρες και το χυμό ντομάτας. Αφήνουμε άλλα 5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας ελαφρά μια φορά και ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μπέικον. Προσθέτουμε 1,5 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό. Αποφεύγουμε ν΄ ανακατεύουμε το φαγητό και αν το κάνουμε το κάνουμε με απαλές κινήσεις ή συνήθως κουνάμε την κατσαρόλα μας. Εγώ συνήθως λόγω έλλειψης χρόνου  το κάνω στη χύτρα.

Φάβα Νο.02

Posted: 14 Feb 2012 03:25 PM PST

Υλικά:
1 πακέτο φάβα 2 κ.γ. αλάτι λάδι κρεμμύδι ψιλοκομμένο λεμόνι
Εκτέλεση

Βράζουμε τη φάβα εως ότου μαλακώσει (περίπου 40') με σκέτο νερό. Κατόπιν την περνάμε απο το μύλο του πουρέ και την ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα με το αλάτι. Την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει (την κάνουμε όσο πηχτή θέλουμε). Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λάδι και λεμόνι.

Καλή όρεξη!

Φασολάκια χάντρες

Posted: 14 Feb 2012 03:25 PM PST

Υλικά :

1/2 κιλό φασολάκια χάντρες ή ένα σακουλάκι κατεψυγμένες 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας λάδι αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :

Σωτάρω το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και το σκόρδο στο λάδι. Ρίχνω τις χάντρες και ανακατεύω καλά. Προσθέτω τα ντοματάκια, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και αρκετό νεράκι. Αφήνω να βράσουν για 45 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λιγο νερό ακόμα.

Καλή όρεξη!

Φασολάδα: Αθάνατη, Ελληνική

Posted: 14 Feb 2012 03:25 PM PST

Υλικά
1/2 κιλο φασολια μετρια η'μεγαλα 4-5 καροτα 1/2 ματσακι σελινο 2 κρεμμυδια 2 κ.σουπας ντοματοπελτε 1 συσκευασια ντοματακια κονκασε Αλατι-πιπερι Λαδι

 ...και αν την θελετε πικαντικη, 1 πιπερια καυτερη ή λιγο τσιλι.

Εκτέλεση
img_1019_420 img_1020_420 img_1021_420 Βαζουμε απο το βραδυ τα φασολια σε νερο για να φουσκωσουν, και την αλλη μερα τα πλενουμε πολυ καλα,και τα βαζουμε στην κατσαρολα με νερο να βρασουν. Αφου παρουν μερικες βρασεις, εχουμε κοψει τα λαχανικα μας,εγω τα χοντροκοβω σελινο, καροτα και κρεμμυδι και τα ριχνουμε στην κατσαρολα. img_1022_420 img_1023_420 img_1028_420 Στην συνεχεια ριχνουμε τον ντοματοπελτε, τα ντοματακια, το λαδακι, πιπερακι, πιπερια η' τσιλι αν θελετε, και τα αφηνουμε να βρασουν, ωστε να χυλωσουν.Στο τελος ριχνουμε το αλατακι και σερβιρουμε.

Φασολάδα Χυλωμένη

Posted: 14 Feb 2012 03:25 PM PST

Υλικά:
dsc01346_400½ κιλό φασόλια μέτρια 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες Σέλινο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο ½ κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας 2-3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας Λίγη ζάχαρη Αλάτι Πιπέρι Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:

Βάζουμε τα φασόλια από βραδύς στο νερό για να μουλιάσουν.

Σοτάρουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο (εγώ πάντα στη χύτρα ταχύτητας) το κρεμμύδι και την πιπεριά. Προσθέτουμε τα φασόλια το σέλινο (ή μαϊντανό) και το καρότο. Προσθέτουμε ζεστό νερό, κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν. Εγώ κάνω τα μέτρια φασόλια και τα αφήνω περίπου 40-50 λεπτά στην κλειστή χύτρα ταχύτητας. Μόλις τα φασόλια βράσουν και χυλώσουν ανοίγω τη χύτρα και προσθέτω το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνω να πάρει μια βράση, να χυλώσει ακόμη περισσότερο και στο τέλος προσθέτω λίγο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε με μπούκοβο και λεμόνι.

Συνοδεύουμε με ρέγκα ψητή ή σπετζοφάι.

Φασολάδα με χωριάτικο λουκάνικο

Posted: 14 Feb 2012 03:25 PM PST

Υλικά (για 8 άτομα)
500γρ. μικρά άσπρα φασόλια 170γρ. χωριάτικο λουκάνικο τύπου Μάνης σε ροδέλες (τα σοτάρουμε) 2 καρότα σε ροδέλες 1 φλιτζάνι του τσαγιού σέλινο, ψιλοκομμένο 2 συμπυκνωμένοι ζωμοί λαχανικών 70γρ πελτέ ντομάτας αραιωμένο 1κ.σ. αλάτι πιπέρι (ελεύθερα) 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι 750γρ. νερό

Προετοιμασία:

Βάζουμε τα φασόλια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Τα βράζουμε σε αρκετό νερό, τα ξαφρίζουμε και πετάμε το νερό.
Εκτέλεση
Σε χύτρα ταχύτητας βάζουμε τα φασόλια, αραιωμένο τον πελτέ της ντομάτας και 750γρ νερό, τα καρότα, το σέλινο, τo λουκάνικο, το αλάτι, τους ζωμούς και το πιπέρι. Κλείνουμε τη χύτρα και την αφήνουμε για 20 λεπτά. Ανοίγουμε τη χύτρα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας το λάδι, για ακόμα 10 λεπτά.

Φασολάδα με πάπρικα και λουκάνικο

Posted: 14 Feb 2012 03:25 PM PST

Υλικά
2 φλυτζάνια φασόλια μέτρια 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 μέτρια καρότα σε ροδέλες 1 ματσάκι σέλινο 1 φύλλο δάφνης ½  κουτί ντοματάκια 1 μεγάλη κουταλιά ντοματοπελτέ 1 κουταλάκι πάπρικα καυτερή Πιπέρι Μερικούς κόκκους πιπέρι Λίγο ζάχαρη Αλάτι Ελαιόλαδο 1 χωριάτικο λουκάνικο
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα φασόλια από το βράδυ. Βάζουμε τα φασόλια με αρκετό νερό να βράσουν εώς ότου να μαλακώσουν και να σωθεί το νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο,τα καρότα,το σέλινο και λίγο ελαιόλαδο και αρκετό ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει 20΄ με 25΄ λεπτά. Προσθέτουμε τα ντοματάκια,τον πελτέ,το αλάτι,τα πιπέρια,την δάφνη,την ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε τα λουκάνικα και τα προσθέτουμε στην φασολάδα, χωρίς το λάδι. Βράζουμε την φασολάδα σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει. Σερβίρουμε με φέτα,ζεστό ψωμί και σαλάτα λαχανοκαρότο.

Φάβα παντρεμένη Νο.01

Posted: 14 Feb 2012 03:25 PM PST

Υλικά
1/2 κιλο φαβα 4 ποτηρια νερο 3 κρεμυδια σε ροδελες 1 ντοματα ξεφλουδισμενη χωρις σπορια κομμενη σε κυβους 1/2 φζυτζανι λαδι αλατι και πιπερι
Εκτέλεση
    βραζουμε τη φαβα σε αλατισμενο νερο μέχρι να πιει ολο το νερο, την αφηνουμε να κρυωσει λιγο και την περναμε απο το μουλτι να γινει πουρες βαζουμε το λαδι σε ενα τηγανι και τηγανιζομε το κρεμμυδι και τη ντοματα τα προσθετουμε στη φαβα και ανκατευουμε καλα

Φάβα Νο.03 Σαντορίνης

Posted: 14 Feb 2012 03:25 PM PST

Υλικά
500 γρ φάβα Σαντορίνης 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι λάδι Αλάτι,πιπέρι και.. Ελίτσες,, κάπαρη, λεμόνι,& φρέσκα κρεμμυδάκια σαν συνοδευτικά
Εκτέλεση
Βάζουμε τη φάβα μας στο σουρωτήρι και την πλένουμε κάτω από τη βρύση με κρύο νερό. Τη βάζουμε να βράσει για 10 λεπτά και χύνουμε το πρώτο νερό. Στη χύτρα μας τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι να αρχίσει να ροδίζει και ρίχνουμε μέσα τη φάβα. Τη γυρνάμε μαζί με το κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά και συμπληρώνουμε με νερό τόσο ώστε να σκεπαστεί. Κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα. Όταν την ανοίξουμε αφήνουμε λίγο να χυλώσει και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε με κάπαρη, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ,φρεσκοτριμμενο πιπέρι,λεμόνι και λίγο ωμό λάδι .

Φυσικά  δε πρεπει να λείπει ζεστό ψωμάκι και φετουλα! 

Καλή όρεξη!

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

LOST EMPIRE

Γράψε το e-mail σου:

Σας ευχαριστώ!

Συγγραφείς

Συνεργάτες

Συνεχώς

30 ημέρες

7 ημέρες

Comments Posts

Top 10 σχολιαστές